logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Capitalul social al Metrorex, majorat cu aproape 64 milioane de lei, pentru plata despăgubirilor câştigate în instanţă de constructorul M5 (proiect)

Imagine din galeria Agerpres

Capitalul social al Metrorex va fi majorat cu suma de 63,7 milioane de lei pentru plata despăgubirilor câştigate în instanţă de constructorul italian Webuild Spa, care a construit Magistrala 5 de metrou, prevede proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit instrumentului de motivare care însoţeşte proiectul de act normativ lansat în dezbatere publică, în prezent, Metrorex se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la calculul şi înregistrarea de penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori, prin poprire pe conturile societăţii, determinând neefectuarea serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort.

La data de 31 decembrie 2023, activul net al societăţii (capitaluri proprii) este negativ, în sumă de 426,243 milioane lei, reprezentând: capital propriu pozitiv, în sumă de 356,889 milioane lei, aferent activităţii de operare; capital propriu negativ, în sumă de 161,953 milioane lei, aferent activităţii de administrare infrastructură; capital propriu negativ, în sumă de 621,179 milioane lei, aferent activităţii de investiţii.

"Pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 153^24 din Legea societăţilor nr. 31/1990 este necesară reconstituirea activului net la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social subscris şi vărsat (235.089 mii lei + 426.243 mii lei = 661.332 mii lei). Majorarea capitalului social nu presupune utilizarea de surse pentru creşterea capacităţii viitoare a societăţii.
Este necesară o alocare de fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - acţionar unic, datorită următoarelor considerente: cheltuielile mărite cu întreţinerea şi reparaţiile; cheltuielile cu personalul; obligaţii de plată majore generate de litigiile în care este implicată societatea şi care nu pot fi susţinute din activitatea de exploatare", se spune în document.

Cheltuielile de exploatare au crescut ca urmare a punerii în funcţiune a unei noi staţii de metrou - staţia Tudor Arghezi, la data de 15.11.2023, dar şi a creşterii preţurilor la energie electrică, materiale consumabile, piese de schimb etc.

Conform instrumentului de motivare, beneficiile majorării de capital pot fi: reconsolidarea capitalului propriu negativ la finele anului 2024, din cauza pierderilor înregistrate şi deblocarea activităţii curente prin plata restanţelor înregistrate faţă de furnizori din exploatare, ca urmare a utilizării surselor disponibile pentru plăţile aferente litigiilor mai sus menţionate.

"Având în vedere specificul activităţii desfăşurate, Metrorex SA nu are capacitatea de a suporta plăţi aferente unor cheltuieli suplimentare - litigii, penalităţi. Conform prevederilor HG nr. 482/1999, Metrorex SA desfăşoară o activitate care are caracter de serviciu public social. Echilibrul dintre venituri şi cheltuieli se asigură prin subvenţii de exploatare acordate de la bugetul de stat. Situaţia litigiilor în care este implicată societatea Metrorex SA atrage după sine două probleme majore: plata numerarului imediat ce sumele devin exigibile, ceea ce poate afecta şi derularea activităţii curente, în contextul în care Metrorex SA nu acoperă cheltuielile de exploatare; capitaluri proprii negative, care nu au altă sursă de revenire decât prin majorarea de capital social pentru fiecare litigiu în parte. Fără majorarea de capital social, cheltuielile suplimentare generate de litigii nu au altă sursă de plată, aspect care se perpetuează şi pentru dosarele în derulare sau litigiile viitoare. Neplata acestor datorii, determină atât acumularea continuă a penalităţilor până la momentul recuperării integrale cât şi repercusiuni prin executare. Aportul la capitalul social este necesar în vederea continuării activităţii operaţionale - serviciu public de transport", explică documentul.

În aceste condiţii, proiectul de HG prevede "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 63.700 mii lei la Capitolul 84.01 'Transporturi' pentru Titlul 72 'Active financiare', Articolul 72.01 'Active financiare', Alineatul 72.01.01 'Participare la capitalul social al societăţilor comerciale', pentru majorarea capitalului social al societăţii Metrorex SA, în vederea plăţii despăgubirilor datorate: - 63.700 mii lei furnizorului de investiţii patrimoniu public, respectiv pentru Webuild Spa MILANO Sucursala România Bucureşti, compusă din suma de 57.500 mii lei, sumă stabilită de instanţele de judecată în dosarul nr. 46468/3/2017, sentinţa civilă nr. 7178/22.12.2020 - magistrala 5 Metrou, la care se adaugă suma de 6.200 mii lei, dobândă legală penalizatoare începând cu data de 01.07.2023 şi până la data efectuării plăţii, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex SA şi blocarea activităţii, cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul".

De asemenea, "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 43.200 mii lei la Capitolul 84.01 'Transporturi', Subcapitolul 84.01.04 'Transport Feroviar', Paragraful 84.01.04.02 'Transport cu metroul' pentru Titlul 55 'Alte transferuri', Articolul 55.01 'Transferuri interne', Alineatul 55.01.12 'Investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat', obiectivul Magistrala 5, cu rugămintea de a urgenta alocarea suplimentară a sumei solicitate, astfel încât activitatea curentă a Metrorex SA de transport public de călători cu metroul, să nu fie afectată".

"Suma reprezintă cheltuieli de capital şi a fost stabilită de instanţele de judecată prin sentinţe definitive, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex SA şi riscul blocării activităţii cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul", se subliniază în instrumentul de motivare.

În anul 2019, s-a realizat testul investitorului privat prudent, iar concluzia raportului a fost aceea de majorare a capitalului social al societăţii cu suma de 744 milioane de lei. În anul 2019 s-a majorat capitalul social cu suma de 190 milioane de lei, iar în 2022 capitalul social s-a mărit cu 150 milioane de lei. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-04-2025 18:57

Sebastian Burduja: Încă 114 comunitați vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Încă 114 comunități vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei, valoarea totală a acestor proiecte fiind de 233 de milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să î

Economic 02-04-2025 16:57

Manea (BCR): Avem competiție în piața muncii din sectoare pe care nu ni le-am imaginat; statul român e un competitor important

Băncile au competiții pe piața muncii din sectoare pe care nu și le-au imaginat în urmă cu 10 ani, un competitor foarte important fiind statul român, a afirmat, miercuri, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română. 'Meseria de bancher în sine a evoluat. Cumva a evoluat și atunci când te uiți la o bancă nu mai v

Economic 02-04-2025 16:41

Miruță (USR): Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, iar reglementările în software să fie relaxate

Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, reglementările privind dezvoltarea de software să fie relaxate, iar utilizarea tehnologiei în administrația publică centrală și locală trebuie să fie încurajată, a declarat, miercuri, Radu-Dinel Miruță, secretar în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, la

Economic 02-04-2025 15:30

Victor Negrescu: Digitalizarea și noile tehnologii trebuie să fie o prioritate în bugetul UE, inclusiv în planul de competitivitate

Trebuie să ne luptăm pentru ca digitalizarea, transformarea digitală și noile tehnologii să fie o prioritate în bugetul UE, inclusiv în planul de competitivitate, a declarat, miercuri, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, într-un mesaj video adresat participanților la ANIS International Summit 2025. '

Economic 02-04-2025 15:23

AFM a aprobat peste 10.000 de dosare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat miercuri, 2 aprilie, o nouă listă cu 10.418 de dosare aprobate de Comitetul de Avizare, în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, a anunțat instituția. 'Facem încă un pas important în direcția tranziției verzi, iar AFM continuă să susțină, prin finanțări nerambursa

Economic 02-04-2025 15:18

Gabriela Horga (senator): Accesul la finanțare rămâne una dintre problemele importante pentru companiile românești

Accesul la finanțare rămâne una dintre problemele importante pentru companiile românești, dincolo de alte probleme identificate, precum birocrația sau digitalizarea, în care s-au făcut progrese, a afirmat miercuri Gabriela Horga, președinta Comisiei pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capitală a Senatului, la un eveniment de specia

Economic 02-04-2025 15:08

Clienții ING își pot asigura locuința 100% online

ING Bank România și NN lansează asigurarea facultativă de locuință ING Home Protect, accesibilă 100% online din Home'Bank, ce oferă sprijin financiar atunci când casa și bunurile sunt afectate de evenimente neprevăzute și este nevoie de reparații. Conform unui comunicat al băncii, asigurarea ING Home Protect acoperă 24 de eveni

Economic 02-04-2025 14:59

Studiu: 61% dintre români declară că au fost ținta unor tentative de fraudă online

Un procent de 61% dintre români declară că au fost ținta unor tentative de fraudă online, deși 68% dintre românii din mediul urban se consideră bine informați și conștienți de riscurile asociate înșelătoriilor online, potrivit unui studiu recent. Conform cercetării Reveal Marketing Research, cele mai frecvente consecințe ale

Economic 02-04-2025 14:57

TPBI: Autobuzele liniilor 429, 432 și 433 vor opri pe aleile Complexului Comercial Militari

Traseele liniilor 429, 432 și 433 vor fi modificate, începând de joi, 3 aprilie 2025, astfel încât acestea să circule și pe aleile Complexului Carrefour Militari. Conform unui comunicat remis AGERPRES, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov a dispus această măsură pentru a asig

Economic 02-04-2025 14:30

Numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut cu 4.558, în primele 2 luni din 2025 (Ministerul Finanțelor)

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451, cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administrația p

Economic 02-04-2025 14:26

Bogdan Ivan a propus industriei IT&C înființarea unui grup de lucru de debirocratizare și de transformare digitală a României

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a propus reprezentanților industriei IT&C și conducătorilor de companii prezenți, miercuri, la ANIS International Summit 2025, înființarea unui grup de lucru de debirocratizare și de transformare digitală a României. El a precizat că aceeași prop

Economic 02-04-2025 14:24

Badea (BNR): România se află la un nivel semnificativ inferior mediei europene în privința intermedierii financiare

România se află la un nivel semnificativ inferior mediei europene în privința intermedierii financiare, fiind pe ultimul loc între economiile din Europa Centrală și de Est, la o distanță considerabilă față de restul regiunii, a afirmat, miercuri, Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

Economic 02-04-2025 14:16

Jianu (senator): Am depus o inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16-18 ani

O inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16-18 ani a fost depusă, în această săptămână, astfel încât tinerii din această categorie să poată crea o firmă, a afirmat miercuri senatorul Florin Jianu, fost președinte IMM România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Economic 02-04-2025 14:14

Transelectrica: Nu s-au înregistrat deteriorări de echipamente energetice la Rafinăria Petrotel Lukoil Ploiești în urma incidentului de miercuri

Funcționarea Rafinăriei Petrotel Lukoil Ploiești a fost afectată miercuri dimineața de un incident în zona Teleajen, județul Prahova, dar nu s-au înregistrat deteriorări de echipamente energetice, instalații ale rafinăriei și nici victime umane. Potrivit unui comunicat al Transelectrica, incidentul a condus la declanșarea mai multo

Economic 02-04-2025 13:55

Bolojan: Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești

Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești, cu peste 250.000 de profesioniști, o contribuție de aproape 8% din PIB și exporturi de servicii care depășesc zece miliarde de euro anual, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis, miercuri, la un eveniment de specialitate, de către Dragoș Anastasiu, antrep