Cifra de afaceri pe piaţa jucăriilor este estimată la un nivel record de peste 1,7 miliarde de lei în 2022 (analiză)

Cifra de afaceri pe piaţa de jucării din România va atinge un nivel record de peste 1,7 miliarde de lei în 2022, după ce, în 2021 a înregistrat 1,5 miliarde de lei, potrivit estimărilor unui furnizor de soluţii de business information.
În 2021, cifra de afaceri pe acest segment (producţie & comerţ) a crescut cu 14% în 2021 faţă de 2020 şi a fost de aproape 8 ori mai mare decât în 2012, la cel mai ridicat nivel din istorie, depăşind valoarea de 1,5 miliarde de lei.
"Pentru 2022 estimăm continuarea creşterii pieţei de jucării peste media europeană şi depăşirea maximului istoric atins în 2021, la mai mult de 1,7 miliarde de lei, în baza extinderii portofoliului de produse (fapt care influenţează procesul de premiumizare - de obţinere a unui statut premium - prin încorporarea de tehnologii noi, interactive şi educaţionale), a dezvoltării segmentului de jucării ecologice şi a transmiterii presiunilor inflaţioniste la nivelul consumatorului. Numărul mai mare de alianţe şi parteneriate strategice, achiziţii şi colaborări între vânzători şi participanţii la piaţă la nivel european va susţine şi creşterea pieţei jucăriilor la nivel local. Se aşteaptă ca jucăriile pentru sport şi în aer liber să beneficieze de o creştere a cererii pe fondul preocupărilor ridicate ale părinţilor privind obezitatea infantilă şi a celorlalte probleme de sănătate asociate sedentarismului copiilor", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.
Pe de altă parte, evoluţia pieţei poate fi afectată de factori precum creşterea disponibilităţii produselor contrafăcute, fabricate din materii prime de calitate scăzută şi care pot fi chiar dăunătoare copiilor.
"Dezvoltarea comerţului electronic a propulsat vânzările de produse contrafăcute prin extinderea acoperirii lor geografice", se arată în analiza KeysFin.
Potrivit sursei citate, în 2021, în România existau 504 companii care aveau ca obiect de activitate producţia şi/sau comerţul cu amănuntul de jucării (cod CAEN 3240 - fabricarea jocurilor şi jucăriilor şi cod CAEN 4765 - comerţ amănuntul al jocurilor şi jucăriilor în magazine specializate), cu 5% mai multe faţă de 2020 şi în creştere cu 73% comparativ cu 2012.
Principalul comerciant a rămas Jumbo EC.R SRL, companie cu acţionariat grecesc care şi-a consolidat poziţia de lider de piaţă în 2021 cu o cifră de afaceri de aproape 901 milioane de lei (69% din total comerţ), după un avans anual de aproximativ 9%. Locul secund în topul comercianţilor este ocupat de Noriel (Intertoy Zone SRL), companie cu acţionariat majoritar turcesc, cu afaceri de 258 de milioane de lei, care a concentrat 20% din total comerţ. Podiumul este completat de Brick Depot SRL - distribuitorul Lego pe piaţa locală (37 de milioane de lei; 2,8% din total comerţ), Luxprimum SRL (17 milioane de lei; 1,3%) şi J&M SRL (12 milioane lei; 0,9% din total comerţ). Cele mai mari 5 companii generează 93% din cifra de afaceri a comercianţilor de jucării din România în 2021.
În ceea ce priveşte producţia locală de jucării, principalul actor din piaţă este Airquee SRL, companie cu acţionariat majoritar britanic, cu afaceri de 30,5 milioane de lei (cu 39% mai mari decât în 2020), care a generat 14% din total producţie locală în 2021. Pe locul al doilea în topul producătorilor se află Modelleisenbahn SRL, companie cu acţionariat 100% austriac cu sediul în Arad, cu afaceri de 19,5 milioane de lei, adică 9,1% din total producţie în 2021. Podiumul este completat de Viessmann Transilvania SRL (16,1 de milioane de lei, 7,5% din total), "D-Toys" SA (15,8 milioane de lei; 7,4% din total producţie) şi Burak Toys International SRL (15 milioane lei, 7% din total producţie în 2021). Cele mai mari 5 companii generează aproape 45% din cifra de afaceri a producţiei de jucării în 2021.
Potrivit KeysFin, rezultatul net al companiilor din piaţa de jucării (profit minus pierdere netă) a crescut de 447 de ori faţă de 2012, la aproape 279 de milioane de lei pe fondul evoluţiei componentei de comerţ, care a reprezentat 95% din rezultatul net al pieţei în 2021. Cel mai mare jucător după cifra de afaceri şi forţa de muncă, Jumbo EC.R SRL, a generat aproape 96% din profitul net al comercianţilor de jucării în 2021.
Dintre cele 504 de companii luate în calcul în analiză, 244 au înregistrat profit în 2021, 194 au avut pierdere, restul înregistrând un rezultat nul.
Numărul de angajaţi din piaţa de jucării (producţie & comerţ) a scăzut cu 9% faţă de 2020, însă a rămas cu 83% peste nivelul din 2012, la aproximativ 3.600 de salariaţi în 2021.
Pe sub-segmente, numărul mediu de angajaţi din producţia de jucării a scăzut cu 13% faţă de 2012, la 1.300 de salariaţi, ceea ce reprezintă 37% din total în 2021. Pe partea de comerţ, forţa de muncă a crescut cu 407% faţă de 2012, la aproape 2.300 de salariaţi în 2021.
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN 3240 - fabricarea jocurilor şi jucăriilor sau 4765 - comerţ amănuntul al jocurilor şi jucăriilor în magazine specializate.
KeysFin oferă soluţii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare şi juridice, rapoarte, grafice şi analize actualizate la zi despre companiile din România şi din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca, din cauza deraierii pe firul II a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, la intrare în Halta de Mișcare Leu, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Trenul de marfă, compus din 34 de vagoane încărcate cu ciment, aparține operatorului național CF
Grindeanu: Ultimii 14,57 kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare; circulația se va deschide în iunie
Ultimii kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de aproximativ 140 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
MEDAT: România, promovată la Târgul Internațional de Turism IMEX de la Frankfurt
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, în perioada 20-22 mai, la Târgul Internațional de Turism 'IMEX', din Frankfurt, Germania, eveniment destinat specialiștilor din industrie, informează ministerul pe site-ul instituției. IMEX FRANKFURT este manifestarea exp
Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români sunt pentru luna iunie (platformă)
Luna iunie este preferată de români pentru tarifele accesibile și mai puțină aglomerație în stațiunile turistice, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări turistice. Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulți turiști aleg să își planifice vacanțele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-
Stanciu (viceprimar, Sector 1): În acest an, vrem să implementăm un sistem care să integreze tot ce înseamnă hârtie
Primăria Sectorului 1 are în plan, în acest an, implementarea unui sistem care să optimizeze și să integreze tot ce înseamnă hârtie, în condițiile în care, în ultimii ani, nu a evoluat foarte mult pe partea de e-guvernare și e-documente, a declarat miercuri Daniela Maria Stanciu, viceprimar în cadrul Primăriei Sector 1
Stocklosa (CCIB): Bucureștiul are nevoie de modernizarea infrastructurii, concomitent cu implementarea unui sistem coerent de management al traficului
Bucureștiul are nevoie de planificarea și prioritizarea investițiilor, având la bază un plan strategic pe termen mediu și lung a cărui finalitate o constituie transformarea Capitalei într-un centru regional de afaceri, a afirmat miercuri președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la un eveniment de specia
Unu din trei români nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit (studiu)
Unu din trei români (33%) nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, 67% dintre românii din mediul urban au redirecționat cel puțin o dată și în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35-44 ani (80%), relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research și dat miercuri publicității.
Spătaru: România poate să-și reducă deficitul bugetar cu ajutorul resurselor minerale procesate corespunzător în lanțul de valoare
România ar putea să-și reducă substanțial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale pe care le avem și pe care să le procesăm corespunzător în lanțul de valoare, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelar
Chiriac (Reprezentanța CE): Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției
Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției, astfel încât oamenii să rămână în centrul procesului, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Român
Frăsineanu (Guvern): Eficiența resurselor și inovația în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă
Eficiența resurselor și adoptarea celor mai noi inovații în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'Aș vrea să vă
Lorant Antal: Reindustrializarea în România și în Uniunea Europeană are nevoie de o regândire categorică a Green Deal
Reindustrializarea în România și la nivelul Uniunii Europene are nevoie de o regândire categorică a Green Deal, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Dragu: Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil
Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil, pentru că Uniunea Europeană reprezintă spațiul democrației, al prosperității și al păcii, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
PAID România, majorare de capital la 193 milioane lei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la 19,341 milioane lei la 193,418 milioane lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, conform unui comunica
Pauliuc (Comisia de apărare dim Senat): Prezența la vot de aproape 65% este o declarație de speranță
Românii nu au venit la urne, duminică, pentru spectacol, ci au venit pentru direcție, claritate și viitor, iar prezența la vot de aproape 65% nu este doar o statistică, ci și o declarație de speranță, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președinta Comisiei pentru apărare, ordine
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează a opta ediție a burselor pentru cadrele didactice tinere
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) lansează, de miercuri, cea de-a opta ediție a programului Bursele ANIS pentru susținerea cadrelor didactice tinere care transformă educația prin tehnologie și metode inovatoare de predare. Potrivit unui comunicat al asociației, fiecare proiect selectat va fi recompensat cu un gran