logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Patru din 10 angajaţi cu pregătire specializată se gândesc să ceară o majorare salarială în următorul an (raport)

Imagine din galeria Agerpres

Patru din 10 persoane cu pregătire specializată şi, respectiv, 25% dintre cei fără pregătire intenţionează să ceară o creştere salarială în următoarele 12 luni, potrivit unui raport realizat de o companie de recrutare.

Raportul "Four Reasons Why 2023 Is the Year to Make Your Career Move", realizat de Grafton Recruitment, prezintă paşii pe care un angajat trebuie să îi urmeze pentru a depăşi obstacolele prin abordări diferite şi, implicit, pentru a face pasul către o schimbare de succes în carieră.

Potrivit cercetării, încă din perioada pandemiei, companiile se confruntă cu un fenomen tot mai pronunţat pe piaţa forţei de muncă - marea demisie - care generează o presiune tot mai mare pe creşterea salariilor. Cele mai recente date arată că 41% dintre persoanele cu pregătire specializată şi, respectiv, 25% dintre cei fără pregătire intenţionează să ceară o creştere în următoarele 12 luni.

Contextul economic, lipsa de predictibilitate precum şi efectele războiului din apropierea graniţei au determinat, în ultimul an, tot mai mulţi români să apeleze la cursuri de reconversie profesională, un număr mare de angajaţi fiind dispuşi să îşi părăsească locul de muncă şi să se reorienteze către alte domenii. Aşadar, nevoia de schimbare pozitivă în carieră este, încă, foarte reală şi prezentă pe piaţa muncii. Conform indicelui Microsoft Work Trend, la nivel mondial, 41% dintre angajaţi se gândesc în prezent să-şi părăsească locul de muncă.

"Experienţa vastă pe piaţa muncii ne-a arătat că, deşi simt nevoia unei schimbări, multe persoane se confruntă cu teama de a legăna barca în ape tulburi. Însă, resemnarea pasivă nu este întotdeauna o abordare corectă. Chiar dacă se vorbeşte tot mai mult de o recesiune globală, în prezent există mai multe posturi vacante în diferite sectoare, comparativ cu anii trecuţi. Vorbim astăzi de o rată a locurilor de muncă vacante care aproape s-a dublat la 3% în iunie 2022 de la 1,6% în iunie 2020, conform datelor Eurostat. Iar acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru angajaţii pregătiţi de o schimbare, atât din punct de vedere al oportunităţilor, cât şi din punct de vedere al timpului. În plus, dacă privim şi din perspectiva ofertelor, cu cât sunt mai multe posturi vacante, cu atât mai mulţi angajatori se vor lupta pentru a-şi asigura cel mai bun talent. Iar, din perspectiva angajaţilor, mai multe posturi vacante înseamnă mai multă putere de negociere", a susţinut Elisabeta Moldoveanu, business unit manager, Grafton by Gi Group Holding.

Cu toate acestea, pe măsură ce efectele recesiunii globale se instalează treptat, în companii există angajaţi care se resemnează pasiv şi rămân, în continuare, în poziţiile actuale, oricât de mare este nepotrivirea între dorinţele, competenţele, ambiţiile sau viziunea lor de viaţă. Astfel, frica de nou şi de schimbare începe treptat să înăbuşe "marea demisie", iar în locul ei apare fenomenul "demisiei pasive". Aici intervine abordarea proactivă care poate aduce numeroase beneficii personalului angajat, prin crearea unei imagini pozitive, ce îi poziţionează ca fiind ambiţioşi şi încrezători la interviurile de angajare. În plus, proactivitatea implică, de asemenea, recunoaşterea importanţei dezvoltării competenţelor pe parcursul carierei - un aspect cheie pe piaţa muncii de astăzi.

"Pentru companii compatibilitatea dintre candidaţi şi viitorul loc de muncă este din ce în ce mai importantă. În medie, persoanele care vor intra pe piaţa muncii în 2030 este de aşteptat să îşi reevalueze abilităţile de 8 până la 10 ori pe parcursul vieţii profesionale. Aşadar, intrăm într-o nouă paradigmă în care oamenii sunt acum responsabili de propria capacitate de angajare, iar dorinţa de creştere, dezvoltare şi afirmare într-o companie va aduce beneficii atât angajaţilor cât şi viitorilor candidaţi", a precizat Elisabeta Moldoveanu.

Raportul "Starea forţei de muncă globale, 2022" realizat de Gallup, citat în comunicatul companiei de recrutare, dezvăluie că 85% dintre angajaţi nu sunt mulţumiţi la locul de muncă.

Principalele motive pentru care angajaţii trebuie să adopte proactivitatea în acest an sunt: creşterea ratei locurilor de muncă vacante, nemulţumirea faţă de actualul loc de muncă, recalificarea şi gândirea out of the box. În plus, în peisajul actual al locurilor de muncă, schimbare rapidă, flexibilitatea şi o mentalitate deschisă sunt atuuri de preţ care generează creşterea numărului de locuri de muncă. Conform studiului, un sfert dintre lucrători nu au avut niciodată o conversaţie privind progresul în carieră, rezultatul fiind stagnarea, lipsa de vizibilitate şi experienţă a viitorului candidat.

De asemenea, raportul realizat de Grafton analizează în profunzime barierele ce apar în calea schimbării carierei. Iar una dintre cele mai frecvente este lipsa percepută de timp, care deseori îi împiedică pe angajaţi să avanseze. Însă, cel mai rapid mod în care aceştia pot avansa ţine de dobândirea competenţelor, cea mai valoroasă monedă în peisajul locurilor de muncă de astăzi.

Fondat în 1998 în Milano, Italia, Gi Group Holding este unul dintre liderii mondiali de servicii pentru dezvoltarea pieţei muncii. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 22-01-2025 12:35

2025, un an al provocărilor în imobiliare, dar și al oportunităților susținute de investițiile în infrastructură și de tendința de revenire a românilor în țară (raport)

Anul 2025 va fi unul al provocărilor, dar și al oportunităților susținute de investițiile în infrastructură și de tendința de revenire a românilor din străinătate, consideră consultanții Colliers, în raportul 'Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025'. Economia României și piața imobiliară intră

Economic 22-01-2025 11:43

Doar 8% dintre angajații din România cu venituri ridicate consideră economisirea o prioritate (studiu)

Angajații din România nu pun accent pe educația financiară, în condițiile în care doar 8% dintre persoanele cu venituri ridicate, de peste 10.000 de lei/lună, consideră economisirea o prioritate, în timp ce patru din zece români spun că utilizează până la 90% din venitul lunar, este concluzia unui studiu publicat, miercuri, de Centrul de F

Economic 22-01-2025 11:21

Aproximativ 184.000 de persoane și-au găsit un loc de muncă prin ANOFM, în 2024

Numărul persoanelor angajate, anul trecut, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a fost de 183.849, arată datele publicate, miercuri, de către instituție. Astfel, din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 decembrie 2024, un număr de 92.400 au peste 45 de ani, 30.853 au vârsta cuprinsă între 35 ș

Economic 22-01-2025 10:46

Popa (BNR): Ne aflăm într-o etapă critică a procesului de convergență; creșterea datoriei publice trebuie gestionată cu prudență

România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și pierdere a competitivității dacă vom urma un model economic nesustenabil, caracterizat de creștere bazată predominant pe consum și îndatorare, fără investiții în tehnologie, reforme și inovație, consideră Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Rom&

Economic 22-01-2025 09:23

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 15,8% în primele 11 luni din 2024; importurile s-au redus cu 6,3%

Producția de cărbune a României a depășit, în primele 11 luni ale anului trecut, 1,758 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 15,8% mai mică (minus 329.700 tep) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, d

Economic 21-01-2025 18:38

Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți

Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți, cu un rulaj de 60,848 milioane de lei (12,227 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Bursei de Valori București, cu schimburi de aproape 7,351 milioane de lei, urmate de acțiunile BRD-Groupe Societe

Economic 21-01-2025 16:20

Peste 1,306 milioane de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în noiembrie 2024 (Ministerul Finanțelor)

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dint

Economic 21-01-2025 14:49

Boloș: În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al României

Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), alături de planurile altor 20 de state membre, a anunțat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ''Vestea zilei! În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al Rom

Economic 21-01-2025 14:18

Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi de aproape 130 de milioane de lei, în 2024 (raport)

Comisarii de mediu au efectuat, anul trecut, 47.566 de inspecții în domeniul controlului poluării și în cel al biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate, în creștere cu 7,05% față de 2023, iar amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea de 129,074 milioane de lei, reiese din raportul de activitate al Gărzii Naționale de Mediu (GNM

Economic 21-01-2025 14:16

Târg de produse agroalimentare românești, de Ziua Unirii Principatelor, în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi ''Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie'', informează ministerul. Expozanții prezenți la

Economic 21-01-2025 13:09

Negrescu (consultant economic): Alegerea lui Trump, o oportunitate pentru România; putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani

Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii reprezintă o oportunitate pentru România, fiind un moment T0 de la care putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani, neglijate în ultimii ani, susține consultantul economic Adrian Negrescu. 'Alegerea lui Trump reprezintă o oportunitat

Economic 21-01-2025 13:02

Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

Bursa de Valori București a înregistrat în 2024 cel mai mare număr de tranzacții, respectiv 2,6 milioane, în creștere cu 32% față de anul anterior, a declarat marți președintele BVB, Radu Hanga, la ceremonia de listare pe Bursă a emisiunii de obligațiuni a companiei Autonom. 'Privind înapoi la 2024, capitalizarea de piață a companii

Economic 21-01-2025 11:23

ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București. Programele de formare profesională cu ce

Economic 21-01-2025 10:53

Evoluție mixtă a indicilor bursieri în deschiderea ședinței de marți

Indicii Bursei de Valori București înregistrau o evoluție mixtă la începutul ședinței de marți, iar rulajul se cifra la 8,022 milioane de lei (1,612 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,01%, iar indicele BET-Plus,

Economic 21-01-2025 10:21

UPDATE Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2024 cu circa 6%

Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de 2023 și cu 12% față de 2019, informează Asociația Aeroporturilor din România (AAR). Potrivit unui comunicat al AAR, transm