Tanczos Barna: Acest buget se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări

Bugetul de stat pentru 2025 este unul cumpătat, care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în plenul Parlamentului, la dezbaterile privind proiectul de buget pentru 2025.
'Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2025 prevede în primul și în primul rând plățile pentru pensii. Pensiile care sunt în valoare totală de 155 de miliarde de lei buget total în 2025. Veniturile totale realizate în proporție de 76% din contribuții și în proporție de 22,9% din contribuția de la bugetul de stat. Contribuția bugetului de stat este de 35 de miliarde de lei. Este, practic, acea completare de care avem nevoie an de an pentru a putea asigura plata pensiilor. Tot din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat face parte și Bugetul Asigurărilor de Șomaj, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei la venituri, cu cheltuieli totale de 97% pentru creanțele salariale. Pensiile în proporție de 98% înseamnă cheltuieli din acest buget. Cheltuielile funcționale se limitează la 1,5%. De asemenea, bugetul prevede contribuțiile pentru pilonul II de pensii în valoare de 21 miliarde lei. Este vorba despre un buget care asigură plata pensiilor la nivelul anului 2024', a spus Tanczos Barna.
El a menționat că este o prioritate pentru Guvern plata acestor drepturi la nivelul anului 2024, menționând însă că indexarea din 2025 a fost amânată.
'Într-adevăr, bugetul n-a făcut posibilă indexarea în 2025. Ea este amânată. Sper ca evoluția economiei să permită o recuperare a acestei amânări în momentul în care cifrele, veniturile, vor face posibil acest lucru. Am vorbit foarte mult astăzi și ieri în cursul nopții despre bugetul pe 2025. Suntem mulți economiști în sală, avem viziuni diferite. Dacă am fi la Ministerul Finanțelor, cu siguranță mulți dintre noi am concepe în mod diferit bugetul. Dar trebuie să știm că ne bazăm practic pe veniturile realizate în economia națională, care este aceeași pentru noi toți. Ne bazăm pe companiile private care produc în această țară, care plătesc impozite în această țară, care plătesc taxe în această țară. Ne bazăm pe veniturile plătite de cetățenii români și indiferent care ar fi filosofia noastră, veniturile sunt aceleași în mare măsură și cu siguranță cheltuielile trebuie ținute sub control astfel încât să ne încadrăm în acel deficit de 7%', a precizat oficialul MF.
Ministrul Finanțelor a afirmat că deficitul afectează atât bugetul de stat cât și bugetul asigurărilor sociale, motiv pentru care reducerea cheltuielilor este una dintre prioritățile anului 2025.
'Am auzit astăzi aici alternative, variante la acest buget, am auzit și propuneri, pe bună dreptate, multe dintre ele făcute cu bună credință. Reducerea cu 10%, de exemplu, a anvelopei salariale este o măsură pe care o susțin și eu. Am și aplicat 5% reducere anul acesta, dar cred în continuare că trecerea la un stat mai suplu, la cheltuieli mai mici, trebuie să se facă în mod treptat, astfel încât să nu perturbăm activitatea de bază a instituțiilor statului. Nici în Educație, nici în sistemul de Sănătate, nici în Ministerul de Interne, de exemplu, sau Ministerul Apărării, nu putem aplica de azi pe mâine reduceri fără a afecta buna funcționare a acestor instituții. Am aplicat, de asemenea, un minus de 5% la cheltuielile de funcționare, în aceeași idee. Pentru a reduce cheltuielile de funcționare, pentru a crea un stat mai suplu și pentru a păstra în același timp serviciile de calitate, serviciile publice oferite cetățenilor. Cred sincer că este nevoie de o schimbare substanțială în filosofia de funcționare a statului român. Avem nevoie de instituții care să respecte cetățenii, care să respecte contribuabilii, indiferent dacă vorbim de persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să avem instituții care colectează impozite și taxe, nu pentru a se îngrășa, nu pentru a crește cheltuielile de funcționare, ci pentru a oferi mai mult românilor, cetățenilor acestei țări', a subliniat Tanczos Barna.
Acesta a adăugat că pe perioada celor șapte ani de reducere a deficitului bugetar, de la 8,6% la 3%, aceste măsuri trebuie continuate.
'Indiferent cine va fi peste trei, peste patru, peste cinci ani de zile la guvernare și la Ministerul Finanțelor, angajamentul României față de Comisia Europeană trebuie respectat, pas cu pas trebuie să reducem deficitul bugetar, trebuie în același timp să păstrăm investițiile. Investițiile sunt motorul economiei, iar investițiile sunt păstrate și în acest buget. Și vă răspund, stimate coleg, că au crescut la 46% cheltuielile totale, dar acolo avem 150 de miliarde investiții anul acesta. E o investiție record pentru statul român, pentru bugetul de stat și sper că ministerele de resort și instituțiile care au în buget aceste investiții să fie în stare să facă și absorbția fondurilor europene, care înseamnă un venit important în buget an de an. Acest buget este un buget cumpătat, un buget care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări. Sunt convins că aceste venituri se pot și se vor realiza, astfel încât execuția bugetară să fie una bună și să avem acest obiectiv îndeplinit, de încadrare în limita de 7% a deficitului', a mai transmis ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul 2025 au început, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. La ședință participă premierul Marcel Ciolacu și membri ai Guvernului.
Marți dimineață, bugetul pe acest an a trecut prin comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuțiile în Comisiile pentru buget-finanțe, care s-au întins până noaptea târziu. Au fost întocmite rapoarte favorabile de către senatorii și deputații din Comisiile de buget.
Guvernul a aprobat sâmbătă, 1 februarie, proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET
Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.
Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni
Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai
Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM
Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit
Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de
Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei
Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost
Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ
Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia
Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica
Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu
Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%
PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m
Prețurile producției industriale au crescut cu 3,3 % în ritm anual, în martie
Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 3,3% în martie 2025, față de luna martie 2024, dar au scăzut cu 2,4% comparativ cu februarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate marți. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a în
Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl
Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)
Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond
Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar
Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.