logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DNSC: Investigarea tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale, prin manipulare de algoritmi, nu intră în atribuţiile noastre

Imagine din galeria Agerpres

Monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei noastre, a precizat, miercuri, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Pe de altă parte, instituţia aminteşte faptul că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale.

"Este important de subliniat că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei noastre. DNSC are responsabilităţi clare în domeniul securităţii cibernetice şi nu dispune de mandatul legal de a efectua monitorizări individuale ale conturilor personale de social media. În 2023, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), DNSC a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale. Aceste măsuri vizau protejarea infrastructurii publice şi nu aveau legătură cu monitorizarea postărilor de pe respectiva reţea", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în ianuarie 2024, Directoratul a elaborat un Ghid detaliat pentru recuperarea conturilor de social media, inclusiv TikTok, ca răspuns la numeroasele sesizări privind conturi compromise, oferind utilizatorilor recomandări şi măsuri pentru protejarea şi restaurarea securităţii conturilor personale.

Ulterior, pe 1 aprilie, DNSC a lansat un alt Ghid, de data aceasta dedicat tehnologiilor "deepfake", o tehnologie ce poate fi folosită pentru generarea sau alterarea materialelor grafice (foto şi video), tehnologie care la acea vreme era folosită de atacatori cu succes pentru a păcăli utilizatorii să furnizeze bani ori date sensibile, inclusiv date de card. Ghidul a subliniat riscurile asociate cu utilizarea deepfake şi a recomandat instituţiilor publice măsuri de prevenire a fraudelor digitale.

"Directoratul a avertizat public asupra pericolelor pe care tehnologiile avansate le pot reprezenta pentru transparenţa şi corectitudinea informaţiilor. Totodată, în luna noiembrie 2024, DNSC a elaborat inclusiv un ghid de inginerie socială, destinat să ajute utilizatorii de pe reţelele de social media să identifice şi să se protejeze împotriva tehnicilor de manipulare şi fraudă utilizate în atacurile cibernetice bazate pe înşelăciune şi exploatarea încrederii umane", notează instituţia.

Reprezentanţii DNSC menţionează că, pe întreaga perioadă a alegerilor, s-a colaborat activ cu autorităţile naţionale de specialitate - Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) - pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale şi pentru a asigura un proces electoral transparent şi sigur.

"Atribuţiile Directoratului sunt stabilite clar prin OUG nr. 104/2021, iar principala responsabilitate a DNSC este asigurarea securităţii cibernetice a spaţiului cibernetic naţional civil, în colaborare cu instituţiile şi autorităţile competente. Prin aceasta ne referim la activităţi circumscrise prevenirii, investigării şi limitării impactului atacurilor cibernetice. Un atac cibernetic afectează disponibilitatea, confidenţialitatea şi integritatea datelor şi infrastructurilor aferente. În concluzie, DNSC nu are atribuţii legale pentru a executa suspendarea sau oprirea activităţii unor conturi de social media şi nici în ceea ce priveşte dezinformarea", se arată în comunicatul citat.

Potrivit unei analize realizate la începutul acestui an de către instituţie, platforma TikTok trebuie să respecte Legea Serviciilor Digitale (DSA) şi Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR) pentru a opera în Uniunea Europeană (UE), iar încălcarea acestor reguli poate duce la sancţiuni financiare şi investigaţii.

"Supravegherea exercitată de autorităţile europene asupra TikTok acoperă practicile companiei în ceea ce priveşte răspândirea informaţiilor şi protecţia acestora pentru utilizatorii sub 18 ani. Un test de stres realizat de Comisia UE în august 2023 a arătat că TikTok mai trebuie să facă progrese pentru a se conforma pe deplin regulilor DSA. În octombrie 2023, Comisia Europeană a solicitat informaţii de la TikTok (şi de la Meta) în conformitate cu Legea Europeană a Serviciilor Digitale (DSA), care a intrat în vigoare la 25 august 2023", se arată în document.

Analiza de specialitate relevă, totodată, faptul că există îngrijorări legate de accesul Guvernului chinez la datele utilizatorilor TikTok şi utilizarea acestor date în scopuri geopolitice. Ca atare, autorităţile europene monitorizează aceste riscuri şi pot impune restricţii suplimentare.

În acelaşi timp, pe fondul îngrijorărilor exprimate la nivelul Uniunii Europene, TikTok a anunţat intenţia de a dezvolta un plan numit "Proiect Clover" pentru a stoca datele local în UE, într-o iniţiativă similară cu "Proiectul Texas" din SUA. Planul vizează localizarea datelor utilizatorilor UE prin stocarea lor pe servere situate în Europa şi implică audituri detaliate efectuate de o companie europeană de securitate în ceea ce priveşte măsurile de securitate cibernetică şi protecţia datelor.

În contextul acestor informaţii, DNSC recomandă limitarea accesării aplicaţiei TikTok de pe dispozitivele autorităţilor şi instituţiilor publice din România, în cazul în care aceasta este deja instalată, şi interzicerea descărcării, instalării şi utilizării acesteia pe alte dispozitive care aparţin acestora.

De asemenea, pentru utilizatorii obişnuiţi ai aplicaţiei TikTok există o serie de recomandări care pot contribui la reducerea riscurilor de securitate cibernetică, precum: activarea caracteristicii "Digital Wellbeing", care plasează limite de timp pentru utilizarea aplicaţiei; utilizarea caracteristicii "Family Pairing", care le permite părinţilor să-şi conecteze conturile la cele ale copiilor lor pentru o supraveghere mai strictă; activarea opţiunilor de confidenţialitate disponibile în secţiunea "Privacy and Safety"; blocarea sau raportarea utilizatorilor sau a comentariilor de pe TikTok, atunci când este necesar; limitarea cantităţii de informaţii partajate în aplicaţie, evitând, de exemplu, conectarea contului TikTok la alte platforme de socializare (Facebook şi Instagram); accesarea conţinutului TikTok doar din aplicaţia oficială pentru a evita posibilele tentative de fraudă sau phishing; asigurarea că se utilizează întotdeauna cea mai recentă versiune a aplicaţiei pentru a beneficia de cele mai recente actualizări şi patch-uri de securitate disponibile.

Aplicaţia TikTok a fost fondată în anul 2016 de compania chineză ByteDance şi de atunci a avut o creştere şi o extindere impresionante pe piaţa internaţională. Începând cu ianuarie 2024, Statele Unite ale Americii aveau cea mai mare audienţă TikTok la nivel mondial, cu aproape 150 de milioane de utilizatori activi care interacţionează cu platforma.

Indonezia a urmat îndeaproape, cu aproximativ 126 de milioane de utilizatori TikTok, în timp ce Brazilia şi-a asigurat poziţia a treia, cu aproape 99 de milioane de utilizatori consumând videoclipuri scurte pe TikTok.

În 2023, TikTok avea aproximativ 1,5 miliarde de utilizatori activi lunar şi se aştepta să atingă pragul de două miliarde până la sfârşitul anului 2024. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context

Economic 16-05-2025 13:51

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',

Economic 16-05-2025 13:39

Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati