Comunicat de presă - Alianța pentru Unirea Românilor
Alegeri cu morți pe liste și record de urne mobile - Adevărul pe care Guvernul vrea să-l ascundă
Astăzi, în cadrul unei declarații de presă, Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, și Nicolae Vlahu, senator AUR, au prezentat o serie de nereguli înregistrate în procesul electoral în desfășurare.
'În această săptămână ne-au spus că am dezinformat asupra faptului că există persoane decedate pe listele electorale. Însă, iată că realitatea din teren îi contrazice tocmai pe cei din minister, pe cei din guvern.
Avem foarte multe situații cu persoane decedate care se află pe listele electorale. În București și în Prahova le-am și dovedit, pentru că sunt deja filmările video încărcate pe internet și de asemenea au fost sesizate și autoritățile. De altfel, în toată țara există asemenea situații, sunt persoane decedate pe listele electorale, iar sesizările vin de la rudele acestor persoane. Și fac referire, o să vă dau câteva exemple, avem în Bistrița Năsăud, în București, în toate sectoarele, se află astfel de situații cu persoane decedate pe listele electorale. Brașov, Cluj, Călărași, Dâmbovița, Galați, sunt toate județele în care există această situație.
Voiam să vă dau încă un exemplu puțin mai concret: în județul Constanța am fost sesizați cu privire la faptul că listele electorale care au ajuns în secțiile de votare au anumite alterări ale listelor, în sensul că au fost tăiate cu pixul anumite persoane de pe listă, iar în dreptul semnăturii scrie decedat. Pentru acest motiv am formulat și o sesizare către IPJ Constanța, în care am sesizat un fals în înscrisuri oficiale și ce este cel mai important de reținut, au fost efectuate verificări, iar CNP-ul acestora apare ca fiind valid, ceea ce înseamnă că teoretic persoanele decedate ar putea avea un vot înregistrat. Suntem în această situație neplăcută, iar vina o dau pe respectivii din minister care ne-au acuzat că am venit cu dezinformări.
Nu, nu la noi este dezinformarea, ci în listele dumneavoastră electorale', a precizat Nicolae Vlahu.
'În completarea celor prezentate de colegul meu, din păcate revenim și cu metodele clasice, consacrate de fraudă electorală, de care ne-am lovit și la alegerile de anul trecut, la toate alegerile de anul trecut și, din păcate, constatăm că se repetă și în acest an. Și aici, sigur că sunt mai multe astfel de metode, vă voi prezenta cu titlu exemplificativ câteva dintre ele.
În primul rând, metoda urna mobilă. Aici pot să vă spun că, odată cu deschiderea secțiilor de către președinți, într-un interval de două ore, s-au primit de trei ori mai multe solicitări de urnă mobilă decât în precedentele alegeri. Este un volum foarte mare și o să vă dau câteva exemple de județe ca să înțelegeți de ce e o problemă această metodă, și anume urna mobilă.
De exemplu, în județul Argeș, în 2024, la alegerile prezidențiale, au fost 102 cereri. Acum, astăzi, vară, nu iarnă, avem 1.400, de 10 ori mai mult.
În județul Botoșani, în 2024, au fost 779 cereri pentru urna mobilă, acum avem 1.596.
În județul Cluj au fost 1.130 anul trecut, anul acesta dublu, 2.150. În județul Bacău, 298 erau, astăzi sunt 693. Și tot așa lista poate continua și știți prea bine că problema în legătură cu urna mobilă vizează legalitatea acestei cereri, mai exact împrejurarea dacă există sau nu dovezi medicale care să poată să justifice necesitatea aprobării urnei mobile. Și din păcate, din informațiile pe care le avem noi în acest moment, nu se justifică această urnă mobilă în majoritatea cazurilor în care a fost cerută.
În mai multe secții din Ilfov, o altă speță, președinții obligă membrii să semneze procesele verbale în alb. Mai țineți minte că lucrul ăsta s-a întâmplat și de alegerile trecute. Firește, s-au făcut sesizări de către colegii noștri la Biroul Electoral Județean. Avem un primar din Buftea, Ilfov, care se plimbă prin secțiile de votare de dimineață, se duce prin toate secțiile fără niciun fel de motiv. Nu se justifică prezența domniei sale acolo, pentru că, bineînțeles, nu poate să voteze de mai multe ori.
În comuna Pleșoi, județul Dolj, există un videoclip cu primarul în funcție, în fața secției de votare, care indică cetățenilor cu cine să voteze, având în mână un buletin de vot deja ștampilat.
Tot în Dolj, ieri, în comuna Rojiște, s-au furat 100 de buletine de vot care au fost scoase pentru a fi ștampilate de către alegători și probabil urmau să fie băgate în urne astăzi pentru un anumit candidat.
Înregistrăm, de asemenea, foarte multe cazuri de nerespectare a procedurilor standard în interiorul secțiilor de votare. În mai multe secții de votare au fost identificate nereguli grave cu potențial de compromitere a integrității procesului electoral.
Avem, de exemplu, un Prefect care a fost prezent ore întregi în apropierea reprezentantului nostru. Avem președinți de secții care au plecat acasă cu ștampila, fiind necesară intervenția poliției pentru desigilarea și reluarea sigilării conform procedurii. Avem locțiitori de președinți de secție care amenință și insultă reprezentanții noștri care încearcă să fotografieze procesul electoral, sugerându-le că vor avea viață grea de mâine. În acest caz, bineînțeles, s-au depus plângere oficiale și la BEJ și la organele de poliție.
La secția 112 din județul Olt, președinta de secție a redactat un proces verbal în care solicită acoperirea camerelor de supraveghere din hol și din sală. Pentru ce motiv nu știm, poate explică dumneaei autorităților.
De asemenea, am primit poze din Berlin care arată că la secția 207, la ambasada României, se face campanie pentru un anumit candidat prin intermediul unei dube cu afișe electorale care este parcată acolo, lângă secție.
Și tot așa, numeroase alte situații.
Vom reveni peste două ore cu actualizarea informațiilor pe care le avem, dar până atunci am vrea să rugăm autoritățile, primarii, prefecții, consilierii locali, județeni și pe toți factorii politici implicați să lase românii să voteze în acord cu propria lor voință și conștiință', a declarat Georgiana Teodorescu.
'Nu trebuie să vă temeți de votul românilor. Nu trebuie să vă temeți de prezența ridicată a românilor astăzi în secțiile de votare. A fi democrație, ceea ce ne dorim cu toții pentru țara noastră, înseamnă în primul rând respect pentru vot. Lăsați românii să voteze. Vă mulțumim!', a conchis europarlamentarul Georgiana Teodorescu.
Solicităm Autorității Electorale Permanente (AEP) să lămurească prezența unui număr atât de mare de persoane decedate pe listele electorale permanente și să clarifice, pentru opinia publică, dacă aceste persoane vor fi luate în calcul în stabilirea rezultatului final al alegerilor.
Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].