logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DefCamp 2024: Atacurile cibernetice bazate pe inginerie socială rămân printre cele mai frecvente

Image

Investiţiile în programe de educaţie şi conştientizare pentru angajaţi în materie de securitate cibernetică sunt fundamentale, având în vedere că atacurile bazate pe inginerie socială rămân printre cele mai frecvente, au atras atenţia experţii în securitate cibernetică la ediţia din acest an a conferinţei de specialitate DefCamp, organizată la Bucureşti în perioada 29 - 29 noiembrie.

"Atacul coordonat de gruparea de hackeri ruşi NoName057(16) asupra site-ului DefCamp 2024 reprezintă o dovadă clară a creşterii notorietăţii conferinţei noastre în regiune, dar şi a relevanţei subiectelor pe care le abordăm. Este foarte posibil ca acest incident să fi fost instigat de faptul că unul dintre speakerii noştri urma să susţină o prezentare despre activităţile acestei grupări. Deşi contextul geopolitic actual şi coincidenţa cu alegerile din România au adus provocări suplimentare, echipa noastră de specialişti a reuşit să neutralizeze rapid atacul, fără a exista daune sau întreruperi în desfăşurarea evenimentului", a declarat, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES, Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.

Potrivit sursei citate, cei 60 de speakeri prezenţi pe scena DefCamp 2024 au subliniat necesitatea conştientizării riscurilor cibernetice, a instruirii constante în securitate şi a responsabilizării celor implicaţi în ecosistemul digital. De asemenea, s-a discutat despre riscurile asociate resurselor din cloud, cum ar fi exploatările masive care pot compromite conturi AWS fără atacuri direcţionate. Vulnerabilităţile persistente în resursele publice de cloud subliniază nevoia urgentă de îmbunătăţiri şi soluţii mai eficiente.

"Experţii în securitate cibernetică au subliniat că o strategie de apărare eficientă, aplicabilă atât reţelelor IT, cât şi OT, trebuie să includă minimizarea suprafeţei de atac, securizarea transferurilor de date şi implementarea măsurilor avansate de prevenire a ameninţărilor. De asemenea, s-a pus accentul pe necesitatea concentrării asupra punctelor vulnerabile, mai degrabă decât pe perimetrele convenţionale de securitate. Mai mult decât atât, companiile au fost sfătuite să acorde prioritate unor măsuri precum implementarea autentificării multifactor şi a unui control strict al accesului la sistemele sensibile este necesară pentru reducerea riscurilor. Monitorizarea continuă a activităţilor din reţea, împreună cu actualizarea regulată a sistemelor şi software-ului, contribuie semnificativ la prevenirea exploatării vulnerabilităţilor cunoscute. Investiţiile în programe de educaţie şi conştientizare pentru angajaţi sunt fundamentale, având în vedere că atacurile bazate pe inginerie socială rămân printre cele mai frecvente. În plus, dezvoltarea unui plan solid de răspuns la incidente şi desfăşurarea periodică de simulări ajută organizaţiile să fie mai bine pregătite pentru eventuale atacuri", se arată în comunicat.

Pe partea practică şi competiţională, au fost organizate, în acest an, 18 activităţi educaţionale din cadrul Hacking Village, găzduite pe platforma tehnică educaţională CyberEDU, care le-au permis participanţilor să-şi testeze abilităţile într-un mediu aplicat, nu doar pentru a-şi perfecţiona expertiza tehnică, ci şi pentru a contribui la dezvoltarea unei comunităţi informate şi puternice.

Cel mai important concurs, DefCamp Capture the Flag (D-CTF), a atras la ediţia 2024 aproape 800 de echipe din 92 de ţări, cu 30% mai multe faţă de 2023. Dintre acestea, 16 echipe s-au calificat în etapa finală, desfăşurată "live" pe 28 noiembrie.

Locul 1 a fost câştigat de echipa Hackemus Papam din Vatican, locul secund a revenit echipei The Few Chosen, o echipă locală care a obţinut şi premiul pentru "cea mai bună echipă din România", iar pe locul 3 s-a clasat echipa Wreck the Line, o echipă internaţională cu membri şi din România.

În acelaşi timp, DefCamp 2024 a oferit participanţilor oportunitatea de a face o diferenţă reală şi de a influenţa direct vieţile celor care au nevoie urgentă de ajutor. Astfel, cu sprijinul autorităţilor locale, competiţia Trace Labs OSINT Search Party CTF a adus o experienţă unică, în care echipe de hackeri etici au utilizat tehnici OSINT (Open Source Intelligence) pentru a contribui la găsirea persoanelor dispărute. Cei 45 de participanţi au analizat opt cazuri, iar la cinci dintre acestea au fost descoperite informaţii noi pentru a sprijini autorităţile locale în găsirea persoanelor dispărute - un rezultat record în istoria competiţiilor organizate de Trace Labs.

Evenimentul DefCamp 2024 a fost organizat de Asociaţia Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), powered by Orange România, şi a beneficiat de sprijinul Data Core Systems şi Secureworks, în calitate de parteneri Platinum, Adobe, OPSWAT, Booking Holdings, Keysight România şi Bit Sentinel, în calitate de parteneri Gold, Pentest-Tools.com şi KPMG în calitate de parteneri Silver, precum şi CyberEDU.

Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă la Bucureşti peste 15.000 de participanţi din circa 60 de ţări şi peste 150 de oraşe. În 2024, audienţa conferinţei a cuprins diverse roluri profesionale şi a inclus 5% specialişti în operaţiuni IT, 5% auditori şi consultanţi, 29% experţi în security engineering, 6% membri din executive leadership, 4% profesionişti în software engineering, 10% persoane din vânzări şi marketing, 10% reprezentanţi din domeniul educaţiei, 3% cercetători, 12% manageri şi 16% participanţi care se încadrează în alte categorii. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: DefCamp/Facebook.com

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-05-2025 20:38

ANPC a dispus închiderea temporară, de până la 6 luni,pentru un procesator/producător produse din carne, din Ilfov

Comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov au efectuat joi un control la societatea ZENA SRL din Domnești, județul Ilfov, și au dispus, pentru deficiențele constatate, oprirea temporară a activității de până la 6 luni, aplicând, totodată, sancțiuni în valoare de 30.000 lei. 'În

Economic 15-05-2025 17:24

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul

Economic 15-05-2025 15:36

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr

Economic 15-05-2025 15:33

Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26

Economic 15-05-2025 14:35

Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-

Economic 15-05-2025 13:30

VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa

Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții

Economic 15-05-2025 12:22

Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025

UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î

Economic 15-05-2025 12:04

ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c

Economic 15-05-2025 11:44

Cererea de aur, la nivel global, a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului; prețul a urcat cu 38% (comerciant)

Cererea globală de aur a crescut cu 1% în primul trimestru din 2025, față de perioada similară din anul anterior, până la 1.206 de tone, în timp ce activele investitorilor de aur prin ETF-uri s-au majorat cu 333% în ultimele 12 luni, arată cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, citate într-un comunicat.

Economic 15-05-2025 11:14

(P) Profit în creștere în primul trimestru al anului 2025 pentru Transilvania Investments

Cu un profit net în creștere cu 133,6% și venituri nete aproape duble față perioada similară a anului trecut, Transilvania Investments anunță rezultate financiare peste așteptări pentru primul trimestru al anului 2025, evidențiind performanța sustenabilă a fondului și eficiența strategiei sale investiționale. La data de 31 martie 2025, fondul

Economic 15-05-2025 11:07

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri (platformă de recrutare)

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări sociologice eJobs dată, joi, publicității. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3%

Economic 15-05-2025 10:00

Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă

Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î

Economic 15-05-2025 09:41

Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea

Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c

Economic 15-05-2025 09:37

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna

Economic 15-05-2025 09:30

Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025

Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele trei luni ale anului în curs cu 5,7%, respectiv cu 0,3%, față de perioada similară din 2024, iar consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Principale