logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Piedone anunță amenzi de 620.000 de lei la Termoenergetica

Imagine din galeria Agerpres

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a amendat Termoenergetica București cu 620.000 de lei, pentru încălcarea legislației în vigoare în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire, după verificarea a 31 de puncte termice și 86 de de unități locative, a anunțat, luni, președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone.

'Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a desfășurat azi la nivelul structurilor subordonate din cadrul municipiului București un control operativ având drept scop verificarea respectării legislației naționale și europene privind protecția consumatorilor, în special în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire. Au fost verificate 31 de puncte termice și totodată 86 de unități locative, arondate acestora, în mod aleatoriu, constatându-se încălcarea legislației în vigoare', a declarat președintele ANPC, într-o conferință de presă.

Acesta a afirmat că s-au constatat diferențe semnificative de temperatura privind agentul economic termic de încălzire generat de poziționarea imobilului față de punctul termic, temperatura agentului termic de încălzire verificat fiind sub parametrii contractați.

De asemenea, în urma verificărilor s-a constatat că aparatele de măsurare din unitățile locative verificate din punct de vedere metrologic de către Termoenergetica București în urmă cu 10 zile, nu au fost înlocuite de alte aparate de măsură, calcularea valorilor fiind tip 'paușal'.

'În cele 86 de imobile la care am intrat în casă s-au constatat 10 aparate lipsă, 10 aparate lipsă înseamnă paușal. Paușal înseamnă facturare și omul nu știe ce plătește, chiar dacă are apometru în casă și îți măsoară și acel apometru, să știți că este pe bază de aer. Dacă luați un apometru și suflați în el se învârte. Dacă există o avarie în teritoriu, o intervenție, există o bulă de aer în funcționalitate, până iese această bulă de aer, care are o durată între 5 și 10 minute, în funcție de conductă, dacă e o magistrală mai mare sau conducte mai mici până să ajungă la rețelele telescopice care intră în bloc, bula de aer contorizează. 10 minute ca și cum ar fi curs apa în tot blocul și furnizorul de agent termic încasează pe bula de aer, ia bani pe nimic', a explicat Cristian Popescu Piedone.

Potrivit acestuia, la nivelul Bucureștiului s-a constatat că sunt foarte multe astfel de aparate de măsurare, vechi de peste 20 - 30 de ani, nefiind conforme cu realitatea. 'Nu sunt evaluate metrologic de către responsabili Termoenergetica (...) În ultimii 4 ani nu s-a efectuat un control metrologic al acestor aparate. Știți foarte bine aparatele fiind și într-o uzură avansată se pot deteriora și nu se înregistrează exact o temperatură pe care trebuie să o aibă cetățeanul beneficiar direct locuință', a mai spus el.

De asemenea, președintele ANPC a subliniat că Termoenergetica nu respectă condițiile prescrise și declarate prin contract și nici în statutul de performanță pentru serviciul public.

'Având în vedere cele menționate anterior se constată că operatorul economic nu respectă condițiile prescrise și declarate prin contract și nici în statutul de performanță pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, unde se specifică faptul că pentru apa caldă de consum temperatura ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade, menținând această temperatură constantă, indiferent de consumul instantaneu, iar pentru încălzirea temperaturii agentul termic trebuie să fie conform diagramei de reglaj, astfel încât să asigure temperaturile interioare convenționale, calcule specifice stabilite și prevăzute în contractele încheiate', a adăugat șeful ANPC.

În acest context, ANPC a dispus în conformitate cu normele legale aplicarea unei amenzi de 620.000 lei, controlul final urmând să se încheie marți.

'Acești 620.000 lei înseamnă pentru ei nici picătura de ploaie sau nici bula de aer pe care încasează, dar măsurile complementare pe care le-am dispus sunt foarte drastice și cu termene exacte', a transmis președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone.

El a subliniat că au fost dispuse și măsuri complementare, precum verificarea metrologică și schimbarea, acolo unde este cazul, a tuturor aparatelor la intrarea în bloc, termenul de verificare la blocurile din Capitală fiind 31 martie.

'Raportat la această acțiune, se va extinde de mâine în toate marile orașe unde au termoelectrice, termoficare, sau cum se numesc în teritoriu cei care furnizează agent termic către populație', a punctat Piedone.

Totodată, președintele ANPC a anunțat că a dispus să fie demarate câteva inițiative legislative în Parlamentul României pentru modificarea sau adaptarea legislației, deoarece 'există vid de legislație' privind acești furnizori și drepturile consumatorului de a fi protejați, 'de a nu mai plăti facturi peste real'.

