logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sectorul forestier solicită reluarea dezbaterilor publice la Codul Silvic

Imagine din galeria Agerpres

Comunitatea Foresterilor - Fordaq solicită repunerea în dezbatere publică a Codului Silvic pentru a propune ''soluţii reale la agenda reală a sectorului'', respectiv eliminarea supra-reglementării, orientarea controlului provenienţei legale la prima punere pe piaţă, dar şi posibilităţi de finanţare.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, Fordaq mai solicită includerea în acest proiect legislativ de politici care să susţină implementarea principiului prelucrării lemnului în cascadă pentru a creşte valoarea adăugată în prelucrarea lemnului şi încurajarea eficienţei energetice în utilizarea acestuia, proceduri aplicabile, pe modele europene, care să nu blocheze activitatea în evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, precum şi proceduri simplificate de punere în valoare şi emitere a documentelor de transport pentru masa lemnoasă de pe micile proprietăţi.

"În sectorul forestier şi industria lemnului, în ultimii (mulţi) ani avem o lipsă de aplecare asupra agendei reale a sectorului. Vorbim de un sector cu impact direct asupra a 800.000 de mici proprietari de păduri sufocaţi de supra-reglementare în ce priveşte accesul la uzufructul proprietăţii lor: lemnul de foc. Vorbim de peste 2.000 de comunităţi locale organizate în forme asociative de proprietate asupra pădurilor al căror drept de proprietate este restricţionat fără nici o compensaţie şi fără a fi întrebate prin includerea pădurilor în arii natural protejate care au ajuns la peste 52% din suprafaţa pădurilor. Vorbim de 150.000 de lucrători angajaţi în sectorul forestier şi industriile bazate pe lemn, ale căror locuri de muncă sunt ameninţate de scăderea producţiei în industrie", se arată în document.

Fordaq subliniază că de mulţi ani atrage atenţia asupra scăderii producţiei în industria lemnului şi industria mobilei, care au o pondere de 4,5% în economia României, prin aport direct, indirect şi indus şi oferă direct 150.000 locuri de muncă.

"Sunt industrii cu rol important în susţinerea prosperităţii comunităţilor locale, care aduc 2,5 miliarde euro anual aport valutar în balanţa comercială a României. Scăderea producţiei industriale are drept cauză principală diminuarea artificială a resursei de lemn disponibile pentru prelucrare industrială şi, în consecinţă, preţurile prea mari ale resursei de lemn din România", susţin forestierii.

Aceştia atrag atenţia că scăderea producţiei este legată şi de supra-reglementare, de costurile administrative induse de birocraţia excesivă.

"Industrii performante sunt decimate de politici contraproductive. De mulţi ani atragem atenţia asupra blocajelor induse artificial de o legislaţie greoaie şi inaplicabilă, aşa cum este evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice. La începutul anului atrăgeam atenţia că pe 30% din suprafaţa fondului forestier al României gospodărirea pădurilor va intra într-un cvasi-blocaj, prin revizuirea retroactivă a evaluărilor de mediu a amenajamentelor silvice, revizuire impusă de o reglementare excesivă. Astăzi suntem în apogeul acestui blocaj: la RNP - Romsilva, în cursul anului 2024 doar aproximativ 20 din cele 106 de amenajamente supuse revizuirii retroactive a evaluării de mediu au depăşit acest blocaj, iar alte amenajamente intră în blocaj prin necesitatea refacerii periodice a amenajamentelor. Cu o procedură de evaluare de mediu care durează 'normal' cel mai adesea 1 an, dar de multe ori 2 sau 3 ani", arată comunicatul.

În aceste condiţii, afirmă Fordaq, la licitaţiile principale pentru producţia anului 2025, Romsilva oferă cel mai mic volum de lemn pe picior înregistrat vreodată după 1989, doar 2,1 milioane metri cubi. Reducerea ofertei - drastică şi artificială - menţine o presiune uriaşă pe preţul lemnului, cu afectarea industriilor prelucrătoare şi a aprovizionării populaţiei cu lemn de foc.

"De mulţi ani asistăm la o lipsă de preocupare pentru eficienţa energetică a utilizării resursei de lemn, deşi 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc. Soluţiile eficiente, de utilizare a centralelor pe peleţi, de utilizare a centralelor în cogenerare pentru comunităţi locale mici, de utilizare eficientă a deşeurilor din prelucrarea lemnului, nu beneficiază de susţinere prin politici publice, deşi energia din biomasă este o energie verde, regenerabilă şi, foarte important, cea mai ieftină energie, bazată pe o resursă disponibilă local pe scară largă. România investeşte în tot felul de soluţii verzi neeconomice şi care nu oferă securitate energetică, dar risipeşte fără eficienţă energetică o resursă cu potenţial enorm-biomasa", conform documentului.

De asemenea, Fordaq precizează că, de mulţi ani, asistăm la o lipsă de finanţare a sectorului forestier, atât de pe linia fondurilor europene, cât şi de pe linia Fondului de Mediu.

"Cu toate acestea, pentru domeniul pădurilor nu se întoarce nici o finanţare, deşi nevoile sunt stringente pentru investiţii în accesibilizarea pădurilor, efectuarea lucrărilor de îngrijire, extinderea suprafeţei pădurilor în special în zonele deficitare sau pentru combaterea deşertificării. De mulţi ani atragem atenţia că supra-reglementarea prin controlul circulaţiei materialelor lemnoase mult dincolo de prima punere pe piaţă la pădure a ajuns o piedică în utilizarea lemnului şi produselor din lemn. Tocătura din lemn din toaletarea arborilor din oraşe are nevoie azi de acte de evaluare birocratice întocmite exclusiv de specialişti silvici şi se transportă cu avize urmărite prin GPS în SUMAL, astfel încât s-a ajuns la confiscări de maşini de transport de tocătură din lemn din toaletarea spaţiilor verzi! S-a ajuns la confiscări de maşini care transportă cherestea decofrată pe şantiere de construcţii, mutată de la un şantier la altul. S-a ajuns la amenzi pentru transport de pruni din curăţirea unei livezi, pentru că şi prunii reprezintă material lemnos. S-a ajuns ca pe circuitul de valorificare a lemnului să se măsoare acelaşi lemn de 7 ori, cu urmărire GPS şi pretenţia de stocuri raportate în timp real în SUMAL, cu costurile administrative induse pentru operatorii economici! Iar statul român doreşte să complice în continuare acest sistem, în sens opus evoluţiilor europene în EUDR!", se menţionează în comunicat.

Comunitatea forestierilor susţine că agenda reală a sectorului are nevoie de ''dialog autentic''.

"Este nevoie de a se reveni la agenda reală, la un dialog autentic între cei reprezentaţi şi cei care primesc mandate să ne reprezinte prin vot, un dialog constant şi o elaborare participativă a politicilor publice pe baza regulilor de transparenţă decizională: solicitarea de iniţiere a unor politici publici vine de la noi, din agenda reală, politicul trebuie să se aplece asupra acestei agende, să evalueze alternative de politici publice prin studii de impact şi să aleagă cea mai bună soluţie. În abordarea problemelor enumerate mai sus, solicităm repunerea în dezbatere publică a Codului Silvic pentru a propune soluţii reale la agenda reală a sectorului: eliminarea supra-reglementării; orientarea controlului provenienţei legale la prima punere pe piaţă; includerea în acest proiect legislativ de politici care să susţină implementarea principiului prelucrării lemnului în cascadă pentru a creşte valoarea adăugată în prelucrarea lemnului şi încurajarea eficienţei energetice în utilizarea lemnului; proceduri aplicabile, pe modele europene, care să nu blocheze activitatea în evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice; proceduri simplificate de punere în valoare şi emitere a documentelor de transport pentru masa lemnoasă de pe micile proprietăţi; soluţii pentru finanţarea sectorului forestier", mai arată documentul. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context

Economic 16-05-2025 13:51

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',

Economic 16-05-2025 13:39

Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati