Chirițoiu: Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței de energie; sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare

Normalizarea pieței de energie trebuie să aibă loc, nu putem să o ținem cu plafonarea asta la infinit, însă mai întâi trebuie să știm pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață, astfel încât ea să funcționeze mai bine, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă.
'Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței, nu putem să o ținem în plafonarea asta la infinit, dar, înainte de a reveni la normal, trebuie să avem lucrurile astea stabilite: pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață ca ea să funcționeze mai bine de cum a funcționat în trecut', a spus Chirițoiu.
În opinia acestuia, cele mai multe probleme pe zona de energie derivă din reglementare, nefiind cauzate de mecanismul de plafonare-compensare a facturilor de energie.
'Noi monitorizăm ce se întâmplă pe energie, ne uităm la ce se întâmplă pe energie și avem investigații deschise. Avem o investigație deschisă împotriva fostului Enel, actualul PPC, unde suspiciunea este că a îngreunat mutarea clienților spre Hidroelectrica. La genul ăsta de practici ne uităm și la ceilalți distribuitori, dar investigație avem deschisă numai împotriva PPC în momentul de față. De asemenea, avem cazuri transmise de ANRE. ANRE ne-a transmis unele suspiciuni ale lor privind comportamente pe tranzacțiile de energie. Deci, și la asta ne uităm, la ce ne-a transmis ANRE. Dar grosul problemelor pe zona de energie vine de la reglementare, nu că avem această plafonare. Ori, aici, eu nu știu exact ce va face Guvernul. Și cred că nici operatorii din piață nu sunt foarte lămuriți', a explicat șeful de la Concurență.
El este de părere că lucrurile trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare și ar putea fi introdusă temporar chiar și o plafonare.
'Părerea instituției - și a mea personală - este că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare. Deci, vedem de astă vară probleme care persistă pe zona de echilibrare, prețuri mari pe zona de echilibrare. Am avut o investigație împotriva Hidroelectrica acum câțiva ani, la sugestia ANRE. Credem acum că sunt probleme în special legate de modul cum e reglementată piața, nu neapărat de comportamente ilegale. Poate vom găsi și comportamente ilegale pe piață, nu exclud asta. Ce am recomanda noi și, dintr-o discuție cu ANRE înțeleg că am putea să eliminăm prețuri foarte mari, pe cei care vor o cantitate foarte mică, dar vin la un preț foarte mare, am putea să nu-i luăm în calculul prețului de închidere a pieței, ceea ce ar fi o variantă. Eu spun 'domnule, ca la patinaj, dacă vă gândiți'. Notele alea, cea mai mică și cea mai mare, se exclud și se face media. Ceva în genul ăsta s-ar putea face și la stabilirea prețului pe piața de echilibrare. Sau, în disperare, putem să introducem chiar o plafonare. Avem plafonat RCA-ul, avem plafonat adaosul la alimente, putem să introducem temporar și o plafonare aici, dacă nu găsim altă variantă', a susținut Bogdan Chirițoiu.
Revenind la piața de energie în general, președintele Consiliului spune că măsurile excepționale de compensare-plafonare a facturilor de energie ar trebui retrase, întrucât prețurile s-au stabilizat.
'Am vorbit de piața de echilibrare, acum ajungem la piața largă. Ea trebuie să ajungă să funcționeze normal, fără intervenția asta care a fost necesară în momentul de criză, când a crescut mult prețul gazului și a crescut ca atare prețul electricității. Când Rusia se pregătea să invadeze și apoi când a invadat Ucraina, vă aduceți aminte, cu câteva luni înainte de invazie a redus livrările de gaze către Europa. Dar creșterile pe energie au intervenit în momentul în care Rusia nu a mai livrat gaze în Europa, n-a mai livrat pe piețele spot, au crescut prețurile la gaz, după care, crescând prețurile la gaz, au crescut prețurile la electricitate, căci gazul în bună măsură dă prețul de piață al electricității. Apoi a venit războiul, deci cu atât mai mult efectul ăsta. Șocul ăsta a trecut acum. Prețurile sunt stabilizate la nivel european, și-au revenit la nivelul dinainte de război, oricum nu mai sunt atât de mari și atunci măsurile astea excepționale cu care a trebuit să vină statul în momentul șocului ar trebui retrase. De două lucruri trebuie să ne asigurăm. Guvernul spune corect 'Trebuie să avem grijă de cei vulnerabili și trebuie să definim care sunt vulnerabilii din punct de energetic pe care vrem să-i ajutăm'. Ce aș spune, însă, este că trebuie să ne uităm și la impactul asupra industriei și la prețul electricității și la gaze și avem o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe cei care consumă mult electricitate', a transmis el.
Chirițoiu a admis că sunt companii care nu plătesc integral prețul la certificate verzi, certificatele de emisie de CO2, deci există unele avantaje pentru marii consumatori de electricitate. De asemenea, Guvernul vrea să extindă lista, astfel încât de aceste avantaje să beneficieze mai multe companii.
'Doi, de văzut dacă reușim să reducem suficient prețul energiei, în acest fel ca să rămână competitive companiile din România, atât pe piața europeană, cât și pe piața internațională. Problema nu e numai a noastră, e problema întregii Europe că avem energie mai scumpă decât restul lumii - avem de 2-3 ori mai scumpă decât restul lumii - și trebuie să concurăm totuși. Oțelul nostru trebuie să concureze cu oțelul celorlalți și aluminiul nostru cu aluminiul celorlalți. Deci, vulnerabilii persoane fizice, dar și vulnerabilii industriali', a menționat acesta.
O altă problemă ridicată de șeful autorității de concurență a fost insuficiența măsurilor de reglementare a pieței, respectiv faptul că pe piața de electricitate se pot face lucruri pe care 'n-ai voie să le faci pe bursă'.
'Ce spunem noi și nu cred că spun alții este că nici măsurile de reglementare a pieței nu erau suficiente. De exemplu, faptul că pe piața de electricitate poți să faci lucruri pe care n-ai voie să le faci pe bursă, pe piața de electricitate poți să vinzi electricitate pe care tu n-o ai. Asta pe alte piețe n-ai avea voie să o faci, dar la electricitate pot să fac. Eu pot să promit că vând ceva ce nu am. Nu mă verifică nimeni dacă spun că o să-ți dau nu știu câți megawați la anul. Nu mă verifică nimeni dacă am acei megawați, că eu îi produc sau că am un contract, că i-am cumpărat de la cineva. Și, cuplat cu sancțiunile reduse care există pentru încălcarea contractelor, ce-am văzut? Am văzut acum câțiva ani, când furnizorilor nu le-a convenit prețul din contracte, ce au făcut? Promit că vând la un preț și când se apropie scadența o să cumpere pe piața spot. Dacă au avut noroc și pe piața spot prețul e mai mic decât în contractul lor, cumpără pe spot și vând clientului. Dacă, dintr-un motiv sau altul, pariul ăsta n-a ieșit bine și, pe piața spot, prețul e mai mare, atunci își denunță contractele și își lasă clienții cu ochii în soare. Asta s-a întâmplat cu producătorii industriali acum câțiva ani și s-a întâmplat cu casnicii în momentul când a început criza. Și asta spunem noi. N-ar trebui să permitem lucrurile astea. Când promiți că vinzi ceva, trebuie să dovedești cumva că mare parte, nu tot, dar mare parte din ce vinzi ai. Sau că ai bani să plătești penalități dacă nu-ți respecți contractul. Varianta asta că îmi fac o firmă fără active - ca să fii trader, furnizor n-ai nevoie de foarte multe active, foarte mult capital - și atunci poți cu ușurință, dacă a mers prost închid firma, că fac alta', a explicat Bogdan Chirițoiu.
În ceea ce privește datoriile acumulate de furnizorii de energie în urma mecanismului de plafonare-compensare, care se ridică la câteva miliarde de lei, Chirițoiu a transmis că 'înțeleg că prin buget acum se rezolvă. Am avut acea întâlnire informală ieri și păreau mai zâmbitori cei din energie. Nu mai era Valea Plângerii, ca de obicei'. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel
Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung
Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o
Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS
Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost
România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor
Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi
Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după
Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po
Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui
Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei
Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.
Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani
România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.
VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai
Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie
Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic
Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ
IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)
Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c