logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANCOM: Peste 4.200 de reclamații primite în 2024

Image

Un număr de 4.123 de reclamații au fost primite, în 2024, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din partea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice și poștale, 63% dintre acestea fiind legate de sectorul comunicațiilor electronice și 30% de serviciile poștale.

Potrivit unui comunicat al ANCOM transmis joi AGERPRES, anul trecut s-au mai primit, totodată, circa 80 de reclamații privind serviciile digitale.

În sectorul comunicațiilor electronice, o mare parte dintre reclamații au vizat portabilitatea numerelor (29% din totalul reclamațiilor din acest domeniu), în special neprocesarea anulării portării, în contextul în care furnizorii au dat dovadă de flexibilitate în crearea ofertelor de retenție a clienților lor, adaptate la nevoile de comunicare și la puterea de cumpărare a acestora.

Alte nemulțumiri ale utilizatorilor au fost legate de încetarea contractelor (16%), facturarea serviciilor de comunicații electronice (10%), încheierea contractelor la distanță (10%), gradul de acoperire cu servicii de telefonie și internet mobile (8%) și modificarea unilaterală a contractelor (7%). Serviciul de roaming (6%) a fost un alt subiect reclamat de utilizatorii finali, în special cu referire la condițiile de utilizare în Spațiul Economic European (Roam like at home) evidențiind că, deși există provocări, piața serviciilor de comunicații electronice se dezvoltă continuu, iar utilizatorii se bucură de servicii tot mai bine reglementate și adaptate nevoilor acestora.

Conform datelor ANCOM, în anul 2024, Vodafone Romania S.A. a înregistrat cel mai mare număr de reclamații, respectiv 38% dintre cele referitoare la serviciile de comunicații electronice, fiind urmat de Orange România S.A. cu 26% și Digi Romania S.A. cu 16%. Telekom Mobile Communications S.A. a acumulat 7% din totalul reclamațiilor privind serviciile de comunicații electronice. Aceste statistici reflectă un climat concurențial activ pe piața serviciilor de comunicații electronice din România, unde toți operatorii se confruntă cu provocări în satisfacerea cerințelor utilizatorilor.

Din totalul reclamațiilor primite de ANCOM pe parcursul anului trecut, 30% au vizat serviciile poștale, cu 6% mai multe decât în anul 2023, în contextul în care tot mai multe persoane fac achiziții online. Principalele probleme semnalate au fost nelivrarea trimiterilor poștale (31% din totalul reclamațiilor privind acest sector), condițiile de predare (16%), nerespectarea termenului de livrare (15%), deteriorarea trimiterilor poștale (13%), respectiv pierderea/furtul acestora (11%).

Pe baza numărului de reclamații privind serviciile poștale transmise către ANCOM, cei mai reclamați furnizori au fost Fan Courier, cu un procent de 31% din totalul reclamațiilor privind serviciile poștale, urmat de Cargus (29%), Dynamic Parcel Distribution (12%) și Delivery Solutions - Sameday (9%).

Având în vedere reglementările europene din domeniul serviciilor digitale, ANCOM a primit, în anul 2024, 79 de sesizări referitoare la acest domeniu. Dintre acestea, 68 au avut ca obiect conținutul ilegal online, iar 11 plângeri au vizat o posibilă nerespectare a Regulamentului privind serviciile digitale.

În cazul comunicațiilor electronice, ANCOM face precizarea că intervine atunci când furnizorii nu oferă serviciul de portabilitate a numerelor, nu respectă legislația din acest domeniu, nu includ informațiile obligatorii în contracte, nu respectă condițiile de încheiere a contractelor la distanță sau nu respectă reglementările legate de furnizarea serviciilor de roaming. În situațiile în care un furnizor de servicii de comunicații electronice nu respectă prevederile din contractele încheiate cu utilizatorii finali, consumatorii se pot adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care are competența de a sancționa furnizorul. În același timp, atât consumatorii, cât și persoanele juridice pot apela la instanțele de judecată competente pentru soluționarea unor eventuale litigii legate de executarea contractelor încheiate pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice.

Referitor la serviciile poștale, în cazul nerespectării termenului de livrare, consumatorii pot înainta o sesizare către ANPC, care are autoritatea legală de a sancționa furnizorii pentru încălcarea contractelor sau a Condițiilor generale privind furnizarea serviciilor poștale. În situații precum pierderea, furtul, distrugerea totală sau parțială, ori deteriorarea trimiterilor poștale, utilizatorii trebuie să se adreseze, în primul rând, furnizorului de servicii poștale. Dacă în termen de trei luni nu primesc un răspuns sau sunt nemulțumiți de răspunsul primit, aceștia pot sesiza ANCOM, cu condiția să facă dovada că au urmat procedura reclamației prealabile. ANCOM mai spune că nu poate stabili cuantumul despăgubirilor și nu poate obliga furnizorii la plata acestora, aceste competențe revenind instanțelor de judecată.

În ceea ce privește soluționarea plângerilor legate de serviciile digitale, orice persoană, organizație sau asociație împuternicită să apere drepturile consumatorilor conform Regulamentul privind serviciile digitale, are dreptul de a depune o plângere la ANCOM, utilizând formularul online dedicat, pentru a semnala o posibilă încălcare a prevederilor Regulamentului de către furnizorii de servicii intermediare. În calitate de coordonator al serviciilor digitale în România, Autoritatea poate verifica respectarea obligațiilor ce cad în sarcina furnizorilor de servicii intermediare, fără să se pronunțe însă asupra legalității unui conținut publicat online, ce nu intră în sfera sa de competență. AGERPRES/(AS - autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

* Sursa foto: ANCOM / Facebook.com 

Afisari: 231

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-05-2025 12:36

Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i

Economic 14-05-2025 12:01

Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis

Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere

Economic 14-05-2025 11:45

Hanga (BVB): O stabilitate scăzută se traduce într-o cost de finanțare mai mare

O stabilitate scăzută, o lipsă de predictibilitate într-un anumit context, pentru orice entitate, că e companie, că e autoritate publică, că e stat, se traduce într-o cost de finanțare mai mare, a afirmat, miercuri, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga, la evenimentul de listare la BVB a celei de-a VIII-a emisiuni de

Economic 14-05-2025 11:40

Investițiile străine directe au scăzut cu peste 30% în primul trimestru, la 1,67 miliarde de euro

Investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut la 1,672 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, de la 2,481 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate miercuri. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au îns

Economic 14-05-2025 11:32

Deficitul de cont curent a crescut cu 80% în primul trimestru, la peste 7,6 miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 7,656 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie 2025, comparativ cu 4,201 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate miercuri. Balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,997 miliarde de euro,

Economic 14-05-2025 09:21

Producția industrială a scăzut cu 4,2% în primul trimestru din acest an

Producția industrială a scăzut, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,1%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 m

Economic 13-05-2025 21:13

Pistol (CNAIR): Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8

Lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8, pe secțiunea Târgu Mureș - Miercurea Nirajului, pot începe de joi, constructorul turc fiind mobilizat deja pentru faza de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 'Din data de 15 mai pot în

Economic 13-05-2025 19:50

Fechet: Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere; îmi doresc să nu ratăm momentul unei reorganizări temeinice

Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere, iar o mai bună administrare a pădurilor și a resurselor Regiei înseamnă, în primul rând, să oprim risipa, iar apoi să ne concentrăm pe acele activități care pregătesc un sector forestier eficient la toate nivelurile, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Economic 13-05-2025 19:11

Simu-Alexandru(CFR): Parteneriatul cu Primăria Sectorului 5 reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate

Parteneriatul CFR SA cu Primăria Sectorului 5 privind proiectul de reamenajare urbană și amenajare zonă de promenadă reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate, potrivit directorului general al companiei, Ion Simu-Alexandru. Compania Națională de Căi Ferate 'CFR'

Economic 13-05-2025 17:23

ANAF: Un dezvoltator imobiliar a fraudat bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei

O societate din Suceava, care activează în domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului, a anunțat marți Agenția Națională

Economic 13-05-2025 16:31

Lucian Romașcanu, membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană

Consiliul Uniunii Europene l-a numit marți în funcție pe Lucian Romașcanu ca membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției. 'Domnul Romașcanu a deținut mai multe funcții publice în România: ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Co

Economic 13-05-2025 16:29

Ministrul Agriculturii: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%

Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele vizate de această măsură, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu. 'Vorbim despre plafonarea adaosului com

Economic 13-05-2025 15:51

Peste 180 de companii, din 20 de țări, prezente la Metal Show & TIB 2025

Peste 180 de companii, din 20 de țări, participă la Metal Show & TIB 2025 - cel mai important târg dedicat industriei de prelucrare a metalelor, tehnologiilor și echipamentelor industriale din România-, care se desfășoară în perioada 13-16 mai, la Romexpo. Participanții la expoziție, organizată de Euroexpo Fairs și Romexp

Economic 13-05-2025 15:19

Societatea Națională a Sării: Infiltrațiile la Salina Praid s-au diminuat semnificativ

Specialiștii Societății Naționale a Sării SA (SNS SA) împreună cu autoritățile locale, respectiv ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureș/SGA Mureș), Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita, au reușit să diminueze semnificativ din infiltrațiile produse la Salina Praid, ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă. &

Economic 13-05-2025 15:05

Câștigătoarea de la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro

Câștigătoarea premiului de categoria I la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro și nu a dorit să-și facă publică identitatea, a anunțat, marți, Loteria Română. 'Cea mai mare bucurie este că pot împărtăși norocul meu cu cei care au cea mai mare nevoie, familia mea', este mesajul c