logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Chisăliţă (Asociaţia Energia Inteligentă): Dependenţa Europei de Rusia a fost înlocuită de dependenţa de SUA

Imagine din galeria Agerpres

Dependenţa Europei de Rusia a fost înlocuită de dependenţa de SUA, în condiţiile în care, în prima jumătate a acestui an, SUA au furnizat aproximativ 48% din importurile de GNL ale Uniunii Europene, iar Rusia doar 16%, consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

"Dependenţa de Rusia a fost înlocuită de dependenţa de SUA sau dependenţa de sistemul de conducte, înlocuită de dependenţa de infrastructura de LNG. În prima jumătate a acestui an, SUA au furnizat aproximativ 48% din importurile de GNL ale UE, comparativ cu 16% din Rusia. Aceasta în ciuda diferenţei mari între preţurile gazelor. În ziua de 14.11.2024 pe bursa din Olanda gazele se tranzacţionau cu 46,224 euro/MWh (sursa TTF), GNL pe bursa din America se tranzacţionau 9,47 euro/MWh (NYMEX), iar gazele vândute din Federaţia Rusă în trimestrul IV 2024 sunt la un nivel de circa 37,27 euro/MWh (AEI)", a declarat Dumitru Chisăliţă, într-o analiză transmisă miercuri AGERPRES.

Oxford Institute arată, într-un raport de piaţă publicat la începutul lunii noiembrie, o creştere considerabilă a preţurilor gazelor în Europa şi Asia de Nord-Est cu aproximativ 20% în ultimele luni ale anului 2024, în principal din cauza cererii în creştere din Asia şi a creşterii limitate a ofertei.

Potrivit sursei citate, în timp ce cererea europeană a rămas relativ slabă, creşterea preţurilor este atribuită în primul rând cererii mai mari pentru importurile de GNL din Asia. Acest lucru este agravat de incertitudinea privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina din 2025. Contractele futures pe gaze europene pentru 2024 au crescut cu 15% din iulie.

"Până la alegerea noului preşedinte în SUA, Comisia Europeană nu era îngrijorată de dependenţa tot mai mare de GNL din SUA, deoarece se afirma că nu există aceleaşi niveluri de riscuri politice ca şi în cazul Rusiei, dar alţii văd potenţiale provocări în viitor. Deşi dependenţa din ce în ce mai mare de gazul american creează un "risc de concentrare" pentru industrie, de curând oficiali ai UE afirmau că există o deschidere a UE, pentru a evita taxele lui Trump, de a cumpăra mai mult gaz american", a explicat preşedintele AEI.

Acesta oferă în analiza sa şi câteva motive pentru care apetitul Europei pentru LNG american nu este bine văzut. În primul rând, oferă Americii o influenţă geopolitică uriaşă. Exportatorii de GNL au folosit războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru o "dominare economică americană". Europa de Vest a importat mai mult GNL din SUA în anul 2023 decât de la ceilalţi opt cei mai mari furnizori ai săi la un loc. Cu cât Europa se bazează mai mult pe SUA, cu atât Europa riscă să fie dependentă de un singur furnizor şi, în cele din urmă, să fie la cheremul preţurilor pe care le stabileşte.

De asemenea, acest apetit pentru LNG american riscă să umfle facturile la energie ale Europei. "Întrucât cea mai mare parte a aprovizionării cu GNL din Europa are preţul pe piaţa la vedere volatilă, cumpărătorii de acolo sunt mai expuşi la fluxul şi refluxul aprovizionării globale decât cumpărătorii asiatici, care cumpără în general gazele naturale prin contracte pe termen lung legate de preţul petrolului. Transporturile de GNL pot fi redirecţionate cu uşurinţă către cel mai mare ofertant, astfel încât o creştere mai mare decât cea aşteptată a cererii chineze sau întreruperile nucleare în Japonia ar putea muta mai mult gaz american în Asia, schimbând Europa. Înseamnă că evenimentele aflate la 8.000 Km depărtare vor avea un impact asupra aprovizionării cu energie a UE. Când gazele naturale - odată expediate doar prin conducte - au început să traverseze lumea cu "cisterne", au transformat piaţa de gaze, cândva regională, într-o piaţă globală", menţionează sursa citată.

În opinia sa, aceasta implică un set complet nou de factori imprevizibili. Orice problemă la terminalele de GNL din SUA aflate la un ocean distanţă, de la o supapă defectuoasă până la ceaţă densă, poate afecta proviziile. Iar întreruperile vor deveni mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice vor agrava intensitatea furtunilor de-a lungul coastei SUA.

În 2020, Cameron LNG din Hackberry, Louisiana, a fost închis timp de câteva săptămâni după un uragan dăunător; în 2022, o oprire de câteva luni a Freeport LNG din cauza unei explozii a dus la creşterea preţurilor la achiziţiile de gaze din Europa.

Chisăliţă mai precizează că LNG aduce un impact puternic asupra climei. Deşi gazul emite mai puţin dioxid de carbon decât cărbunele atunci când este ars, unii susţin că scurgerile de metan în lanţurile globale de aprovizionare cu GNL pot înrăutăţi climatul.

Nu în ultimul rând, acest apetit pentru LNG american riscă să întârzie implementarea soluţiilor energetice mai ecologice.

"Pe lângă achiziţionarea mai multor GNL, UE în 2022 a subliniat şi planuri ambiţioase de a-şi spori investiţiile în surse regenerabile, de a dezvolta proiecte ecologice de hidrogen şi biometan şi de a consolida măsurile de economisire a mai multă energie, ca parte a renunţării planificate de la gazul rusesc. În realitate, aproape doi ani mai târziu, ceea ce iese în evidenţă este doar dependenţa crescută de GNL şi, într-o oarecare măsură, menţinerea cererii de gaze în contextul cererii crescute de energie. Proiectele de hidrogen rămân limitate, în timp ce impulsul surselor regenerabile se confruntă cu o lovitură din cauza problemelor din industria eoliană offshore. Măsurile actuale puse în aplicare de statele membre UE nu sunt suficiente pentru a reduce emisiile cu 55% până în 2030, iar disponibilitatea GNL din SUA nu va face nimic pentru a accelera această tranziţie", avertizează preşedintele AEI.

Potrivit acestuia, Europa a semnat câteva contracte pe termen mai lung pentru aprovizionarea cu GNL, inclusiv acorduri cu Qatarul, Mozambic, Nigeria, Azerbaidjan, înţelegând necesitatea de a diversifica aprovizionarea Europei şi "înţelegând că nici o dependenţă nu este bună".

Cu toate acestea, există voci care afirmă că Europa rămâne mult prea dependentă de gazul american, companiile europene începând să simtă efectele tangibile. Industria chimică din Germania, de exemplu, care a generat aproximativ 230 de miliarde de euro (250 de miliarde de dolari) în vânzări în anul 2023, a fost înfundată într-o recesiune profundă, declanşată parţial de pierderea gazului rusesc ieftin, o materie primă cheie pentru îngrăşăminte şi sursă de energie pentru industria grea.

"Rezilienţa şi independenţa, două cuvinte învăţate după ultimele două crize majore (Pandemia şi Conflictul din Ucraina) sunt elementele care ar trebui să ne definească modul în care ne vom creiona strategiile viitoare, strategii care nu trebuie să înlocuiască o independenţă chiar şi faţă de Rusia, cu o altă dependenţă faţă de oricare altă ţară", mai susţine preşedintele AEI.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context

Economic 16-05-2025 13:51

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',

Economic 16-05-2025 13:39

Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati