logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ORSE: România, în cel mai mare proiect european de cercetare privind optimizarea consumului de energie în locuinţe

Image

Consumatorii români de energie sunt invitaţi să participe, începând de joi, la o campanie europeană ce îşi propune să determine cele mai bune moduri de eficientizare a consumului de electricitate în locuinţe, prin măsuri care nu presupun costuri.

Conform unui comunicat al Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), campania se derulează prin proiectul de cercetare european ENCHANT, finanţat prin programul de cercetare şi inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene, şi se desfăşoară în şase state: Norvegia, Germania, Austria, Italia, Turcia şi România.

La nivel naţional, proiectul este implementat de Centrul pentru Studiul Democraţiei, iniţiatorul ORSE, împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca şi compania Electrica Furnizare.

În premieră, informaţiile colectate despre consum vor fi modelate cu ajutorul unui sistem inovator de interpretare a datelor bazat pe inteligenţă artificială, pentru a produce scenarii de politici publice adaptate la realitatea din teren şi diversitatea de situaţii, şi nu politici de sprijin uniforme la nivel naţional, care nu ţin cont de nevoile specifice ale gospodăriilor.

Proiectul de cercetare ENCHANT îşi propune să sprijine tranziţia energetică şi încearcă să înţeleagă nevoia şi comportamentul de consum de electricitate în locuinţele din Europa şi de ce informaţii au nevoie gospodăriile pentru a reuşi să-şi eficientizeze consumul.

Datele sunt colectate printr-o metodă consacrată în medicină denumită Randomized Control Trail (RCT) şi vizează participarea voluntară a gospodăriilor în grupuri experimentale care testează comportamente de consum. Tehnicile de intervenţie comportamentală bazate pe ştiinţă, testate anterior în laboratoare, sunt testate în ENCHANT în viaţa reală, într-un efort la scară largă fără precedent, care vizează milioane de cetăţeni europeni.

Faptul că în ENCHANT participă consumatori din şase state europene produce o oportunitate imensă de învăţare a comportamentelor de consum într-o varietate de contexte sociale, economice sau culturale, producând o bază largă de soluţii de politici publice, se menţionează în comunicat.

"ENCHANT este un proiect de cercetare care încearcă să afle ce i-ar putea ajuta pe români să îşi reducă consumul de energie din gospodărie şi care sunt limitele acestui deziderat. Proiectul face parte din iniţiativa mai largă - Living Lab - a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Universitatea Babeş-Bolyai, prin care se testează eficacitatea unor măsuri şi politici publice în comunităţi. Informaţiile venite dinspre gospodării vor rezulta în soluţii de politici publice produse cu ajutorul inteligenţei artificiale, care să fie aplicate în sprijinul consumatorilor casnici la nivel european, naţional sau local, ţinând cont de realităţile gospodăriilor. Miza acestor lucruri este importantă, la fel şi participarea consumatorilor", a declarat Anca Sinea, cercetător al Universităţii Babeş-Bolyai, coordonatoarea ORSE şi a campaniei implementate în România.

Aceasta a menţionat că, în ceea ce priveşte beneficiile pentru consumatorii români ce vor participa la acest exerciţiu, pe lângă informaţiile interesante pe care le pot obţine cu privire la propriul consum de energie, ei vor primi sugestii şi recomandări despre cum pot economisi mai multă energie în locuinţa proprie, ceea ce, luând în calcul nivelul actual al preţurilor la energie, poate fi un lucru bine-venit.

În plus, pe baza constatărilor la care se va ajunge prin agregarea tuturor datelor primite de la consumatori, aceştia vor avea ocazia să influenţeze politicile europene şi naţionale, prin propunerea unor scenarii de politici publice mult mai favorabile situaţiei consumatorilor.

"Ca să beneficieze de încrederea românilor, procesul de tranziţie energetică trebuie să ţină cont de provocările şi nevoile specifice pe care cetăţenii noştri le au şi să contribuie la creşterea calităţii vieţii. De aceea, invit cetăţenii să participe la acest exerciţiu necesar îmbunătăţirii procesului de luare a deciziilor în domeniul energiei - un subiect de mare importanţă mai ales în perioada de criză energetică pe care o traversăm", a spus Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

La rândul său, Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, a subliniat că cercetătorii îşi doresc să fie ajutaţi să înţeleagă modul în care se consumă energia în locuinţă şi cum comportamente de consum formate în timp pot fi schimbate.

"În acest sens, obiectivele asumate de proiect sunt ambiţioase, demersul ştiinţific este rafinat de oameni de ştiinţă de vârf şi este consolidat pe un volum de studii de specialitate fără precedent. Dar miza datelor venite dinspre consumatorii casnici rămâne importantă. Fără participarea cetăţenilor în acest exerciţiu, expertiza cercetătorilor va avea ca bază cel mult o serie de presupuneri, iar soluţiile care vor fi propuse în vederea eficientizării consumului de energie sau îmbunătăţirii calităţii mediului înconjurător s-ar putea să nu aibă efectele scontate", a explicat Daniel David.

Conform studiilor repetate realizate de Electrica Furnizare, consumatorii de energie electrică din România manifestă o disponibilitate mare de schimbare a comportamentului în ceea ce priveşte consumul de energie electrică, aceştia declarându-se deschişi la a primi informaţii practice cu privire la diverse metode de reducere a consumului de energie în locuinţe.

"Această tendinţă ne indică un imens potenţial ce poate avea impact major în eficientizarea consumului de energie la consumatorii casnici, în contextul obiectivelor specifice europene şi naţionale. Platforma ENCHANT este un instrument de legătură între Electrica Furnizare, în calitate de furnizor important pe piaţa de energie din România, consumatori, mediul universitar şi autorităţile publice în vederea identificării de soluţii funcţionale şi cu efecte pe termen lung", a afirmat Darius Meşca, directorul general Electrica Furnizare.

Campania de economisire a energiei electrice gospodăriile din România se va derula prin intermediul platformei ENCHANT, destinată colectării de date despre consumurile de energie ale gospodăriilor, disponibilă şi în limba română. Ea durează şase săptămâni pentru fiecare utilizator înscris.

Consumatorii înscrişi voluntar pe platforma proiectului sunt rugaţi să răspundă la un set de întrebări privind consumul propriu de electricitate pentru a-i ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine care este tiparul de consum al gospodăriei lor. Apoi, timp de şase săptămâni, consumatorii vor raporta cu frecvenţă săptămânală consumul propriu de energie electrică, care se poate obţine fie de pe contorul de electricitate instalat în locuinţă, fie de pe aplicaţia special destinată, în cazul celor care deţin un contor inteligent.

De asemenea, în acest interval de timp, participanţii vor primi e-mailuri săptămânale cu sfaturi care vizează îmbunătăţirea şi evoluţia consumului ca urmare a implementării recomandărilor primite dinspre platformă.

Organizatorii proiectului ENCHANT speră că această campanie îi va ajuta pe consumatorii implicaţi să îşi reducă semnificativ costurile cu energia electrică şi că ambele părţi pot învăţa multe din această experienţă.

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect iniţiat de către Centrul pentru Studiul Democraţiei, think-tank înfiinţat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, în cadrul căreia funcţionează ca centru de cercetare acreditat.

Scopul acestei iniţiative este de a oferi o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel naţional şi de a oferi expertiza necesară pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populaţiei.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: app.enchant-project.eu

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-05-2025 14:45

Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de

Economic 24-05-2025 10:45

ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai

Economic 23-05-2025 17:29

Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii

Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N

Economic 23-05-2025 15:59

DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România

Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o

Economic 23-05-2025 15:37

Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)

Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un

Economic 23-05-2025 15:31

Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea

Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr

Economic 23-05-2025 15:10

Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile

Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i

Economic 23-05-2025 14:08

Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile

Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &

Economic 23-05-2025 13:01

MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ

Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr

Economic 23-05-2025 13:01

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir

Economic 23-05-2025 12:36

Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%

Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr

Economic 23-05-2025 12:09

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL

Economic 23-05-2025 12:03

Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &

Economic 23-05-2025 11:14

UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie

Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR

Economic 23-05-2025 10:45

Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)

Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici