România are nevoie de un ''plan de ţară pentru la ţară'' (consultant)
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/Andrei-Ceclan.jpg)
România are nevoie de un ''plan de ţară pentru la ţară'', altul decât cel cu ''România educată'', prin care decalajele de nivel de trai şi economice să fie reduse în mediul rural faţă de cel urban, iar oamenii care locuiesc în sate să rămână acolo şi să aibă acces la toate serviciile necesare, consideră Andrei Ceclan, manager energetic pentru localităţi şi lector universitar, membru al Centrului de Cercetare în Tranziţie Energetică (EnTREC).
"Un 'plan de ţară pentru la ţară', cred că de asta avem nevoie: de un nou plan de ţară, altul decât cel cu România educată, dar poate bine poziţionat acum, în prag de alegeri şi în prag de nou mandat pentru toată clasa politică. Decalajele de nivel de trai şi economice pot fi reduse în mediul rural faţă de cel urban, dacă aceste investiţii pe care le avem, din tranziţia verde şi justă, vor crea condiţii ca oamenii care locuiesc în sate să şi rămână în sate şi să aibă acces la toate serviciile necesare. Aceasta înseamnă să aibă case bine izolate ca să-şi poată plăti factura de energie, dar care să respecte arhitectura locală, să nu schimbăm faţa satelor prin case de la oraş, să respecte modelele tradiţionale peste tot, în special în regiunile tradiţionale, centrale termice şi sisteme termice eficiente, adăugat la izolarea caselor, asigurarea necesarului de energie termică din surse de biomasă, lucru care de fapt se întâmplă, dar ineficient, sau cu culturi agricole valorificate local. În valul fotovoltaicelor să vedem că se vor întâmpla accelerat şi înfiinţarea de comunităţi energetice care valorifică aceste surse regenerabile locale, atât fotovoltaice, dar şi pentru încălzire, care toate contribuie astfel la atingerea neutralităţii climatice", a afirmat Ceclan, la o dezbatere privind contribuţia esenţială pe care mediul rural o are în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, precum şi în asigurarea securităţii energetice.
În acest sens, Andrei Ceclan a făcut referire la un proiect în derulare, finanţat din fonduri norvegiene, care are ca scop înfiinţarea unei comunităţi energetice în comuna Buteni, judeţul Arad, unde sunt deja peste 200 de case cu panouri fotovoltaice.
"În felul acesta, prin comunităţile de energie, eradicăm sau reducem semnificativ şi sărăcia energetică, un alt subiect foarte important. Asta, pentru că la sat sărăcia energetică e aproape în fiecare casă, e o sărăcie ascunsă, mascată", a subliniat el.
La rândul ei, Corina Murafa, membru în Comitetul Economic şi Social European (CESE), a precizat că Buteni "este un caz deosebit", întrucât primarul a dorit ca întreg satul să devină prosumator.
"Lucrăm acum la un proiect prin care căutăm să sprijinim comuna Buteni din judeţul Arad să facă această tranziţie către o comunitate de energie. Buteni e un caz deosebit, fiindcă acolo primarul încă de acum câţiva ani a avut această viziune ca întregul sat să devină să devină prosumator, ca să spun aşa. Nici nu cred că iniţial s-a gândit la ideea de comunitate de energie. Între timp, este unul dintre cei mai cunoscători primari din mediul rural despre ce înseamnă o comunitate de energie şi ce beneficii poate aduce. Iniţial, la Buteni, domnul primar, cu ajutorul angajaţilor primăriei, a reuşit să ajute localnicii să acceseze programul Casa verde, dar asta e mai degrabă excepţia decât norma, pentru că în mediul rural, în primăriile de acolo, personalul este puţin, este prost plătit, este nespecializat, motiv pentru care genul acesta de activitate, de viziune, nu există, iar noi (...) îi ajutăm şi pe cei de la Buteni, ei fiind deja un model de bună practică, dar lucrăm şi cu altă primărie din judeţul Constanţa, din comuna Crucea, unde valul acesta al dezvoltărilor verzi e incipient, deşi, culmea, ei au acolo, chiar în proximitate, un parc eolian foarte mare, dar localnicii în sine nu sunt conectaţi la acest val al transformării energetice(...)", a atras atenţia Murafa.
Revenind la ideea de tranziţie verde şi digitală, Andrei Ceclan a susţinut că asta poate duce la crearea de multe locuri de muncă şi în sat, nu doar la oraş, în primul rând prin revitalizarea meseriilor locale şi tradiţionale, prin atragerea de tineri care să preia aceste meserii, şi astfel şanse pentru copiii din mediul rural să aibă loc de muncă la ei acasă. De asemenea, să aibă şcoli verzi, profesori motivaţi, infrastructură de transport cu emisii reduse şi în general acces la servicii publice de calitate.
În opinia sa, pe asta ar trebui insistat în tranziţia verde mai mult decât pe soluţii, "pentru că soluţiile, din păcate, nu prea se fabrică în România".
"Panourile fotovoltaice nu vin din România, nici pompele de căldură, nici toate celelalte tehnologii şi, atunci, mai degrabă să insistăm pe condiţii şi resurse alocate pentru ca oamenii să rămână, să revitalizeze de fapt satele româneşti. Şi să nu uităm că dincolo de satele uitate de lume, la distanţe de zeci de kilometri de oraşe, mai avem şi satele din oraşe, cartiere întregi nou construite la marginea oraşelor, unde infrastructura lipseşte şi de unde zilnic mii şi mii de navetişti inundă înapoi oraşele pentru şcoală, sănătate şi muncă. Asta e o altă chestiune pe care o putem încadra tot în subiectul tranziţie rurală, dar ruralul din urban, de fapt", a adăugat Andrei Ceclan.
Publicaţia NewsEnergy.ro a organizat vineri dezbaterea "Rolul mediului rural în tranziţia verde şi combaterea schimbărilor climatice", eveniment ce şi-a propus să aducă în atenţia publicului contribuţia esenţială pe care mediul rural o are în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, precum şi în asigurarea securităţii energetice. AGERPRES/ (A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: entrec.utcluj.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Păun: Mă aștept ca președintele interimar să pună presiune mai mare pe instituțiile statului din sfera securității
România va avea un președinte interimar conform Constituției, cu toată legitimitatea în spatele său, care va putea să pună presiune mai mare pe instituțiile statului din sfera securității, apărării, având în vedere că, până în prezent, nu au fost luate măsuri împotriva manipulărilor care au loc pe rețelele de socializare, consideră C
Hidroelectrica a produs mai puțină puțină energie electrică în 2024, comparativ cu 2023
Grupul Hidroelectrica raportează o producție de energie electrică brută de 14.224 GWh în 2024, în scădere cu 22% față de 2023, din care 13.928 GWh reprezintă producția brută obținută din surse hidro, potrivit unor date preliminare publicate luni pe site-ul Bursei de Valori București. Producția de energie electrică netă reprezintă 13.864 GWh (minus
REPORTAJ: Boicot cu reduceri de un cot
'A fi sau a nu fi' a fost dilema boicotului la români, un demers nou intrat în viețile noastre și copiat de prin vecini, dar care a captat imaginația și energiile colective. Jandarmi la Unirii, jandarmi la Uni
Piedone anunță amenzi de 620.000 de lei la Termoenergetica
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a amendat Termoenergetica București cu 620.000 de lei, pentru încălcarea legislației în vigoare în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire, după verificarea a 31 de puncte termice și 86 de de unități locative, a anunțat, luni, președintele ANPC, Cri
Imaginea României atârnă de un fir de ață; avem nevoie de lideri care să reafirme angajamentele statului în privința reformelor (consultant)
România are nevoie de lideri responsabili care să explice în spațiul public care sunt motivele demisiei președintelui Klaus Iohannis, care este parcursul schimbărilor de la vârfului statului și să reafirme angajamen
Antreprenori din cinci țări au depus nouă oferte pentru construcția primului lot al autostrăzii Timișoara-Moravița
Antreprenori din România, Bulgaria, Italia, Turcia și Ucraina au depus nouă oferte pentru construcția primului lot al autostrăzii Timișoara - Moravița, respectiv Remetea Mare - Jebel, cu o lungime de 35,67 kilometri, a anunțat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Barbu: Cât voi fi ministru, banii care vor fi investiți în agricultura din România nu vor mai fi investiți haotic
Ministerul Agriculturii va avea în continuare o politică bazată numai pe investiții, iar banii care vor ajunge în agricultura din România nu vor mai fi investiți haotic, ci acolo unde există deficit în balanța comercială, a afirmat, luni, ministrul de resort, Florin Barbu, la un eveniment de specialitate. El a anunțat proiectele pe care
Șefa Reprezentanței CE în România: Microelectronica este de o importanță crucială pentru viitorul nostru european
România își concentrează atenția în microelectronică, un domeniul strategic esențial atât pentru dezvoltarea tehnologică și economică a Europei, cât și pentru creșterea competitivității economiei europene în contextul geoeconomic actual, susține șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. Ac
Suciu (BNR): Suntem foarte atenți la evoluțiile care au loc în piață pentru a preîntâmpina orice evoluție negativă
Banca Națională a României este atentă la evoluțiile care au loc în piață pentru a preîntâmpina orice evoluție negativă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu. Afirmația reprezentantului BNR vine în urma
Barbu: Nu mai doresc ca în România fermierii să achiziționeze un purcel cu 125 de euro
Anul acesta vom finaliza diferența de ferme de reproducție, întrucât nu mai doresc ca, în România, fermierii să achiziționeze un purcel cu 125 de euro, ci vreau să producem acești purcei cu costuri între 50 și 60 de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferință de specialitate.
Apele Române: Coeficientul de umplere în lacurile de acumulare a scăzut la 61,52%
Rezervele de apă din România se mențin în continuare scăzute, coeficientul de umplere în lacurile de acumulare fiind de 61,52%, cel mai scăzut din ultimii opt ani, a transmis Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o
Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste trei milioane de euro
Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste 16 milioane de lei (peste 3,22 milioane de euro), iar reportul cumulat la Noroc depășește 12,28 milioane de lei (peste 2,46 milioane de euro), informează, luni, Loteria Română. De asemenea, la Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 10,70 milioane de lei (peste 2
Gustă (AAF): Ne apropiem de borna de un milion de investitori în industrie
Numărul investitorilor în fondurile de investiții se apropie de un milion, iar estimările arată că această cifră ar putea fi atinsă la Paște, a declarat, luni, într-o dezbatere de specialitate, președintele Asociație Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gustă. 'Ne apropiem de borna de un milion de investitori în industrie. Există o e
Bogdan Ivan: Prin mințile sclipitoare din IT, transformăm țara într-un hub regional de tehnologii emergente
Prin mințile sclipitoare ale românilor din industria IT, transformăm țara noastră într-un hub regional de tehnologii emergente, a declarat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la o reuniune internațională. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatu
Barbu: În momentul de față, este o problemă de a integra producătorii români în magazinele de retail din România
Integrarea producătorilor români în magazinele de retail din România este o problemă în momentul de față, fiindcă aici este vorba despre cantități, iar Ministerul Agriculturii a încurajat mereu realizarea de cooperative, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'În momentul de față, este o