MAT: Comisia Europeană lansează iniţiativa ''Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene''

Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană vor fi recompensate pentru iniţiativele care facilitează afacerile, prin intermediul "Premiilor pentru Promovarea Întreprinderilor Europene", ediţia 2023, lansată de Comisia Europeană (CE), a transmis, sâmbătă, într-un comunicat de presă, Ministerul Antreprenoriatului Turismului (MAT).
""Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene", ediţia 2023, care recunosc şi răsplătesc iniţiative remarcabile pentru promovarea întreprinderilor europene, care susţin antreprenoriatul. Prin această iniţiativă, DG Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri, din cadrul Comisiei Europene doreşte să răsplătească iniţiativele care facilitează afacerile, în special prin recunoaşterea importanţei antreprenoriatului. Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene identifică şi recunosc cei mai de succes promotori ai întreprinderii şi antreprenoriatului în Europa, expun cele mai bune politici şi practici antreprenoriale, sporesc conştientizarea valorii adăugate de antreprenoriat, încurajează şi inspiră potenţialii antreprenori", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, entităţile eligibile cuprind: organizaţii naţionale, localităţi, oraşe, regiuni şi comunităţi, precum şi parteneriate public-private între autorităţi publice şi întreprinzători, programe educaţionale şi organizaţii de afaceri.
De asemenea, pentru categoria antreprenoriatului responsabil şi favorabil incluziunii, entităţile private care se încadrează în definiţia IMM-urilor, astfel cum este prevăzută în definiţia IMM-urilor (europa.eu), sunt eligibile să aplice, cu condiţia ca proiectul, care urmăreşte să intre în concurenţă, să nu fie activitatea de bază a IMM-ului.
Principalii factori care determină dacă o întreprindere este un IMM sunt: fie numărul de angajaţi, fie cifra de afaceri, fie totalul bilanţului.
În cadrul competiţiei există şase categorii de premii: Promovarea spiritului antreprenorial: recunoaşte iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, care promovează spiritul antreprenorial în special în rândul tinerilor şi al femeilor; Investiţii în competenţele antreprenoriale: recunoaşte iniţiativele la nivel naţional, regional sau local de îmbunătăţire a competenţelor antreprenoriale, manageriale şi ale angajaţilor; Sprijinirea tranziţiei digitale: sprijinirea tranziţiei digitale a întreprinderilor care le permite să dezvolte, să comercializeze şi să utilizeze tehnologii, produse şi servicii digitale de orice fel; Îmbunătăţirea mediului de afaceri şi sprijinirea internaţionalizării întreprinderilor: recunoaşte politicile şi iniţiativele inovatoare la nivel naţional, regional sau local, care fac din Europa cel mai atractiv loc pentru a începe o afacere, a o exploata, a o face să se dezvolte şi a o extinde pe piaţa unică, pentru a simplifica procedurile legislative şi administrative pentru întreprinderi şi pentru a pune în aplicare principiul "a gândi mai întâi la scară mică" în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii; Sprijinirea tranziţiei durabile: recunoaşte politicile şi iniţiativele de la nivel naţional, regional sau local care sprijină tranziţia durabilă şi aspectele de mediu, cum ar fi economia circulară, neutralitatea climatică, energia curată, utilizarea eficientă a resurselor sau biodiversitatea, de exemplu prin dezvoltarea durabilă a competenţelor şi stabilirea de contacte, precum şi prin finanţare; Premiul pentru antreprenoriat responsabil şi global: recunoaşte acţiunile naţionale, regionale şi locale ale autorităţilor sau parteneriatelor public-private care promovează responsabilitatea socială în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii. Această categorie de premii va recunoaşte, de asemenea, eforturile de promovare a antreprenoriatului în cadrul grupurilor defavorizate, precum şomerii, în special şomerii pe termen lung, imigranţii legali, persoanele cu handicap sau cele aparţinând minorităţilor etnice.
Marele premiu al juriului poate fi din orice categorie şi va fi acordat candidatului care prezintă iniţiativa considerată cea mai creativă şi plină de inspiraţie din Europa.
Concursul se adresează tuturor autorităţilor locale, regionale şi naţionale din UE sau ţărilor asociate în cadrul Programului COSME. La acest concurs pot participa toate autorităţile la nivel de municipii, oraşe, regiuni şi comunităţi, precum şi parteneriatele public-private între autorităţi publice şi întreprinzători, programele educaţionale, IMM-uri (categoria Antreprenoriat Responsabil şi Incluziv).
Proiectele care provin exclusiv de la întreprinderi private sau persoane fizice sunt eligibile doar pentru categoria Antreprenoriat responsabil şi favorabil incluziunii, în cazul în care entităţile private care se încadrează în definiţia IMM-urilor, astfel cum se prevede în definiţia IMM-urilor (europa.eu) sunt eligibile să aplice şi cu condiţia ca proiectul, cu care aplică IMM-ul, să nu fie activitatea principală a societăţii sau ca obiectivul principal al întreprinderii să nu fie exclusiv în acest scop.
Potrivit sursei citate, se vor accepta şi nominalizări comune din partea mai multor ţări în cazul iniţiativelor transfrontaliere, atât timp cât acestea sunt sprijinite de toate ţările implicate.
Obiectivul "Premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene" este acela de a răsplăti politicile care promovează antreprenoriatul la nivel local, regional sau naţional. Prin urmare, Premiile se adresează tuturor autorităţilor publice însărcinate cu elaborarea de politici.
Autorităţile publice sunt definite în conformitate cu contextul naţional al fiecărei ţări şi pot include instituţii de elaborare a politicilor, organisme de finanţare şi organizaţii executive.
Premiile se adresează şi parteneriatului public-privat şi anume "formelor de cooperare între autorităţile publice şi sectorul privat care vizează să asigure finanţarea, construcţia, renovarea, gestionarea sau întreţinerea unei infrastructuri sau furnizarea unui serviciu".
Ministerul de resort menţionează că parteneriatul public-privat cuprinde următoarele: un acord financiar prin care partenerul privat este însărcinat cu punerea în aplicare a unei politici elaborate de autoritatea publică; un acord între partenerul privat şi autoritatea publică prin care partenerul privat este implicat - pe baza expertizei, cunoştinţelor şi resurselor sale - în procesul de elaborare de politici; sprijinul explicit, nu neapărat de natură financiară, acordat de autoritatea publică partenerului din sectorul privat în cadrul unui anumit proiect. În scopul acestor premii, sprijinul trebuie să fie explicit.
Entităţi private - IMM-uri care se încadrează în definiţia IMM-urilor (europa.eu) sunt eligibile pentru a intra doar în categoria Antreprenoriat responsabil şi incluziv.
Participanţi anteriori la EEPA sunt organizaţiile care au intrat anterior în EEPA sunt eligibile să aplice cu un nou proiect/iniţiativă sau cu proiectul care a fost introdus anterior în cazul în care proiectul nu a fost câştigător al categoriei şi s-au adus modificări/îmbunătăţiri semnificative proiectului.
Există două etape de selecţie: candidaţii vor fi luaţi în considerare pentru Premiile Europene doar prin finalizarea unei selecţii iniţiale, la nivel naţional. Un juriu format din reprezentanţi de înalt nivel va selecta câştigătorii finali, care vor fi anunţaţi cu ocazia ceremoniei de acordare a premiilor, din luna noiembrie 2023.
Pentru a înscrierea în concurs trebuie să transmis formularul de candidatură coordonatorului naţional pentru a trece de selecţia iniţială care se desfăşoară la nivel naţional. AGERPRES/(AS - editor: Daniel Badea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL
Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &
UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie
Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR
Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)
Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici