logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tanczos Barna: Acest buget se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări

Imagine din galeria Agerpres

Bugetul de stat pentru 2025 este unul cumpătat, care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în plenul Parlamentului, la dezbaterile privind proiectul de buget pentru 2025.

'Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2025 prevede în primul și în primul rând plățile pentru pensii. Pensiile care sunt în valoare totală de 155 de miliarde de lei buget total în 2025. Veniturile totale realizate în proporție de 76% din contribuții și în proporție de 22,9% din contribuția de la bugetul de stat. Contribuția bugetului de stat este de 35 de miliarde de lei. Este, practic, acea completare de care avem nevoie an de an pentru a putea asigura plata pensiilor. Tot din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat face parte și Bugetul Asigurărilor de Șomaj, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei la venituri, cu cheltuieli totale de 97% pentru creanțele salariale. Pensiile în proporție de 98% înseamnă cheltuieli din acest buget. Cheltuielile funcționale se limitează la 1,5%. De asemenea, bugetul prevede contribuțiile pentru pilonul II de pensii în valoare de 21 miliarde lei. Este vorba despre un buget care asigură plata pensiilor la nivelul anului 2024', a spus Tanczos Barna.

El a menționat că este o prioritate pentru Guvern plata acestor drepturi la nivelul anului 2024, menționând însă că indexarea din 2025 a fost amânată.

'Într-adevăr, bugetul n-a făcut posibilă indexarea în 2025. Ea este amânată. Sper ca evoluția economiei să permită o recuperare a acestei amânări în momentul în care cifrele, veniturile, vor face posibil acest lucru. Am vorbit foarte mult astăzi și ieri în cursul nopții despre bugetul pe 2025. Suntem mulți economiști în sală, avem viziuni diferite. Dacă am fi la Ministerul Finanțelor, cu siguranță mulți dintre noi am concepe în mod diferit bugetul. Dar trebuie să știm că ne bazăm practic pe veniturile realizate în economia națională, care este aceeași pentru noi toți. Ne bazăm pe companiile private care produc în această țară, care plătesc impozite în această țară, care plătesc taxe în această țară. Ne bazăm pe veniturile plătite de cetățenii români și indiferent care ar fi filosofia noastră, veniturile sunt aceleași în mare măsură și cu siguranță cheltuielile trebuie ținute sub control astfel încât să ne încadrăm în acel deficit de 7%', a precizat oficialul MF.

Ministrul Finanțelor a afirmat că deficitul afectează atât bugetul de stat cât și bugetul asigurărilor sociale, motiv pentru care reducerea cheltuielilor este una dintre prioritățile anului 2025.

'Am auzit astăzi aici alternative, variante la acest buget, am auzit și propuneri, pe bună dreptate, multe dintre ele făcute cu bună credință. Reducerea cu 10%, de exemplu, a anvelopei salariale este o măsură pe care o susțin și eu. Am și aplicat 5% reducere anul acesta, dar cred în continuare că trecerea la un stat mai suplu, la cheltuieli mai mici, trebuie să se facă în mod treptat, astfel încât să nu perturbăm activitatea de bază a instituțiilor statului. Nici în Educație, nici în sistemul de Sănătate, nici în Ministerul de Interne, de exemplu, sau Ministerul Apărării, nu putem aplica de azi pe mâine reduceri fără a afecta buna funcționare a acestor instituții. Am aplicat, de asemenea, un minus de 5% la cheltuielile de funcționare, în aceeași idee. Pentru a reduce cheltuielile de funcționare, pentru a crea un stat mai suplu și pentru a păstra în același timp serviciile de calitate, serviciile publice oferite cetățenilor. Cred sincer că este nevoie de o schimbare substanțială în filosofia de funcționare a statului român. Avem nevoie de instituții care să respecte cetățenii, care să respecte contribuabilii, indiferent dacă vorbim de persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să avem instituții care colectează impozite și taxe, nu pentru a se îngrășa, nu pentru a crește cheltuielile de funcționare, ci pentru a oferi mai mult românilor, cetățenilor acestei țări', a subliniat Tanczos Barna.

Acesta a adăugat că pe perioada celor șapte ani de reducere a deficitului bugetar, de la 8,6% la 3%, aceste măsuri trebuie continuate.

'Indiferent cine va fi peste trei, peste patru, peste cinci ani de zile la guvernare și la Ministerul Finanțelor, angajamentul României față de Comisia Europeană trebuie respectat, pas cu pas trebuie să reducem deficitul bugetar, trebuie în același timp să păstrăm investițiile. Investițiile sunt motorul economiei, iar investițiile sunt păstrate și în acest buget. Și vă răspund, stimate coleg, că au crescut la 46% cheltuielile totale, dar acolo avem 150 de miliarde investiții anul acesta. E o investiție record pentru statul român, pentru bugetul de stat și sper că ministerele de resort și instituțiile care au în buget aceste investiții să fie în stare să facă și absorbția fondurilor europene, care înseamnă un venit important în buget an de an. Acest buget este un buget cumpătat, un buget care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări. Sunt convins că aceste venituri se pot și se vor realiza, astfel încât execuția bugetară să fie una bună și să avem acest obiectiv îndeplinit, de încadrare în limita de 7% a deficitului', a mai transmis ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul 2025 au început, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. La ședință participă premierul Marcel Ciolacu și membri ai Guvernului.

Marți dimineață, bugetul pe acest an a trecut prin comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuțiile în Comisiile pentru buget-finanțe, care s-au întins până noaptea târziu. Au fost întocmite rapoarte favorabile de către senatorii și deputații din Comisiile de buget.

Guvernul a aprobat sâmbătă, 1 februarie, proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 116

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 05-02-2025 19:55

Ministrul Muncii a discutat miercuri cu delegații de tineret ai României la ONU

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a discutat miercuri cu delegații de tineret ai României la ONU despre parcursul acestora, despre dezvoltarea programului și impactul pe care acesta îl poate avea în rândul tinerilor.  

Economic 05-02-2025 18:48

Pistol: Ritm bun de lucru pe șantierul lotului 1 al autostrăzii Focșani - Bacău (A7)

Progresul fizic pe șantierul lotului 1 Focșani - Domnești Târg al autostrăzii Focșani - Bacău (A7) a ajuns la 42%, circulația trebuind deschisă până la finalul anului, a anunțat miercuri directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Ritm bun de lucru pe șantierul

Economic 05-02-2025 16:22

AMOFM: 8.113 de locuri de muncă disponibile în București, în perioada 5-12 februarie

Un număr de 8.113 locuri de muncă sunt disponibile la nivelul Municipiului București, în perioada 5 - 12 februarie, potrivit datelor furnizate de către agenții economici, aflați în evidența Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Munca București (AMOFM). Astfel, din totalul posturilor vacante, 574 sunt destinate persoanelor c

Economic 05-02-2025 16:20

Boloș: Fără fonduri europene, nu am fi avut atâtea proiecte de infrastructură, investiții în educație și sănătate, finanțări pentru afaceri românești

Fără fonduri europene nu am fi avut atâtea proiecte de infrastructură, investiții în educație și sănătate, finanțări pentru afaceri românești, și, de aceea, România nu își permite să se îndepărteze de acest drum, consideră ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'FMI confirmă ceea

Economic 05-02-2025 16:15

Daraban (CCIR): România și India trebuie să continue colaborarea în sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare

România și India au o tradiție, care trebuie continuată, în ceea ce privește colaborarea în sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare, precum industria IT&C, cu accent pe dezvoltarea segmentului reprezentat de inteligența artificială, de industria aerospațială, precum și de cea aeronautică civilă și militară, potrivit președintelui Came

