Valoarea totală a listărilor realizate la BVB a depăşit un miliard de euro în primele patru luni

Valoarea totală a listărilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit un miliard de euro în primele patru luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în pieţele de capital internaţionale.
Conform unui comunicat al bursei, de la începutul anului, 13 runde de finanţare, care au totalizat 1,1 miliarde euro, au fost derulate prin intermediul BVB. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 6 emisiuni de obligaţiuni corporative, în valoare cumulată de 427 milioane euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis, în valoare de 618 milioane euro, şi o emisiune de obligaţiuni municipale, în valoare de 112 milioane euro.
Pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele patru luni la BVB, impulsionate în special de continuarea periodică a programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis.
În interiorul pieţei de acţiuni, la finalul primelor patru luni, cele mai tranzacţionate cinci titluri de pe Piaţa Reglementată la vedere a BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz şi BRD - Groupe Societe Generale.
"La nivel general, piaţa de capital din România a crescut cu 5,2% la finalul perioadei ianuarie-aprilie din acest an, luând în calcul evoluţia companiilor din componenţa indicelui BET-TR, care include şi dividendele. Se observă, astfel, o temperare a avansului care depăşise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. Deşi creşterea înregistrată la finalul lunii aprilie a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 4 luni ale acestui an. Prin comparaţie cu indicele BET-TR, cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele companiilor din energie şi utilităţi, BET-NG, care a avut o creştere dublă, de 10,5%", se menţionează în comunicat.
Per ansamblu, valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 6,74 miliarde lei, însă această cifră este în scădere faţă de primele patru luni ale anului trecut, pe fondul aşteptărilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anunţate la BVB.
"Oportunităţile investiţionale generate de anunţurile publice privind intenţiile de listare ale mai multor companii româneşti la Bursă au creat entuziasm şi o stare de expectativă în rândul investitorilor. Piaţa de capital românească a crescut în acest an, pe fondul unor tranzacţii cu mai puţină adâncime decât anul trecut, semn că investitorii îşi recalibrează portofoliile. Încurajăm companiile româneşti să fie prezente la Bursă, pentru că ne aflăm într-un context care prezintă oportunităţi specifice care pot fi fructificate prin listarea de instrumente financiare pe piaţa de capital. BVB are un istoric de succes în acest sens: 163 de runde de finanţare a căror valoare depăşeşte 7,2 miliarde euro au fost derulate în ultimii cinci ani prin intermediul pieţei de capital", a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB a subliniat că există potenţial de îmbunătăţire în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei, indicator care este sub nivelul de anul trecut.
"Deşi în 2022 am avut un record de lichiditate pe toate palierele, considerăm că există un culoar semnificativ de creştere. Continuarea programului Fidelis pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor şi anunţurile publice în ceea ce priveşte listările de noi companii la Bursă sunt elemente care pot impulsiona în mod pozitiv evoluţia pieţei de capital locale. Ne aşteptăm ca IPO-urile din acest an să deschidă şi mai mult apetitul românilor către investiţiile bursiere. Facilitatea oferită de brokerii autorizaţi din România de a deschide conturi de tranzacţionare online, dar şi simplificarea procedurilor fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2023 vor contribui semnificativ la atingerea unui nou record în ceea ce priveşte numărul investitorilor în piaţa de capital", a spus Tănase.
Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, la finalul anului 2019 erau aproape 54.000 de investitori, ceea ce înseamnă o creştere de 246% realizată în ultimii 5 ani.
Totodată, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piaţa de capital din România. Anul trecut, la BVB au fost realizate 42 de runde de finanţare, iar valoarea totală a rundelor de finanţare a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piaţa de capital din România a supraperformat prin comparaţie cu o serie de indici reprezentativi după ce, în ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creşteri de peste 100%, exprimate în moneda unică europeană, precizează sursa citată.
Evoluţia pozitivă a pieţei de capital din primele patru luni din 2023 an vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii. Astfel, BVB a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021.
Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu, infografie: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANAF: Conducerea instituției susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală
Conducerea ANAF susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală și asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii și combaterii corupției, a anunțat joi instituția, în condițiile în care procurorii DNA efectuează percheziții într-un dosar în care funcționari ai Fiscului sunt acuzați că protejau firme de ridesharing c
Grindeanu: Estimez că anul acesta pot fi dați în circulație 160-170 kilometri de autostradă din A7
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, în Prahova, că circa 160-170 kilometri de autostradă din A7 ar putea fi dați în circulație anul acesta, urmând ca restul de circa 70 de kilometri să fie inaugurați în prima parte a anului viitor. Grindeanu a verificat lucrările pe șantierul lotului 2 al tronsonului de autostra
Ministrul Boloș: 9,4% este gradul de atragere a fondurilor UE pe 2021-2027; sunt cereri de plată pregătite
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi că gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de 9,4% în acest moment, menționând că este 'o perioadă în care absorbția începe să intre în normalitate'. Întrebat, după ședința de guvern, care este gradul de absorbț
Christian Plate (Ambasada Germaniei): România este un partener fantastic în turism
România este pentru noi un partener fantastic în turism, iar Germania are multe de oferit turiștilor români, a declarat, joi, la Conferința Anuală de Presă a Organizației Germane pentru Turism, Christian Plate, atașatul de afaceri al Ambasadei Germaniei la București. 'România este pentru noi un partener fantastic în turism. Su
AFM a publicat modelul cererii de finanțare pentru Programul 'Rabla' 2025
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pune la dispoziția persoanelor fizice modelul cererii de finanțare din cadrul programului 'Rabla' 2025. 'De anul acesta, în premieră, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică pentru Rabla Auto. De aceea, consider că este important ca viitorii solicitanți să cunoască
Circa trei sferturi dintre companii investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (raport)
Aproape trei sferturi dintre companiile globale (73%) investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (IA), în condițiile în care atacurile de tip malware, phishing și ransomware rămân în topul amenințărilor cibernetice, arată rezultatele Data Threat Report 2025, publicate joi. Conform datelor centraliza
CFR Călători: Tren direct de la București către Varna, Sofia, Istanbul (Halkali) și retur, din 13 iunie
Trenul internațional 'România' va asigura zilnic legătura directă din București cu Varna (din 13 iunie), dar și cu Sofia și Istanbul/Halkali (din 14 iunie), informează CFR Călători, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, trenul va circula pe noul traseu în perioada 13 iunie - 13 octombrie 2025, iar un bilet
Președintele Asociației Aeroporturilor: Traficul aerian românesc înregistrează o creștere mai accelerată decât cel european
Președintele Asociației Aeroporturilor din România (AAR), David Ciceo, a anunțat, joi, că traficul aerian din țară înregistrează o creștere mai accelerată decât traficul de la nivel european, fiind vorba despre o creștere aproape dublă față de cea înregistrată în Europa. 'Cele mai recente date ne arată că traficul aerian din R
Burduja: Lansăm un apel de proiecte pentru mediul economic românesc; 315 milioane euro pentru sprijinirea autoconsumului
Ministrul Energiei lansează un apel de proiecte pentru mediul economic românesc, de 315 milioane euro, pentru sprijinirea autoconsumului, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. 'Lansăm un apel foarte important, cred că este cel mai important apel de proiecte pentru mediul economic rom&
Maximescu (OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va oferi stabilitate României
Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va contribui la strategia României pentru o economie cu emisii reduse și zero carbon, a declarat, joi, vicepreședintele OMV Petrom, Alexandru Maximescu, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum', 'Sunt foarte bucuros
Sterian (Transgaz): Potențialul Mării Negre este fantastic, iar infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială
Infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială, iar potențialul Mării Negre este fantastic și nu mă refer numai la partea ce ține de România, a declarat, joi, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum'. 'Infrastructura de transport
Burduja, despre liberalizarea pieței de energie: 6 milioane de consumatori ar putea primi subvenții, de la 1 iulie
Piața de energie se va liberaliza de la 1 iulie, iar sprijinul statului urmează să fie direcționat către consumatorii vulnerabili, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. 'De la 1 iulie expiră schema de compensare - plafonare și sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerab
Burduja: Centrala de la lernut ar putea să fie finalizată anul acesta; mai avem 3% de completat
Centrala pe gaze de la Iernut ar putea să fie finalizată în acest an și sperăm să folosim aceste gaze pentru a revitaliza industria de îngrășăminte, industria agricolă și cea farmaceutică, să le utilizăm cât mai mult posibil în economia locală, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului '
Hanga (BVB): Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare
Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare pentru stat, a declarat, joi, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga. 'Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare, un punct de contact între Minist
CNS Cartel Alfa susține demersul pentru apărarea drepturilor lucrătorilor italieni
Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa, membră a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC-CES), susține demersul pentru apărarea drepturilor lucrătorilor italieni și face un apel către toți românii care au drept de vot în Italia și către cetățenii italieni care locuiesc în România să participe la referendumul care are loc pe 8 și 9 iu