'Inițiem în cadrul ANPC inclusiv asistență juridică pentru cei care vor să fie despăgubiți. Nu vorbim retroactiv, vorbim din momentul declarației mele ca președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Consumatorul conform legii este protejat, dar legea nu e pusă în aplicare pentru că sunt vechi conductele, sunt scuze în continuare', a precizat Cristian Popescu Piedone. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editori online: Andreea Lãzãroiu, Adrian Dădârlat)

Afisari: 644

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-03-2025 15:09

Autoritatea de Supraveghere Financiară a deschis programul de internship

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a deschis oficial programul de internship, ce se va desfășura pe o perioadă de șase luni și va oferi celor 16 masteranzi selectați oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile profesionale, de a dobândi aptitudini practice, dar și de a se familiariza cu specificul activității ASF. Potrivit unui

Economic 18-03-2025 15:07

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă (analiză)

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, arată o analiză realizată de Ella Kallai, economistul șef al Alpha Bank România. 'Productivitatea în România, măsurată ca valoarea adăugată brută pe oră lucrată, față de media UE a

Economic 18-03-2025 14:31

Bodea (CRE): Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România; prin electrificare și dezvoltare tehnologică, acesta va crește în 5 ani

Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România, însă electrificarea și managementul datelor, inteligența artificială vor duce la o creștere a acestui consum în următorii cinci ani, a afirmat, marți, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), Corneliu Bodea, la un eveniment de specialitate.

Economic 18-03-2025 14:26

Nazare (BNR): România rămâne o destinație fantastică de investiții; investițiile străine directe o arată

România rămâne o destinație fantastică de investiții, iar aceasta o arată soldul investițiilor străine directe, a declarat, marți, Alexandru Nazare, președintele Uniunii Internaționale Paneuropene PanEuropa România și membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. 'Poate că n-ar trebui să

Economic 18-03-2025 14:21

Autoritatea de concurență analizează preluarea de către Kronospan a ZG Timber Sebeș SRL

Tranzacția prin care Kronospan Holdings South Limited intenționează să preia ZG Timber Sebes SRL este analizată de Consiliul Concurenței, potrivit unui comunicat al instituției, transmis marți AGERPRES. 'În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, car

Economic 18-03-2025 14:18

România, în continuare pe primul loc în UE în funcție de numărul deceselor cauzate de accidente rutiere

Aproximativ 19.800 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană anul trecut, o ușoară scădere de 3%, sau 600 de vieți mai puține pierdute, în comparație cu 2023. Cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră au fost Suedia, Malta și Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21

Economic 18-03-2025 13:18

ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale, în perioada 19 martie - 19 aprilie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va desfășura, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor. Potrivit unui comunicat de pr

Economic 18-03-2025 13:14

Dan Drăgan, despre schema de plafonare: Sunt convins că o competiție reală va conduce la o optimizare a consumului

Schema de plafonare a prețurilor la energie va expira peste aproximativ 3 luni și sunt convins că o competiție reală va conduce la o optimizare a consumului, consideră expertul în energie Dan Drăgan, fost secretar de stat în ministerul de resort. 'Dacă ne uităm la consumatorul final, am avut schema de plafonare. Ea va expira pe

Economic 18-03-2025 13:01

Dan Drăgan: Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul instalarea unor capacități de stocare

Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul în viitor instalarea unor capacități de stocare, în acest sens urmând o nouă licitație de 150 de milioane de euro, continuarea stocării în baterii pentru producători independenți, a declarat, marți, Dan Drăgan, expert în energie și fost secretar

Economic 18-03-2025 12:35

Un nou târg de produse agroalimentare, organizat în curtea Ministerului Agriculturii, în perioada 20-22 martie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează o nouă ediție a Târgului de produse agroalimentare, eveniment ce va avea loc în curtea instituției, în perioada 20 - 22 martie. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marți

Economic 18-03-2025 12:31

România a încheiat anul 2024 cu cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE

Rata locurilor de muncă vacante în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 2,5% în zona euro și de 2,3% în Uniunea Europeană, în rândul statelor membre cea mai mică valoare a acestui indicator înregistrându-se în România, Bulgaria și Polonia (toate trei cu o rată de 0,7%), arată datele publicate marți de Euro

Economic 18-03-2025 12:18

Burduja: România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie, marți dimineața

România își asigura, marți dimineața, tot necesarul de energie electrică din producția proprie și chiar a exportat peste 1400 MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Azi dimineață, la un consum relativ mare, de peste 7000 MW, România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie.

Economic 18-03-2025 11:29

DNSC nu confirmă un nou potențial atac cibernetic asupra Orange România

Compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere în legătură cu un posibil incident de securitate cibernetică, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat publicat marți. 'În cursul zilei de ieri, 17.03.2025, în spațiul

Economic 18-03-2025 11:22

Colaborarea între România și Kazahstan ar putea fi extinsă și în domeniul nuclear

Colaborarea dintre România și Kazahstan a putea fi extinsă, în perspectivă, și în domeniul nuclear, idee exprimată cu ocazia vizitei la Ministerul Energiei a unor oficiali kazahi. Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, vice-ministrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilenko, în

Economic 18-03-2025 11:11

Apartamentele din Brașov se vând cel mai greu; în București și în Constanța, cumpărătorii se decid mai repede (analiză)

Apartamentele din marile orașe se vând, în general, într-o perioadă cuprinsă între o lună și jumătate și două luni, cu excepția spațiilor locative din Brașov unde sunt necesare trei luni pentru identificarea cumpărătorilor, reiese dintr-o analiză de piață, realizată de o platformă online de imobiliare. Potrivit datelor