Economic 05-02-2025 16:11

Conducerea ANAF a dispus declanșarea unui control de către DGI la grupul de firme Nordis

Conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a dispus declanșarea unui control de către Direcția Generală de Integritate (DGI) la grupul de firme Nordis, a anunțat, miercuri, ANAF. 'În urma informațiilor prezentate în spațiul public, conducerea ANAF s-a autosesizat și a dispus declanșarea unui control de către D

Economic 05-02-2025 13:29

Capitala este lider național în vânzările din retail; femeile generează 60% din totalul tranzacțiilor (analiză)

Bucureștiul este lider național în materie de vânzări în retail, cu 10,49% din total, urmat de Timișoara (7,23%) și de Cluj-Napoca (4,58%), conform unei analize de specialitate, publicată miercuri. Cercetarea realizată de Footprints AI arată că femeile generează aproape 60% din tranzacțiile din retailul românesc, iar segmentul 3

Economic 05-02-2025 13:19

Erbașu: Contribuția industriei construcțiilor la PIB este de 8%, în creștere cu aproape 35% față de 2019

Contribuția industriei construcțiilor la PIB-ul României este astăzi de 8% față de 6%, cât era în 2019, crescând cu aproape 35%, a declarat Cristian Erbașu, CEO Construcții Erbașu, la o conferință organizată miercuri de Bursa de Valori București împreună cu BERD. 'În ultimii 20 de ani, industria construc

Economic 05-02-2025 13:05

ASF: Cererile de plată înregistrate la FGA pentru creditorii City și Euroins, plătite în proporție de 80-85% până în octombrie

Cererile de plată înregistrate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru creditorii societăților City și Euroins ar putea fi achitate în proporție de 80-85% până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, restul plăților fiind programate să fie efectuate în prima jumătate a anului 2026, conform unui comunicat de presă al Autorit

Economic 05-02-2025 12:57

Irlanda și România au avut cele mai importante scăderi ale prețurilor producției industriale din UE în decembrie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au înregistrat, în luna decembrie 2024, comparativ cu luna anterioară, o creștere de 0,4% atât în Uniunea Europeană (UE) cât și în zona euro, însă România se situează printre țările unde prețurile producției industriale au scăzut de la o lună la alta, conform

Economic 05-02-2025 12:11

Comisia Europeană a rambursat oficial României peste 168,6 milioane euro (APIA)

Comisia Europeană a rambursat oficial României peste 168,6 milioane euro, sume provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), conform unui comunicat de presă al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 'În conformitate cu declarația de cheltuieli FEGA, transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultu

Economic 05-02-2025 12:07

Curtea de Conturi a transmis premierului Ciolacu principalele recomandări formulate la ultimele misiuni de audit desfășurate la ministere

Curtea de Conturi a României a transmis premierului Marcel Ciolacu și membrilor Guvernului o sinteză a principalelor recomandări formulate de instituție la ultimele misiuni de audit desfășurate la ministere și entitățile subordonate. 'Am decis, alături de colegii mei din plen, să venim în sprijinul domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și echip

Economic 05-02-2025 11:22

Florin Spătaru: România și Europa nu trebuie să renunțe la obiectivele industriale verzi

România și Europa nu trebuie să renunțe la obiectivele industriale verzi, a declarat miercuri Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, la o conferință organizată miercuri de Bursa de Valori București împreună cu BERD. 'Strategia industrială a României pentru perioada 2024 - 2030 trebuie completată cu planul referi

Economic 05-02-2025 10:16

Instituțiile de stat au deschis 872 de poziții pentru angajare în ianuarie, cele mai multe în învățământ (analiză)

Instituțiile de stat au deschis 872 de poziții pentru angajare în prima lună a anului, în creștere cu 33% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, iar cel mai mare angajator a fost sistemul de învățământ, potrivit datelor unei platforme de locuri de muncă. Astfel, sistemul de învățământ a generat o treime din numărul tota