RETROSPECTIVĂ 2018/Turismul românesc, între plusul celor 1,2 milioane de vouchere de vacanţă şi deficitul de 200.000 de angajaţi

Anul 2018 a fost marcat de o creştere record a numărului românilor care au decis să meargă în vacanţă în staţiunile din ţară datorită celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanţă acordate angajaţilor din sectorul public.
De altfel, specialiştii au catalogat 2018 drept "un an de excepţie".
Măsura a dus la o creştere cu peste 5% a numărului de turişti numai până în luna septembrie. Vouchere de vacanţă acordate bugetarilor au adus în sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autorităţilor în domeniu, un efect secundar al acestei măsuri a constat şi în creşterea cererilor de autorizaţii pentru unităţile de cazare din România. În medie, la nivelul întregii ţări, a fost înregistrat un avans de 10% al cererilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei măsuri a determinat autorităţile să anunţe că voucherele de vacanţă vor fi acordate angajaţilor din sectorul public şi în următorii doi ani - 2019 şi 2020.
''Numărul celor care doresc să petreacă Revelionul în ţară a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important şi nu ne poate decât bucura'', a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Trif şi-a început mandatul de şef la Ministerul Turismului în data de 29 ianuarie 2018, înlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Încă de la primele întâlniri cu reprezentanţii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut măsuri urgente şi eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajaţi din sectorul turismului. Preşedintele Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, aprecia, la începutul anului că "mediul de afaceri din România are nevoie de 200.000 de oameni pentru a fi angajaţi, "dar munca la stat este mai atractivă", în timp ce Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România) afirma că o "creştere a salariilor din sistemul bugetar este, probabil, nesustenabilă cu repercusiuni imediate asupra mediului privat".
Pentru ministrul Trif, prioritatea ''zero'' a fost, încă de la preluarea mandatului, adoptarea Legii turismului şi elaborarea unei strategii naţionale în turism, ambele nefinalizate în anul 2018.
"După 15 ani de dezbatere şi nenumărate forme finale ale Legii Turismului, Guvernul României a pus în dezbatere publică şi transparenţă decizională o nouă versiune. În opinia Grupului de Lucru pe Turism al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, textul prezentat nu va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă, de ani de zile, industria turismului din România şi, prin urmare, nu va ajuta la atingerea potenţialului turistic de care România dispune", considerau la sfârşit de noiembrie, reprezentanţii CDR.
Discuţiile cu reprezentanţii industriei l-au făcut pe ministrul Bogdan Trif să declare, la începutul lunii martie, că intenţionează să deschidă foarte rapid, până la sfârşitul acestui an, centrele de informare turistică din opt capitale europene, care au fost închise, dar şi să deschidă altele noi, urmând ca, în total, să existe 17 astfel de centre. La începutul lunii iulie, ministrul Turismului îşi nuanţează declaraţia spunând că va mai înfiinţa şi cinci birouri de promovare turistică în ţară, inclusiv în Bucureşti. Astfel că pe 13 septembrie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind înfiinţarea a 20 de reprezentanţe externe de promovare turistică a României şi a încă cinci reprezentanţe teritoriale interne.
Spre deosebire de vechea formulă, fiecare birou extern va avea câte doi angajaţi, ataşaţi în turism. "Noua măsură intensifică eforturile de promovare a României ca destinaţie turistică majoră pe plan internaţional. Astfel, proiectul prevede un număr de 40 de ataşaţi în turism care vor lucra în străinătate. Rolul acestora va fi acela de a stimula fluxul turiştilor străini către România, de a facilita şi de a crea noi colaborări pentru operatorii de turism, de a ţine legătura cu tur operatorii străini, de a promova destinaţia în rândul specialiştilor şi al turiştilor prin intermediul activităţilor derulate", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului la momentul adoptării actului normativ.
România risca, la preluarea mandatului lui Bogdan Trif, o procedură de infringement din partea Comisiei Europene din cauza neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului şi, implicit, netranspunerii în legislaţia naţională a Directivei Europene care garanta pachetele de servicii turistice achiziţionate de către persoanele fizice.
La începutul lunii august 2018, atât Guvernul cât şi Ministerul Turismului au anunţat că Ordonanţa de transpunere a Directivei 2302/2015 privind garantarea pachetelor turistice a fost adoptată. Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 2 septembrie, dată la care nici o agenţie nu ştia cum ar putea să o aplice. Mai ales că nici societăţile de asigurări nu erau pregătite cu produse specifice. Fapt precizat şi de ministrul Trif care, într-un interviu acordat AGERPRES, spunea că "avem o piaţă a asigurărilor de acest tip care nu a fost vreodată reglementată. Cei care gestionează şi supraveghează de foarte mult timp asigurările nu au făcut ceva în acest sens. La noi este o piaţă sălbatică. Nu avem prea multe date şi raportări".
Conform acestuia, de la 1 ianuarie 2019 nicio agenţie de turism nu va mai putea funcţiona, nu va mai primi licenţă, dacă nu vine cu un sistem de garantare a serviciilor de pachete turistice.
"Am reuşit astăzi ceea ce nimeni nu a avut curaj să facă până acum. Deşi stăm cu sabia deasupra capului încă din 2014, odată cu prima directivă care ne obliga să intensificăm măsurile de protecţie pentru turişti, niciun ministru nu a îndrăznit să implementeze rambursarea 100% a pachetelor plătite de turişti şi neexecutate de agenţiile de turism cu probleme. Mesajul este clar: Nu mai permitem ca turiştii români să fie furaţi! Până acum, agenţiile de turism puteau vinde pachete turistice de ordinul milioanelor de euro, iar în cazul în care se ajungea la insolvenţă, păgubiţii erau trimişi la poliţa de asigurare care, conform legislaţiei de acum, este de 50 de mii de dolari. Cu alte cuvinte, românii înşelaţi nu erau despăgubiţi, rămâneau şi fără bani, şi fără vacanţă", aprecia la acel moment ministrul Bogdan Trif.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, considera că, pe lângă majorarea preţurilor pachetelor turistice cu 3-4%, noua legislaţia va duce şi la dispariţia din piaţă a mai multor agenţii de turism.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Între timp, aproape nebăgate în seamă de cetăţeni, prevederile Regulamentului European privind protecţia Datelor Personale (GDPR) au început să fie aplicate din luna mai, astfel că agenţiile şi-au revizuit clauzele din contractul cu turistul, pentru a-l informa corespunzător despre drepturile sale conform noilor reglementări.
Cele două târguri de turism ale României, cel din februarie şi noiembrie 2018, au reconfirmat apetitul românilor pentru călătorii, dar şi pentru vacanţele cumpărate prin early-booking. La ambele târguri, turoperatorii au declarat că au avut vânzări în creştere comparativ cu anul trecut.
În aceste condiţii, Dragoş Anastasiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) recunoaşte că "Industria de turism este singurul vinovat de faptul că nu ne atingem potenţialul, dar avem nevoie de sprijinul autorităţilor pentru promovarea României". Acesta apreciază că în România există multe produse - Delta Dunării, Transilvania, Bucureşti, Sibiu, Dracula, pe care nu le promovăm suficient, iar cheia pentru o promovare eficientă este Organizaţia de Management a Destinaţiei.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Legea Turismului va reglementa inclusiv crearea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor, o formulă de asociere între autorităţile publice locale şi mediul privat prin care se vor stabili priorităţile de marketing şi promovare turistică a zonelor. AGERPRES/(AS - autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă
Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î
Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea
Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c
INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie
Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna
Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025
Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele trei luni ale anului în curs cu 5,7%, respectiv cu 0,3%, față de perioada similară din 2024, iar consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Principale
Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din acest an
Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate joi. Conform INS, pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestr
Compania Apple și-a păstrat prima poziție în Top 100 Global al mărcilor (Kantar)
Compania Apple și-a păstrat, pentru al patrulea an, prima poziție în Top 100 Global, clasamentul celor mai valoroase branduri, cu o valoare a mărcii de 1,3 trilioane de dolari, în creștere cu 28% față de anul precedent, potrivit Kantar, lider mondial în domeniul datelor și analizelor de marketing. Singurul brand de un trilion
Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci
Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei
Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea
Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi
Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene
Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco
Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)
Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica
ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s
Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina
România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti
AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud
Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.