logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Bucura-Oprescu: Vom găsi soluţiile necesare astfel încât, în 2024, românii să beneficieze de creşterile prevăzute în proiectul Legii pensiilor

Imagine din galeria Agerpres

Executivul a aprobat joi proiectul Legii pensiilor, care se bazează pe respect pentru contributivitate şi pe eliminarea inechităţilor şi sunt convinsă că în Guvern vom găsi soluţiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creşterile la pensie prevăzute în acest proiect, a declarat, joi seara, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

"Noi, ca Minister al Muncii şi Solidarităţii Sociale, ne luptăm pentru drepturile românilor, care au dreptul la respect. Acesta este sensul pe care l-am urmărit prin noul proiect de lege cu privire la pensiile publice, un proiect care se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităţilor şi pe puncte de stabilitate, puncte care arată respect pentru muncă. Proiectul a fost aprobat în Guvern", a spus ministrul Muncii la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

 



În ceea ce priveşte sursele de finanţare, ea a subliniat că proiectul a parcurs toate etapele, reprezentanţi din Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană, având un dialog permanent, şi toţi au avut cifrele la dispoziţie.

"Este evident că este un efort comun pe care trebuie să-l facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect. Este foarte important ca, împreună, Guvernul să găsească toate soluţiile, iar primii care trebuie să le găsească, şi sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul Finanţelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală, sigur şi înţelepciune, între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă", a explicat Simona Bucura-Oprescu, menţionând că sursa de finanţare este aceeaşi dintotdeauna, respectiv Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi Bugetul de stat.

Întrebată de unde se vor găsi bani pentru cele două rânduri de majorări din ianuarie şi septembrie, ministrul a precizat că Executivul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2024 şi se vor găsi soluţiile.

"Sunt convinsă că, la fel ca de fiecare dată, fiindcă de fiecare dată guvernele PSD au fost guverne responsabile, după cum şi acest guvern de coaliţie este un guvern responsabil, fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliţie, sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, colegii din Guvern, vom găsi soluţiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creşterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege", a punctat Bucura-Oprescu.

În ceea ce priveşte varianta ca această lege să fi fost promovată electoral şi ulterior majorările de pensii să se amâne, ea a precizat că este exclus, fiind vorba despre "o lege stabilă şi sustenabilă".

"Exclus. Am făcut o lege stabilă şi sustenabilă. Toate aceste calcule, tot acest timp pe care colegii noştri - şi vreau să le mulţumesc aici, în direct, fiindcă, deşi poate nu se vede, efortul nostru din această perioadă nu poate fi descris în cuvinte, a fost un efort susţinut, continuu.(...) şi am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el, şi că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm, şi printr-o lege a pensiilor sustenabile şi aplicabile, şi prin acest proiect de lege", a explicat ministrul Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. El a menţionat că aceasta este "una dintre cele mai importante legi" din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare.

Premierul a punctat că vor fi eliminate toate "inechităţile" din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.

Joi dimineaţa, şeful PNL, Nicolae Ciucă, anunţase că a cerut o clarificare în privinţa impactului bugetar al proiectului Legii pensiilor, care urma să fie analizat în şedinţa de Guvern, în condiţiile în care cifra avansată de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, de 55,6 miliarde lei este diferită de cea de la Ministerul Finanţelor.

"Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie", a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate AGERPRES de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Astfel, de la 1 ianuarie până la 1 septembrie 2024, cheltuiala cu pensiile va fi mai mare, lunar, cu 1,686 miliarde lei faţă de decembrie 2023, când se estimează că vor totaliza 9,66 miliarde lei, şi se va situa la 11,353 miliarde lei/lună. Din septembrie, cheltuielile lunare suplimentare vor fi de 2,489 miliarde lei şi vor însuma 13,842 miliarde lei pe lună.

În total, în perioada septembrie-decembrie 2024, după recalcularea în baza noii legi, cheltuiala cu pensiile se va cifra la aproape 55,37 miliarde lei. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-02-2025 12:09

BCE extinde aranjamentul cadru privind furnizarea de lichiditate în euro BNR printr-o linie repo

Banca Centrală Europeană (BCE) extinde aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale Române (BNR) printr-o linie repo până la 31 ianuarie 2027. 'Banca Centrală Europeană (BCE) a agreat să reînnoiască aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale a

Economic 07-02-2025 11:31

Cea mai mare parte a companiilor imobiliare din sectorul comercial mizează pe creșterea veniturilor, în 2025(studiu)

Aproape 90% dintre companiile imobiliare din sectorul comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) se așteaptă ca veniturile lor să se majoreze în 2025, dar rămân prudente cu privire la evoluția condițiilor de piață, relevă studiul global Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook, dat publicității vineri. Î

Economic 07-02-2025 11:25

Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic dur din partea Rusiei (ambasador)

Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic destul de dur din partea Federației Ruse, dar împreună cu România, care ne-a oferit gaze naturale la preț plafonat, am reușit să asigurăm cu energie electrică și cu căldură malul drept al Nistrului, a declarat, vineri, ambasadorul Victor Chirilă. Acesta a participat la u

