logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Chirițoiu: Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței de energie; sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare

Imagine din galeria Agerpres

Normalizarea pieței de energie trebuie să aibă loc, nu putem să o ținem cu plafonarea asta la infinit, însă mai întâi trebuie să știm pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață, astfel încât ea să funcționeze mai bine, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă.

'Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței, nu putem să o ținem în plafonarea asta la infinit, dar, înainte de a reveni la normal, trebuie să avem lucrurile astea stabilite: pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață ca ea să funcționeze mai bine de cum a funcționat în trecut', a spus Chirițoiu.

În opinia acestuia, cele mai multe probleme pe zona de energie derivă din reglementare, nefiind cauzate de mecanismul de plafonare-compensare a facturilor de energie.

'Noi monitorizăm ce se întâmplă pe energie, ne uităm la ce se întâmplă pe energie și avem investigații deschise. Avem o investigație deschisă împotriva fostului Enel, actualul PPC, unde suspiciunea este că a îngreunat mutarea clienților spre Hidroelectrica. La genul ăsta de practici ne uităm și la ceilalți distribuitori, dar investigație avem deschisă numai împotriva PPC în momentul de față. De asemenea, avem cazuri transmise de ANRE. ANRE ne-a transmis unele suspiciuni ale lor privind comportamente pe tranzacțiile de energie. Deci, și la asta ne uităm, la ce ne-a transmis ANRE. Dar grosul problemelor pe zona de energie vine de la reglementare, nu că avem această plafonare. Ori, aici, eu nu știu exact ce va face Guvernul. Și cred că nici operatorii din piață nu sunt foarte lămuriți', a explicat șeful de la Concurență.

El este de părere că lucrurile trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare și ar putea fi introdusă temporar chiar și o plafonare.

'Părerea instituției - și a mea personală - este că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare. Deci, vedem de astă vară probleme care persistă pe zona de echilibrare, prețuri mari pe zona de echilibrare. Am avut o investigație împotriva Hidroelectrica acum câțiva ani, la sugestia ANRE. Credem acum că sunt probleme în special legate de modul cum e reglementată piața, nu neapărat de comportamente ilegale. Poate vom găsi și comportamente ilegale pe piață, nu exclud asta. Ce am recomanda noi și, dintr-o discuție cu ANRE înțeleg că am putea să eliminăm prețuri foarte mari, pe cei care vor o cantitate foarte mică, dar vin la un preț foarte mare, am putea să nu-i luăm în calculul prețului de închidere a pieței, ceea ce ar fi o variantă. Eu spun 'domnule, ca la patinaj, dacă vă gândiți'. Notele alea, cea mai mică și cea mai mare, se exclud și se face media. Ceva în genul ăsta s-ar putea face și la stabilirea prețului pe piața de echilibrare. Sau, în disperare, putem să introducem chiar o plafonare. Avem plafonat RCA-ul, avem plafonat adaosul la alimente, putem să introducem temporar și o plafonare aici, dacă nu găsim altă variantă', a susținut Bogdan Chirițoiu.

Revenind la piața de energie în general, președintele Consiliului spune că măsurile excepționale de compensare-plafonare a facturilor de energie ar trebui retrase, întrucât prețurile s-au stabilizat.

'Am vorbit de piața de echilibrare, acum ajungem la piața largă. Ea trebuie să ajungă să funcționeze normal, fără intervenția asta care a fost necesară în momentul de criză, când a crescut mult prețul gazului și a crescut ca atare prețul electricității. Când Rusia se pregătea să invadeze și apoi când a invadat Ucraina, vă aduceți aminte, cu câteva luni înainte de invazie a redus livrările de gaze către Europa. Dar creșterile pe energie au intervenit în momentul în care Rusia nu a mai livrat gaze în Europa, n-a mai livrat pe piețele spot, au crescut prețurile la gaz, după care, crescând prețurile la gaz, au crescut prețurile la electricitate, căci gazul în bună măsură dă prețul de piață al electricității. Apoi a venit războiul, deci cu atât mai mult efectul ăsta. Șocul ăsta a trecut acum. Prețurile sunt stabilizate la nivel european, și-au revenit la nivelul dinainte de război, oricum nu mai sunt atât de mari și atunci măsurile astea excepționale cu care a trebuit să vină statul în momentul șocului ar trebui retrase. De două lucruri trebuie să ne asigurăm. Guvernul spune corect 'Trebuie să avem grijă de cei vulnerabili și trebuie să definim care sunt vulnerabilii din punct de energetic pe care vrem să-i ajutăm'. Ce aș spune, însă, este că trebuie să ne uităm și la impactul asupra industriei și la prețul electricității și la gaze și avem o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe cei care consumă mult electricitate', a transmis el.

Chirițoiu a admis că sunt companii care nu plătesc integral prețul la certificate verzi, certificatele de emisie de CO2, deci există unele avantaje pentru marii consumatori de electricitate. De asemenea, Guvernul vrea să extindă lista, astfel încât de aceste avantaje să beneficieze mai multe companii.

'Doi, de văzut dacă reușim să reducem suficient prețul energiei, în acest fel ca să rămână competitive companiile din România, atât pe piața europeană, cât și pe piața internațională. Problema nu e numai a noastră, e problema întregii Europe că avem energie mai scumpă decât restul lumii - avem de 2-3 ori mai scumpă decât restul lumii - și trebuie să concurăm totuși. Oțelul nostru trebuie să concureze cu oțelul celorlalți și aluminiul nostru cu aluminiul celorlalți. Deci, vulnerabilii persoane fizice, dar și vulnerabilii industriali', a menționat acesta.

O altă problemă ridicată de șeful autorității de concurență a fost insuficiența măsurilor de reglementare a pieței, respectiv faptul că pe piața de electricitate se pot face lucruri pe care 'n-ai voie să le faci pe bursă'.

'Ce spunem noi și nu cred că spun alții este că nici măsurile de reglementare a pieței nu erau suficiente. De exemplu, faptul că pe piața de electricitate poți să faci lucruri pe care n-ai voie să le faci pe bursă, pe piața de electricitate poți să vinzi electricitate pe care tu n-o ai. Asta pe alte piețe n-ai avea voie să o faci, dar la electricitate pot să fac. Eu pot să promit că vând ceva ce nu am. Nu mă verifică nimeni dacă spun că o să-ți dau nu știu câți megawați la anul. Nu mă verifică nimeni dacă am acei megawați, că eu îi produc sau că am un contract, că i-am cumpărat de la cineva. Și, cuplat cu sancțiunile reduse care există pentru încălcarea contractelor, ce-am văzut? Am văzut acum câțiva ani, când furnizorilor nu le-a convenit prețul din contracte, ce au făcut? Promit că vând la un preț și când se apropie scadența o să cumpere pe piața spot. Dacă au avut noroc și pe piața spot prețul e mai mic decât în contractul lor, cumpără pe spot și vând clientului. Dacă, dintr-un motiv sau altul, pariul ăsta n-a ieșit bine și, pe piața spot, prețul e mai mare, atunci își denunță contractele și își lasă clienții cu ochii în soare. Asta s-a întâmplat cu producătorii industriali acum câțiva ani și s-a întâmplat cu casnicii în momentul când a început criza. Și asta spunem noi. N-ar trebui să permitem lucrurile astea. Când promiți că vinzi ceva, trebuie să dovedești cumva că mare parte, nu tot, dar mare parte din ce vinzi ai. Sau că ai bani să plătești penalități dacă nu-ți respecți contractul. Varianta asta că îmi fac o firmă fără active - ca să fii trader, furnizor n-ai nevoie de foarte multe active, foarte mult capital - și atunci poți cu ușurință, dacă a mers prost închid firma, că fac alta', a explicat Bogdan Chirițoiu.

În ceea ce privește datoriile acumulate de furnizorii de energie în urma mecanismului de plafonare-compensare, care se ridică la câteva miliarde de lei, Chirițoiu a transmis că 'înțeleg că prin buget acum se rezolvă. Am avut acea întâlnire informală ieri și păreau mai zâmbitori cei din energie. Nu mai era Valea Plângerii, ca de obicei'. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 387

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-02-2025 19:02

Ministrul Energiei: Ne așteptăm ca până la finalul săptămânii viitoare să avem o decizie finală privind mecanismul de plafonare a prețurilor

Decizia privind mecanismul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale va fi luată în Guvern și ne așteptăm ca până la finalul săptămânii viitoare să avem o decizie finală, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Așa cum am declarat de la început, decizia privind mecanismul de plafonare a prețurilor la

Economic 11-02-2025 16:06

Ministrul Energiei: Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie

Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie care înseamnă 25 de milioane de metri cubi zilnic plus ceea ce se extrage din depozite, iar românii trebuie să stea liniștiți, pentru că nu rămâne nimeni fără gaz și sunt protejați prin schema de compensare-plafonare, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ne-

Economic 11-02-2025 15:15

Burduja: Anul trecut a fost cel mai secetos pentru producția hidro din ultimul deceniu

Anul trecut a fost cel mai secetos din ultimul deceniu pentru producția hidro, aceasta fiind cu un sfert mai mică față de cea din 2023, iar seceta continuă, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu miniștrii Agriculturii și Mediului. 'Apa, hrana și energia sunt elemente pe care le conec

Economic 11-02-2025 15:03

Barbu: Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta

Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta, iar planul nostru este ca, până în 2027, să ajungem la 2,7 milioane de hectare irigate prin infrastructura principală de irigații, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. 'Am avut o întâlnire foarte bună cu formele asociative din

Economic 11-02-2025 14:55

Petrescu (ASF): Există perspectiva să devenim membri OCDE în trimestrul III - IV din 2026; diferite tipuri de reglementări vor fi implementate

România ar putea deveni membru cu drepturi depline a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în trimestrul III - IV din 2026, astfel că vor fi implementate diferite tipuri de reglementări, simplificând multe lucruri care, în prezent, sunt reclamate de diferite entități listate, a declarat marți, la un eveniment de specialitate, pr

Economic 11-02-2025 14:22

Metrorex: Trenurile de metrou circulă la un interval de 5 minute la orele de vârf pe Magistrala 2

Circulația trenurilor pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 5 minute la orele cu vârf de trafic, față de intervalul de 4 minute prevăzut în programul de circulație aprobat, informează, marți, Metrorex. Potrivit unei informări postate pe site-ul companiei, 'la acest moment, două trenuri din cele 18 care operează în mod uzual pe a

Economic 11-02-2025 14:06

Congresul Dunărenilor 2025: Ministerul Mediului va finanța programe care vizează reducerea poluării apelor din România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) are în plan, pentru acest an, finanțarea unui program care să facă apele României mai curate, iar printre beneficiari se vor afla inclusiv comunitățile dunărene, a anunțat ministrul de resort, Mircea Fechet, în cadrul celei de-a treia ediții a evenimentului 'Congresul Dunărenilor', organizat marți.

Economic 11-02-2025 13:47

ADR anunță că platformele pe care le administrează vor deveni funcționale 'în cel mai scurt timp'

Funcționalitatea platformelor online administrate de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va fi restabilită în cel mai scurt timp, a anunțat, marți, instituția. 'În contextul întreruperilor în furnizarea energiei electrice din cursul dimineții de astăzi, care au dus la afectarea serviciilor platform

Economic 11-02-2025 13:22

Prețul aurului a depășit pragul de 450 lei/gram; leul s-a depreciat față de euro și dolar

Gramul de aur s-a scumpit marți cu 0,8966 lei (0,19%), ajungând la o cotație de 450,2987 lei, de la 449,4021 lei, cât anunțase luni Banca Națională a României (BNR), înregistrând o nouă valoare record. Moneda națională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României

Economic 11-02-2025 13:09

Bitdefender: Hackerii vizează companii printr-o înșelătorie de recrutare pe LinkedIn

Bitdefender a depistat o nouă metodă de atac asupra companiilor, prin intermediul ofertelor false de angajare postate pe platforma LinkedIn, după ce atacatorii au contactat tocmai un cercetător al companiei, astfel fiind descoperit rapid planul fraudulos. Potrivit unui comunicat de presă, transmis marți AGERPRES, totul începe cu un mesaj

Economic 11-02-2025 12:44

Mai mult de 8 din 10 adolescenți care au TikTok accesează zilnic platforma (sondaj)

Peste 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate dintre aceștia (53,4%) o fac de mai mult de patru ori pe zi, ei petrecând, în medie, în jur de două ore jumătate pe platformă, relevă un sondaj realizat de World Vision România, cu prilejul Zilei Siguranț

Economic 11-02-2025 12:32

Circa două treimi dintre români resimt o creștere a costurilor asociate locuinței (cercetare)

Aproape două treimi dintre români (64%) resimt o creștere a costurilor lunare asociate locuinței, în condițiile în care România rămâne pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe (84%), arată rezultatele studiului European Housing Trend Report, realizat de Re/Max Europe în 2024.

Economic 11-02-2025 12:23

UNCSV: Strategii de marketing și branding pentru managerii cooperativelor agricole în cadrul unui proiect Erasmus

Marketingul, brandingul și antreprenoriatul strategic pentru managerii și membrii consiliilor de administrație ai cooperativelor agricole din România au fost temele abordate în cadrul celui de-al doilea proiect Erasmus, derulat de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), la Dalum Academy of Agricultural Business din Odens

Economic 11-02-2025 12:12

Rolul Guvernului este să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate (secretar de stat)

Rolul Guvernului este să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate, context în care a fost înființat Departamentul de Dezvoltare Durabilă, la nivelul Guvernului, pentru a încerca o anumită standardizare a raportării nefinanciare, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Mihai P

Economic 11-02-2025 12:07

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni, când a împrumutat 1,028 miliarde de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 66 luni, la un randament mediu de 7,39% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90