logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Chirițoiu: Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței de energie; sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare

Imagine din galeria Agerpres

Normalizarea pieței de energie trebuie să aibă loc, nu putem să o ținem cu plafonarea asta la infinit, însă mai întâi trebuie să știm pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață, astfel încât ea să funcționeze mai bine, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă.

'Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței, nu putem să o ținem în plafonarea asta la infinit, dar, înainte de a reveni la normal, trebuie să avem lucrurile astea stabilite: pe cine vrem să protejăm în continuare și să facem câteva reglaje la piață ca ea să funcționeze mai bine de cum a funcționat în trecut', a spus Chirițoiu.

În opinia acestuia, cele mai multe probleme pe zona de energie derivă din reglementare, nefiind cauzate de mecanismul de plafonare-compensare a facturilor de energie.

'Noi monitorizăm ce se întâmplă pe energie, ne uităm la ce se întâmplă pe energie și avem investigații deschise. Avem o investigație deschisă împotriva fostului Enel, actualul PPC, unde suspiciunea este că a îngreunat mutarea clienților spre Hidroelectrica. La genul ăsta de practici ne uităm și la ceilalți distribuitori, dar investigație avem deschisă numai împotriva PPC în momentul de față. De asemenea, avem cazuri transmise de ANRE. ANRE ne-a transmis unele suspiciuni ale lor privind comportamente pe tranzacțiile de energie. Deci, și la asta ne uităm, la ce ne-a transmis ANRE. Dar grosul problemelor pe zona de energie vine de la reglementare, nu că avem această plafonare. Ori, aici, eu nu știu exact ce va face Guvernul. Și cred că nici operatorii din piață nu sunt foarte lămuriți', a explicat șeful de la Concurență.

El este de părere că lucrurile trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare și ar putea fi introdusă temporar chiar și o plafonare.

'Părerea instituției - și a mea personală - este că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite pe piața de echilibrare. Deci, vedem de astă vară probleme care persistă pe zona de echilibrare, prețuri mari pe zona de echilibrare. Am avut o investigație împotriva Hidroelectrica acum câțiva ani, la sugestia ANRE. Credem acum că sunt probleme în special legate de modul cum e reglementată piața, nu neapărat de comportamente ilegale. Poate vom găsi și comportamente ilegale pe piață, nu exclud asta. Ce am recomanda noi și, dintr-o discuție cu ANRE înțeleg că am putea să eliminăm prețuri foarte mari, pe cei care vor o cantitate foarte mică, dar vin la un preț foarte mare, am putea să nu-i luăm în calculul prețului de închidere a pieței, ceea ce ar fi o variantă. Eu spun 'domnule, ca la patinaj, dacă vă gândiți'. Notele alea, cea mai mică și cea mai mare, se exclud și se face media. Ceva în genul ăsta s-ar putea face și la stabilirea prețului pe piața de echilibrare. Sau, în disperare, putem să introducem chiar o plafonare. Avem plafonat RCA-ul, avem plafonat adaosul la alimente, putem să introducem temporar și o plafonare aici, dacă nu găsim altă variantă', a susținut Bogdan Chirițoiu.

Revenind la piața de energie în general, președintele Consiliului spune că măsurile excepționale de compensare-plafonare a facturilor de energie ar trebui retrase, întrucât prețurile s-au stabilizat.

'Am vorbit de piața de echilibrare, acum ajungem la piața largă. Ea trebuie să ajungă să funcționeze normal, fără intervenția asta care a fost necesară în momentul de criză, când a crescut mult prețul gazului și a crescut ca atare prețul electricității. Când Rusia se pregătea să invadeze și apoi când a invadat Ucraina, vă aduceți aminte, cu câteva luni înainte de invazie a redus livrările de gaze către Europa. Dar creșterile pe energie au intervenit în momentul în care Rusia nu a mai livrat gaze în Europa, n-a mai livrat pe piețele spot, au crescut prețurile la gaz, după care, crescând prețurile la gaz, au crescut prețurile la electricitate, căci gazul în bună măsură dă prețul de piață al electricității. Apoi a venit războiul, deci cu atât mai mult efectul ăsta. Șocul ăsta a trecut acum. Prețurile sunt stabilizate la nivel european, și-au revenit la nivelul dinainte de război, oricum nu mai sunt atât de mari și atunci măsurile astea excepționale cu care a trebuit să vină statul în momentul șocului ar trebui retrase. De două lucruri trebuie să ne asigurăm. Guvernul spune corect 'Trebuie să avem grijă de cei vulnerabili și trebuie să definim care sunt vulnerabilii din punct de energetic pe care vrem să-i ajutăm'. Ce aș spune, însă, este că trebuie să ne uităm și la impactul asupra industriei și la prețul electricității și la gaze și avem o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe cei care consumă mult electricitate', a transmis el.

