logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CORECTURĂ România se află în pericol de infringement dacă nu asanează legislația din domeniul feroviar (ASFR)

Imagine din galeria Agerpres

În știrea cu titlul 'România se află în pericol de infringement dacă nu asanează legislația din domeniul feroviar(ASFR)' difuzată luni, la ora 19:07, pe fluxul Economic Intern, în paragraful trei se va citi directorul general al Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR), Petru Bogdan.

Reluăm știrea în forma corectă:

 

România se află în pericol de infringement dacă nu asanează legislația din domeniul feroviar, conform Directivei 798/2016 privind siguranța feroviară, autoritățile din domeniu estimând că acest lucru se va întâmpla la sfârșitul anului 2025.

Termenul până la care procesul de asanare trebuia finalizat, prevăzut de directivă, era decembrie 2018, însă acesta a tot fost prelungit.

'Comisia Europeană a transmis către România 54 de întrebări referitoare la transpunerea Directivei 798/2016 privind siguranța feroviară. La întrebarea 11 este consemnat următorul aspect: 'Vă rugăm să furnizați dovezi care să arate modul în care România și-a îndeplinit obligația în temeiul art. 8, alin. 2, în special au fost revizuite și abrogate normele naționale în conformitate cu criteriile prevăzute la art. 8 alin. 2 din directivă'. Totodată, la finalul acestui document, Comisia precizează: 'Comisia invită autoritățile române să răspundă la întrebările de mai sus. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în temeiul art. 258 din tratat pentru necomunicarea, neconformitatea măsurilor naționale cu Directiva 798'. Procesul de asanare a plecat de aici. Nu avem alt termen acordat nici de ERA, nici de Comisia Europeană. Este posibil să fie emise opinii tehnice, este posibil să fie reactivată procedura de infringement, este posibil ca astăzi Comisia Europeană să spună: de mâine abrogați toate normele naționale și intrați pe legislația europeană. Riscul este major. Împreună, trebuie să stabilim forma regulamentului, astfel încât să nu fie pusă în pericol siguranța feroviară și tot împreună să decidem și momentul în care proiectul va fi transmis către agenție (ERA - n. r.) și Comisia Europeană', a declarat, luni, directorul general al Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR), Petru Bogdan.

ASFR a organizat luni o reuniune de consultare a factorilor implicați și a părților interesate din sistemul feroviar din România, pentru a oferi clarificări cu privire la procesul de asanare a legislației naționale în domeniul feroviar, la stadiul actual al acestui proces și cu privire la proiectul de Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii (OMTI) privind exploatarea și gestionarea traficului feroviar ce se află în consultare publică.

'Până în 2022 s-a lucrat pe asanarea unor proiecte în grupuri restrânse. S-a luat decizia din 2022 să lucrăm împreună cu reprezentanții sectorului feroviar mai intens. S-au constituit subgrupuri. Au venit peste 50 de reprezentanți ai operatorilor și CFR SA. S-a înaintat foarte greu și s-a luat o decizie de eficientizare a lucrului la asanare într-un grup mai restrâns - ASFR, MTI, CFR SA și câțiva operatori - și s-a ajuns la un proiect care să fie supus dezbaterii publice. Ãsta este stadiul la care am ajuns acum cu regulamentul care trebuie să înlocuiască Regulamentul 005. Prin asanarea legislației se urmărește abrogarea dispozițiilor legale care sunt desuete sau care devin contrare cu reglementările actuale. Efectiv ce se dorește este o curățare, adică o aducere la zi a legislației, deci nu este o chestie specifică doar domeniului feroviar. Dimpotrivă, este o activitate care se face permanent pentru suplețe, pentru ușurința înțelegerii cadrului de reglementare', a explicat Mihai Roșca, reprezentant ASFR.

Potrivit acestuia, modalitățile principale de asanare se realizează fie prin abrogare de acte normative desuete, fie prin actualizare, proces care presupune revizuire, modificare și completare.

'Avem nevoie de asanare în primul rând pentru unul dintre cele două obiective principale ale Uniunii Europene, ale politicii în domeniul transporturilor, care este interoperabilitatea. Și asta înseamnă că nu este suficient să ne bazăm pe siguranța dată prin normele existente la nivel național, ci trebuie să punem în corelare toate normele din statele membre UE, astfel încât să nu existe impedimente pentru intrarea pe o anumită piață națională feroviară a unui alt operator, iar asta este valabil și pentru operatorii din România. Nu sunt foarte mulți operatori care să plece din România în exterior, dar sunt, de exemplu Grup Feroviar Român. Și, atunci, ușurința de a intra pe alte piețe, pe alte rețele este un avantaj reciproc. La fel, sunt admise prin legislația europeană norme specifice la nivel național cum ar fi sistemele preexistente - ca de exemplu faptul că se circulă pe secții cu viteză redusă, pentru condiții de semnalizare specifice sau dacă se demonstrează caracterul excepțional al unor condiții tehnice locale sau naționale', a adăugat Mihai Roșca.

