logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Marina Wes (BM): Cred cu tărie că România poate deveni un lider în regiune în privinţa creşterii durabile şi favorabile mediului

Imagine din galeria Agerpres

Nivelul de trai în România se poate îmbunătăţi în acelaşi timp cu atingerea unor obiective ambiţioase în domeniul climatic, iar ţara poate deveni un lider în regiune în ceea ce priveşte creşterea durabilă şi favorabilă mediului, a declarat, marţi, Marina Wes, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.

"Trăim în vremuri foarte dificile. Războiul din Ucraina şi criza energetică rezultată, împreună cu instabilitatea globală crescândă, sunt printre provocările profunde cu care se confruntă regiunea. În asemenea vremuri este greu să te gândeşti la măsuri îndrăzneţe în direcţia schimbărilor climatice, însă acestea sunt necesare acum mai mult decât oricând. Aşa cum am menţionat, schimbările climatice au deja un impact devastator şi fac ca alte crize să fie şi mai dificile. În România, temperaturile în creştere şi valurile de căldură din ce în ce mai frecvente reprezintă pericole la adresa oamenilor, economiei şi infrastructurii. Pierderile anuale din cauza inundaţiilor, numai acestea se estimează a se ridica la circa 2 miliarde de euro pe an", a spus Wes la evenimentul de lansare a Raportului de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială.

Ea a precizat că acesta este primul raport al Băncii Mondiale privitor la o ţară membră a Uniunii Europene, "o ţară cu venituri mari".

"Cred cu putere că România poate deveni un lider în regiune şi dincolo în ceea ce priveşte creşterea durabilă şi favorabilă mediului. Raportul prezintă opţiunile de care dispune România pentru a răspunde la criza climatică şi cred că, per ansamblu, mesajul este unul pozitiv. Nivelul de trai se poate îmbunătăţi în acelaşi timp cu atingerea unor obiective ambiţioase în domeniul climatic. Asta va necesita un mix de reforme structurale, sociale şi economice precum şi investiţii eficace de folosire a fondurilor publice şi private şi europene", a afirmat directorul BM.

Marina Wes a menţionat că raportul propune un traseu pentru ajungerea către neutralitatea emisiilor până în 2050 şi subliniază domenii prioritare de acţiune, care vor fi esenţiale în această direcţie.

"Vreau să subliniez că noi, la Grupul Banca Mondială, suntem pregătiţi să sprijinim rolul de lider al României în perioada următoare şi aşteptăm cu plăcere să întărim colaborarea noastră care deja este bună, puternică", a punctat Wes.

La rândul său, Marc Sadler, lider de program, Dezvoltare sustenabilă şi infrastructura la Banca Mondială, coordonator al raportului, a afirmat că prima concluzie este că România a luat "nişte măsuri extraordinare" în ultimele decenii şi că, deşi rămân în continuare dificultăţile de ordinul durabilităţii în economie, traiectoria este una bună.

"Emisiile, de asemenea, s-au redus între 1990 şi 2018. Deja se reduseseră cu 53%. În 2021 erau la 72%, dar erau anii Covidului. Oricum, România este foarte departe pe traseul către ţinta de zero emisii. Vorbim despre emisii aici, în principal de energie(...) Dacă ne uităm să vedem unde se folosesc energiile generatoare de carbon evident, în primul rând, ne uităm la transport şi industrie şi nu neapărat la generarea de electricitate în sine. Ştirea bună aici este că, chiar şi cu tehnologiile existente şi cu un punct de vedere foarte conservator asupra tehnologiilor viitoare, cum este hidrogenul, există o traiectorie clară. În contextul a ceea ce ne aşteptăm să fie o dublare a cererii de energie în general (...) Trebuie reţinut că emisii zero nu înseamnă efectiv emisii zero. Ceea ce înseamnă este că sunt unele domenii care vor continua să aibă emisii şi alte părţi ale economiei unde va fi absorbit carbonul", a explicat Sadler.

El a adăugat că România are oportunitatea să tripleze nivelul de trai până în 2050, pe baza traseelor, politicilor şi investiţiilor.

"Oportunităţile create de economia verde în România există deja, însă acestea trebuie folosite mai mult. Aşa cum am identificat în această parte a raportului, în centrul tranziţiei sunt totuşi oamenii. Condiţia crucială pentru o tranziţie verde este că trebuie să existe o forţă calificată de muncă pentru a lucra în aceste industrii verzi şi pregătirea personalului va fi o parte esenţială. Importanţa tranziţiei este să fie una justă, să nu lăsăm pe nimeni în urmă, cum să facem să ne îndreptăm către anul 2050 în aşa fel încât să ne asigurăm ca cei vulnerabili, cei defavorizaţi, să aibă oportunitatea de a-şi ridica nivelul de trai", a afirmat oficialul Băncii Mondiale.

Mark Sadler a semnalat că vor exista şi costuri, însă, în opinia sa, cuvintele potrivite ar fi "investiţii în noua economie verde".

"Dacă ne uităm la cifre, nu numai pe partea de adaptare ci în special pe partea de industrie şi tranziţie, vedem 355 miliarde de acum până în 2050. Mesajul important este că, dacă ar fi făcute într-o economie brown (maro), cu alte cuvine în mod business as usual, nota de plată ar fi una de 300 de miliarde. Deci diferenţa este de doar 55 de miliarde", a precizat Sadler.

Totodată, el a menţionat că este prioritară coordonarea guvernamentală, deoarece este extrem de dificil ca un minister, o instituţie să răspundă singură la aceste provocări.

Banca Mondială a lansat marţi Raportul de ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România (RTCD). România este prima ţară din Uniunea Europeană pentru care Banca Mondială elaborează această analiză despre cum poate să îşi atingă obiectivele de climă cu orizont de timp 2030, respectiv 2050. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Raport BM: România este foarte vulnerabilă la inundaţii şi la secetă, impactul fiind resimţit în diferite sectoare

 

Raport BM: Dezvoltarea unor produse de managementul riscurilor pentru micii fermieri este esenţială

 

Raport BM: Sectorul transporturilor nu este în grafic cu realizarea obiectivului climatic pentru 2050

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione

Economic 03-05-2025 10:17

Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag

Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d

Economic 01-05-2025 11:09

Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață

De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe