logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Decizia de a închiria sau cumpăra cu credit ipotecar un apartament poate influenţa fenomene masive în societatea românească (patronat)

Imagine din galeria Agerpres

Decizia de a închiria sau cumpăra cu credit ipotecar un apartament poate influenţa fenomene masive din societatea românească, inclusiv migraţia, educaţia şi piaţa muncii în ansamblu, susţine Cristina Pisaltu, preşedinta Patronatului Agenţilor Imobiliari din România (PAIR).

"Precauţia excesivă a băncilor româneşti poate evita o criză a sistemului bancar, dar poate împinge economia în recesiune. Dinamica pieţei imobiliare include nu doar deţinătorii de proprietăţi, dar şi o multitudine de domenii conexe. Proprietar sau chiriaş, poate părea sinonim la nivelul sumelor alocate lunar, dar face o diferenţă uriaşă în predictibilitatea pieţei muncii, în presiunea pusă pe sistemul de pensii şi chiar pe viitorul familiilor. Chiria poate părea o alternativă într-un stat ai cărui cetăţeni beneficiază de protecţie socială solidă, însă în contextul actual, sistemul bancar trebuie privit ca un instrument pe termen lung, nu doar ca şi colector de dobânzi. Comunităţile de proprietari tind să crească valoarea unui imobil şi atât timp cât preţurile nu ating nivelurile europene, consider cumpărarea, o investiţie sustenabilă pe termen lung", a declarat Cristina Pisaltu.

Potrivit unui comunicat al Patronatului Agenţilor Imobiliari din România (PAIR), transmis marţi AGERPRES, opţiunea de credit ipotecar poate fi o soluţie pentru cei care intenţionează să cumpere o proprietate, însă dobânzile pentru astfel de credite au crescut considerabil în ultima perioadă, ceea ce a dus la o scădere cu peste 23% a vânzărilor din primele trei luni ale 2023.

Dobânda medie pentru un credit ipotecar nou a ajuns la 8% în luna martie, dublă comparativ cu nivelul de 4% din decembrie 2021. Această scumpire a creditării poate explica de ce apetitul românilor pentru împrumuturi ipotecare a scăzut, iar ca efect imediat cererea solvabilă este, la rândul ei mai mică, ceea ce duce, inevitabil, la o corecţie a preţurilor la imobiliare.

"Ce trebuie luat cu adevărat în calcul la decizia de cumpărare a unui apartament nu sunt contracţiile pieţei sau inflaţia anuală ci, mai degrabă, retrospectiva ultimilor 15-20 de ani. Este o realitate că investiţia într-o locuinţă nu satisface numai nevoia de proprietate a românilor, dar este şi un instrument generator de venit constant şi solid, pe termen lung. Impredictibilitatea este nota dominantă a economiei româneşti din ultimii 30 de ani şi realitatea este că, în comparaţie cu anii 2000, proprietăţile s-au scumpit. Este cale lungă până la alinierea la UE, dar direcţia este clară", a subliniat Cristina Pisaltu.

Reticenţa în acordarea creditelor şi înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor face ca majoritatea să ia în calcul opţiunea de închiriere a unei proprietăţi. În afară de faptul că nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la ratele unui credit, clienţii pot alege să locuiască într-o zonă mai bună sau într-o proprietate mai spaţioasă, fără să fie nevoiţi să facă o investiţie majoră, se menţionează în comunicatul patronatului.

Potrivit sursei citate, oraşele României sunt încă în expansiune şi deţinătorii de capital au apetenţă pentru investiţii considerate sigure, dar la nivelul populaţiei cu venituri medii, scăderea capacităţii de a deţine propria locuinţă şi în lipsa protecţiei financiare a băncilor, cheltuielile cu chiria pot deveni factor de decizie în a schimba chiar locul de muncă, alegerea de a părăsi ţara în favoarea unor economii mai predictibile, lăsând astfel un gol în piaţa muncii.

La rândul său, Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, a arătat strânsa corelare între domeniul imobiliar şi fluctuaţiile economice la nivel global.

"Dinamica pieţei imobiliare este un barometru pentru economiile naţionale. Fluctuaţiile preţurilor reflectă nu doar inflaţia, dar şi trendurile mondiale în ecosistemul bancar şi în economia mondială în ansamblu. Investiţiile imobiliare pot proteja lichidităţile de inflaţie, iar tendinţa de creştere a preţurilor imobiliare în România, pe termen lung, indică o aliniere la nivelul european. Rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor arată o populaţie rezidentă în scădere cu 1,1 milioane locuitori şi se impun măsuri corelate la nivel de strategie naţională, pentru a stopa fenomenul migraţiei. Conform datelor Eurostat, România este pe ultimul loc în UE când vine vorba despre mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană şi trebuie să înţelegem că pe lângă preţul de achiziţie şi cuantumul ratelor pentru o astfel de investiţie, sustenabilitatea pe termen lung atât la achiziţionare dar mai ales la construirea imobilelor noi, este crucială", a subliniat Cristina Chiriac, în comunicatul citat.

PAIR este primul patronat dedicat reprezentării intereselor agenţilor imobiliari, în raport cu autorităţile şi mediul antreprenorial autohton. Acesta este membru al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi al Federaţiei Patronatelor Femeilor Antreprenor (FPFA).

CONAF este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse şi are în componenţa sa 2 federaţii, 10 patronate, 5 asociaţii, 24 sucursale şi peste 3.700 de companii. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 23-05-2025 11:14

UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie

Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR

Economic 23-05-2025 09:57

INS: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 4,3%, ca serie brută, în T1

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut, în primele trei luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută, cu 4,3%, cât și ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,1%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistic

Economic 23-05-2025 09:22

Afacerile din serviciile de piață prestate populației au scăzut cu 2,6%, ca serie brută, în primul trimestru (statistică)

Activitatea de servicii de piață prestate populației a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 2,6%, ca serie brută, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2024, reiese din datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în perioada ianuar

Economic 23-05-2025 09:09

Companii românești au prezentat proiecte pentru atragerea de investiții la un forum România - EAU

Un număr de 14 companii românești, din domenii precum petrol și gaze, IT sau industria alimentară, și-au prezentat proiectele de investiții în cadrul unui forum de afaceri România - Emiratele Arabe Unite (EAU), organizat, joi, de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Prahova. Potrivit unui comunicat de presă al Camerei prahoven

Economic 22-05-2025 17:27

ANAF: Conducerea instituției susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală

Conducerea ANAF susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală și asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii și combaterii corupției, a anunțat joi instituția, în condițiile în care procurorii DNA efectuează percheziții într-un dosar în care funcționari ai Fiscului sunt acuzați că protejau firme de ridesharing c

Economic 22-05-2025 15:06

Grindeanu: Estimez că anul acesta pot fi dați în circulație 160-170 kilometri de autostradă din A7

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, în Prahova, că circa 160-170 kilometri de autostradă din A7 ar putea fi dați în circulație anul acesta, urmând ca restul de circa 70 de kilometri să fie inaugurați în prima parte a anului viitor. Grindeanu a verificat lucrările pe șantierul lotului 2 al tronsonului de autostra

Economic 22-05-2025 14:24

Ministrul Boloș: 9,4% este gradul de atragere a fondurilor UE pe 2021-2027; sunt cereri de plată pregătite

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi că gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de 9,4% în acest moment, menționând că este 'o perioadă în care absorbția începe să intre în normalitate'. Întrebat, după ședința de guvern, care este gradul de absorbț

Economic 22-05-2025 14:23

Christian Plate (Ambasada Germaniei): România este un partener fantastic în turism

România este pentru noi un partener fantastic în turism, iar Germania are multe de oferit turiștilor români, a declarat, joi, la Conferința Anuală de Presă a Organizației Germane pentru Turism, Christian Plate, atașatul de afaceri al Ambasadei Germaniei la București. 'România este pentru noi un partener fantastic în turism. Su

Economic 22-05-2025 14:13

AFM a publicat modelul cererii de finanțare pentru Programul 'Rabla' 2025

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pune la dispoziția persoanelor fizice modelul cererii de finanțare din cadrul programului 'Rabla' 2025. 'De anul acesta, în premieră, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică pentru Rabla Auto. De aceea, consider că este important ca viitorii solicitanți să cunoască

Economic 22-05-2025 14:09

Circa trei sferturi dintre companii investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (raport)

Aproape trei sferturi dintre companiile globale (73%) investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (IA), în condițiile în care atacurile de tip malware, phishing și ransomware rămân în topul amenințărilor cibernetice, arată rezultatele Data Threat Report 2025, publicate joi. Conform datelor centraliza

Economic 22-05-2025 14:00

CFR Călători: Tren direct de la București către Varna, Sofia, Istanbul (Halkali) și retur, din 13 iunie

Trenul internațional 'România' va asigura zilnic legătura directă din București cu Varna (din 13 iunie), dar și cu Sofia și Istanbul/Halkali (din 14 iunie), informează CFR Călători, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, trenul va circula pe noul traseu în perioada 13 iunie - 13 octombrie 2025, iar un bilet

Economic 22-05-2025 13:43

Președintele Asociației Aeroporturilor: Traficul aerian românesc înregistrează o creștere mai accelerată decât cel european

Președintele Asociației Aeroporturilor din România (AAR), David Ciceo, a anunțat, joi, că traficul aerian din țară înregistrează o creștere mai accelerată decât traficul de la nivel european, fiind vorba despre o creștere aproape dublă față de cea înregistrată în Europa. 'Cele mai recente date ne arată că traficul aerian din R

Economic 22-05-2025 13:25

Burduja: Lansăm un apel de proiecte pentru mediul economic românesc; 315 milioane euro pentru sprijinirea autoconsumului

Ministrul Energiei lansează un apel de proiecte pentru mediul economic românesc, de 315 milioane euro, pentru sprijinirea autoconsumului, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. 'Lansăm un apel foarte important, cred că este cel mai important apel de proiecte pentru mediul economic rom&

Economic 22-05-2025 13:06

Maximescu (OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va oferi stabilitate României

Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va contribui la strategia României pentru o economie cu emisii reduse și zero carbon, a declarat, joi, vicepreședintele OMV Petrom, Alexandru Maximescu, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum', 'Sunt foarte bucuros

Economic 22-05-2025 12:47

Sterian (Transgaz): Potențialul Mării Negre este fantastic, iar infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială

Infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială, iar potențialul Mării Negre este fantastic și nu mă refer numai la partea ce ține de România, a declarat, joi, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum'. 'Infrastructura de transport