Pe lista 'asanării' trimisă la ERA se află 40 de acte normative, din care 8 au fost acceptate, 4 au fost acceptate parțial, în sensul că pot fi revizuite și acceptate în forma revizuită, iar 28 au fost respinse, iar în marea majoritatea a cazurilor s-a propus chiar abrogarea.

'S-a început să se lucreze la asanarea celor 28 de norme pe care statul român le-a considerat norme naționale și agenția (ERA - n. r.) nu le-a considerat', a mai spus el.

Cel mai recent proiect de act normativ supus consultării publice, care a făcut obiectul întâlnirii de luni, a fost cel privind exploatarea și gestionarea traficului feroviar, care modifică și actualizează trei acte normative actuale, respectiv OMTCT nr. 1.816/2005 pentru aprobarea Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare - nr. 005, OMTCT nr. 2.229/2006 - Instrucțiunile pentru activitatea personalului de locomotivă în transportul feroviar - nr. 201 și OMTI nr. 256/2013 - Normele privind serviciul maxim admis pe locomotivă, efectuat de personalul care conduce și/sau deservește locomotive în sistemul feroviar din România.

Anul trecut, ASFR a promovat și alte proiecte de acte normative care au ca obiectiv general asanarea, actualizarea și armonizarea cadrului național de reglementare în domeniul feroviar cu legislația Uniunii Europene. Printre acestea, se află și proiectul de Hotărâre a Guvernului privind verificarea, constatarea și sancționarea consumului de alcool și substanțe psihoactive în cazul personalului cu responsabilități în siguranța feroviară și pe rețeaua de transport cu metroul, proiecte de revizuire ale OMTCT nr. 1.815/2005 pentru aprobarea Regulamentului de remorcare și frânare - nr. 006, OMTCT nr. 1.817/2005 - Instrucțiunile pentru revizia tehnică și întreținerea vagoanelor în exploatare - nr. 250, OMTI nr. 815/2010 pentru aprobarea Normelor privind implementarea și dezvoltarea sistemului de menținere a competențelor profesionale pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației și pentru alte categorii de personal etc.

'Proiectul de HG pentru aprobarea noului regulament de investigare a accidentelor și incidentelor pe căile ferate - are în vedere actualizarea HG 117 - este în curs de avizare. Un alt proiect de HG la care se lucrează și este în curs de avizare, de interes pentru toată lumea - se pare că se lucrează greu, se obțin puncte de vedere și de la Ministerul Afacerilor Interne și de la Ministerul Sănătății, este un schimb de corespondență - este cel pentru aprobarea normelor pentru verificarea, constatarea și sancționarea consumului de alcool și de substanțe psihoactive. Înlocuiește un ordin cu adevărat perimat din 1986 și care nu mai are nicio legătură cu arhitectura actuală a sistemului feroviar. Un alt ordin este 815/2010. Se lucrează la un proiect de revizuire pentru aprobarea normelor pentru implementarea și dezvoltarea sistemului de menținere a competențelor profesionale pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației și pentru alte categorii de personal care desfășoară activități specifice în operațiunile de transport pe căile ferate din România', a arătat Roșca.

El a mai spus că procesul de asanare este estimat a se finaliza spre finele anului.

'Procesul de asanare - ne-am propus să îl finalizăm spre sfârșitul lui 2025. Este un proces care nu ține doar de ASFR sau de MTI. De exemplu, HG pe are o propunem pentru sancționarea consumului de alcool și de substanțe psihoactive ne-a dus la concluzia că trebuie să punem în dialog mai multe ministere. Șansa noastră este că nici celelalte state (ale UE - n. r.) nu au finalizat asanarea'', a subliniat Roșca.

La reuniune au participat, pe lângă reprezentanții conducerilor MTI, ASFR, AGIFER, și reprezentanți ai operatorilor feroviari de marfă și de călători, ai administratorului infrastructurii feroviare publice CFR S.A., ai federațiilor sindicale din calea ferată, precum și reprezentanți ai presei. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi)

Afisari: 473

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-05-2025 17:48

Burnete (Concordia): Momentul este unul sensibil, iar investitorii și mediul de afaceri au unele îngrijorări legitime

Cursul valutar a urcat marți către pragul de 5,1 lei/euro, iar această depreciere se va vedea în prețuri mai mari la diferite produse și servicii, dobânzile au crescut și e posibil să se mențină la nivel ridicat, ceea ce face ca investitorii și mediul de afaceri să aibă unele îngrijorări legitime, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al

Economic 06-05-2025 16:04

Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)

Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut

Economic 06-05-2025 15:55

ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c

Economic 06-05-2025 15:43

CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii

Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț

Economic 06-05-2025 15:00

ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET

Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.

Economic 06-05-2025 14:35

Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni

Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai

Economic 06-05-2025 14:33

Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM

Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit

Economic 06-05-2025 13:54

Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar

Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de

Economic 06-05-2025 13:14

Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei

Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost

Economic 06-05-2025 12:20

Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ

Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia

Economic 06-05-2025 11:41

Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Economic 06-05-2025 11:16

Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica

Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu

Economic 06-05-2025 11:10

Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov

Economic 06-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%

Economic 06-05-2025 10:25

PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m