Economic 07-02-2025 11:19

Cristian Popa: Ritmul de absorbție și implementare a PNRR este extrem de lent; fără reforme miliardele nu vor mai veni

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este cea mai ambițioasă inițiativă de reforme și investiții pe care România a avut-o vreodată la dispoziție, însă ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent, iar fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de A

Economic 07-02-2025 10:43

Bursa de la București a început în scădere ședința de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 3,07 milioane de lei (618.108 euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,02%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichi

Economic 07-02-2025 09:50

Centrul Național de Coordonare Cybersecurity sprijină implementarea Cyber Resilience Act, la nivelul UE

Centrul Național de Coordonare Cybersecurity (NCC România) va colabora cu partenerii europeni și cu celelalte Centrele Naționale de Coordonare pentru Securitate Cibernetică din Uniunea Europeană pentru a sprijini implementarea CRA (Cyber Resilience Act) printr-o platformă online ce va integra documentația tehnică, proceduri de evaluare a riscurilor și resurse pentru pr

Economic 07-02-2025 07:00

CONAF organizează a treia ediție a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) lansează vineri a treia ediție a 'Maratonului pentru Educație Antreprenorială', o inițiativă care pune în mișcare idei, conectează oameni și creează perspective, cel mai amplu program național care îi pune pe liceeni în centrul transformării. După primele do

Economic 06-02-2025 23:31

Depogaz anunță diminuarea programelor de extracție gaze, începând de vineri; gradul de umplere este de 42,8%

Depogaz anunță că, în prezent, gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 42,8% din capacitatea tehnică de stocare și că, începând de vineri, va diminua programele agreate de extracție. 'Având în vedere: gradul de umplere al depozitelor la această dată, de 42,8% din capacitatea tehnică de stocare; gradul

Economic 06-02-2025 21:51

Ministrul Mediului: Reorganizarea Romsilva începe de sus în jos

Reorganizarea Romsilva începe de sus în jos, iar acesta este și unul dintre motivele pentru care am respins propunerea primită din partea conducerii Regiei, prin care 1.200 persoane și-ar pierde locurile de muncă, dintre care mai bine de jumătate ar fi pădurari, susține ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'E

Economic 06-02-2025 20:41

Luca Niculescu: Am încheiat cu succes toate evaluările OCDE pe care ni le propuseserăm pentru 2024

Toate evaluările OCDE propuse pentru anul 2024 au fost încheiate cu succes, respectiv 12 din 12, a anunțat, joi, Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe și coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE. 'Cu bucurie am aflat azi că am încheiat cu succes toate eval

Economic 06-02-2025 19:33

Tranzacția de vânzare a Telekom Mobile către Vodafone și Digi, cu șanse mari să fie aprobată în primul semestru(Chirițoiu)

Decizia mare în acest an, din punct de vedere al concentrărilor economice, va fi legată de dispariția Telekom, iar operațiunea are șanse mari să fie aprobată undeva în primul semestru, însă trebuie să vedem ce condiții le impunem celor doi cumpărători ale activelor operatorului german - Vodafone și Digi - legate de gradul de acoperire și de calitate

Economic 06-02-2025 19:32

Andronie (CMVRO): România riscă să se confrunte cu probleme grave de siguranță alimentară, din cauza fondurilor insuficiente alocate ANSVSA

România riscă să se confrunte cu probleme extrem de grave în ceea ce privește sănătatea animalelor, siguranța și securitatea alimentară, din cauza fondurilor insuficiente alocate în acest an pentru implementarea programului strategic de supraveghere, control și eradicare a bolilor la animale, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Colegiului

Economic 06-02-2025 18:15

CONAF organizează pe 10 februarie, la Oradea, a doua ediție a Forumului Național 'De Vocație Antreprenoare'

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, în parteneriat cu Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA) și Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA), va organiza în data de 10 februarie 2025, la Oradea, a doua ediție a Forumului Național 'De Vocație Antreprenoare' . Potrivit unui comunicat al CONAF, remis j

Economic 06-02-2025 17:29

Chirițoiu: A fost un an record din punct de vedere al numărului de concentrări economice, peste 100 de operațiuni analizate

Anul 2024 a fost unul record din punct de vedere al numărului de concentrări economice, peste 100, cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România, respectiv preluarea Profi de către Mega Image, fiind autorizată, în premieră, cu impunerea de proceduri transparente pentru listarea/delistarea furnizorilor actuali, a declarat, joi, președintele Consil

Economic 06-02-2025 17:17

Producătorii și importatorii de automobile din România susțin subvenții de 8.500 de euro pentru mașinile electrice în 2025

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) susține implementarea unui nou Program 'Rabla' cu subvenții eficiente, de 8.500 de euro pentru mașinile electrice (EV), care să ofere predictibilitate cel puțin până în anul 2030, susține președintele organizației, Dan Vardie. 'APIA contin