Burduja: Consumul de gaze va scădea cu 40% după finalizarea investiţiilor de modernizare la cele 3 CET-uri din Bucureşti

Consumul de gaze va scădea cu 40% după finalizarea investiţiilor de modernizare a CET Sud, CET Grozăveşti şi CET Progresu, din Bucureşti, iar în 3-4 ani de zile vom putea discuta de un preţ al gigacaloriei de 500-600 de lei, faţă de 1.000 de lei în prezent, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la semnarea celor trei contracte de finanţare.
"Bucureştenii aşteaptă de decenii aceste contracte. Ele înseamnă modernizarea sistemului de termoficare, producţia agentului termic. Cele trei CET-uri: CET Sud, care este şi cel mai mare din Europa, CET Grozăveşti şi CET Progresu vor intra într-un program de modernizare cu o finanţare de 362 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, bani nerambursabili pe care Ministerul Energiei i-a obţinut cu mari eforturi. A fost un lung proces de negociere cu Banca Europeană de Investiţii. Vreau să felicit managementul ELCEN, pentru că nu a abandonat, a crezut în aceste proiecte şi în sistemul de termoficare al Bucureştiului. Acum nu foarte mulţi ani, când ELCEN şi RADET erau în pragul falimentului, foarte puţini credeau că sistemul de termoficare centralizat din Bucureşti poate să aibă un viitor. Existau tot felul de păreri că ar trebui toţi să ne montăm centrale de apartament. În faţa acestor inepţii singura soluţie a fost munca acestei echipe şi perseverenţa. Iată că astăzi ELCEN nu mai este în insolvenţă, ELCEN face performanţă şi vedem astăzi acest pas, aşteptăm acelaşi lucru şi la Termoenergetica, la Primăria Generală a Capitalei, modernizarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic", a precizat Burduja.
Potrivit sursei citate, prin aceste investiţii eficienţa acestor centrale va creşte semnificativ.
"O să vă dau câteva cifre. Consumul de gaz, principiul este simplu: se consumă gaz şi se produce energie electrică şi apă caldă, va scădea consumul de gaz cu 40%. Noi estimăm că, dacă azi în Bucureşti vorbim de un preţ la gigacalorie de peste 1.000 de lei, în 3-4 ani de zile, după finalizarea acestor proiecte, putem să discutăm despre un preţ 500 - 600 de lei. Cu siguranţă asta va însemna şi un cost al întreţinerii mult mai mic pentru bucureşteni. Nu este întâmplător că ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat la Oradea în tot aceşti ani, unde gigacaloria costă circa 300 de lei, iar subvenţia pe care o plăteşte Primăria este aproape zero, deci banii aceia rămân pentru investiţii în comunitate, pentru dezvoltare şi pentru locuri de muncă. Acelaşi lucru ni-l dorim şi pentru bucureşteni: să aibă căldură şi apă caldă", a adăugat Burduja.
Acesta a spus că CET-urile, după modernizare, nu vor mai avea problemele din trecut, având în vedere că aceste instalaţii din anii '60 au fost ţinute în funcţiune doar "prin măiestria oamenilor din ELCEN".
"Noile CET-uri nu vor mai avea problemele din trecut, de altfel aceste CET-uri funcţionează prin măiestria oamenilor din ELCEN. Să ţii în funcţiune instalaţii din anii '60, cu eforturi supraomeneşti, este o realizare pe care numai românii noştri inventivi o puteau face. În orice caz, costurile vor scădea, nu doar cu consumul de gaz, dar şi cu certificatele de CO2, iar poluarea în Bucureşti va fi mult mai mică pentru că noile grupuri vor fi moderne, la un standard de top", a mai spus şeful de la Energie.
Ministrul Energiei a subliniat că investiţiile, proiectele mari, fac viaţa mai bună şi şi-a exprimat convingerea că echipa ELCEN va duce la bun sfârşit aceste proiecte.
"Cred că cel mai bun răspuns la populismul toxic, la extremism, la tot felul de vorbe împachetate frumos este politica faptelor. Investiţiile, proiectele mari, modernizarea ţării, toate lucrurile acestea fac viaţa mai bună. Şi chiar dacă nu totul este perfect în România astăzi, totuşi anumite lucruri sunt mai bune decât acum 30-40 de ani şi cred ca nimeni nu îşi doreşte cu adevărat să revenim în est (...) Vă solicit să duceţi aceste proiecte la bun sfârşit, sunt convins că o veţi face. Sigur că necesită o cofinanţare importantă", a transmis Sebastian Burduja.
El a menţionat că, tot la Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup şi prin SAPE, a fost iniţiat proiectul CET Titan, care nu a obţinut însă finanţare europeană, pentru că principiul Băncii Europene de Investiţii este acela de a se demonstra că este în funcţiune o instalaţie poluantă şi ineficientă care trebuie înlocuită cu una noua.
"Din păcate, Titan s-a închis de mulţi ani şi nu s-a putut respecta acest lucru. Acesta a fost motivul pentru care proiectul nu a fost eligibil la finanţare. Se va face. SAPE are suficienţi bani, este doar o chestiune de timp să găsească cea mai buna formulă pentru finanţarea proiectului, fie din depozitele pe care le are în prezent şi care acumulează dobânzi, fie din vânzarea unor participaţii, dacă va fi cazul, de la alte companii, dar eu i-am încurajat să folosească propriile resurse şi să ducă proiectul la bun sfârşit", a punctat ministrul.
La rândul său, directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu, a afirmat că aceste trei proiecte înseamnă energie termică pentru Bucureşti, mai ieftină, sigură şi accesibilă, înseamnă energie electrică pentru echilibrarea Sistemului Energetic Naţional.
"Cu aceste sute de megawaţi nu vom mai sta în bătaia vântului ci vom avea capacităţi sigure şi producţie aici, mai ales în aceste vremuri tulburi. Vom avea flexibilitate. Acum 7 ani am venit aici, la ELCEN, şi ţin minte vocea angajaţilor care spuneau: faceţi ceva, nu mai putem; aceste fiare nu au cum să mai ţină mult.(...) În acest moment, contractele s-au semnat, banii europeni sunt pe cale să vină. Mergem înainte, atragem cofinanţare. Vom lansa licitaţiile şi sperăm anul viitor să începem lucrul la aceste trei centrale noi, absolut necesare pentru Bucureşti", a spus Creţu.
Potrivit acestuia, licitaţiile vor fi lansate în cel mai scurt şi, în funcţie de derularea licitaţiei şi semnarea contractelor, pe finalul anului viitor ar putea începe lucrul. Directorul ELCEN a mai precizat că un proiect de acest gen durează 3-4 ani şi se va merge cu toate trei în paralel.
Ministerul Energiei a semnat miercuri trei contracte de finanţare din Fondul pentru Modernizare. Proiectele vizează construirea a trei centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă, care vor înlocui tehnologiile învechite din anii '60-'70, utilizate în prezent.
Modernizarea celor trei CET-uri înseamnă o investiţie de peste un miliard de euro, din care 362 de milioane reprezintă sprijin nerambursabil obţinut din Fondul pentru Modernizare.
Proiectele sunt dezvoltate de ELCEN şi vor moderniza trei CET-uri nemodernizate CTE Grozăveşti - o unitate de cogenerare de înaltă eficienţă, cu o capacitate de 34 MWe şi 41 MWt; CTE Progresu - o centrală cu motoare termice, cu o capacitate de 74,2 MWe şi 72,8 MWt; CTE Bucureşti Sud - o unitate de cogenerare de înaltă eficienţă, cu o capacitate de 275 MWe şi 211 MWt.
Conform unui comunicat al ministerului, proiectele vor beneficia de o finanţare nerambursabilă de 362 milioane de euro, obţinută de Ministerul Energiei şi aprobată de experţii Băncii Europene de Investiţii. Fondurile provin din Programul Cheie 5 al Fondului pentru Modernizare, destinat investiţiilor în cogenerarea de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare.
Proiectele vor contribui la siguranţa alimentării cu energie, centralele moderne asigurând stabilitatea sistemului energetic al Bucureştiului şi al Sistemului Energetic Naţional, la reducerea costurilor, tehnologiile eficiente conducând la facturi mai mici pentru consumatori, şi la protecţia mediului, emisiile urmând să fie semnificativ reduse, în conformitate cu cele mai stricte standarde europene. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati