logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CSALB susține că ANPC dezinformează în ce privește soluționarea litigiilor dintre consumatori și operatorii financiar-bancari

Imagine din galeria Agerpres

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) atrage atenția consumatorilor de servicii financiar-bancare că au fost grav dezinformați prin ultima comunicare transmisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), potrivit căreia consumatorii care întâmpină dificultăți în relația cu operatorii economici financiar-bancari se pot adresa Direcției de Soluționare Alternativă a Litigiilor (DSAL), din cadrul ANPC, printr-o reclamație pe platforma specială a acesteia.

CSALB face referire la informarea de presă făcută joi, de ANPC, în spațiul public, potrivit căreia în contextul deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) a pierdut posibilitatea înscrierii pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România, până la clarificarea situației privind funcționalitatea CSALB ca entitate SAL, consumatorii care întâmpină dificultăți în relația cu operatorii economici financiar-bancari se pot adresa Direcției de Soluționare Alternativă a Litigiilor (DSAL), din cadrul ANPC. 'DSAL instrumentează reclamațiile primite de la consumatori, prin intermediul platformei sale speciale, exclusiv pe cale amiabilă și cu titlu gratuit', preciza ANPC săptămâna trecută.

În replică, reprezentanții CSALB menționează că au atras atenția ANPC asupra gravității acestei dezinformări printr-o scrisoare transmisă în 17 ianuarie.

'Recomandăm consumatorilor să facă diferența între reclamațiile/sesizările pe care le pot adresa ANPC (și pe care le puteau adresa și până acum acestei Autorități) și soluționarea alternativă a litigiilor care este atributul exclusiv al CSALB, pentru probleme financiar-bancare pe care aceștia le pot avea în relație cu băncile, IFN-urile', se menționează în comunicatul CSALB.

Conform sursei citate, CSALB a fost înființat prin Ordonanța Guvernului 38/2015 în urma transpunerii în legislația românească a Directivei 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum.

'Sistemul bancar și-a asumat finanțarea CSALB, pentru ca oamenii să aibă la dispoziție o alternativă la instanțele de drept comun, gratuită, mult mai rapidă, gestionată de conciliatori cu expertiză în domeniul financiar-bancar și care să le rezolve problemele individuale și imediate pe care le întâmpinau. Astfel de organisme SAL pot fi înființate și în alte domenii de activitate (în baza aceleiași Directive europene), pentru a veni în sprijinul consumatorilor care au nemulțumiri față de comercianți și care doresc rezolvarea amiabilă a acestora, în afara instanțelor de judecată', se menționează în comunicat.

Potrivit CSALB, prin OG 38/2015 cererile de soluționare alternativă a litigiilor/diferendelor dintre consumatorii de servicii financiar-bancare și bănci/IFN-uri pot fi rezolvate exclusiv de către CSALB, acesta fiind cadrul normativ național în domeniul soluționării alternative a litigiilor financiar-bancare.

'Modalitatea prin care este asigurată finanțarea CSALB de către sistemul bancar este expres prevăzută inclusiv în textul punctului 46 din expunerea de argumente a Directivei, transpus ca atare prin OG 38/2015. Pentru a garanta imparțialitatea și echidistanța demersului de conciliere dintre consumatori și bănci/IFN-uri, legiuitorul a statuat ca CSALB să fie o entitate cu personalitate juridică proprie (autonomă, neguvernamentală, apolitică și fără scop lucrativ), care să aibă o conducere formată din 5 membri: unul desemnat de ANPC, unul de Banca Națională a României, unul de Asociația Română a Băncilor, un reprezentant desemnat de asociațiile de consumatori care îndeplinesc anumite condiții legale, detaliate mai jos, și un reprezentant independent, ales de ceilalți membri ai Colegiului, precum și o echipă operațională, care să intermedieze propriu-zis relația dintre consumatori și bănci', se mai spune în comunicat.

În perioada cuprinsă între 2015 și 2018, CSALB a solicitat în mod repetat Ministerului Economiei înregistrarea și, implicit, deschiderea listei entităților SAL din România.

'În luna mai 2018, Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei la acea vreme, a refuzat solicitarea CSALB, motivând refuzul prin lipsa reprezentantului asociațiilor de consumatori din cadrul Colegiului de Coordonare. Prin procesul intentat, CSALB a solicitat instanței ca Ministerul Economiei să deschidă lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor din România, listă care, la data promovării litigiului, nici măcar nu era deschisă pe site-ul acestei autorități, deși OG 38 era în vigoare încă din 2015, să fie înregistrat în această listă și să fie notificat către Comisia Europeană (pentru a fi integrat în lista europeană a entităților SAL din domeniul financiar-bancar și, astfel, să poată soluționa și litigiile transfrontaliere). CSALB este singura entitate SAL a cărei înființare, organizare și modalitatea de desfășurare a activității sunt expres prevăzute de dispozițiile articolelor 21-24 din OG 38/2015 (cu referiri directe și în alte articole)', se mai precizează în comunicat.

În context, CSALB susține că, prin scrisori adresate ANPC, a solicitat implicarea Autorității în procesul de desemnare a reprezentantului asociațiilor de consumatori, similar modului în care această Autoritate s-a implicat în desemnarea reprezentantului asociațiilor de consumatori la momentul înființării CSALB (2015). De asemenea, organizația a solicitat ANPC să îi pună la dispoziție lista asociațiilor de consumatori care îndeplinesc condițiile de reprezentativitate.

'În răspunsul ANPC din 10 august 2020 se menționează că 'asociațiile de consumatori care au solicitat luarea în evidența ANPC, conform prevederilor art. 34 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. 32 și 33 din OG 21/1992'. Adică, la acel moment, nu existau asociații de consumatori care să poată participa la desemnarea unui reprezentant în structura Colegiului de Coordonare al CSALB (cu respectarea prevederilor legale anterior menționate)', se mai precizează în documentul transmis de Centrul de Soluționare a Litigiilor în Sectorul Financiar-Bancar.

Între 2015-2025 CSALB a funcționat și funcționează în continuare în baza OG 38/2015 și a gestionat peste 5.000 dosare dintre consumatori și instituțiile financiar-bancare (sunt aproximativ 5.100 dosare de conciliere soluționate în perioada menționată). Beneficiile rezultate din concilieri sunt de aproximativ 14 milioane de euro, menționează sursa citată.

'Le solicităm reprezentanților ANPC să informeze corect consumatorii și să nu creeze confuzii în rândul acestora, mai ales că un demers de soluționare alternativă nu se rezumă nici pe departe la simpla trimitere a unei cereri. În spatele fiecărui dosar de conciliere se află proceduri reglementate, munca multor oameni și expertiză câștigată în aproape zece ani de funcționare a CSALB', se mai precizează în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu,editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 339

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-05-2025 16:04

Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)

Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut

Economic 06-05-2025 15:55

ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c

Economic 06-05-2025 15:43

CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii

Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț

Economic 06-05-2025 15:00

ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET

Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.

Economic 06-05-2025 14:35

Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni

Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai

Economic 06-05-2025 14:33

Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM

Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit

Economic 06-05-2025 13:54

Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar

Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de

Economic 06-05-2025 13:14

Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei

Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost

Economic 06-05-2025 12:20

Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ

Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia

Economic 06-05-2025 11:41

Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Economic 06-05-2025 11:16

Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica

Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu

Economic 06-05-2025 11:10

Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov

Economic 06-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%

Economic 06-05-2025 10:25

PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m

Economic 06-05-2025 09:21

Prețurile producției industriale au crescut cu 3,3 % în ritm anual, în martie

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 3,3% în martie 2025, față de luna martie 2024, dar au scăzut cu 2,4% comparativ cu februarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate marți. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a în