Chirițoiu a admis că sunt companii care nu plătesc integral prețul la certificate verzi, certificatele de emisie de CO2, deci există unele avantaje pentru marii consumatori de electricitate. De asemenea, Guvernul vrea să extindă lista, astfel încât de aceste avantaje să beneficieze mai multe companii.

'Doi, de văzut dacă reușim să reducem suficient prețul energiei, în acest fel ca să rămână competitive companiile din România, atât pe piața europeană, cât și pe piața internațională. Problema nu e numai a noastră, e problema întregii Europe că avem energie mai scumpă decât restul lumii - avem de 2-3 ori mai scumpă decât restul lumii - și trebuie să concurăm totuși. Oțelul nostru trebuie să concureze cu oțelul celorlalți și aluminiul nostru cu aluminiul celorlalți. Deci, vulnerabilii persoane fizice, dar și vulnerabilii industriali', a menționat acesta.

O altă problemă ridicată de șeful autorității de concurență a fost insuficiența măsurilor de reglementare a pieței, respectiv faptul că pe piața de electricitate se pot face lucruri pe care 'n-ai voie să le faci pe bursă'.

'Ce spunem noi și nu cred că spun alții este că nici măsurile de reglementare a pieței nu erau suficiente. De exemplu, faptul că pe piața de electricitate poți să faci lucruri pe care n-ai voie să le faci pe bursă, pe piața de electricitate poți să vinzi electricitate pe care tu n-o ai. Asta pe alte piețe n-ai avea voie să o faci, dar la electricitate pot să fac. Eu pot să promit că vând ceva ce nu am. Nu mă verifică nimeni dacă spun că o să-ți dau nu știu câți megawați la anul. Nu mă verifică nimeni dacă am acei megawați, că eu îi produc sau că am un contract, că i-am cumpărat de la cineva. Și, cuplat cu sancțiunile reduse care există pentru încălcarea contractelor, ce-am văzut? Am văzut acum câțiva ani, când furnizorilor nu le-a convenit prețul din contracte, ce au făcut? Promit că vând la un preț și când se apropie scadența o să cumpere pe piața spot. Dacă au avut noroc și pe piața spot prețul e mai mic decât în contractul lor, cumpără pe spot și vând clientului. Dacă, dintr-un motiv sau altul, pariul ăsta n-a ieșit bine și, pe piața spot, prețul e mai mare, atunci își denunță contractele și își lasă clienții cu ochii în soare. Asta s-a întâmplat cu producătorii industriali acum câțiva ani și s-a întâmplat cu casnicii în momentul când a început criza. Și asta spunem noi. N-ar trebui să permitem lucrurile astea. Când promiți că vinzi ceva, trebuie să dovedești cumva că mare parte, nu tot, dar mare parte din ce vinzi ai. Sau că ai bani să plătești penalități dacă nu-ți respecți contractul. Varianta asta că îmi fac o firmă fără active - ca să fii trader, furnizor n-ai nevoie de foarte multe active, foarte mult capital - și atunci poți cu ușurință, dacă a mers prost închid firma, că fac alta', a explicat Bogdan Chirițoiu.

În ceea ce privește datoriile acumulate de furnizorii de energie în urma mecanismului de plafonare-compensare, care se ridică la câteva miliarde de lei, Chirițoiu a transmis că 'înțeleg că prin buget acum se rezolvă. Am avut acea întâlnire informală ieri și păreau mai zâmbitori cei din energie. Nu mai era Valea Plângerii, ca de obicei'. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 419

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-03-2025 15:14

Sindicatele ar putea sesiza Comisia Europeană cu privire la proiectul de evaluare a performanțelor funcționarilor publici

Organizațiile sindicale ar putea sesiza, în ultimă instanță, Comisia Europeană dacă Guvernul nu va renunța la planul de politizare, subordonare și epurare politică a salariaților din administrația publică din România, a declarat, marți, președintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, într-o conferință despre abuzurile asupra funcționarilor publici și a

Economic 18-03-2025 15:09

Autoritatea de Supraveghere Financiară a deschis programul de internship

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a deschis oficial programul de internship, ce se va desfășura pe o perioadă de șase luni și va oferi celor 16 masteranzi selectați oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile profesionale, de a dobândi aptitudini practice, dar și de a se familiariza cu specificul activității ASF. Potrivit unui

Economic 18-03-2025 15:07

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă (analiză)

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, arată o analiză realizată de Ella Kallai, economistul șef al Alpha Bank România. 'Productivitatea în România, măsurată ca valoarea adăugată brută pe oră lucrată, față de media UE a

Economic 18-03-2025 14:31

Bodea (CRE): Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România; prin electrificare și dezvoltare tehnologică, acesta va crește în 5 ani

Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România, însă electrificarea și managementul datelor, inteligența artificială vor duce la o creștere a acestui consum în următorii cinci ani, a afirmat, marți, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), Corneliu Bodea, la un eveniment de specialitate.

Economic 18-03-2025 14:26

Nazare (BNR): România rămâne o destinație fantastică de investiții; investițiile străine directe o arată

România rămâne o destinație fantastică de investiții, iar aceasta o arată soldul investițiilor străine directe, a declarat, marți, Alexandru Nazare, președintele Uniunii Internaționale Paneuropene PanEuropa România și membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. 'Poate că n-ar trebui să

Economic 18-03-2025 14:21

Autoritatea de concurență analizează preluarea de către Kronospan a ZG Timber Sebeș SRL

Tranzacția prin care Kronospan Holdings South Limited intenționează să preia ZG Timber Sebes SRL este analizată de Consiliul Concurenței, potrivit unui comunicat al instituției, transmis marți AGERPRES. 'În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, car

Economic 18-03-2025 14:18

România, în continuare pe primul loc în UE în funcție de numărul deceselor cauzate de accidente rutiere

Aproximativ 19.800 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană anul trecut, o ușoară scădere de 3%, sau 600 de vieți mai puține pierdute, în comparație cu 2023. Cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră au fost Suedia, Malta și Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21

Economic 18-03-2025 13:18

ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale, în perioada 19 martie - 19 aprilie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va desfășura, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor. Potrivit unui comunicat de pr

Economic 18-03-2025 13:14

Dan Drăgan, despre schema de plafonare: Sunt convins că o competiție reală va conduce la o optimizare a consumului

Schema de plafonare a prețurilor la energie va expira peste aproximativ 3 luni și sunt convins că o competiție reală va conduce la o optimizare a consumului, consideră expertul în energie Dan Drăgan, fost secretar de stat în ministerul de resort. 'Dacă ne uităm la consumatorul final, am avut schema de plafonare. Ea va expira pe

Economic 18-03-2025 13:01

Dan Drăgan: Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul instalarea unor capacități de stocare

Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul în viitor instalarea unor capacități de stocare, în acest sens urmând o nouă licitație de 150 de milioane de euro, continuarea stocării în baterii pentru producători independenți, a declarat, marți, Dan Drăgan, expert în energie și fost secretar

Economic 18-03-2025 12:35

Un nou târg de produse agroalimentare, organizat în curtea Ministerului Agriculturii, în perioada 20-22 martie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează o nouă ediție a Târgului de produse agroalimentare, eveniment ce va avea loc în curtea instituției, în perioada 20 - 22 martie. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marți

Economic 18-03-2025 12:31

România a încheiat anul 2024 cu cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE

Rata locurilor de muncă vacante în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 2,5% în zona euro și de 2,3% în Uniunea Europeană, în rândul statelor membre cea mai mică valoare a acestui indicator înregistrându-se în România, Bulgaria și Polonia (toate trei cu o rată de 0,7%), arată datele publicate marți de Euro

Economic 18-03-2025 12:18

Burduja: România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie, marți dimineața

România își asigura, marți dimineața, tot necesarul de energie electrică din producția proprie și chiar a exportat peste 1400 MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Azi dimineață, la un consum relativ mare, de peste 7000 MW, România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie.

Economic 18-03-2025 11:29

DNSC nu confirmă un nou potențial atac cibernetic asupra Orange România

Compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere în legătură cu un posibil incident de securitate cibernetică, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat publicat marți. 'În cursul zilei de ieri, 17.03.2025, în spațiul

Economic 18-03-2025 11:22

Colaborarea între România și Kazahstan ar putea fi extinsă și în domeniul nuclear

Colaborarea dintre România și Kazahstan a putea fi extinsă, în perspectivă, și în domeniul nuclear, idee exprimată cu ocazia vizitei la Ministerul Energiei a unor oficiali kazahi. Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, vice-ministrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilenko, în