logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Chisăliţă(AEI): Proiectul ''Case cu căldură'' a fost o picătură în marea de probleme şi necesitatea de lemne pentru foc din România

Image

Proiectul ''Case cu căldură'', prin care au fost distribuite lemne de foc familiilor nevoiaşe, se va închide în această lună cu un total de 543 de livrări în cinci judeţe, costurile totale fiind de aproape 100.000 de euro, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.

"'Case cu căldură' este un proiect pe care l-am demarat în toamna anului 2023, într-un parteneriat cu Ministerul Energiei şi Crucea Roşie Română. Atunci am fost sesizaţi că există oameni în prag de iarnă fără lemne şi am plecat în această expediţie de a identifica surse de finanţare, de a identifica potenţialii beneficiari, împreună cu Crucea Roşie, cu primăriile şi alte asociaţii care se ocupă de aceste probleme sociale. Am avut opt sponsori care au participat la acest proiect şi nouă persoane fizice care au făcut donaţii. Bugetul iniţial era pentru circa 1.000 de case, dar n-am reuşit să atingem acest număr. Am ajuns, practic, la 543 de livrări, pentru că au fost 523 de case, iar 20 de astfel de pachete de lemne pentru foc au ajuns la două cămine de bătrâni şi o casă de copii", a explicat Chisăliţă.

 

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO 


Potrivit sursei citate, costurile totale pentru derularea acestui proiect se ridică până în prezent la aproape 100.000 de euro, banii provenind exclusiv din zona privată.
 

 



Potrivit sursei citate, costurile totale pentru derularea acestui proiect se ridică până în prezent la aproape 100.000 de euro, banii provenind exclusiv din zona privată.

"Am avut până la momentul de faţă costuri de aproape o sută de mii de euro, asta însemnând costul cu lemnele, costul cu sacii, paleţii, transportul, cu încărcatul şi descărcatul, cu absolut toate aceste activităţi. Suntem în momentul în care am închide acest proiect pentru că, încet-încet, sperăm că vine primăvara şi n-o să mai fie nevoie de lemne de foc. În luna martie, în circa două săptămâni, închidem acest proiect. Suntem conştienţi că a fost doar o picătură în marea de probleme şi necesitatea de lemne pentru foc din România", a spus preşedintele AEI.

 



Asociaţia a livrat beneficiarilor câte un metru ster de lemn (aproximativ 0,8 metri cubi de lemn), deşi necesarul pentru o casă este undeva la 4 mc de lemn.

"Noi am estimat că o casă, să zicem a unui om necăjit, consumă circa 4 metri cubi de lemn/an şi am zis că venim cumva în întâmpinarea lor cu un astfel de pachet, care nu satisface necesarul întreg pentru iarnă, dar este ceea ce am putut noi să facem. Dacă ar fi fost, să spunem, să satisfacem integral necesarul, ar fi trebuit cel puţin patru pachete/casă, dar, bineînţeles, lipsa fondurilor, dar şi a furnizorilor nu ne-au permis să facem o astfel de livrare", a adăugat reprezentantul asociaţiei.

Chisăliţă a precizat că una din marile probleme întâmpinate a fost identificarea potenţialilor furnizori de lemne pentru aceşti beneficiari, o singură firmă fiind dispusă să facă acest lucru.

 



"Din păcate, deşi am trimis câteva zeci de mail-uri, adrese, telefoane, n-am identificat decât o singură firmă. Din ce ne-au spus, nu era interesant un astfel de proiect, pentru că e o cantitate mică de lemn şi există foarte multă birocraţie, întrucât fiecare beneficiar ar trebui să fie introdus în contul aplicaţiei Gărzii de Mediu. Am încercat inclusiv printr-o perspectivă socială, adică dacă n-au vrut să ne vândă lemne să vină parteneri, dar nu am avut succes. A doua problemă a fost legată de transport: trebuia să fie firmă autorizată, transportul era pe distanţe lungi, iar în multe zone erau restricţii de tonaj, deci cu maşini mari nu se putea intra, trebuiau maşini mici, iar acestea nu aveau macara. Deci, au fost foarte multe probleme logistice pe care, cu chiu, cu vai, le-am depăşit şi am ajuns acum la aceste 543 de livrări", a susţinut el.

Proiectul "Case cu căldură" a ajuns miercuri în comuna Valea Doftanei - satul Teşila, judeţul Prahova, unde sacii plini cu lemne de foc au fost livraţi oamenilor cu handicap şi persoanelor în vârstă.

 



"Astăzi ne-am aflat în Valea Doftanei, la baza de producţie a firmei care a făcut această livrare, unde am tăiat lemne, am crăpat lemne şi le-am aşezat în saci. Noi am fost efectiv la 3 case, dar mai sunt încă patru saci care vor fi distribuiţi. Am distribuit lemne şi flori, aşa cum aţi văzut. Dacă tot ne găsim în luna martie, când sărbătorim femeile, ne-am gândit să dăm pe lângă lemnele respective şi un buchet de flori fiecărei femei pe care am întâlnit-o în cale", a mai spus Dumitru Chisăliţă.

Livrările de lemn pentru foc au ajuns până în prezent în mai multe zone din Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova etc. la familii cu nevoi speciale, familii cu mulţi copii sau la persoane în vârstă. Acestea au fost identificate de reprezentanţii filialelor societăţii Crucea Roşie Română.

 



"Noi avem la nivelul Crucii Roşii Române şi la fiecare filială beneficiarii noştri, pe care i-am identificat mergând pe teren cu anchete sociale sau cu ajutorul autorităţilor locale, direcţiilor de asistenţă socială. Implicarea noastră a fost în identificarea acestora, în punerea pe liste, bineînţeles cu acceptul dânşilor, pentru că trebuia să ne dea datele de identificare. Ne-am adresat celor mai vulnerabile familii din fiecare judeţ. Sunt familii cu foarte multe probleme, cu probleme speciale, iar pentru ei acest proiect în care am fost implicaţi înseamnă o gură mare de oxigen, înseamnă încălzirea casei, poate pentru o lună, poate o lună şi jumătate. Pentru noi, având în vedere că unul dintre principiile noastre este umanitate, am ţinut cont de cele mai vulnerabile familii", a afirmat Gabriela Rădulescu, directorul filialei Prahova - Crucea Roşie Română.

Proiectul "Case cu Căldură" este componentă a Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice dintre Ministerul Energiei şi Asociaţia Energia Inteligentă, derulat cu sprijinul voluntarilor de la Cruce Roşie Română. AGERPRES/(A - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Mariana Nica/AGERPRES

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 23-04-2025 20:12

Banca Mondială estimează pentru România o creștere economică de 1,3% în 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.

Economic 23-04-2025 19:44

AAC: Direcțiile propuse de PE referitor la bugetul UE post-2027, un pas important spre o Politică Agricolă Comună mai corectă

Direcțiile propuse de Parlamentul European referitor la viitorul buget al UE post-2027 reprezintă un pas important spre o Politică Agricolă Comună (PAC) mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, consideră Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Potrivit unui comunicat al AAC, remis AGERPRES, Comisia pentru bugete a Parlamentului Euro

Economic 23-04-2025 18:33

Crețu (ELCEN): Datoria Primăriei Capitalei a ajuns la 1,4 miliarde lei; în aprilie a plătit zero lei

Datoria Primăriei Capitalei către ELCEN este în prezent de 1,4 miliarde lei, iar în luna aprilie nu a fost plătit niciun leu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu. 'Voi vorbi strict cifre, ca să înțelegem situația în care ne aflăm astă

Economic 23-04-2025 17:59

Burduja: Sistemul de termoficare în sine este în colaps; administratorii Termoenergetica l-au informat pe Nicușor Dan că intră în insolvență compania

Sistemul de termoficare este în colaps, în condițiile în care ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei de la Termoenergetica, bani pe care aceasta nu i-a primit de la Primăria Generală și a anunțat că trebuie să intre în insolvență, conform legii, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian

Economic 23-04-2025 17:09

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan

România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre fiind promovate destinații precum Mureș, Harghita, Bucovina, dar și Constanța - Mamaia. 'Intrarea României în spațiul Schengen ne-a făcut destinația vedetă și &

Economic 23-04-2025 17:00

Metrorex introduce abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, începând cu 1 mai

Metrorex introduce, de la 1 mai, abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, odată cu efectuarea testelor pentru implementarea unei noi oferte tarifare, a anunțat miercuri compania. Astfel, Metrorex vine în sprijinul publicului călător care utilizează serviciile de parcare tip Park&Ride prin introducerea abonament

Economic 23-04-2025 16:11

Ministrul Finanțelor participă la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă în această săptămână la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional (FMI), reafirmând angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară, a anunțat miercuri instituția. 'Delegația Ministerului Finanțelor, condusă d

Economic 23-04-2025 16:05

ANSVSA: Un transport cu peste 30.000 de oi va pleca miercuri către Algeria

Un nou transport de ovine românești, cu peste 30.000 de animale, va pleca miercuri din portul Constanța către Algeria, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'Astăzi, 23 aprilie 2025, un nou transport important de ovine este realizat către statul algerian, în baza colaborăr

Economic 23-04-2025 15:30

Pistol: În octombrie, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău

Lotul 2 Pietroasele - Mizil din autostrada A7 Ploiești - Buzău este estimat a se finaliza în cursul lunii mai, iar lotul 3 Pietroasele/Spătaru - Buzău în octombrie, astfel încât, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău, a afirmat, miercuri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CN

Economic 23-04-2025 14:16

Grindeanu: Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale A8 intră în procedură de licitație

Documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni a fost transmisă, miercuri, spre validare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de

Economic 23-04-2025 13:58

Incertitudinea domină piața bursieră; deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul (analiză)

Incertitudinea încă domină piața, iar deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul, susțin analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale. 'Este important de reținut că anunțul de a suspenda tarifele nu înseamnă că președintele american a renunțat complet la acest scenariu. În plus,

Economic 23-04-2025 13:13

Buget de 1,43 miliarde de lei la ''Rabla 2025''; ecotichetul pentru mașinile electrice ajunge la 7.500 de euro (minister)

Bugetul Programului ''Rabla'' din acest an va fi de 1,43 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel din 2024, iar valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice a fost majorată la 7.500 de euro, față de 5.000 de euro, în anul anterior, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă tr

Economic 23-04-2025 12:58

Ministerul Muncii: Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, iar pensiile din 2 mai

Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, în cont bancar, în timp ce pensiile vor putea fi încasate din 2 mai, prin mandat poștal, chiar dacă începutul lunii aduce minivacanța de 1 Mai, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei postări pe pagina de Fac

Economic 23-04-2025 10:42

Bursa de la București a deschis pe verde ședința de miercuri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis miercuri în creștere pe toți indicii, iar rulajul se cifra la 8,3 milioane de lei (1,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul ședinței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,30%, iar indicele

Economic 23-04-2025 10:28

Despăgubiri de 56 milioane de lei pentru locuințele afectate de furtuni, plătite anul trecut în baza asigurărilor facultative

Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au plătit anul trecut despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuințelor de furtuni, în baza polițelor de asigurare facultative, suma fiind în creștere cu circa 120% față de anul 2023, informează, miercuri, un comun