logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cosmin Marinescu: Invitaţia adresată României de a se alătura OCDE atestă direcţia corectă a evoluţiei economiei noastre

Imagine din galeria Agerpres

Invitaţia adresată României de a se alătura Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) atestă direcţia corectă a evoluţiei economiei noastre, a declarat, miercuri, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, Departamentul Politici Economice şi Sociale.

Acesta a menţionat că ultimele rapoarte ale organizaţiei evidenţiază progresele remarcabile înregistrate în ceea ce priveşte dinamica economică.

"Este important să subliniem că invitaţia adresată României de a se alătura OCDE atestă direcţia corectă a evoluţiei economiei noastre. Parcurgerea etapelor de aderare consolidează eforturile naţionale privind accelerarea reformelor necesare şi trecerea ţării noastre într-o nouă etapă de modernizare şi de dezvoltare economică. Ultimele rapoarte ale OCDE privind situaţia economică a României evidenţiază progresele remarcabile înregistrate în ceea ce priveşte dinamica economică, nivelul de trai, precum şi rezilienţa economică din perioada pandemiei. Recomandările OCDE subliniază, pe bună dreptate, prioritate implementării eficiente a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi realizarea de reforme structurale orientate spre creşterea productivităţii şi a competitivităţii, consolidarea finanţelor publice, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea competenţelor economiei viitorului. Sunt direcţii în care România şi-a asumat deja ţinte importante şi acţionează. Avem certitudinea că rezultatele vor deveni vizibile, iar evoluţiile se vor reflecta corespunzător în studiul economic de ţară realizat de către OCDE pentru România", a spus Cosmin Marinescu, la conferinţa cu tema "România în OCDE: spre Clubul Bunelor Practici Economice Internaţionale".

El a afirmat că o atenţie deosebită se îndreaptă, în acest context, către potenţialul economic al ţării noastre, către direcţiile competitive în planul politicilor sectoriale, dar şi către spectrul oportunităţilor comerciale şi de investiţii în plan regional şi european.

"În contextul geopolitic şi economic actual, puternic marcat de efectele unor crize suprapuse, vulnerabilităţile economice şi sociale s-au accentuat progresiv. Perspectivele de creştere şi redresare sunt condiţionate, mai mult ca oricând, de capacitatea statelor de a găsi răspunsuri adecvate în raport de noile provocări. Eforturile vor continua să se concentreze pe dezvoltarea post-pandemie, dar şi pe diminuarea efectelor negative ale războiului ilegitim pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Impactul războiului se resimte în întreaga lume prin creşterea unor preţuri la materii prime, energie şi prin perturbarea lanţurilor comerciale. În contextul creşterii datoriilor publice, pe fondul crizelor multiple, Uniunea Europeană lansează noi direcţii de reformare a cadrului european de guvernanţă economică", a spus Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidenţial a menţionat că revenirea la sustenabilitate în planul politicilor economice şi al finanţelor publice devine o prioritate ce nu poate fi şi nu trebuie ignorată.

"România a beneficiat de o creştere economică superioară mediei din regiune, iar ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2023 şi 2024 reflectă ambiţia României de a ieşi curând din procedura de deficit excesiv. Însă perpetuarea unei ponderi scăzute a veniturilor fiscale în PIB, într-un context inflaţionist, marcat de creşterea preţurilor şi a cifrelor de afaceri din economie, generează provocări suplimentare. Menţinerea traiectoriei bugetare asumate necesită un plus de responsabilitate în activitatea de legiferare. Fundamentarea corectă a impactului financiar al deciziilor şi politicilor publice, date fiind priorităţile economiei şi limitele bugetare cu care ne confruntăm, trebuie să devină o practică generalizată care să aşeze sistemul administrativ pe baze sănătoase. Avem nevoie de eforturi constante şi abordări conjugate în implementarea reformelor şi a investiţiilor în colectarea veniturilor fiscale şi absorbţia fondurilor europene", a declarat Cosmin Marinescu.

El a subliniat că implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este importantă nu doar ca prioritate naţională în folosirea fondurilor europene, ci şi ca instrument de credibilitate politică şi economică pentru mediul investiţional. Unele obiective de reformă sunt puncte comune cu agenda OCDE. Problema guvernanţei corporative constituie deja subiect al recomandărilor OCDE pentru România în raportul privind aplicarea principiilor guvernanţei corporative în întreprinderile de stat. De asemenea, înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Productivitate este o altă recomandare benefică economiei noastre. Echipa secretariatului OCDE, prin departamentul de economie, şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini România în cadrul procesului de aderare, pentru înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Productivitate, în conformitate cu standardele OCDE şi ale Uniunii Europene.

"Problematica investiţiilor străine joacă totodată un rol central în discuţiile privind aderarea la OCDE, implicând garanţii suplimentare pentru liberalizarea fluxurilor de capital şi asigurarea unui regim transparent şi deschis pentru accesul investiţiilor străine în economia românească. În această privinţă, creşterea consistentă a investiţiilor străine directe în 2022, menţionată mai devreme şi de domnul prim-ministru, confirmă faptul că România reprezintă o destinaţie economică atractivă, care va beneficia şi în continuare de stabilitate politică şi predictibilitate economică, factori atât de importanţi pentru dezvoltare. Nu de puţine ori am constatat că din spatele unor decizii, şi nu mă refer doar la deciziile de politică publică, răzbate nevoia unui nivel solid de educaţie economică şi financiară. Susţinem demersurile întreprinse până acum în direcţia promovării educaţiei financiare şi a dezvoltării de competenţe adecvate în acest domeniu. Considerăm că activitatea reţelei internaţionale pentru educaţie a OCDE merită să aibă un ecou profund şi la nivelul iniţiativelor şi proiectelor naţionale. Contextul economic post-pandemie reclamă creşterea sporită a competitivităţii economice, dar şi a competenţelor care prefigurează economia viitorului", a mai afirmat Cosmin Marinescu. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-05-2025 14:45

Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de

Economic 24-05-2025 10:45

ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai

Economic 23-05-2025 17:29

Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii

Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N

Economic 23-05-2025 15:59

DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România

Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o

Economic 23-05-2025 15:37

Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)

Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un

Economic 23-05-2025 15:31

Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea

Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr

Economic 23-05-2025 15:10

Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile

Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i

Economic 23-05-2025 14:08

Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile

Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &

Economic 23-05-2025 13:01

MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ

Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr

Economic 23-05-2025 13:01

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir

Economic 23-05-2025 12:36

Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%

Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr

Economic 23-05-2025 12:09

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL

Economic 23-05-2025 12:03

Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &

Economic 23-05-2025 11:14

UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie

Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR

Economic 23-05-2025 10:45

Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)

Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici