logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fondul Proprietatea a încasat venituri brute de 8,06 miliarde lei în urma ofertei privind acţiunile deţinute la Hidroelectrica

Imagine din galeria Agerpres

Fondul Proprietatea a încasat venituri brute în sumă de 8,064 miliarde lei (excluzând orice opţiune de supra-alocare) în urma ofertei publice iniţiale derulate în legătură cu acţiunile Hidroelectrica, conform unui raport remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.

"Franklin Templeton International Services SARL, în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea SA, în continuarea anunţului de lansare publicat în data de 22 iunie 2023 şi a anunţului subsecvent privind Preţul Final de Oferta publicat în 5 iulie 2023, doreşte să informeze piaţa şi investitorii Fondului că decontarea tranzacţiilor în legătură cu acţiunile aferente ofertei publice iniţiale derulate de Fond în legătură cu acţiunile deţinute în Hidroelectrica s-a finalizat astăzi. În urma Ofertei, Fondul a încasat venituri brute în sumă de 8.064.301.072 lei (excluzând orice Opţiune de Supra-Alocare), care vor fi utilizate în conformitate cu Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Fondului nr. 3 din 15 noiembrie 2022", se menţionează în raport.

Admiterea şi începerea tranzacţionării acţiunilor Hidroelectrica pe piaţa reglementată la vedere a Bursei de Valori Bucureşti vor avea loc în data de 12 iulie 2023. Comisia Indicilor BVB a aprobat în şedinţa extraordinară din data de 6 iulie 2023 procedura de includere a acţiunilor Hidroelectrica în componenţa indicilor bursieri ai BVB, începând cu prima zi de tranzacţionare a acţiunilor companiei la bursă.

Hidroelectrica a anunţat miercuri că preţul de ofertă stabilit în cadrul ofertei publice iniţiale derulate de Fondul Proprietatea cu privire la acţiunile deţinute la Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei/acţiune oferită, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro).

"Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la preţul de ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea acţiunilor oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023. Societatea şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni
vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650", se arăta într-un comunicat al companiei.

Investitorii principali au achiziţionat în total echivalentul a 2,24 miliarde de lei în acţiuni la preţul de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale.

Investitorii de retail au avut dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă. Preţul final de ofertă cu discount pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 100,88 lei/acţiune oferită.

Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în societate.

Acţionarul vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opţiune de supra-alocare, constând în 11.701.067 acţiuni, respectiv 15% din acţiunile oferite.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României.

Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.

Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 şi 2022, Hidroelectrica a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate cantităţile reprezentând producţia brută). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a Societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.

Imediat anterior Ofertei Publice Iniţiale, acţiunile societăţii erau deţinute de Ministerul Energiei (80,06%) şi de Fondul Proprietatea (19,94%). Fondul Proprietatea a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-04-2025 15:37

România are printre cele mai mici prețuri la ouă, la poarta fermei, din Uniunea Europeană

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită. 'Conform Observatorului Prețurilor în Uni

Economic 06-04-2025 14:38

Poșta Română caută să închirieze la clienți de stat clădirea din București unde avea sediul central

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) caută clienți din zona bugetară să închirieze, integral sau etaj cu etaj, clădirea unde avea sediul central, situată pe Bulevardul Dacia din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Avem două variante:

Economic 06-04-2025 13:23

Cotă de TVA de 9% pentru livrarea locuințelor după 1 ianuarie 2025, chiar dacă s-au semnat antecontracte (consultant)

Cota de TVA pentru livrarea locuințelor de până la 120 mp după 1 ianuarie 2025 este de 9%, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite, a explicat consultantul fiscal Mariana Vizoli. 'Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranz

Economic 06-04-2025 12:42

Zetea: Nu oprim activitatea OMD Maramureș, doar o suspendăm; nu poți să cheltuiești banul public în neștire

Activitatea Organizației de Management al Destinației Maramureș (OMD) va fi reorganizată în cel mai scurt timp, după ce a fost suspendată în urma unor verificări ale Corpului de control al Consiliului Județean, care au scos la iveală cheltuieli nejustificate, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. El

Economic 06-04-2025 12:10

Capitalizarea BVB, la cea mai scăzută valoare a anului, în săptămâna marcată de noile taxe ale Administrației Trump

Capitalizarea Bursei de la București s-a redus cu peste 28 de miliarde de lei în săptămâna care se încheie duminică, marcată de anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor noi taxe vamale. În intervalul 31 martie - 4 aprilie, capitalizarea BVB (piața de acțiuni) a scăzut la 345,508 miliarde de lei

Economic 06-04-2025 11:14

Report de peste 2,67 milioane de euro la tragerea Noroc de duminică

Un report cumulat în valoare de peste 13,32 milioane de lei (peste 2,67 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc, iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 14,89 milioane de lei (peste 2,99 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, J

Economic 06-04-2025 11:12

Voican (ANAT): Avem speranța că voucherele de vacanță se deblochează; singura cheltuială care te face mai bogat e turismul

Voucherele de vacanță au susținut mult turismul românesc și dacă le vom avea până la final de aprilie tot ar fi bine, mai ales că mulți tur-operatori au prelungit programul ''Înscrieri timpurii'', a declarat prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican. 'Voucherel

Economic 06-04-2025 10:37

CFR SA: Circulația feroviară este adaptată la condiții meteo nefavorabile, în special pe raza Sucursalelor Iași și Brașov

Circulația feroviară se desfășoară, duminică, în condiții meteo nefavorabile, în special pe raza Sucursalelor Regionale de Căi Ferate Iași și Brașov, din cauza precipitațiilor (ninsori) și a vântului puternic, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. În urma verificărilor efectuate în teren, de către per

Economic 05-04-2025 12:56

Valentin Ștefan: Poșta Română a redus din posturile la nivel central, evitând concedierile

Poșta Română a redus numărul net de posturi din aparatul central de la 370 la circa 300, evitând concedierile, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Am redus numărul net de posturi de la 370 la aproximativ 300, evitând concedierile. În clipa de f

Economic 05-04-2025 11:33

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a scăzut, în martie 2025, cu 8.681 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în martie 2025, de 907.612 persoane, cu 8.681 mai mic în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 8

Economic 05-04-2025 10:00

Meșterii populari din Breb vor avea un loc unde să-și arate măiestria, printr-un proiect de 100.000 de euro

Primul proiect din țară pentru conservarea și reabilitarea cu fonduri europene a unui număr de 12 gospodării din lemn din Breb se va finaliza la sfârșitul anului, iar pentru un alt proiect prin care vom face un târg al meșterilor populari în mijlocul satului am semnat contractul de finanțare în valoare de 100.000 de euro, a declarat primarul c

Economic 04-04-2025 19:02

Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%

Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând

Economic 04-04-2025 17:54

INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m

Economic 04-04-2025 17:50

Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)

Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci

Economic 04-04-2025 17:10

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg