logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Boloş: Cheltuielile cu evenimentele de sfârşit de an trebuie să aibă o limită; e nefiresc ca un pom de Crăciun să coste 10.000 de lei

Imagine din galeria Agerpres

Cheltuielile cu evenimentele publice de sfârşit de an trebuie să aibă o limită, o decenţă şi să fie compatibile cu situaţia extrem de dificilă prin care trece ţara, consideră ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Proiectul de Ordonanţă (Ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare pentru 2023, n.r.) spune că evenimentele de sfârşit de an se pot derula în limita mediei plăţilor din cursul anului. Am pus acest lucru, pentru că este de domeniul normalităţii ca un pom de Crăciun, cadouri pentru copiii sărmani, organizarea în condiţii decente a Sărbătorilor de iarnă să poată să fie derulate. Totuşi, sfârşitul de an cu evenimentele care sunt parte din viaţa noastră cotidiană trebuie să aibă o limită. Să nu uităm că sunt exemple de autorităţi publice locale, şi le felicit public pe această cale, care externalizează aceste evenimente prin licitaţii şi cei care câştigă licitaţia nu încasează niciun leu de la primărie, ci din modul în care se organizează această activitate îşi recuperează cheltuielile, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi. E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depăşească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de de luminiţe pe ele să aibă preţuri exorbitante. Nu spun că toată lumea procedează la fel, să nu se înţeleagă acest lucru, dar spun că trebuie să avem totuşi o decenţă pentru a nu fi în situaţia aceea în care, aşa cum am discutat mai înainte, deşi ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă pentru ţară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situaţia dificilă prin care trecem, să nu avem aceste sfidări ale bunului simţ într-o perioadă grea pentru ţara noastră", a subliniat vineri Marcel Boloş, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor.

Demnitarul a explicat că, în cazul unor evenimente de tipul Târg de Crăciun sau concert de Revelion, pentru care au fost semnate din timp anumite contracte cu o sumă consistentă, plăţile se pot efectua la nivelul mediei lunare din cursul anului, pe partea de sursă de finanţare publică, iar diferenţa de valoare se achită din alte tipuri de surse de finanţare, precum sponsorizări sau donaţii.

"Plăţile pot să aibă loc la nivelul mediei lunare din cursul anului pe partea de sursă de finanţare publică, iar pe diferenţa de valoare se identifică donaţii, sponsorizări, alte tipuri de surse de finanţare sau dacă nu este posibil acest lucru, atunci sunt mecanismele contractuale adiţionale ale contractului aduse la noua realitate impusă de Ordonanţă. Adică acele cheltuieli, dacă sunt peste media din cursul anului, se face act adiţional. Este baza legală aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă şi se revine cu cheltuiala în limitele normalului. Este o situaţie extrem de simplă şi cu puţină bunăvoinţă se poate rezolva fără niciun fel de problemă, iar pentru cele plătite deja, serviciile plătite nu intră în media lunară şi se respectă regula pe care am impus-o în Ordonanţă, respectiv plăţile să fie la nivelul mediei lunare", a menţionat oficialul.

Ministrul Finanţelor a oferit cifre din analiza cheltuielilor efectuate de către autorităţile publice locale şi centrale în cursul anului 2022.

"Nu vreau să intru în detalii cu exemple, ca să mă trezesc cu un val de critici, însă cifrele arată pentru anul 2022 în felul următor: media lunară a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, de 1,1 miliarde lei, iar în luna decembrie aceeaşi cheltuială de 4,3 miliarde lei. Acest lucru nu are nicio explicaţie, indiferent cum încercăm să explicăm astfel de lucruri. Să creşti o cheltuială de patru ori în ultima lună nu are nicio justificare şi pentru noi creează tot felul de întrebări. Vreau să vă spun că sunt peste 16.000 de coordonatori de credite şi dacă suma acelor cheltuieli mărunte făcute de fiecare duce spre ordinul miliardelor, cum am spus, a 4,3 miliarde lei, scuzaţi-mă, prefer să plătim 4 miliarde de lei pentru un proiect de autostradă...", a spus Marcel Boloş.

Acesta a adăugat că aceste cheltuieli sunt cuprinse în bugetul general consolidat al României şi se iau în calcul la determinarea deficitului bugetar. "Iar consecinţa unei astfel de situaţii este cea pe care o ştim: o atingere a unui deficit bugetar sau o depăşire a 5,5% din PIB", a susţinut ministrul.

În context, ministrul Finanţelor a subliniat că prin Ordonanţa care vizează reducerea cheltuielilor, adoptată vineri de Guvern, nu sunt interzise cheltuieli ci se plafonează anumite categorii de cheltuieli şi se prioritizează investiţiile de care România are nevoie, cu finanţare din fonduri europene şi cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit sursei citate, proiectul de ordonanţă de urgenţă are trei direcţii de măsuri. Prima este flexibilizarea alimentării fondului de rezervă bugetară, ceea ce presupune că mecanismul prin intermediul căruia sunt asigurate sumele necesare pentru funcţionarea ministerelor şi celelalte cheltuieli ale statului se vor derula prin fondul de rezervă bugetară, pentru a avea un control cât mai sigur asupra cheltuirii banilor publici.

A doua direcţie sau pachet de măsuri se referă la cofinanţarea proiectelor şi investiţiilor europene iar prioritatea pe care o are România este să închidă perioada de programare 2014-2020, care are eligibilitate a cheltuielilor până la data de 31 decembrie 2023 iar România are un buget de 24 de miliarde de euro.

A treia direcţie de măsuri este cea referitoare la plafonarea cheltuielilor autorităţilor publice centrale şi locale.

Ministrul a anunţat că, în şedinţa Executivului, a fost eliminată din ordonanţă prevederea referitoare la limitarea disponibilităţilor existente din fondul de tranziţie energetică şi s-a lăsat larg plata din fondul de tranziţie energetică şi alte surse legal constituite, incluzând aici toate sursele legale, inclusiv cele împrumutate.

De asemenea, s-a renunţat şi la intenţia de a amâna pentru anul viitor plata tranşelor în contul drepturilor salariale obţinute în instanţă de personalul bugetar.

"Eu vă spun cât avem în sold. Drepturi de natură salarială rezultate din titluri de creanţă, avem în momentul de faţă suma de 1,7 miliarde de lei, este o sumă consistentă pentru noi. Am primit de asemenea val de critici pentru titlurile de proprietate. Nu sunt cheltuieli nesemnificative pentru noi. Peste 4,3 miliarde lei plătim anual din bugetul de stat pe acest tip de cheltuială şi trebuie să avem o ordonare firească a cheltuielor şi să mergem cu priorităţile pe care România le are", a susţinut ministrul citat. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione

Economic 03-05-2025 10:17

Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag

Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d

Economic 01-05-2025 11:09

Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață

De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe