logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ACAROM: Reglementările comerciale post-Brexit pe tarifele preferenţiale ale bateriilor pentru vehicule electrice trebuie amânate

Imagine din galeria Agerpres

Industria auto din România solicită extinderea condiţiilor comerciale ale Uniunii Europene (UE) cu Marea Britanie, până în 2027, în privinţa tarifelor pentru origini preferenţiale ale bateriilor în cazul vehiculelor electrice.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), transmis AGERPRES, acordul comercial convenit la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar prevede că 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să provină din Marea Britanie sau din Uniune, începând din anul 2024, pentru a evita tarifele.

"Problema este că un pachet de baterii poate reprezenta până la jumătate din costul unui nou vehicul electric. De asemenea, bateriile sunt grele şi costisitoare pentru a fi transportate pe distanţe lungi. Deci, ne confruntăm cu o mare provocare. Astăzi, industria nu are suficientă capacitate de aprovizionare cu baterii şi componente europene pentru a satisface cererea. Înăsprirea regulilor comerciale în acest moment riscă să submineze trecerea la vehiculele electrice cu tarife şi să adauge costuri inutile pentru clienţii care doresc să susţină tranziţia la electromobilitate. Producătorii care au investit masiv la începutul tranziţiei vor fi cel mai greu afectaţi de tarife pentru originea preferenţială, deoarece vehiculele cu motor cu combustie vor continua să se deplaseze fără tarife. În acest context, industria auto naţională şi europeană solicită extinderea cerinţelor comerciale actuale până în 2027, pentru a permite timp lanţului de aprovizionare cu baterii să se dezvolte în Europa şi pentru a satisface cererea de vehicule electrice. Tarifele vor afecta atât producătorii din Marea Britanie, cât şi pe cei din UE, aşa că este vital ca Regatul Unit şi Uniunea Europeană să identifice rapid o soluţie pentru evitarea acestor tarife", precizează ACAROM.

Reprezentanţii constructorilor auto din România susţin că de la semnarea Acordului de comerţ şi cooperare Regatul Unit-UE în 2020, industria auto a investit masiv în vehicule electrice în toată Europa.

"Misiunea industriei şi obiectivele ambiţioase asumate pentru un viitor complet electric implică investiţii de miliarde în vehicule de pasageri care vor fi construite la nivel european, în diferite facilităţi de producţie. Şi în România, investiţiile anunţate sunt semnificative, cu 490 milioane de euro anunţaţi de Ford Otosan, precum şi alte investiţii importante anunţate de Automobile Dacia şi furnizori prezenţi în România, investiţii ce vor susţine electrificarea acestei industrii", subliniază sursa citată.

ACAROM este asociaţia reprezentativă a industriei auto locale, recunoscută ca fiind de utilitate publică, în conformitate cu HG 410/2020, partener oficial de dialog al autorităţilor naţionale. Asociaţia reuneşte peste 170 de companii care acoperă toată sfera de activităţi din sectorul auto: cercetare, design, testare, producţie de componente şi vehicule, servicii. Prin intermediul Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), ACAROM reprezintă sectorul auto din România la nivel european, un partener permanent de discuţie al Comisiei Europene şi al organismelor de reglementare în domeniul auto, la nivel european.

La jumătatea lunii mai, Asociaţia Industriei Auto din Germania (VDA) a solicitat Uniunii Europene şi Marii Britanii să amâne cerinţele comerciale post-Brexit, care ar afecta tranziţia spre vehiculele electrice (EV), sporind astfel presiunile asupra autorităţilor, a transmis Reuters.

Tarifele impuse la exporturile către Marea Britanie şi la importurile din această ţară "vor reprezenta un dezavantaj concurenţial semnificativ pentru industria auto europeană în faţa concurenţei din Asia, pe piaţa britanică atât de importantă. De asemenea, va reprezenta un pericol pentru dezvoltarea mobilităţii electrice, deoarece va fi afectat întregul lanţ de aprovizionare al UE", consideră asociaţia de profil.

De asemenea, Ford a cerut prelungirea, tot până în 2027, a cerinţelor comerciale post-Brexit privind regulile de origine pentru vehiculele electrice, susţinând că impunerea tarifelor va majora inutil costurile pentru consumatori şi va încetini tranziţia la electrificare. "Ford cere ca actualele cerinţe comerciale să fie extinse până în 2027, pentru dezvoltarea lanţului de aprovizionare cu baterii în Europa şi pentru a satisface cererea de EV", a transmis într-un comunicat producătorul auto american.

La rândul său, Stellantis, al treilea producător auto mondial, a avertizat că fabricile auto britanice se vor închide, ceea ce va duce la pierderea a mii de locuri de muncă, dacă acordul privind Brexitul nu este renegociat. Actuala înţelegere prevede ca Stellantis, care deţine 14 branduri, inclusiv Vauxhall, Peugeot, Citroen şi Fiat, să suporte tarife când va exporta vehicule electrice către Europa, începând din 2024, când intră în vigoare noilor reglementări.

Pe subiectul invocat de către industriile auto din Uniunea Europeană, Regatul Unit al Marii Britanii a anunţat că se află în negocieri cu oficialii de la Bruxelles. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 21-05-2025 20:51

Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca

Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca, din cauza deraierii pe firul II a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, la intrare în Halta de Mișcare Leu, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Trenul de marfă, compus din 34 de vagoane încărcate cu ciment, aparține operatorului național CF

Economic 21-05-2025 16:24

Grindeanu: Ultimii 14,57 kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare; circulația se va deschide în iunie

Ultimii kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de aproximativ 140 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 21-05-2025 16:23

MEDAT: România, promovată la Târgul Internațional de Turism IMEX de la Frankfurt

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, în perioada 20-22 mai, la Târgul Internațional de Turism 'IMEX', din Frankfurt, Germania, eveniment destinat specialiștilor din industrie, informează ministerul pe site-ul instituției. IMEX FRANKFURT este manifestarea exp

Economic 21-05-2025 14:58

Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români sunt pentru luna iunie (platformă)

Luna iunie este preferată de români pentru tarifele accesibile și mai puțină aglomerație în stațiunile turistice, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări turistice. Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulți turiști aleg să își planifice vacanțele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-

Economic 21-05-2025 14:25

Stanciu (viceprimar, Sector 1): În acest an, vrem să implementăm un sistem care să integreze tot ce înseamnă hârtie

Primăria Sectorului 1 are în plan, în acest an, implementarea unui sistem care să optimizeze și să integreze tot ce înseamnă hârtie, în condițiile în care, în ultimii ani, nu a evoluat foarte mult pe partea de e-guvernare și e-documente, a declarat miercuri Daniela Maria Stanciu, viceprimar în cadrul Primăriei Sector 1

Economic 21-05-2025 13:23

Stocklosa (CCIB): Bucureștiul are nevoie de modernizarea infrastructurii, concomitent cu implementarea unui sistem coerent de management al traficului

Bucureștiul are nevoie de planificarea și prioritizarea investițiilor, având la bază un plan strategic pe termen mediu și lung a cărui finalitate o constituie transformarea Capitalei într-un centru regional de afaceri, a afirmat miercuri președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la un eveniment de specia

Economic 21-05-2025 13:08

Unu din trei români nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit (studiu)

Unu din trei români (33%) nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, 67% dintre românii din mediul urban au redirecționat cel puțin o dată și în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35-44 ani (80%), relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research și dat miercuri publicității.

Economic 21-05-2025 12:51

Spătaru: România poate să-și reducă deficitul bugetar cu ajutorul resurselor minerale procesate corespunzător în lanțul de valoare

România ar putea să-și reducă substanțial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale pe care le avem și pe care să le procesăm corespunzător în lanțul de valoare, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelar

Economic 21-05-2025 12:31

Chiriac (Reprezentanța CE): Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției

Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției, astfel încât oamenii să rămână în centrul procesului, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Român

Economic 21-05-2025 12:09

Frăsineanu (Guvern): Eficiența resurselor și inovația în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă

Eficiența resurselor și adoptarea celor mai noi inovații în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'Aș vrea să vă

Economic 21-05-2025 11:48

Lorant Antal: Reindustrializarea în România și în Uniunea Europeană are nevoie de o regândire categorică a Green Deal

Reindustrializarea în România și la nivelul Uniunii Europene are nevoie de o regândire categorică a Green Deal, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 21-05-2025 11:40

Dragu: Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil

Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil, pentru că Uniunea Europeană reprezintă spațiul democrației, al prosperității și al păcii, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Economic 21-05-2025 11:09

PAID România, majorare de capital la 193 milioane lei

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la 19,341 milioane lei la 193,418 milioane lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, conform unui comunica

Economic 21-05-2025 11:07

Pauliuc (Comisia de apărare dim Senat): Prezența la vot de aproape 65% este o declarație de speranță

Românii nu au venit la urne, duminică, pentru spectacol, ci au venit pentru direcție, claritate și viitor, iar prezența la vot de aproape 65% nu este doar o statistică, ci și o declarație de speranță, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președinta Comisiei pentru apărare, ordine

Economic 21-05-2025 11:03

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează a opta ediție a burselor pentru cadrele didactice tinere

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) lansează, de miercuri, cea de-a opta ediție a programului Bursele ANIS pentru susținerea cadrelor didactice tinere care transformă educația prin tehnologie și metode inovatoare de predare. Potrivit unui comunicat al asociației, fiecare proiect selectat va fi recompensat cu un gran