Bolojan: Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești

Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești, cu peste 250.000 de profesioniști, o contribuție de aproape 8% din PIB și exporturi de servicii care depășesc zece miliarde de euro anual, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis, miercuri, la un eveniment de specialitate, de către Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilier onorific pentru relația cu mediul de afaceri în cadrul Administrației Prezidențiale.
'În ultimele două decenii, sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești, cu peste 250.000 de profesioniști, o contribuție de aproape 8% din PIB și exporturi de servicii care depășesc zece miliarde de euro anual. Industria tech din România este un exemplu de dinamism, competență și spirit antreprenorial. Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) joacă un rol central în acest peisaj ca promotor al politicilor de inovație și susținător al educației digitale', a spus Bolojan în mesajul său.
Potrivit acestuia, digitalizarea, inovația și tehnologia 'nu sunt doar teme de viitor ci realități care ne modelează prezentul'.
În opinia președintelui interimar, România are toate premisele să devină un hub tehnologic regional, cu condiția să trateze inovația ca un fundament al dezvoltării economice.
'Știm, desigur, că presiunile asupra industriei sunt reale, inclusiv în plan fiscal, în România. Înțelegem dificultățile create de recentele modificări legislative și ascultăm vocea acestui sector. România are nevoie de echilibru bugetar, dar și de politici inteligente care să păstreze atractivitatea pentru talente și investiții. Avem nevoie de o viziune comună să trecem de la o autonomie digitală bazată pe outsourcing, la un model central, pe proprietate intelectuală, produse inovatoare și branduri românești scalabile', a transmis Ilie Bolojan.
El susține că acest obiectiv poate fi atins printr-o strategie națională coerentă, o coordonare interinstituțională, cu un capital uman bine pregătit, prin investiții în educație digitală și colaborări între universități și industrie, parteneriate public-private. 'Toate aceste lucruri sunt vitale. Tinerii, femeile lider din companiile de tehnologie, românii din diaspora care se întorc sau investesc în ecosistemul local, sunt eroii discreți ai acestui viitor digital. Este responsabilitatea noastră să-i susținem și să le oferim condiții reale pentru dezvoltare', a mai spus președintele interimar.
Acesta consideră că inteligența artificială trebuie tratată ca un potențial major și o responsabilitate pe măsură, finanțarea inovației ca un catalizator pentru creșterea startup-urilor românești de securitate cibernetică, care reprezintă o condiție de stabilitate într-un mediu digital tot mai vulnerabil.
În același timp, afirmă Bolojan, tehnologia nu mai este apanajul exclusiv al industriei IT, ci devine 'un motor transversal de dezvoltare cu impact în sănătate, educație, industrie, agricultură, administrație'. 'În ultimul timp, vorbim tot mai mult de industria de apărare, iar transformarea digitală nu mai poate fi privită ca un simplu proces de modernizare, ea este un salt curajos către viitor. Această direcție este susținută inclusiv la nivel european, prin rapoartele Draghi și Letta, care pledează pentru investiții masive în tehnologizarea și digitalizare', a transmis Bolojan în mesajul său.
El a mai spus că România are o comunitate IT&C dinamică și inovatoare. 'Trebuie să o păstrăm puternică și implicată în conturarea politicilor publice. Este un partener strategic, nu doar un contributor economic', a conchis președintele Bolojan.
Peste 40 de speakeri din partea autorităților, mediului de afaceri și al celui academic participă, miercuri, la ANIS International Summit 2025, un eveniment de referință al industriei IT din România, organizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Tema ediției din acest an 'Tehnologie și Inovație: Construind un viitor digital și competitiv' a angajat dezbateri privind cele mai importante provocări și oportunități în transformarea digitală, inteligența artificială, securitatea cibernetică, finanțarea inovației și tehnologiile emergente.
Factori de decizie, experți din industrie și antreprenori și lideri în inovație participă, alături de reprezentanți ai companiilor din domeniu, la o zi plină de paneluri, conversații informale (fireside chat) și mese rotunde. Evenimentul se va încheia cu Gala ANIS 2025, care celebrează excelența, în opt categorii relevante pentru domeniul tehnologic de azi.
Printre vorbitorii invitați se numără: ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, precum și Thomas Reynaert, vicepreședinte Government & Regulatory Affairs, EMEA, IBM, Răzvan Costache, Director of Innovation B2C, Bitdefender, Diana Rusu, Innovation Consultant, Banca Mondială, Cris Radu, VP Engineering Adobe & Site Leader Adobe România, Svetlana Stoilova, Lead Adviser, BusinessEurope și Florina Munteanu, Program Officer, European Cybersecurity Competence Centre (ECCC).
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii este asociația reprezentativă a industriei de IT din România. ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizării și reprezintă interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care să faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economică. AGERPRES/(AS - redactor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi
Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez
Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care
STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai
Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra
ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d
Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul
Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d
Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)
Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica
Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună
Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment
Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un
Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină
Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam
Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR
Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi
Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte
Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p
Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till
Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat
Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%
Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț
Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%
Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio