MIPE: Peste 50.000 de tineri şi 56.000 de angajaţi vor fi sprijiniţi să se adapteze la nevoile reale de pe piaţa muncii

Peste 50.000 de tineri şi 56.000 de angajaţi vor fi sprijiniţi să se adapteze la nevoile reale de pe piaţa muncii, cu ajutorul fondurilor europene puse la dispoziţie prin Programul Educaţie şi Ocupare şi prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 - 2027, a anunţat joi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Instituţia a lansat în consultare publică ghiduri ale solicitantului pentru patru apeluri de proiecte ce vor fi finanţate prin aceste programe.
"2023 este un an intens în domeniul fondurilor europene, pentru că ne-am propus să lansăm 490 de apeluri de proiecte prin Politica de Coeziune şi alte 44 prin PNRR. Primele ghiduri ale solicitantului pentru perioada 2021 - 2027, pentru proiecte finanţate prin Programul Tranziţie Justă, au fost lansate în dezbatere publică în cursul săptămânii trecute, iar acum avem alte patru care pregătesc accesul la finanţare în domenii precum ocuparea, educaţia, dezvoltarea locală. Sunt intervenţii cu un profund impact social care creează oportunităţi pentru tineri să dobândească o educaţie şi o calificare în acord cu cerinţele angajatorilor, permit adulţilor să se adapteze, prin formare continuă, schimbărilor de pe piaţa muncii în contextul evoluţiilor tehnologice rapide şi al digitalizării. Stagiile de practică sunt importante pentru că oferă ocazia studenţilor şi elevilor să aplice cunoştinţele teoretice într-un mediu de lucru real. Ele ajută la dezvoltarea abilităţilor practice, precum comunicarea şi colaborarea într-un mediu de lucru, cât şi la îmbunătăţirea abilităţilor specifice necesare pentru industria sau domeniul de activitate. Prin intermediul stagiilor de practică, studenţii şi tinerii profesionişti pot face legături cu potenţiali angajatori, îşi pot construi un portofoliu de proiecte şi pot înţelege mai clar aşteptările şi cerinţele din industria lor de interes. Sunt bani pe care îi investim în oameni, în abilităţile sau în bunăstarea lor, şi care ne ajută să le oferim oportunităţi de dezvoltare aici, în ţară", a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Potrivit MIPE, cele trei apeluri lansate prin Programul Educaţie şi Ocupare au o valoare totală de 283 de milioane de euro.
Apelul "Adaptarea serviciilor educaţionale adresate elevilor şi personalului didactic din învăţământul profesional şi tehnic - Stagii de practică pentru elevi" dispune de un buget total de 102,37 milioane de euro pentru sprijinirea a 40.000 de elevi din învăţământul profesional, tehnic şi dual pentru a participa la programe de pregătire practică.
"Vor fi finanţate proiecte cu o valoarea minimă eligibilă a unui este de 201.000 euro atât pentru regiunile mai puţin dezvoltate cât şi pentru regiunea Bucureşti Ilfov, valoarea maximă eligibilă a unui proiect fiind de 500.000 euro. Beneficiari eligibili sunt unităţi şcolare din învăţământul profesional şi tehnic, precum şi inspectoratele şcolare, iar printre activităţile eligibile se numără derulare stagiilor de practică pentru elevi şi implementarea programelor de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale ale elevilor, inclusiv competenţe antreprenoriale verzi", se menţionează în comunicat.
Prin apelul "Promovarea dezvoltării programelor de studii terţiare de înaltă calitate, flexibile şi corelate cu cerinţele pieţei muncii - Stagii studenţi", cu un buget total de 68,96 milioane de euro vor fi sprijiniţi 9.453 studenţi pentru a participa la programe de pregătire practică. Obiectivul vizat prin finanţarea acestui tip de proiecte este creşterea ratei de participare a studenţilor la programele de învăţare la locul de muncă (ex. stagii de practică, internship-uri) prin intermediul parteneriatelor nou înfiinţate/dezvoltate care să faciliteze inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de studii universitare terţiare. Beneficiarii eligibili în cadrul acestui apel sunt instituţiile de învăţământ superior acreditate, angajatori publici sau privaţi, alte entităţi relevante.
Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 201.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.400.000 euro.
"Activităţile eligibile includ implementarea de programe de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale, inclusiv pentru adaptarea competenţelor şi calificărilor legate de mediu, climă, energie, economia circulară şi bioeconomie si pentru dobândirea competenţelor cerute de sectoarele legate de tranziţia climatică; sprijinirea unor parteneriate sustenabile cu potenţiali angajatori, care să faciliteze inserţia socio-profesională a viitorilor absolvenţi, prin stagii de practică de specialitate, programe de internship etc.; (inclusiv prin finanţarea mobilităţilor), sprijinirea studenţilor în vederea integrării pe piaţa muncii, inclusiv prin formarea de competenţe socio-emoţionale; susţinerea angajabilităţii absolvenţilor de învăţământ terţiar prin realizarea de analize în vederea identificării unor nevoi orizontale de dezvoltare a ofertei educaţionale", relevă sursa citată.
De asemenea, apelul de proiecte "Ţine pasul", cu un buget total de 111,83 milioane de euro vizează actualizarea competenţelor specifice ale angajaţilor ca urmare a evoluţiilor tehnologice rapide si a apariţiei de noi competenţe prin acţiuni relevante pentru ocupare şi care să faciliteze accesul la un loc de muncă sau păstrarea unui loc de muncă. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 201.000 euro, iar cea maximă este de 1.000.000 euro.
Vor fi sprijiniţi 56.000 de angajaţi cu vârsta între 18 şi 65 de ani pentru a participa la programele de formare profesională, beneficiarii eligibili fiind furnizori de formare profesională autorizaţi, furnizori de servicii de informare şi consiliere autorizaţi. Activităţile eligibile în cadrul proiectelor sunt organizarea şi derularea de campanii de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor privind importanţa formării profesionale continue; consilierea profesională a angajaţilor pentru încurajarea participării la aceste programe; formarea profesională a managerilor din întreprinderi în vederea actualizării competenţelor de management în corelare cu evoluţia tehnologiei si actualizarea strategiei de management de personal; formarea profesională a angajaţilor în vederea actualizării competenţelor specifice ca urmare a evoluţiilor tehnologice şi a apariţiei de noi competenţe (recalificare, recalificare evolutivă).
Nu în ultimul rând, apelul "Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală în oraşe/municipii cu o populaţie de peste 20.000 locuitori" cu un buget de 2,88 milioane euro finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială furnizarea de sprijin pentru Grupurile de acţiune locală (GAL) din municipii şi oraşe cu peste 20.000 locuitori în vederea elaborării Strategiilor de dezvoltare locală. Valoarea maximă a unui proiect este de 226.029 lei (sumă forfetară), în urma apelului urmând a fi susţinute 44 astfel de strategii de dezvoltare locală.
Perioada de consultare publică pentru toate cele patru ghiduri ale solicitantului se va încheia în data de 24 mai 2023, perioada estimată pentru lansarea apelurilor fiind prima parte a lunii iunie 2023.
Pentru anul 2023 este estimată lansarea unui număr total de 534 apeluri de proiecte finanţate din fonduri europene, prin PNRR şi Politica de Coeziune.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL
Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &
UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie
Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR
Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)
Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici