logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Miclăuş (Metrorex): Ne vom încadra, astfel încât în 2027 să avem o punere în funcţiune cu călători a Magistralei 6

Imagine din galeria Agerpres

Punerea în funcţiune cu călători a magistralei de metrou M6 va avea loc în anul 2027, iar în perioada următoare va fi lansată în SEAP documentaţia pentru lucrările de arhitectură, calea de rulare, instalaţiile electromecanice şi curenţi slabi, iar până la sfârşitul anului procedura pentru sistemul de automatizare a traficului, precum şi achiziţia a 12 trenuri de metrou care vor deservi această linie, a declarat, marţi, directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuş.

Declaraţia a fost făcută la conferinţa de semnare a contractului "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni) - proiectare şi execuţie lucrări structură de rezistenţă pentru Lotul 1.2: Tokyo - Aeroport Otopeni", cu Asocierea Gulermak AÄir Sanayi Inşaat Ve Taahhut A.S.- Somet SA.

"Doresc să precizez că acest contract are o durată de 48 de luni de la semnare, cu o perioadă de proiectare. De asemenea, pentru Lotul 1.1 proiectare şi execuţie lucrări de structură de rezistenţă (1 Mai - Tokyo - n. r.) perioada de execuţie este tot de 48 de luni. Orizontul de timp pentru finalizarea întregii Magistrale 6 şi nu numai a lucrărilor de structură de rezistenţă este anul 2027. Vreau să vă spun că anul trecut, după cum bine cunoaşteţi, pe 8 Martie, de Ziua Femeii, am semnat contractul pentru lucrări de structură de rezistenţă pentru Lotul 1.1. Astăzi, de Ziua Tineretului, avem un metrou tânăr, este 2 mai, şi am semnat contractul pentru lotul 1.2. Vreau să vă spun că sunt mulţumită din punct de vedere profesional că am reuşit în cursul acestui mandat interimar de director general să-mi văd un vis împlinit şi anume acela de a avea lucrările de structură de rezistenţă până la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, respectiv finalizarea contractării tuturor lucrărilor de la 1 Mai până la staţia Aeroport Internaţional Henri Coandă. În perioada următoare, va fi lansată, este încărcată în SEAP, documentaţia pentru lucrările de arhitectură, cale de rulare, instalaţii electromecanice şi curenţi slabi, urmând ca până la sfârşitul anului să lansăm şi procedura pentru sistemul de automatizare a traficului, precum şi achiziţia a 12 trenuri de metrou care vor deservi Magistrala 6 de metrou. Deci, orizontul de timp este anul 2027 şi ne vom încadra, astfel încât în 2027 să avem o punere în funcţiune cu călători a Magistralei 6", a spus Miclăuş.

Prezent la eveniment, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a mulţumit Guvernului Japoniei pentru "înţelegerea de care a dat dovadă în toţi aceşti ani", iar partenerilor japonezi pentru "înţelepciunea de a trece peste sincopele administrative ale Guvernului României din 2021", când acest proiect nu a mai fost considerat o prioritate.

"După atâţia ani, s-a reuşit în sfârşit să se semneze acest contract, ceea ce e un lucru foarte bun. Cred că se discută de peste 10 ani, poate chiar mai bine de acest contract. În sfârşit, acest lucru e realizat, cu toate opreliştile din ultimii ani şi anume acea oprire în suspendare a acestui proiect din anul 2021, dar care a fost depăşită. Ţin să mulţumesc partenerilor japonezi pentru faptul că au avut înţelepciunea să treacă peste sincopele administrative ale Guvernului României din 2021, cel puţin dacă vorbim despre ultimele sincope, când acest proiect nu a mai fost considerat o prioritate pentru noi. E bine că în sfârşit se intrăm în linie dreaptă. Încă o dată mulţumiri Guvernului Japoniei pentru înţelegerea de care au dat dovadă toţi aceşti ani. Sunt convins că acest proiect va fi unul de succes. Tot ce ţine de M6, prima secţiune, probabil undeva în luna iunie se va da ordinul de începere de lucrări, execuţia efectivă, pentru că s-a încheiat partea de proiectare. Deci, undeva în luna iunie, vom avea parte de execuţie pe primul tronson, cel care este finanţat astăzi din POIM şi va fi fazat pe POT", a spus Grindeanu.

Şeful de la Transporturi a susţinut că a primit asigurări de la ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, că una din schimbările din PNRR acceptate de Comisia Europeană se referă la transferul finanţării de la M4 la M6.

"Eu sper ca tot ceea ce am încercat de 1 an de zile, şi anume transferul acestei secţiuni de pe POIM sau POT pe PNRR, să se şi întâmple şi semnalele sunt pozitive. La ultima şedinţă de guvern, domnul ministru Boloş m-a asigurat că una din schimbările deja acceptate de Comisia Europeană în PNRR este acest schimb între M4 şi M6. Ăsta este un lucru deja acceptat de către Comisie ca schimbare în PNRR. Deci, vorbeam de primul tronson, unde în iunie vor începe lucrările, şi de acest al doilea, care are o durată - acest contract - de 48 de luni. De asemenea, tot şase staţii ca şi pe primul tronson, şi care va lega staţia Tokyo de Aeroportul Otopeni. Noi considerăm că o capitală europeană, aşa cum este Bucureştiul, nu poate să nu aibă o legătură cu oraşul, în speţă cu centrul Bucureştiului, să lipsească de fapt o legătură cu metroul. De aceea, acest proiect îl considerăm extrem de important. Finanţarea există pe ambele tronsoane. Constructorii şi pe primul tronson şi pe al doilea au experienţa necesară în a face aceste proiecte", a mai spus Grindeanu.

La rândul său, Tatsuo Kitagawa, adjunctul şefului de misiune al Ambasadei Japoniei în România, a transmis un mesaj din partea ambasadorului Japoniei, Hiroshi Ueda, în care acesta se declară încântat de proiectul liniei de metrou M6 a "atins o etapă semnificativă".

"Vă mulţumesc că m-aţi invitat să sărbătoresc astăzi, alături de dvs., ceremonia de semnare a unui contract atât de important, un contract, care va duce porţiunea de nord a liniei de metrou M6 până la destinaţia sa finală, Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Linia de metrou M6 este un proiect deosebit, un simbol al prieteniei centenare dintre Japonia şi România pentru că, după cum ştiţi, Japonia a oferit României pentru acest proiect ultimul său împrumut de tip Yen Loan. Astfel, în 2010, Agenţia de Cooperare Internaţională a Japoniei (JICA) a acordat Guvernului României un împrumut de aproximativ 41,87 miliarde de yeni japonezi sau, la acea vreme, aproximativ 330 de milioane de euro, în scopul exclusiv al construirii liniei de metrou M6. Sunt foarte încântat să văd progresele minunate care au fost făcute până acum", se arată în mesaj.

Reprezentanţii Metrorex au semnat marţi contractul ce are ca obiect: "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă. (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni). Proiectare şi execuţie lucrări structură de rezistenţă pentru Lotul 1.2: Tokyo - Aeroport Otopeni", cu Asocierea Gulermak AÄir Sanayi Inşaat Ve Taahhut A.S.-Somet SA.

Valoarea contractului este de 1.278.415.271,87 lei, fără TVA, iar sursele de finanţare ale contractului sunt asigurate de la bugetul de stat şi fonduri externe rambursabile - credit extern JICA, în baza acordului de împrumut ROM-P5, ratificat
prin Legea nr. 228/2010.

Potrivit Metrorex, durata estimată a contractului este de 48 luni de la data emiterii Ordinului de Începere. Contractul a fost atribuit prin procedură de licitaţie restrânsă, în SEAP, pe baza criteriului de atribuire "Cel mai bun raport calitate - preţ".

Secţiunea de Nord, Tokyo - Aeroport Otopeni, a Magistralei 6 de metrou, are un traseu de 7,6 km şi 6 staţii cu următoarele denumiri: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni) şi face parte din Proiectul Magistrala 6 "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă".

Proiectul Magistrala 6 "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă" are o lungime totală de 14,2 km şi 12 staţii de metrou, şi va fi deservit de un număr de 12 trenuri noi de metrou. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-05-2025 14:45

Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de

Economic 24-05-2025 10:45

ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai

Economic 23-05-2025 17:29

Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii

Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N

Economic 23-05-2025 15:59

DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România

Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o

Economic 23-05-2025 15:37

Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)

Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un

Economic 23-05-2025 15:31

Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea

Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr

Economic 23-05-2025 15:10

Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile

Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i

Economic 23-05-2025 14:08

Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile

Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &

Economic 23-05-2025 13:01

MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ

Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr

Economic 23-05-2025 13:01

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir

Economic 23-05-2025 12:36

Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%

Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr

Economic 23-05-2025 12:09

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL

Economic 23-05-2025 12:03

Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &

Economic 23-05-2025 11:14

UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie

Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR

Economic 23-05-2025 10:45

Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)

Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici