Chirițoiu: Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței de energie; sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare

Normalizarea pieței de energie trebuie să aibă loc, nu putem să o ținem cu plafonarea asta la infinit, însă mai întâi trebuie să știm pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață, astfel încât ea să funcționeze mai bine, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă.
'Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței, nu putem să o ținem în plafonarea asta la infinit, dar, înainte de a reveni la normal, trebuie să avem lucrurile astea stabilite: pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață ca ea să funcționeze mai bine de cum a funcționat în trecut', a spus Chirițoiu.
În opinia acestuia, cele mai multe probleme pe zona de energie derivă din reglementare, nefiind cauzate de mecanismul de plafonare-compensare a facturilor de energie.
'Noi monitorizăm ce se întâmplă pe energie, ne uităm la ce se întâmplă pe energie și avem investigații deschise. Avem o investigație deschisă împotriva fostului Enel, actualul PPC, unde suspiciunea este că a îngreunat mutarea clienților spre Hidroelectrica. La genul ăsta de practici ne uităm și la ceilalți distribuitori, dar investigație avem deschisă numai împotriva PPC în momentul de față. De asemenea, avem cazuri transmise de ANRE. ANRE ne-a transmis unele suspiciuni ale lor privind comportamente pe tranzacțiile de energie. Deci, și la asta ne uităm, la ce ne-a transmis ANRE. Dar grosul problemelor pe zona de energie vine de la reglementare, nu că avem această plafonare. Ori, aici, eu nu știu exact ce va face Guvernul. Și cred că nici operatorii din piață nu sunt foarte lămuriți', a explicat șeful de la Concurență.
El este de părere că lucrurile trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare și ar putea fi introdusă temporar chiar și o plafonare.
'Părerea instituției - și a mea personală - este că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare. Deci, vedem de astă vară probleme care persistă pe zona de echilibrare, prețuri mari pe zona de echilibrare. Am avut o investigație împotriva Hidroelectrica acum câțiva ani, la sugestia ANRE. Credem acum că sunt probleme în special legate de modul cum e reglementată piața, nu neapărat de comportamente ilegale. Poate vom găsi și comportamente ilegale pe piață, nu exclud asta. Ce am recomanda noi și, dintr-o discuție cu ANRE înțeleg că am putea să eliminăm prețuri foarte mari, pe cei care vor o cantitate foarte mică, dar vin la un preț foarte mare, am putea să nu-i luăm în calculul prețului de închidere a pieței, ceea ce ar fi o variantă. Eu spun 'domnule, ca la patinaj, dacă vă gândiți'. Notele alea, cea mai mică și cea mai mare, se exclud și se face media. Ceva în genul ăsta s-ar putea face și la stabilirea prețului pe piața de echilibrare. Sau, în disperare, putem să introducem chiar o plafonare. Avem plafonat RCA-ul, avem plafonat adaosul la alimente, putem să introducem temporar și o plafonare aici, dacă nu găsim altă variantă', a susținut Bogdan Chirițoiu.
Revenind la piața de energie în general, președintele Consiliului spune că măsurile excepționale de compensare-plafonare a facturilor de energie ar trebui retrase, întrucât prețurile s-au stabilizat.
'Am vorbit de piața de echilibrare, acum ajungem la piața largă. Ea trebuie să ajungă să funcționeze normal, fără intervenția asta care a fost necesară în momentul de criză, când a crescut mult prețul gazului și a crescut ca atare prețul electricității. Când Rusia se pregătea să invadeze și apoi când a invadat Ucraina, vă aduceți aminte, cu câteva luni înainte de invazie a redus livrările de gaze către Europa. Dar creșterile pe energie au intervenit în momentul în care Rusia nu a mai livrat gaze în Europa, n-a mai livrat pe piețele spot, au crescut prețurile la gaz, după care, crescând prețurile la gaz, au crescut prețurile la electricitate, căci gazul în bună măsură dă prețul de piață al electricității. Apoi a venit războiul, deci cu atât mai mult efectul ăsta. Șocul ăsta a trecut acum. Prețurile sunt stabilizate la nivel european, și-au revenit la nivelul dinainte de război, oricum nu mai sunt atât de mari și atunci măsurile astea excepționale cu care a trebuit să vină statul în momentul șocului ar trebui retrase. De două lucruri trebuie să ne asigurăm. Guvernul spune corect 'Trebuie să avem grijă de cei vulnerabili și trebuie să definim care sunt vulnerabilii din punct de energetic pe care vrem să-i ajutăm'. Ce aș spune, însă, este că trebuie să ne uităm și la impactul asupra industriei și la prețul electricității și la gaze și avem o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe cei care consumă mult electricitate', a transmis el.
Chirițoiu a admis că sunt companii care nu plătesc integral prețul la certificate verzi, certificatele de emisie de CO2, deci există unele avantaje pentru marii consumatori de electricitate. De asemenea, Guvernul vrea să extindă lista, astfel încât de aceste avantaje să beneficieze mai multe companii.
'Doi, de văzut dacă reușim să reducem suficient prețul energiei, în acest fel ca să rămână competitive companiile din România, atât pe piața europeană, cât și pe piața internațională. Problema nu e numai a noastră, e problema întregii Europe că avem energie mai scumpă decât restul lumii - avem de 2-3 ori mai scumpă decât restul lumii - și trebuie să concurăm totuși. Oțelul nostru trebuie să concureze cu oțelul celorlalți și aluminiul nostru cu aluminiul celorlalți. Deci, vulnerabilii persoane fizice, dar și vulnerabilii industriali', a menționat acesta.
O altă problemă ridicată de șeful autorității de concurență a fost insuficiența măsurilor de reglementare a pieței, respectiv faptul că pe piața de electricitate se pot face lucruri pe care 'n-ai voie să le faci pe bursă'.
'Ce spunem noi și nu cred că spun alții este că nici măsurile de reglementare a pieței nu erau suficiente. De exemplu, faptul că pe piața de electricitate poți să faci lucruri pe care n-ai voie să le faci pe bursă, pe piața de electricitate poți să vinzi electricitate pe care tu n-o ai. Asta pe alte piețe n-ai avea voie să o faci, dar la electricitate pot să fac. Eu pot să promit că vând ceva ce nu am. Nu mă verifică nimeni dacă spun că o să-ți dau nu știu câți megawați la anul. Nu mă verifică nimeni dacă am acei megawați, că eu îi produc sau că am un contract, că i-am cumpărat de la cineva. Și, cuplat cu sancțiunile reduse care există pentru încălcarea contractelor, ce-am văzut? Am văzut acum câțiva ani, când furnizorilor nu le-a convenit prețul din contracte, ce au făcut? Promit că vând la un preț și când se apropie scadența o să cumpere pe piața spot. Dacă au avut noroc și pe piața spot prețul e mai mic decât în contractul lor, cumpără pe spot și vând clientului. Dacă, dintr-un motiv sau altul, pariul ăsta n-a ieșit bine și, pe piața spot, prețul e mai mare, atunci își denunță contractele și își lasă clienții cu ochii în soare. Asta s-a întâmplat cu producătorii industriali acum câțiva ani și s-a întâmplat cu casnicii în momentul când a început criza. Și asta spunem noi. N-ar trebui să permitem lucrurile astea. Când promiți că vinzi ceva, trebuie să dovedești cumva că mare parte, nu tot, dar mare parte din ce vinzi ai. Sau că ai bani să plătești penalități dacă nu-ți respecți contractul. Varianta asta că îmi fac o firmă fără active - ca să fii trader, furnizor n-ai nevoie de foarte multe active, foarte mult capital - și atunci poți cu ușurință, dacă a mers prost închid firma, că fac alta', a explicat Bogdan Chirițoiu.
În ceea ce privește datoriile acumulate de furnizorii de energie în urma mecanismului de plafonare-compensare, care se ridică la câteva miliarde de lei, Chirițoiu a transmis că 'înțeleg că prin buget acum se rezolvă. Am avut acea întâlnire informală ieri și păreau mai zâmbitori cei din energie. Nu mai era Valea Plângerii, ca de obicei'. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.
Apele Române: Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali
Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române'. Potrivit instituției, toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată.
BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești
Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate. Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște