Managerii vor program flexibil şi hibrid, angajaţii fără funcţie de conducere aleg săptămâna de lucru de 4 zile (studiu)

Managerii vor program flexibil şi hibrid, iar angajaţii fără funcţie de conducere ar alege săptămâna de lucru de patru zile, conform unui sondaj realizat de Studiu MSL The Practice şi eJobs.
"Indiferent de industria în care activează, modul de lucru hibrid este cel preferat de majoritatea angajaţilor intervievaţi în cadrul studiului (58%), salariaţii fără funcţie de conducere preferând într-un procent mai mare să lucreze de acasă. În plus, cei mai mulţi angajaţi declară că îşi doresc flexibilitate din partea angajatorului în ceea ce priveşte ora de începere şi de terminare a programului de lucru, peste o treime dintre respondenţi optând pentru această variantă", arată cercetarea.
Totodată, managerii sunt mai interesaţi decât alte categorii de angajaţi de stabilirea programului de lucru în funcţie de îndeplinirea sarcinilor de muncă şi nu de ore fixe.
În ceea ce priveşte opţiunea tot mai des vehiculată de a se adopta în companii săptămâna de lucru de patru zile, în loc de cinci, aceasta este o variantă mai atractivă pentru salariaţii fără funcţie de conducere şi pentru muncitori.
Conform aceluiaşi studiu, pentru 85% dintre cei care activează în domeniul auto, salariul şi beneficiile oferite reprezintă cel mai important factor care le influenţează decizia de alegere a unui angajator. În schimb, pentru mai mult de jumătate dintre aceştia, echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, dar şi atmosfera de lucru sunt decisive atunci când intenţionează să facă o schimbare de carieră.
De asemenea, angajaţii din această industrie sunt atraşi în mod deosebit de posibilităţile de perfecţionare şi dezvoltare, pentru 44% dintre aceştia un plan concret şi coerent de carieră cu posibilitatea de promovare fiind un factor important de creştere a loialităţii faţă de angajator.
Posibilitatea de a lucra remote este un motiv mai puţin important de alegere a unui angajator decât în cazul altor industrii, doar 10% alegând această variantă, modul de lucru hibrid fiind preferat de peste 60% dintre intervievaţi.
Pe de altă parte, pentru 55% dintre angajaţii din acest domeniu, beneficiile salariale, atmosfera de lucru neprietenoasă şi managementul toxic sunt principalii factori care îi determină să schimbe locul de muncă, cu toate că aceştia dovedesc o stabilitate mai mare la job faţă de media angajaţilor intervievaţi.
Astfel, aproape o treime dintre aceştia au acelaşi loc de muncă de mai bine de cinci ani, iar 40% vor să continue să activeze în industria auto, în timp ce 30% ar schimba în viitor şi domeniul odată cu locul de muncă.
"Dacă, la fel ca în cazul majorităţii respondenţilor, şi pentru angajaţii din industria oil & gas, salariul şi beneficiile oferite sunt principalele motive de alegere a unui angajator, reputaţia companiei este un factor mai important decât pentru cei care activează în alte domenii, fiind probabil corelat cu o siguranţă sporită a condiţiilor de muncă", susţin autorii studiului.
"Atmosfera de lucru ocupă un loc central în alegerile angajaţilor din industria oil & gas şi atunci când vorbim despre alegerea de a pleca de la locul actual de muncă, 71% dintre aceştia alegând să renunţe la jobul actual dacă atmosfera de lucru ar fi una ostilă şi ar fi motivaţi să aleagă un alt angajator dacă ar avea posibilităţi de promovare, fiind mai motivaţi decât cei din alte domenii de acest factor", mai arată cercetarea.
Dacă pentru angajaţii din alte industrii posibilitatea să lucreze remote sau în sistem hibrid este un factor deosebit de atractiv, pentru cei care activează în domeniul retail-ului, definit în cele mai multe cazuri de prezenţă fizică, această posibilitate este mai puţin importantă. Pe de altă parte, însă, pentru 85% dintre aceştia salariul şi beneficiile oferite sunt principalele motive de alegere a angajatorului.
Pentru 42% dintre respondenţi, unul dintre obiectivele pentru următorul an este să îşi găsească un job nou într-o altă companie.
Cu toate că salariul şi beneficiile oferite reprezintă pentru 88% dintre persoanele care activează în domeniul Medical & Pharma principalele motive de alegere a unui angajator, echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală ocupă un loc extrem de important în rândul priorităţilor acestora, pentru 70% dintre respondenţi fiind prima opţiune atunci când vorbim despre obiectivele pentru următorul an, dar şi unul dintre motivele principale pentru care ar alege să plece de la actualul loc de muncă.
Aproximativ 75% din angajaţii din domeniul medical & pharma participanţi la studiu intenţionează să îşi schimbe locul de muncă în următorul an, majoritatea acestora (62%) intenţionând să rămână în acelaşi domeniu.
Printre motivele alegerii unui angajator, în creştere faţă de alte industrii, se află şi posibilitatea de perfecţionare prin programe de training şi dezvoltare (pentru 28% dintre respondenţi) sau posibilitatea de perfecţionare prin reprofilare sau recalificare (pentru 19% dintre aceştia).
"Faţă de angajaţii din alte industrii, angajaţii din domeniul IT&C sunt mai motivaţi de posibilitatea de a lucra remote, 41% preferând acest mod de lucru, în timp ce 50% preferă modul de lucru hibrid", mai arată sondajul.
Atunci când se gândesc la o schimbare a angajatorului, factorii care le influenţează cel mai mult această decizie sunt, pentru 60% dintre respondenţi - un stil de management toxic la actualul loc de muncă, pentru 41% - lipsa perspectivei de creştere, pentru 36% - lipsa echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală, sau o ofertă salarială mai bună pentru 57%. Spre deosebire de alte industrii, angajaţii din IT&C acordă o atenţie sporită perspectivelor de dezvoltare profesională, însă dovedesc şi o mobilitate mai crescută, un sfert dintre respondenţii care activează în acest domeniu declarând că au schimbat locul de muncă cu mai puţin de 6 luni în urmă.
Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Cu 4,9 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe lună şi 300.000 companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Simu-Alexandru(CFR): Parteneriatul cu Primăria Sectorului 5 reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate
Parteneriatul CFR SA cu Primăria Sectorului 5 privind proiectul de reamenajare urbană și amenajare zonă de promenadă reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate, potrivit directorului general al companiei, Ion Simu-Alexandru. Compania Națională de Căi Ferate 'CFR'
ANAF: Un dezvoltator imobiliar a fraudat bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei
O societate din Suceava, care activează în domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului, a anunțat marți Agenția Națională
Lucian Romașcanu, membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană
Consiliul Uniunii Europene l-a numit marți în funcție pe Lucian Romașcanu ca membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției. 'Domnul Romașcanu a deținut mai multe funcții publice în România: ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Co
Ministrul Agriculturii: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%
Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele vizate de această măsură, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu. 'Vorbim despre plafonarea adaosului com
Peste 180 de companii, din 20 de țări, prezente la Metal Show & TIB 2025
Peste 180 de companii, din 20 de țări, participă la Metal Show & TIB 2025 - cel mai important târg dedicat industriei de prelucrare a metalelor, tehnologiilor și echipamentelor industriale din România-, care se desfășoară în perioada 13-16 mai, la Romexpo. Participanții la expoziție, organizată de Euroexpo Fairs și Romexp
Societatea Națională a Sării: Infiltrațiile la Salina Praid s-au diminuat semnificativ
Specialiștii Societății Naționale a Sării SA (SNS SA) împreună cu autoritățile locale, respectiv ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureș/SGA Mureș), Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita, au reușit să diminueze semnificativ din infiltrațiile produse la Salina Praid, ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă. &
Câștigătoarea de la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro
Câștigătoarea premiului de categoria I la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro și nu a dorit să-și facă publică identitatea, a anunțat, marți, Loteria Română. 'Cea mai mare bucurie este că pot împărtăși norocul meu cu cei care au cea mai mare nevoie, familia mea', este mesajul c
Președinție2025/Daraban: Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă
Misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economic pe agendă și ar trebui să existe un target pentru diplomați, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR. 'Diplomația rom&ac
Ministrul Finanțelor: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia din PNRR
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'România va încasa 1,3 milioane de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o fi
Wellness, natură și experiențe memorabile, tendințele turismului european în 2025 (analiză)
Pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului, deși cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, relevă raportul anual de Tendințe în turism 2025, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI). Potrivit documentului care anal
Barbu: Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic
Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic (PNS), unde există o componentă pentru promovarea produselor românești, a precizat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, produ
Președinție 2025/Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat
O temă importantă pentru mediul de afaceri este rolul capitalului străin în economia românească, iar dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o
Barbu: În maximum o săptămână se semnează contractul pentru canalul Siret - Bărăgan
Contractul pentru canalul Siret - Bărăgan se va semna în maxim o săptămână și în două luni vor începe lucrările la această construcție, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, producția alimentară, producția de bă
Prezidențiale2025/Daraban (CCIR): Mediul de afaceri ar trebui să fie protejat de factorul politic și să nu fim împinși să păcătuim
Mediul de afaceri a ajuns la plafonul maxim de toleranță a acceptării de noi taxe și ar trebui să fie protejat de factorul politic și să nu fie împins să 'păcătuiască', a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere e
Președinție 2025/Daraban: Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog în această perioadă de interimat
Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog, în această perioadă de interimat, în locul Camerelor străine care activează România și în locul unor ONG-uri, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere elect