Chisăliţă (AEI): Programul ''Rabla pentru sobe'' va promova vânzarea de sobe, nu ajutorarea consumatorilor vulnerabili

Programul ''Rabla pentru sobe'', anunţat recent de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pune ''căruţa înaintea cailor'', fiind un program neadecvat, greu aplicabil şi care are un vădit scop de a promova vânzarea de sobe, nu de a ajuta consumatorii vulnerabili, avertizează Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).
"Ieri (miercuri, 17 ianuarie - n. r.) s-a lansat programul Ministerului Mediului 'Rabla pentru sobe'. Un nou program prin care se va pune 'căruţa înaintea cailor', un program neadecvat, greu aplicabil şi care are un vădit scop de a promova vânzarea de sobe, nu de a ajuta consumatorii vulnerabili. După o activitate de 10 ani ca auditor energetic în care am efectuat circa 2.500 de audituri energetice ale clădirilor, inclusiv în mediul rural, după o activitate de patru ani de electrificare a imobilelor din cătunele izolate ale României, care nu au energie electrică, după experienţa de a dona lemne de foc persoanelor vulnerabile, pentru a se încălzi în această iarnă în cadrul Proiectului Case cu Căldură, consider că sunt un cunoscător al realităţilor româneşti. Astfel, apreciez că acest proiect nu este unul care să ajute persoanele vulnerabile din mediul rural, în zonele în care se folosesc lemne pentru a se încălzi. Programul 'Rabla pentru sobe', se poate accesa doar dacă se vor înlocui sobele existente cu sobe cu randament de minimum 80% şi emisii de compuşi organici care să fie sub 120 de grame. Cerinţa programului este ca sobele să aibă o putere nominală de minimum 8 kW şi maxim 30 kW", susţine specialistul, într-un punct de vedere transmis, joi, AGERPRES.
În viziunea preşedintelui AEI, Programul "Rabla pentru sobe" nu permite, în mod absurd, achiziţionarea de sobe mai mici, cu preţuri mai mici, consumuri mai mici şi noxe reduse.
"Orice investiţie de reabilitare a unei clădiri începe cu realizarea măsurilor de reducere a pierderilor energetice şi doar ulterior cu achiziţia acelor sobe care vor fi dimensionate în funcţie de necesarul de căldură după eliminarea pierderilor. Orice altă abordare determină cheltuieli inutile pentru sobe de puteri mari, de care nu mai ai nevoie după ce reabilitezi o clădire. Cu alte cuvinte, casele bătrâneşti situate în zonele de munte au în general suprafeţe de 50-60 metri pătraţi util, 2-3 camere şi o clasă energetică de tipul E-F (adică 245 - 500 kWh/mp şi an). Astfel, un caz concret, o clădire de 60 metri pătraţi cu 3 camere şi o bucătărie, aflată în clasa energetică E, consumă circa 14.200 kWh/an, fiind necesare pentru a asigura încălzirea cu lemne patru sobe cu o putere de 6 kW, cu un randament de 30% sau patru sobe cu o putere de 4,5 kW, cu un randament de 80%", explică specialistul.
Analiza expertului atinge şi problema economiei care s-ar realiza prin această măsură, în situaţia în care tot lemnul folosit este de esenţă tare, cu o umiditate de 12%. Astfel, cantitatea de lemn consumată în sobele actuale ale casei menţionate este de circa 6,7 metri cubi (fag), iar după schimbarea sobelor cu randament de 80% cantitatea consumată va fi de circa 5,8 mc, echivalentul unei economii de aproximativ 0,9 mc/gospodărie.
Potrivit sursei citate, economia de lemn de foc realizată la nivelul celor 50.000 de gospodării din Programul "Rabla pentru sobe" va determina o reducere a consumului de lemne cu 45.000 mc/an (0,6% din lemnul consumat oficial), reducerea defrişării a circa 22 hectare de pădure, reducerea costurilor achitate de o gospodărie cu circa 360 lei/an (13%), reducerea emisiilor în aer cu circa 36 milioane de kg CO2 (0,7%).
"Condiţiile impuse prin program forţează consumatorul să achiziţioneze sobe mai mari şi să aibă costuri mai mari (pentru exemplul nostru costurile impuse beneficiarului prin obligarea ca soba să fie de minim 8 kW, se realizează cheltuieli mai mari cu 30% (circa 3.000 lei în situaţia exemplului considerat). Este, totuşi, anormal să nu se înceapă un program de ajutorare a consumatorilor vulnerabili şi a eficienţei energetice, cu reducerea pierderilor energetice, care sunt de circa 50 - 60% în casele din mediul rural, şi să se dea bani pe sobe care vor produce căldură care se pierde spre exterior. În exemplul nostru, casa analizată, dacă este reabilitată în clasa energetică B, ar urma să consume 5.300 kWh/an, fiind necesare pentru a asigura încălzirea cu lemne patru sobe de 2,5 kW, cu un randament de 80%. Programul 'Rabla pentru sobe' urmează să se aplice doar beneficiarilor care sunt şi proprietari. Se ştie că, exceptând Ardealul, unde a existat Cartea Funciară, în multe zone din România nu există CF care să facă dovada că locatarul este proprietarul şi astfel se limitează accesul unor beneficiari la program", a afirmat Dumitru Chisăliţă.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, miercuri, lansarea în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul-pilot "Rabla pentru sobe".
Programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor va avea un buget de 500 milioane lei şi se adresează solicitanţilor din comunele situate în 27 de judeţe, conform Legii muntelui nr. 197/2018.
Prin acest program, se acordă unui solicitant finanţare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.
Aparatele pentru încălzirea locuinţelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleţi sau bricheţi, fiind acceptate inclusiv termosobele, şemineele, termoşemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw - 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/m3, emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/m3, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/m3.
Primăriile se pot înscrie în program prin Administraţia Fondului pentru Mediu. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine doreşte să-şi înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziţie de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă.
În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate transmite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate Programului, pusă la dispoziţia UAT-urilor pe pagina de internet a AFM. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări
Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul
Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)
Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr
Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26
Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-
VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa
Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții
Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025
UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î
ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c
Cererea de aur, la nivel global, a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului; prețul a urcat cu 38% (comerciant)
Cererea globală de aur a crescut cu 1% în primul trimestru din 2025, față de perioada similară din anul anterior, până la 1.206 de tone, în timp ce activele investitorilor de aur prin ETF-uri s-au majorat cu 333% în ultimele 12 luni, arată cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, citate într-un comunicat.
(P) Profit în creștere în primul trimestru al anului 2025 pentru Transilvania Investments
Cu un profit net în creștere cu 133,6% și venituri nete aproape duble față perioada similară a anului trecut, Transilvania Investments anunță rezultate financiare peste așteptări pentru primul trimestru al anului 2025, evidențiind performanța sustenabilă a fondului și eficiența strategiei sale investiționale. La data de 31 martie 2025, fondul
Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri (platformă de recrutare)
Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări sociologice eJobs dată, joi, publicității. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3%
Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă
Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î
Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea
Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c
INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie
Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna
Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025
Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele trei luni ale anului în curs cu 5,7%, respectiv cu 0,3%, față de perioada similară din 2024, iar consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Principale
Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din acest an
Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate joi. Conform INS, pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestr