VIDEO Barbu, despre moţiunea simplă depusă de deputaţii USR: O înşiruire de lozici, propagandă şi multe neadevăruri

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, susţine că moţiunea simplă depusă de deputaţii USR împotriva sa este "total neserioasă", fiind doar o înşiruire de "lozici, propagandă şi multe neadevăruri".
"Am citit cu atenţie rândurile acestei moţiuni simple, ce este, în fapt, o înşiruire de lozici, propagandă şi multe neadevăruri, tipice USR. Că este o moţiune total neserioasă ne putem da seama încă din titlu. Să vorbească despre Ceauşescu exponenţii securiştilor de rit nou este cel puţin jenant. Dar semnatarii acestei moţiuni pot profita, de moment, să explice românilor unde s-au dus banii din conturile Romaniei. (...) Pe domnii şi doamnele de la USR i-a apucat în an electoral "grija pentru destinele agriculturii". Tocmai pe ei, cei care s-au remarcat drept Guvernul zero. Tot zero este şi numărul proiectelor legislative pentru fermieri şi agricultură depuse de semnatarii moţiunii în actuala legislatură. Zero euro au alocat agriculturii şi prin PNRR-ul făcut de Ghinea de la USR", a declarat, luni, Florin Barbu, în plenul Camerei.
Acesta a precizat că ar fi trebuit să fie luni la Bruxelles, la Consiliul AgriFish, să susţină eliminarea prevederilor privind GAEC 8 şi relaxarea condiţiilor GAEC 7.
"Ştiu că cei de la USR habar nu au despre ce e vorba, aşa că îi rog să îşi scoată carneţelele şi creioanele cu unicorni şi să noteze. E şansa lor să înveţe ceva despre cum funcţionează agricultura în anul 2024. România a înregistrat un succes istoric, a obţinut o modificare de Regulament european în primul an de implementare a unui Plan Strategic. Comisia Europeană propune, la solicitarea actualei echipe de la Ministerul Agriculturii, eliminarea prevederilor privind pârloaga şi relaxarea condiţiilor privind rotaţia culturilor. Două prevederi care puneau mari dificultăţi fermierilor din întreaga Uniune şi care i-au scos în stradă. Noi suntem cei care am pus pe masa Comisiei soluţia. Aşa cum am găsit soluţii şi pentru celelalte revendicări ale fermierilor din stradă, despre care voi minţiţi că nu s-au rezolvat. Minciunile voastre au un singur scop: acela de a crea confuzie şi iritare", a transmis ministrul Agriculturii.
În opinia sa, toate solicitările fermierilor au fost rezolvate, iar acestea au vizat: echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1, sprijinul financiar de peste două miliarde de lei pe cadrul temporar Ucraina pentru toate sectoarele, respectiv 1,2 miliarde lei pentru sectorul vegetal, 360 de milioane de lei pentru zootehnie şi 60 de milioane de lei pentru crescătorii de albine.
"Tot pe cadrul Ucraina, acordăm deja un ajutor de 165 milioane de lei pentru cultivatorii de legume româneşti. Am actualizat subvenţia pentru acciza la motorina folosită în agricultură. Astfel, subvenţia reprezintă 25% din preţul la pompă al motorinei. Am creat o premieră în România - o creditare avantajoasă pentru fermieri, cu dobândă fixă de 1,95% şi ROBOR la 3 luni acoperit de stat. Şi ultima realizare a noastră, dar nu cea din urmă, am deblocat plăţile APIA şi deja România a încasat de la Comisia Europeană 1,6 miliarde euro, bani care au intrat în conturile fermierilor", a mai spus el.
Potrivit sursei citate, Guvernul Coaliţiei PSD - PNL a alocat agriculturii un buget istoric de 2% din PIB în 2024, "bani pentru fermieri şi dezvoltarea satului românesc".
"Avem în acest moment 45 de programe de susţinere a fermierilor, lansate şi toate sunt funcţionale, 126 de scheme de finanţare măsuri şi intervenţii finalizate prin acte normative ce beneficiază în acest an de un buget de 22,83 miliarde de lei. (...) Am plătit deja fermierilor, din decembrie şi până în prezent, 2,13 miliarde de euro subvenţii la care se adaugă peste 100 de milioane de euro sprijinul ANT. Şi continuăm să luăm deciziile corecte pentru fermierii noştri. Ce am mai făcut? Am reluat investiţiile în irigaţii, care au fost blocate total în guvernarea voastră. Astăzi avem o suprafaţă irigabilă de 1,6 milioane de hectare, iar până la finalul anului suprafaţa va creşte pentru că am reluat investiţiile abandonate de voi în peste 100 de şantiere. Şi da, continuăm să asigurăm apa gratuită pe canalele principale şi să achităm jumătate din costul facturilor cu energia electrică folosită pentru irigaţii", a adăugat şeful de la Agricultură.
Barbu a transmis în plenul Camerei şi faptul că au fost introduse două proiecte de independenţă energetică în sistemul de irigaţii, pe finanţare europeană, inclusiv prin PNRR, şi a amintit despre începerea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan. "Evident, mă aştept să depuneţi o nouă moţiune simplă şi pe tema asta, pentru simplul motiv că este un proiect construit înainte de 1989", a comentat acesta.
Programul Investalim prin care au fost alocate 600 de milioane de euro în procesare şi Programele de creştere a efectivelor de porci şi păsări au fost alte proiecte amintite de ministrul Agriculturii la dezbaterea moţiunii.
"Mă întreb acum, ce vă supără? Cumva faptul că România nu va mai fi dependentă de importuri? Sau că producătorii români încep să dezvolte afaceri sustenabile? Am văzut că în textul moţiunii încercaţi să vorbiţi despre măsura de stabilizare a preţurilor la alimente, dar am o rugăminte: nu mai scrieţi texte de moţiuni pe colţul mesei, în pauza de brunch, că vă faceţi de râs. Măsura nu plafonează preţuri, plafonează adaosul comercial, alimentele nu au dispărut de pe raft pe nicăieri, dar pentru a înţelege asta, va sfătuiesc să mergeţi în pieţe şi magazine nu doar pentru a împărţi pliante electorale. Ştiu, că poate e un şoc pentru mulţi dintre USR-işti, dar avocado şi laptele de migdale chiar nu l-am putut trece pe lista alimentelor româneşti cu adaos comercial limitat. Stimaţi USR-işti, vă mai spun ceva: laptele iese din vacă, nu din cutie! Din fericire!", a subliniat şeful MADR.
Nu în ultimul rând, ministrul a făcut referire şi la datele privind comparaţia producţiei în Uniunea Europeană din textul moţiunii, menţionând că şi acestea sunt greşite. "Din datele Eurostat, România a înregistrat în 2022 o valoare a producţiei agricole de 21,4 miliarde euro, iar fondurile alocate agriculturii reprezintă 18,7% din valoarea producţiei. Asta în condiţii de secetă şi după ce, în guvernarea voastră, cu Oros la agricultură, aţi blocat tot ce se putea bloca, de la irigaţii până la programul de susţinere a sectorului suin, până la programele pentru susţinerea legumelor şi până la acordarea la timp a subvenţiilor", a mai spus Barbu.
Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, votul urmând să fie dat marţi.
Moţiunea simplă iniţiată de deputaţii USR este intitulată "Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească".
Deputaţii USR solicită, în moţiunea simplă, ca prim-ministrul Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul Agriculturii Florin Barbu, susţinând că acesta ar trebui să lase funcţia pe care o deţine "pentru cineva mai priceput şi mai puţin nostalgic după comunism".
Semnatarii moţiunii consideră că Florin Barbu îi tratează cu dispreţ pe fermieri şi îi sfidează pe românii care plătesc zilnic, în piaţă şi în magazine, preţuri mărite.
Potrivit textului moţiunii, produsele cu preţ plafonat au dispărut de pe raft sau au fost scumpite prin scăderea gramajului per produs, iar INS anunţă că preţurile la alimente continuă să crească. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.