Directorul Aeroportului Sibiu, despre problemele de la FlyLili: Va fi un efect asupra pasagerilor, o uşoară reticenţă

FlyLili a anunţat că nu mai poate începe zborurile directe din 20 iulie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu (AIS), către Germania, Italia şi Spania, ceea ce ar putea afecta încrederea pasagerilor în această nouă companie aeriană, susţine directorul general al AIS, Marius Gîrdea.
Noua companie aeriană menţiona marţi într-un comunicat de presă că "zborurile programate pentru baza din Braşov sunt anulate până pe 12 iulie 2024; (...) Pentru a nu mai întâmpina probleme similare ca la Braşov, suspendăm temporar vânzarea biletelor pentru zborurile din Sibiu".
Anunţul celor de la FlyLili vine după ce compania informa în luna mai că va deschide cinci noi zboruri internaţionale directe de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, începând cu 20 iulie, promiţând locuitorilor din inima Transilvaniei că vor avea acces direct la noi destinaţii populare din Europa (...) Nuremberg şi Stuttgart (Germania), Milano-Malpensa şi Roma-Fiumicino (Italia) şi Barcelona (Spania).
Marius Gîrdea a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că amânarea până în septembrie, a deschiderii de zboruri internaţionale directe de la Sibiu, ar putea dăuna imaginii companiei FlyLili în ochii pasagerilor.
"Afectează la modul că nu încep zborurile la timp şi bineînţeles că va fi un efect asupra pasagerilor care intenţionau să cumpere bilete, adică s-ar putea să existe să zic aşa, o uşoară reticenţă, dar momentan e complicat de evaluat care va fi efectul, eu sper să nu fie. Adică în momentul în care vor da drumul şi rezolvă problema asta cu aeronavele, pe care o întâmpină, lucrurile să intre în normal şi lumea să vadă că vorbim de o activitate serioasă. Sper că după ce se rezolvă problema, să nu mai existe alte evenimente neprevăzute care ar putea zdruncine încrederea pasagerilor, pentru că, până la urmă, despre asta vorbim, un operator nou intrat în piaţă, care până ajunge să îşi facă cunoscută prezenţa, rutele, este un proces care poate să dureze spre un an de zile", a comentat directorul general al AIS, Marius Gîrdea.
Acesta spune că a aflat duminică de decizia FlyLili, când i-a şi sunat şi i s-a confirmat faptul că nu încep zborurile de la Sibiu, din 20 iulie, ci din septembrie.
Prin decizia de suspendare temporară a vânzării biletelor pentru zborurile din Sibiu, FlyLili pierde totuşi segmentul de pasageri, care obişnuiau să plece în vacanţa din acest an, către Italia şi Spania.
"Fiind zborurile la început, este clar că numărul de pasageri nu putea să fie pe zbor cu cel al unui operator aerian consacrat. S-ar putea ca luna aceasta jumătate de întârziere să reprezinte un număr de pasageri nu foarte mare, dar va trebui să vedem cum începe efectiv evoluţia din septembrie încolo. Există evident nişte minusuri la decizia asta. E încă perioada de concedii. Ei începeau chiar în mijlocul vacanţelor, ceea ce creştea disponibilitatea oamenilor de a călători către destinaţiile pe care ei urmează să zboare, mai ales Roma şi Barcelona, care evident că sunt destinaţii de vacanţă. Începând cu septembrie, când începe şcoala, aici scade necesitatea oamenilor de a pleca către destinaţiile acestea, vorbesc de românii care s-ar fi dus să îşi facă concediile în cele două zone. Pentru Germania nu ar trebui să fie probleme, pentru că acolo vorbim mai mult de trafic de business", a mai precizat Marius Gîrdea.
FlyLili intenţionează să includă o nouă aeronavă la Sibiu şi spune că "lucrează intens la revizuirea orarului de zbor al bazei operaţionale Sibiu", se menţionează în comunicatul de presă dat publicităţii marţi.
"Ca să nu mai întâmpinăm probleme similare ca la Braşov, şi în cadrul bazei operaţionale din Sibiu, unde ne pregătim să includem o nouă aeronavă în operaţiunile noastre, proces ce necesită parcurgerea aceloraşi etape am decis să suspendăm temporar vânzarea biletelor pentru zborurile din Sibiu. În acest sens, lucrăm intens la revizuirea orarului de zbor al bazei noastre operaţionale Sibiu şi la a identifica cele mai eficiente soluţii. Astfel, în următoarele zile, pasagerii noştri vor fi notificaţi cu privire la eventuale modificări sau reprogramări ale zborurilor lor. Ne angajăm să asigurăm o planificare precisă pentru a evita întârzierile, să menţinem transparenţa şi să oferim suport complet în această perioadă de tranziţie", se precizează în comunicat.
Compania aeriană a invocat criza de forţa de muncă calificată, motivând astfel întârzierile cu care se confruntă.
"Industria aviatică se confruntă cu o criză globală, cea mai importantă fiind lipsa forţei de muncă calificate atât pentru companiile aeriene, cât şi pentru furnizorii care asigură întreţinerea sau alte categorii de servicii care susţin industria aviatică. Din acest motiv, introducerea în AOC (Certificat de Operator Aerian n.r.) a aeronavelor durează mai mult decât am estimat. De la momentul deciziei de a lansa zborurile regulate, întreaga noastră echipă de specialişti a depus eforturi foarte mari pentru a avea aeronavele apte de zbor, dar acest lucru nu a fost posibil. Am încercat să închiriem şi alte aeronave care să susţină operarea regulată până la finalizarea introducerii acestora în AOC, dar din păcate nu există disponibilitate în Europa", au mai arătat cei de la FlyLili în comunicatul de presă. AGERPRES/(A,AS- autor: Isabela Paulescu, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNPP: Peste 4,66 milioane pensionari, în martie 2025; pensia medie a fost de 2.758 de lei
Un număr de 4.664.642 de pensionari era înregistrat în martie 2025 în România, similar cu cel din luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.758 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,866 miliarde lei. Din total
Banca Națională a României lansează o monedă cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, inscripția 'ROMANIA' în arc de cerc, val
INS: Sosirile în structurile de primire turistică, în creștere cu 3% în primele două luni
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele două luni din 2025, au însumat 1,6 milioane persoane, în creștere cu 3% față de perioada corespunzătoare din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. Din numărul total
Daraban (CCIR): Piețele din Caraibe, o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români
Piețele din Caraibe este o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români care desfășoară activități în turism, investiții în infrastructură, industria alimentară și procesarea produselor agricole, pescuit și acvacultură, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
Păun: Produsele exportate de România către SUA nu au o valoare adaugată foarte mare; se pot găsi alternative în interiorul UE
Valoarea totală a exporturilor României către Statele Unite este de circa 4 miliarde de dolari, aproximativ 50-60% din aceste exporturi reprezentând produse care nu au o valoare adaugată foarte mare și pentru care se pot găsi ușor alternative de export în interiorul Uniunii Europene, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie.
Cristian Păun: Taxa pe stâlp aduce un stres inutil mediului de afaceri din România
Taxa pe stâlp nu aduce bani mulți la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar și, în plus, aduce un stres inutil mediului de afaceri din România, având în vedere taxele vamale cu care se va confrunta în perioada următoare, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie. 'Eu cons
Operatorii din transport trebuie să afișeze în interiorul mijloacelor de transport plăcuțe cu prețul călătoriei, în sistem braille
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, p
ANAF: Fraudă de peste un milion de lei identificată în domeniul comerțului online cu parfumuri
Inspectorii antifraudă au verificat un operator economic din Hunedoara care vindea parfumuri pe un site specializat și au constatat că persoanele care controlează societatea s-au sustras de la declararea vânzărilor și implicit a taxelor și impozitelor aferente, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de lei. 'Inspectorii din cad
România a înregistrat anul trecut, pe relația cu SUA, un excedent comercial de peste 968 milioane euro (INS)
România a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii produse în valoare de peste 2,283 miliarde euro și a importat de 1,315 miliarde euro, rezultând un excedent comercial pe relația cu SUA de 968 milioane euro, conform datelor Institutului Național de Statistică, transmise la solicitarea AGERPRES. Valori ridicat
VIDEO Măsurile pentru reducererea la minimum a impactului tarifelor impuse de SUA vor fi discutate punctual săptămâna viitoare (ministru)
Guvernul pregătește deja scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectați, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife, a declarat joi, la briefi
VIDEO Tanczos Barna: Am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale
Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ședința de Guvern. 'Astăzi am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile special
Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini
România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu. În opinia sa, Rom&acir
Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis
Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al
Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel
Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i
VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie
Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.