Campania ''Luna europeană a securităţii cibernetice'' se va derula în octombrie; lansarea oficială la Cyber Days 2023

Luna europeană a securităţii cibernetice (European Cyber Security Month - ECSM), un proiect european, coordonat de Agenţia UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA) şi sprijinit de Comisia Europeană şi de statele membre ale UE, se va derula pe parcursul lunii octombrie, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.
De altfel, DNSC este parte a proiectului-pilot ECSM şi coordonator naţional al campaniei de conştientizare încă de la debutul proiectului, din anul 2012.
Potrivit sursei citate, lansarea oficială a campaniei din acest an are loc în cadrul evenimentului "Cyber Days 2023", organizat la Parlamentul European în perioada 26 - 28 septembrie 2023.
"Luna europeană a securităţii cibernetice îşi propune să crească gradul de conştientizare în materie de securitate cibernetică şi să ne aducă la curent cu ameninţările din spaţiul cibernetic. Ne reaminteşte că ne putem întări cu uşurinţă propria securitate cibernetică prin adoptarea unor obiceiuri digitale bune. Fiind în alertă împotriva escrocilor, putem rămâne în siguranţă", a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedinte pentru promovarea modului de viaţă european.
La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a adăugat: "Scamatorii devin foarte creativi în ceea ce priveşte modul lor de a ataca utilizatorii şi organizaţiile. Prin urmare, este esenţial să rămânem în alertă cu noile tehnologii şi să luăm foarte în serios siguranţa noastră online. Ameninţările din spaţiul cibernetic evoluează într-un ritm alert, iar comportamentul cetăţenilor poate juca un rol fundamental în modul în care ne menţinem securitatea cibernetică - este responsabilitatea noastră comună".
În opinia directorului executiv al ENISA, Juhan Lepassaar, "individul reprezintă una dintre cele mai vulnerabile legături în lanţul de securitate cibernetică", iar "explicarea modului în care funcţionează ingineria socială în practică poate îmbunătăţi conştientizarea potenţialelor capcane".
Experţii DNSC susţin că ingineria socială are loc atunci când cineva este manipulat cu scopul de a efectua acţiuni maliţioase sau pentru a oferi atacatorilor informaţii sensibile şi/sau personale. Atacatorii pot folosi informaţiile divulgate de victime public, în moduri înşelătoare, tocmai pentru a îi păcăli.
"Acesta este modul în care atacatorii profită de încrederea victimei în comunicaţiile digitale. Fiind chiar noi cei păcăliţi să efectuăm o acţiune greşită pentru securitatea datelor noastre este modul general prin care îi ajutăm inconştient pe atacatori să efectueze atacul pe care l-au conceput. ENISA identifică şi analizează ameninţările cibernetice actuale şi viitoare, inclusiv tendinţele din domeniul ingineriei sociale. Creşterea colectării de date comportamentale poate duce la atacuri de phishing mai bine direcţionate. Utilizarea tehnologiilor emergente, cum ar fi inteligenţa artificială (IA) şi automatizarea prin învăţarea automată, permite atacatorilor să analizeze comportamentul utilizatorilor şi să lanseze atacuri specifice. ENISA, prin intermediul peisajului de ameninţări identificat, a constatat că phishing-ul a devenit cel mai frecvent vector iniţial, ceea ce înseamnă că ingineria socială este cel mai popular tip de atac pentru a avea acces la o organizaţie. Odată ce atacatorii au acces în interiorul unei organizaţii, alte atacuri pot fi efectuate, cum ar fi ransomware", se arată în comunicat.
Campania din acest an a European Cyber Security Month va atrage atenţia utilizatorilor de toate vârstele asupra diferitelor tehnici de inginerie socială utilizate de atacatori împotriva lor şi le va permite să fie prudenţi. Activităţile şi informaţiile vor fi furnizate pentru a-i ajuta să se familiarizeze cu diferitele moduri în care pot fi păcăliţi de infractorii cibernetici şi vor învăţa cum să identifice şi să se ferească de potenţiale escrocherii.
În marja evenimentului de educaţie cibernetică se acordă şi premiile ECSM care îşi propun să evidenţieze materialele promoţionale de succes şi/sau inovatoare produse de statele-membre ale UE (SM) de-a lungul anilor.
Distincţiile se clasifică în trei categorii: "Cel mai bun videoclip", "Cel mai bun infografic" şi "Cel mai bun material educaţional", iar materialele câştigătoare din fiecare categorie sunt promovate de toate statele-membre participante de conştientizare la nivel european, în luna octombrie.
Câştigătorii din 2023 sunt: Slovenia - pentru Cel mai bun video din Slovenia ("Seif la birou"), Grecia - Cel mai bun infografic ("Furt de identitate Infografic online") şi Cehia - Cel mai bun material didactic ("Cyber Fairy Tales - Website educaţional pentru copii, tineri şi profesori").
Luna Europeană a Securităţii Cibernetice (ECSM) este o campania anuală a Uniunii Europene dedicată promovării securităţii cibernetice în rândul cetăţenilor, organizaţiilor şi furnizării de informaţii actualizate privind securitatea digitală prin sensibilizare şi schimbul de bune practici.
În fiecare an, pe tot parcursul întregii luni octombrie, au loc sute de activităţi în întreaga Europă, inclusiv conferinţe, ateliere de lucru, cursuri de formare, seminare online, prezentări, chestionare online şi multe altele, cu scopul de a oferi cetăţenilor resurse pentru a afla mai multe despre protecţia online.
ECSM este coordonat de Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) de peste 10 ani şi este sprijinit de Comisia Europeană, Europol, Banca Centrală Europeană şi statele membre ale UE, ţările AELS şi peste 300 de parteneri (guverne, universităţi, grupuri de reflecţie, ONG-uri, asociaţii profesionale, întreprinderi) din Europa şi din afara acesteia. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burnete (Concordia): Momentul este unul sensibil, iar investitorii și mediul de afaceri au unele îngrijorări legitime
Cursul valutar a urcat marți către pragul de 5,1 lei/euro, iar această depreciere se va vedea în prețuri mai mari la diferite produse și servicii, dobânzile au crescut și e posibil să se mențină la nivel ridicat, ceea ce face ca investitorii și mediul de afaceri să aibă unele îngrijorări legitime, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut
ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c
CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii
Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț
ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET
Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.
Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni
Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai
Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM
Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit
Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de
Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei
Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost
Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ
Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia
Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica
Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu
Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%
PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m