logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Producătorii și importatorii de automobile din România susțin subvenții de 8.500 de euro pentru mașinile electrice în 2025

Imagine din galeria Agerpres

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) susține implementarea unui nou Program 'Rabla' cu subvenții eficiente, de 8.500 de euro pentru mașinile electrice (EV), care să ofere predictibilitate cel puțin până în anul 2030, susține președintele organizației, Dan Vardie.

'APIA continuă să fie un pilon de referință în furnizarea de analize precise și perspective vizionare asupra industriei auto din România, cu o marjă de precizie de până în 1%. Evoluția pieței în 2025 va depinde atât de factori economici și de cererea consumatorilor, cât și de deciziile politice ce pot accelera sau frâna tranziția către electromobilitate. Așa cum am văzut în 2024, reducerea bruscă a subvențiilor pentru mașinile electrice a avut un puternic impact negativ asupra pieței. APIA rămâne și în 2025 un partener activ în dialogul cu autoritățile și susține implementarea unui nou Program Rabla cu subvenții eficiente, de 8.500 euro pentru EV-uri și care să ofere predictibilitate cel puțin până în 2030 și sprijin adevărat creșterii segmentului de vehicule verzi. Milităm pentru măsuri legislative complementare pentru dezvoltarea infrastructurii stațiilor de încărcare și pentru adoptarea unor pași concreți, planificați, în direcția unei mobilități sustenabile în România', a spus Vardie, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

Conform Prognozei Pieței Auto, realizată de APIA, în 2025, piața generală de autovehicule noi înmatriculate nu va mai fi în creștere ca în ultimii trei ani, fiind estimată o ușoară scădere de 0,4%, cu un număr de 179.000 de unități comercializate.

'Deși autoturismele noi vor avea o curbă ușoară de creștere (+0,7%), valoare estimată și pentru categoria HCV+Bus (+0,7%), scăderea pieței va fi indusă de contractarea segmentului vehiculelor comerciale ușoare + minibus care va înregistra o scădere a numărului înmatriculărilor de -8,3%, în anul 2025', notează analiza de specialitate.

În același timp, autovehiculele 'electrificate' vor avea o creștere de 34,6% față de 2024, înregistrând un ritm mult mai intens decât în anii precedenți, tendință ce va direct influențată de viitoarele condiții de subvenționare ce vor fi stabilite prin Programul 'Rabla 2025'.

Pentru autoturisme, prognoza APIA pentru anul în curs arată menținerea ponderii de aproximativ 84% din totalul înmatriculărilor de vehicule noi, cu un volum de aproximativ 150.000 de unități, în creștere cu doar 0,7%, de la un an la altul.

În cadrul unei analize mai aprofundate, în funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, APIA previzionează pentru prima dată scăderi pe ambele tipuri de motorizări clasice și anume: mașinile pe benzină vor înregistra o ușoară scădere (-4,5%) față de 2024, reprezentând 58% din volumul înmatriculărilor de autoturisme, în timp ce mașinile echipate cu motoare diesel vor avea un declin de 39%, până la o cotă de piață de 8,3% din total.

Pe de altă parte, autoturismele 'verzi', respectiv cele electrice (100% electrice și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), se previzionează o cotă de piață de 33,7%, în acest an. Astfel, în 2025 se estimează că se vor înmatricula, în România, de aproape patru ori mai multe autoturisme ecologice decât cele cu motorizare diesel.

'Autoturismele 100% electrice vor recupera terenul pierdut anul trecut și vor reveni pe creștere susținută de +28,3%, cu o cotă de aproximativ 25% din total înmatriculări mașini 'electrificate' și 8,3% din totalul pieței de autoturisme. Vedetele anului 2025 vor continua să fie hibridele, cu 41,7% creștere estimată și ocupând aproape 60% din piața de autoturisme 'electrificate' și 20% din totalul pieței de autoturisme', precizează APIA.

În funcție de segmente, evoluție va mixtă, după cum urmează: Segmentul A (+11,6%), Segmentul B (-13,5%), Segmentul C (+1,4%), Segmentul D (+3,4%), Segmentul E (+8,9%), Segmentul F (-9,1%), SUV (+3,6%), MPV (+23,5%) și Segmentul Sport (-6,7%).

'În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV va menține prima poziție, cu o cotă de aproximativ 50%, în creștere față de 2024, urmat de Clasa C cu o cotă de aproximativ 29% și de Clasa B cu o cotă de 12%, în scădere ușoară față de cota deținută în 2024. Analizând evoluția înmatriculărilor autoturismelor cu tracțiune integrală (4x4) în ultimii 5 ani, estimăm că această categorie va deține în 2025 o cotă de piață de aproximativ 24,7%, cu o creștere de doar +0,8% a numărului de înmatriculări față de anul trecut', se menționează în raport.

La categoria autovehicule comerciale plus minibus, în 2025, se estimează o scădere de 8,3%, față de 2024, cu o cotă de piață, din totalul autovehiculelor înmatriculate, de aproximativ 11,2%, un nivel ușor mai mic decât cel atins în anul anterior, de 12,1%. 'Creșterea pentru înmatriculările din categoria LCV + Minibus 'electrificate' este estimată la aproximativ +19,3% față de anul 2024, conform previziunilor APIA, ceea ce ar presupune o încetinire a ritmului avut în anii precedenți', potrivit datelor centralizate.

În cazul vehiculelor comerciale grele și autobuze, această categorie se va menține pe un ușor ritm de creștere, de 0,7%, din care segmentul 'electrificatelor' HCV+Bus va înregistra un salt de 8,9%, anul acesta. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 422

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-03-2025 15:09

Autoritatea de Supraveghere Financiară a deschis programul de internship

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a deschis oficial programul de internship, ce se va desfășura pe o perioadă de șase luni și va oferi celor 16 masteranzi selectați oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile profesionale, de a dobândi aptitudini practice, dar și de a se familiariza cu specificul activității ASF. Potrivit unui

Economic 18-03-2025 15:07

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă (analiză)

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, arată o analiză realizată de Ella Kallai, economistul șef al Alpha Bank România. 'Productivitatea în România, măsurată ca valoarea adăugată brută pe oră lucrată, față de media UE a

Economic 18-03-2025 14:31

Bodea (CRE): Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România; prin electrificare și dezvoltare tehnologică, acesta va crește în 5 ani

Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România, însă electrificarea și managementul datelor, inteligența artificială vor duce la o creștere a acestui consum în următorii cinci ani, a afirmat, marți, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), Corneliu Bodea, la un eveniment de specialitate.

Economic 18-03-2025 14:26

Nazare (BNR): România rămâne o destinație fantastică de investiții; investițiile străine directe o arată

România rămâne o destinație fantastică de investiții, iar aceasta o arată soldul investițiilor străine directe, a declarat, marți, Alexandru Nazare, președintele Uniunii Internaționale Paneuropene PanEuropa România și membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. 'Poate că n-ar trebui să

Economic 18-03-2025 14:21

Autoritatea de concurență analizează preluarea de către Kronospan a ZG Timber Sebeș SRL

Tranzacția prin care Kronospan Holdings South Limited intenționează să preia ZG Timber Sebes SRL este analizată de Consiliul Concurenței, potrivit unui comunicat al instituției, transmis marți AGERPRES. 'În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, car

Economic 18-03-2025 14:18

România, în continuare pe primul loc în UE în funcție de numărul deceselor cauzate de accidente rutiere

Aproximativ 19.800 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană anul trecut, o ușoară scădere de 3%, sau 600 de vieți mai puține pierdute, în comparație cu 2023. Cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră au fost Suedia, Malta și Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21

Economic 18-03-2025 13:18

ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale, în perioada 19 martie - 19 aprilie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va desfășura, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor. Potrivit unui comunicat de pr

Economic 18-03-2025 13:14

Dan Drăgan, despre schema de plafonare: Sunt convins că o competiție reală va conduce la o optimizare a consumului

Schema de plafonare a prețurilor la energie va expira peste aproximativ 3 luni și sunt convins că o competiție reală va conduce la o optimizare a consumului, consideră expertul în energie Dan Drăgan, fost secretar de stat în ministerul de resort. 'Dacă ne uităm la consumatorul final, am avut schema de plafonare. Ea va expira pe

Economic 18-03-2025 13:01

Dan Drăgan: Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul instalarea unor capacități de stocare

Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul în viitor instalarea unor capacități de stocare, în acest sens urmând o nouă licitație de 150 de milioane de euro, continuarea stocării în baterii pentru producători independenți, a declarat, marți, Dan Drăgan, expert în energie și fost secretar

Economic 18-03-2025 12:35

Un nou târg de produse agroalimentare, organizat în curtea Ministerului Agriculturii, în perioada 20-22 martie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează o nouă ediție a Târgului de produse agroalimentare, eveniment ce va avea loc în curtea instituției, în perioada 20 - 22 martie. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marți

Economic 18-03-2025 12:31

România a încheiat anul 2024 cu cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE

Rata locurilor de muncă vacante în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 2,5% în zona euro și de 2,3% în Uniunea Europeană, în rândul statelor membre cea mai mică valoare a acestui indicator înregistrându-se în România, Bulgaria și Polonia (toate trei cu o rată de 0,7%), arată datele publicate marți de Euro

Economic 18-03-2025 12:18

Burduja: România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie, marți dimineața

România își asigura, marți dimineața, tot necesarul de energie electrică din producția proprie și chiar a exportat peste 1400 MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Azi dimineață, la un consum relativ mare, de peste 7000 MW, România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie.

Economic 18-03-2025 11:29

DNSC nu confirmă un nou potențial atac cibernetic asupra Orange România

Compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere în legătură cu un posibil incident de securitate cibernetică, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat publicat marți. 'În cursul zilei de ieri, 17.03.2025, în spațiul

Economic 18-03-2025 11:22

Colaborarea între România și Kazahstan ar putea fi extinsă și în domeniul nuclear

Colaborarea dintre România și Kazahstan a putea fi extinsă, în perspectivă, și în domeniul nuclear, idee exprimată cu ocazia vizitei la Ministerul Energiei a unor oficiali kazahi. Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, vice-ministrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilenko, în

Economic 18-03-2025 11:11

Apartamentele din Brașov se vând cel mai greu; în București și în Constanța, cumpărătorii se decid mai repede (analiză)

Apartamentele din marile orașe se vând, în general, într-o perioadă cuprinsă între o lună și jumătate și două luni, cu excepția spațiilor locative din Brașov unde sunt necesare trei luni pentru identificarea cumpărătorilor, reiese dintr-o analiză de piață, realizată de o platformă online de imobiliare. Potrivit datelor