logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Majoritatea salariaţilor încasează, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decât anul anterior (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Majoritatea salariaţilor încasează, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decât anul anterior, în urma modificării tratamentului fiscal preferenţial pentru tichetele de masă şi pentru voucherele de vacanţă, susţin consultanţii Deloitte România.

"Finalul anului 2023 a adus o serie de modificări fiscale nefavorabile pentru angajaţii şi angajatorii din toate domeniile economice. După schimbările care au vizat restrângerea facilităţilor acordate salariaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, ce au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023, au urmat, la scurt timp, alte modificări, prin intermediul Ordonanţei 115/2023, cu impact tot asupra salariaţilor, dar şi a departamentelor de resurse umane. Printre acestea din urmă se numără modificarea tratamentului fiscal preferenţial pentru tichetele de masă şi pentru voucherele de vacanţă. Aşadar, începând cu anul 2024, aceste bilete de valoare sunt incluse şi în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS)", precizează Ana-Maria Hoborici, Manager, Soluţii de Servicii Externalizate, Deloitte România, într-un material de opinie.

Conform sursei citate, anterior anului 2024, toate biletele de valoare reglementate prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu excepţia celor cadou, erau supuse doar impozitării pe venit (10%), însă, de la începutul acestui an, tichetele de masă, precum şi voucherele de vacanţă sunt taxate cu 10% impozit şi 10% CASS.

"Având în vedere că impozitul pe venit datorat într-o lună se calculează după ce se scad din venitul total brut realizat în luna respectivă contribuţiile sociale datorate (CAS şi CASS, 35% în total), tichetele de masă şi voucherele de vacanţă ajung să fie taxate într-un final cu 19%. Unele companii compensau în trecut impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masă, astfel încât salariul net al salariaţilor să nu scadă, dar, în urma acestei modificări legislative, cele mai multe au decis să nu compenseze şi această nouă contribuţie (CASS) datorată de angajaţi", mai arată analiza.

Prin urmare, majoritatea salariaţilor încasează, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decât anul anterior, precizează sursa citată.

"Spre exemplu, un angajat cu un salariu brut de 6.000 de lei, care primea tichete de masă de 20 de lei/zi, anul trecut lua în medie un salariu net de 3.470 de lei, la care se adăugau tichete de masă în valoare totală de 400 de lei. Salariatul datora aşadar, în medie, un impozit pe venit de 430 de lei, din care 40 de lei reprezenta impozitul pe venit aferent tichetelor de masă, şi contribuţii sociale obligatorii (25% CAS şi 10% CASS) în valoare de 2.100 de lei. Începând cu ianuarie 2024, acelaşi salariat datorează în plus 9% din valoarea tichetelor de masă, ajungând la contribuţii totale (CAS şi CASS) de 2.140 de lei. Însă impozitul pe venit datorat scade de la 430 de lei la 426 de lei, întrucât baza de calcul a impozitului pe venit se stabileşte ca diferenţă dintre venitul total brut şi contribuţiile sociale obligatorii. Aşadar, angajatul ar primi, în medie, un salariu net de 3.434 de lei, mai mic cu 1%-2% faţă de anul anterior", explică specialistul.

Pe lângă schimbarea tratamentului fiscal favorabil al tichetelor de masă, de la 1 ianuarie 2024 a crescut şi valoarea maximă a tichetelor de masă ce poate fi acordată salariaţilor, respectiv de la 35 de lei/zi la 40 de lei/zi. Datorită acestei măsuri, angajatorii care decid creşterea valorii unui tichet de masă vor ajunge să compenseze pierderea salariaţilor din aplicarea CASS.

"Revenind la exemplul de mai sus, dacă valoarea unui tichet de masă ar creşte de la 20 de lei la 25 de lei, angajatul ar obţine un salariu net de 3.415 lei, la care se adaugă tichete de masă de 500 de lei, ajungând la un venit de 3.915 lei, cu aproximativ 2% mai mult faţă de varianta cu 20 de lei/tichet. În acest scenariu, costul total al angajatorului ar creşte cu aproximativ 2%", mai arată cercetarea.

Conform studiului, departamentele de salarizare sunt într-un proces continuu de adaptare, pentru a se conforma la noile reglementări, având în vedere frecvenţa modificărilor legislative.

"Pe lângă acest aspect, una dintre marile provocări ale departamentelor de HR rămâne cea legată de adaptarea într-un timp foarte scurt a sistemului informatic de salarizare la noile cerinţe de raportare/calcul salarial, precum şi asigurarea acurateţei calcului salarial şi plata la timp a drepturilor salariale. În concluzie, impactul noilor modificări legislative este resimţit atât de salariaţi, ca urmare a creşterii contribuţiilor datorate pentru tichetele de masă, cât şi de specialiştii de salarizare. Aceştia din urmă resimt atât povara adaptării calcului salarial în conformitate cu noile reglementări, într-un timp foarte scurt, cât şi presiunea din partea salariaţilor, care solicită detalii şi argumente legate de calculul salarial.", mai arată analiza. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 03-04-2025 20:58

Daraban (CCIR): Piețele din Caraibe, o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români

Piețele din Caraibe este o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români care desfășoară activități în turism, investiții în infrastructură, industria alimentară și procesarea produselor agricole, pescuit și acvacultură, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Economic 03-04-2025 18:54

Cristian Păun: Taxa pe stâlp aduce un stres inutil mediului de afaceri din România

Taxa pe stâlp nu aduce bani mulți la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar și, în plus, aduce un stres inutil mediului de afaceri din România, având în vedere taxele vamale cu care se va confrunta în perioada următoare, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie. 'Eu cons

Economic 03-04-2025 18:12

Operatorii din transport trebuie să afișeze în interiorul mijloacelor de transport plăcuțe cu prețul călătoriei, în sistem braille

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, p

Economic 03-04-2025 15:58

ANAF: Fraudă de peste un milion de lei identificată în domeniul comerțului online cu parfumuri

Inspectorii antifraudă au verificat un operator economic din Hunedoara care vindea parfumuri pe un site specializat și au constatat că persoanele care controlează societatea s-au sustras de la declararea vânzărilor și implicit a taxelor și impozitelor aferente, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de lei. 'Inspectorii din cad

Economic 03-04-2025 15:25

România a înregistrat anul trecut, pe relația cu SUA, un excedent comercial de peste 968 milioane euro (INS)

România a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii produse în valoare de peste 2,283 miliarde euro și a importat de 1,315 miliarde euro, rezultând un excedent comercial pe relația cu SUA de 968 milioane euro, conform datelor Institutului Național de Statistică, transmise la solicitarea AGERPRES. Valori ridicat

Economic 03-04-2025 14:45

VIDEO Măsurile pentru reducererea la minimum a impactului tarifelor impuse de SUA vor fi discutate punctual săptămâna viitoare (ministru)

Guvernul pregătește deja scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectați, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife, a declarat joi, la briefi

Economic 03-04-2025 14:26

VIDEO Tanczos Barna: Am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale

Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ședința de Guvern. 'Astăzi am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile special

Economic 03-04-2025 13:57

Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu. În opinia sa, Rom&acir

Economic 03-04-2025 12:40

Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis

Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al

Economic 03-04-2025 12:14

Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel

Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i

Economic 03-04-2025 12:00

VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie

Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.

Economic 03-04-2025 11:51

Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul

România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,

Economic 03-04-2025 11:04

UPDATE Circulația feroviară a fost reluată pe distanța Teregova - HM Poarta

Circulația feroviară a fost reluată în condiții de siguranță pe distanța Teregova - HM Poarta, joi după-amiaza la ora 12:58, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'Personalul feroviar din cadrul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara a acționat în zona afectată, împreună cu utilajele din dotar

Economic 03-04-2025 10:51

Despăgubirile plătite de asigurători în baza polițelor RCA au crescut cu 38%

Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Ga

Economic 03-04-2025 10:07

Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat

Curtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației, întrucât actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației î