logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Agriculturii le-a prezentat fermierilor proiectele de acte normative care intră joi în şedinţa Guvern

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat în cadrul dezbaterilor cu fermierii că joi vor intra în şedinţa de Guvern mai multe proiecte de acte normative, care ar urma să rezolve o parte din solicitările acestora.

"Azi va intra în Guvern ordonanţa privind asimilarea categoriei B cu TR1, ordonanţa privind acordarea unui sprijin grant direct pe cadrul Ucraina pentru firmele aflate în dificultate pentru culturile din toamna 2022, cu 100 euro/ha. Este, de asemenea, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, pentru că trebuie avizul de la BNR, aşa este procedura, amânarea ratelor în agricultură la fermieri. Săptămâna viitoare vom intra cu toate ajutoarele pe zootehnic şi vegetal, cât şi cu cele două proiecte importante: Creditul Fermierului - 1,95% dobândă, cu ROBOR suportat de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor, şi Creditul Agricol pentru dezvoltarea fermelor cu 2%+ROBOR. Aceste ordonanţe sunt pe ordinea de zi de astăzi. La ora 13:00 începe şedinţa de Guvern", a precizat Florin Barbu.

El le-a cerut fermierilor să transmită dacă procesele verbale încheiate în data de 13 ianuarie pe revendicări sunt în regulă.

"Discuţiile pe care le-am avut tot timpul cu fermierii din zona în care se face acest protest - am discutat, mi-aţi spus că vreţi să vedeţi în Guvernul României primele ordonanţe aşa cum ni le-am asumat în procesul verbal încheiat în data de 13 ianuarie. Vorbim şi de strategii pe care le vom face împreună, aşa cum am stabilit şi cu celelalte sectoare. Vom face întâlniri la două săptămâni. Am pus la dispoziţia fermierilor şi asociaţiilor din agricultură un birou în Ministerul Agriculturii pentru a avea aceste discuţii prin care vom stabili, practic, strategia în următorii ani pentru Ministerul Agriculturii şi pentru fermierii români. Vrem să mergem la Guvern şi de aceea vrem să ştim dacă din procesele verbale asumate toate revendicările sunt în regulă, pentru că trebuie să am o discuţie cu domnul prim-ministru şi să-i transmit mesajul din partea fermierilor. Eu sunt în permanenţă în legătură cu fermierii (...) le ştiu problemele, le ştiam problemele, pentru că fundamentarea bugetului Ministerului Agriculturii a fost făcută pentru a rezolva urgent dificultăţile din agricultura din România", a explicat Barbu.

De asemenea, ministrul le-a solicitat fermierilor să îşi delege un reprezentant care să facă parte din grupul de lucru ce se va ocupa cu elaborarea strategiei Ministerului Agriculturii pe următorii ani.

"Îmi doresc foarte mult să dăm legi şi ordonanţe (...) aşa cum ne-am asumat pe anumite proiecte vitale pentru România. (...) Toate lucrurile pe strategia agriculturii în următorii 4 ani, aşa cum aţi solicitat, le vom discuta în grupurile de lucru în care, sigur, un reprezentant de la dvs. va face parte la nivel naţional", a spus şeful MADR, subliniind că din aceste grupuri vor face parte şi fermieri, dar şi reprezentanţi ai formelor asociative din toate structurile teritoriale şi naţionale.

La rândul său, Dănuţ Andruş, liderul fermierilor care protestează de mai bine de o săptămână în stradă, a apreciat deschiderea ministrului Barbu de a-i chema şi pe ei la consultări, nu doar pe reprezentanţii mediului asociativ, care în opinia sa, "este nefuncţional la nivel naţional".

"Problema fermierilor este la nivel naţional şi nu doar la Afumaţi. Problemele pe care le-am discutat cu dvs. sâmbătă, am observat acea chestiune în care s-a dorit subjugarea acestor discuţii (...) cu acele negocieri care au început luni - este foarte bine că au venit şi cei din mediul asociativ şi au fost consultaţi şi au semnat cu dvs. acel protocol, noi nu ne dezicem de mediul asociativ, dar observăm că el este nefuncţional la nivel naţional şi salutăm deschiderea dvs. vizavi de aceste probleme ale noastre", a afirmat Andruş.

Potrivit acestuia, lista pe care a lăsat-o premierului conţinea o serie de probleme care nu ţineau neapărat de Ministerul Agriculturii, dar care trebuie tratate cu seriozitate.

"Aş vrea să precizez foarte clar că aceste probleme trebuie tratate cu foarte mare seriozitate, pentru că oamenii nu au ieşit în stradă că le e bine în toate domeniile. Au ieşit în stradă pentru că au probleme cu băncile, au probleme cu finanţele, au probleme cu jugul acesta pus în decursul timpului pe umerii noştri, care a devenit insuportabil. Noi nu ne dorim anarhie, ne dorim să mergem acasă şi să încheiem acest lucru, dar cred că trebuie stabilite aceste comisii de lucru nu doar la Ministerul Agriculturii. Din păcate, Ministerul Finanţelor şi celelalte instituţii la care s-au făcut cerinţe nu au venit, ca şi dvs., cu măsuri concrete. Cred că este de dorit pentru ca aceşti oameni să poată să încheie acest protest şi să poată fi formate acele comisii de lucru să se vină cu un calendar concret şi elocvent ca această societate aruncată în aer să intre în normalitate. Ne dorim din toată inima ca acest Guvern şi viitoarele guverne care vor veni în România să ţină cont că aceste probleme trebuie semnalate şi rezolvate cu termene clare, cu un calendar bine definit de legalitate", a adăugat liderul fermierilor protestatari.

Andruş a mai transmis ministrului Agriculturii "trei probleme care s-au ridicat din stradă", care nu sunt doar ale fermierilor, ci ale "oamenilor care au solidarizat cu noi la nivel naţional".

"Mai sunt trei lucruri care cred că ar putea avea loc la Ministerul Agriculturii, iar pentru celelalte vă solicităm sprijinul pertinent, pentru că ştiţi domeniul la Ministerul Finanţelor, la Banca Naţională, la justiţie, pentru că sunt legi strâmbe, neaplicabile la nivel naţional. V-am ruga să luaţi în calcul o măsură în care să fim bonificaţi pentru calitatea produselor agricole, pentru că de foarte multe ori când dăm peste STAS-ul stabilit suntem penalizaţi, iar atunci când dăm un produs calitativ nu suntem bonificaţi. (...) Nu dăm noi lecţii cum să implementaţi aceste lucruri, dvs. aveţi destule departamente cu care puteţi organiza acea consultare publică. Vă rugăm să contribuiţi la acest calendar la care am făcut referinţă şi să intre în funcţiune", a afirmat fermierul.

O altă cerinţă vizează redefinirea fermierului activ, aceasta fiind considerată "o problemă naţională", în opinia lui Dănuţ Andruş.

"V-am rugat să luaţi în calcul de redefinirea fermierului activ, pentru că aici este o problemă naţională în privinţa celor care beneficiază de subvenţiile statului. Bugetul statului este prejudiciat grav, pentru că noi, cei care lucrăm efectiv terenul, nu putem să continuăm pe această latură şi al treilea lucru - v-am rugat să luaţi în calcul despăgubirile pentru distrugerile cauzate de animalele sălbatice, care sunt lăsate în aer. S-a aruncat pisica de-a lungul timpului, ba la mediu, ba în altă parte. Celelalte cerinţe din acele 76 probabil vor continua, iar autorităţile statului vor trebui să găsească deschiderea pentru a colabora, într-un termen foarte scurt, pentru a salva siguranţa naţională a României pe alimentar", a concluzionat el.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat joi dimineaţa cu fermierii care protestează în stradă de mai bine de o săptămână şi care s-au considerat nereprezentaţi de asociaţiile prezente la întâlnirile organizate la minister în această săptămână.

Florin Barbu a avut în această săptămână o serie de întâlniri cu mediul asociativ din agricultură şi industrie alimentară în cadrul cărora a venit cu soluţii la problemele din aceste sectoare. Deşi au fost agreate mai multe măsuri, fermierii care protestează în stradă au anunţat că nu vor înceta protestele şi au venit cu o altă listă de revendicări. AGERPRES/(A - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 03-04-2025 15:58

ANAF: Fraudă de peste un milion de lei identificată în domeniul comerțului online cu parfumuri

Inspectorii antifraudă au verificat un operator economic din Hunedoara care vindea parfumuri pe un site specializat și au constatat că persoanele care controlează societatea s-au sustras de la declararea vânzărilor și implicit a taxelor și impozitelor aferente, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de lei. 'Inspectorii din cad

Economic 03-04-2025 15:25

România a înregistrat anul trecut, pe relația cu SUA, un excedent comercial de peste 968 milioane euro (INS)

România a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii produse în valoare de peste 2,283 miliarde euro și a importat de 1,315 miliarde euro, rezultând un excedent comercial pe relația cu SUA de 968 milioane euro, conform datelor Institutului Național de Statistică, transmise la solicitarea AGERPRES. Valori ridicat

Economic 03-04-2025 14:45

VIDEO Măsurile pentru reducererea la minimum a impactului tarifelor impuse de SUA vor fi discutate punctual săptămâna viitoare (ministru)

Guvernul pregătește deja scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectați, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife, a declarat joi, la briefi

Economic 03-04-2025 14:26

VIDEO Tanczos Barna: Am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale

Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ședința de Guvern. 'Astăzi am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile special

Economic 03-04-2025 13:57

Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu. În opinia sa, Rom&acir

Economic 03-04-2025 12:40

Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis

Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al

Economic 03-04-2025 12:14

Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel

Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i

Economic 03-04-2025 12:00

VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie

Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.

Economic 03-04-2025 11:51

Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul

România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,

Economic 03-04-2025 11:04

UPDATE Circulația feroviară a fost reluată pe distanța Teregova - HM Poarta

Circulația feroviară a fost reluată în condiții de siguranță pe distanța Teregova - HM Poarta, joi după-amiaza la ora 12:58, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'Personalul feroviar din cadrul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara a acționat în zona afectată, împreună cu utilajele din dotar

Economic 03-04-2025 10:51

Despăgubirile plătite de asigurători în baza polițelor RCA au crescut cu 38%

Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Ga

Economic 03-04-2025 10:07

Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat

Curtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației, întrucât actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației î

Economic 03-04-2025 10:01

Un zbor TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat miercuri după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, întreruperea decolării

Zborul unei aeronave TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat, miercuri, pentru efectuarea unor verificări și teste suplimentare, după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, să recurgă la procedura de întrerupere a decolării prin frânare, a anunțat joi operatorul aerian național. 'Compania TAROM anunță că, în con

Economic 03-04-2025 09:39

Visit Borșa Fidelity, program de reduceri pentru turiștii ce vor înnopta în Borșa mai mult de 2 nopți

Turiștii care se vor caza minimum trei nopți la un hotel sau pensiune din Borșa vor primi, din toamnă, prin programul Visit Borșa Fidelity, diverse facilități și reduceri, precum 30% la abonamentul de schi, 15% la magazinul de articole sportive, 15% la restaurant, dar și la toate activitățile turistice organizate în oraș, a anunțat, miercuri, primarul Ion Sorin

Economic 03-04-2025 09:29

Poșta Română a desființat 75% din posturile de la nivel central

Compania Națională Poșta Română a eliminat 75% din posturile de la nivel central, de la 1.200 la 300 de angajați, în timp ce, la nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, se arată într-un comunicat al companiei. 'Poșta Română a impleme