logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)

Image

Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări.

Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), acest demers reprezintă un pas esențial în direcția creării unui mediu digital mai sigur și mai securizat pentru copii în întreaga Uniune Europeană.

'Orientările adoptă aceeași abordare bazată pe riscuri care stă la baza Regulamentului privind serviciile digitale, recunoscând că diferite platforme online prezintă niveluri variate de risc pentru minori. Acest lucru asigură că platformele își pot adapta măsurile la serviciile lor specifice, evitând restricții nejustificate asupra drepturilor copiilor la participare, informare și libertate de exprimare', se menționează în comunicat.

În lista neexhaustivă a măsurilor recomandate se regăsesc, printre altele: implementarea unor măsuri de asigurare a vârstei pentru a reduce expunerea minorilor la conținut inadecvat, cum ar fi pornografia sau alte tipuri de conținut necorespunzător vârstei, precum și configurarea implicită a conturilor minorilor ca fiind private, reducând astfel riscul contactului nesolicitat de către persoane străine.

Totodată, în listă se mai regăsesc: ajustarea sistemelor de recomandare pentru a evita promovarea conținutului potențial dăunător, facilitarea posibilității minorilor de a bloca sau dezactiva alți utilizatori și de a refuza adăugarea în grupuri fără acordul lor expres, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de hărțuire pe internet, precum și promovarea unor canale de raportare adaptate copiilor și asigurarea asistenței pentru utilizatori adaptată copiilor.

Conform sursei citate, observațiile asupra măsurilor propuse pot fi transmise prin intermediul site-ului Comisiei Europene, până la data de 10 iunie 2025.

'Toți actorii interesați - copii, părinți, autorități naționale, furnizori de servicii intermediare și experți - sunt invitați să contribuie cu puncte de vedere și recomandări'. Măsurile recomandate de Comisia Europeană prin Orientări au fost dezvoltate în urma unor ample consultări cu părțile interesate, inclusiv cu ambasadorii tineri ai inițiativei Better Internet for Kids (BIK+), cu furnizori de platforme online și cu experți ai societății civile și ai mediului academic, dar și cu coordonatorii serviciilor digitale din țările membre.', se mai spune în document.

Totodată, scopul orientărilor este să sprijine platformele online accesibile minorilor în respectarea prevederilor art. 28 alin. (1) din Regulamentul privind serviciile digitale, privind protejarea confidențialității, siguranța și securitatea copiilor.

În paralel, Comisia Europeană lucrează la dezvoltarea unei aplicații de verificare a vârstei care va proteja viața privată a utilizatorilor și va funcționa ca o soluție temporară până la lansarea oficială a Portofelului Digital European, prevăzută pentru sfârșitul anului 2026. Această aplicație open-source, în versiune beta, este deja disponibilă pe platforma GitHub, menționează sursa citată.

'Așa cum prevede articolul 28 din Regulamentul privind serviciile digitale, Comisia Europeană poate emite orientări pentru a oferi asistență furnizorilor de platforme online în instituirea unor măsuri adecvate și proporționale pentru a asigura un nivel ridicat de confidențialitate, siguranță și securitate a minorilor în cadrul serviciului lor.', se mai arată în comunicat.

În calitatea sa de coordonator al serviciilor digitale (DSC), ANCOM are rolul de a verifica dacă furnizorii de platforme online accesibile minorilor, stabiliți în România, au instituit măsurile necesare pentru protejarea acestora, conform Regulamentului privind serviciile digitale.

De asemenea, ANCOM, în calitate de DSC în România, acordă statutul de notificator de încredere entităților care detectează, identifică și notifică conținutul ilegal online și care demonstrează îndeplinirea condițiilor stabilite prin art. 22 alin. (2) din Regulamentul privind serviciile digitale.

Astfel, primul certificat de notificator de încredere a fost acordat, în domeniul de competență 'Fapte care privesc minorii', Organizației Salvați Copiii, o organizație de utilitate publică a cărei misiune este garantarea egalității de șanse pentru toți copiii.

'Unul dintre programele cu tradiție ale Organizației Salvați Copiii este programul de siguranță a copiilor în mediul online Ora de Net, în cadrul căruia a dezvoltat și linia de raportare esc_ABUZ, singurul punct de contact civil pentru raportarea materialelor online de abuz asupra minorilor găzduite pe serverele din România', precizează sursa citată.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicații electronice, servicii poștale și servicii digitale în contextul tranziției la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare și reglementare aflate la dispoziția Autorității. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 96

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-05-2025 18:48

Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci

Economic 14-05-2025 18:16

Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei

Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea

Economic 14-05-2025 17:58

Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi

Economic 14-05-2025 17:49

Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene

Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco

Economic 14-05-2025 17:25

ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s

Economic 14-05-2025 17:23

Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina

România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti

Economic 14-05-2025 16:17

AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud

Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Economic 14-05-2025 15:21

Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 14-05-2025 14:17

Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri

O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori

Economic 14-05-2025 13:25

Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,

Economic 14-05-2025 13:24

Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României

Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați

Economic 14-05-2025 12:48

Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară

Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene

Economic 14-05-2025 12:36

Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i

Economic 14-05-2025 12:01

Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis

Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere