logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANPC a aplicat amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în 2022, în creştere cu 80,7% faţă de anul precedent

Imagine din galeria Agerpres

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat, în 2022, amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în creştere cu 80,7% faţă de anul precedent, când cuantumul a fost de 120,3 milioane de lei, conform datelor prezentate, joi, într-o conferinţă de presă, de către Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţional pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

În acest context, anul trecut, valoarea amenzilor încasate s-a ridicat la 43,5 milioane de lei, în creştere de la 16 milioane de lei, în 2021, respectiv de la 12,7 milioane de lei, în 2020.

"Pentru ca instituţia să poată obţine aceste rezultate, a fost reintrodus sistemul de monitorizare a autoturismelor prin GPS şi de alimentare prin card, pentru a putea ţine sub control modul în care mijloacele de locomoţie de care dispune ANPC sunt utilizate, în mod eficient, în scopul realizării obiectivelor Autorităţii, în condiţiile gestiunii superioare a bugetului anual", a menţionat şeful ANPC.

Acesta a reamintit de reintroducerea conceptului de Cazier comercial - bază de date actualizată zilnic, menită să inventarieze neregulile înregistrate de echipele de control la operatorii economici şi să poată face posibilă, în timp real depistarea abaterilor repetate ale acestora, fapt care sprijină activitatea de control şi monitorizare a pieţei printr-o apreciere mai exactă a sancţiunilor aplicate, în funcţie de repetabilitatea unei deficienţe.

De altfel, în 2022, Cazierul comercial a fost introdus în transpunerea Directivei Omnibus în legislaţia naţională, care se referă la dublul standard.

Potrivit sursei citate, pe baza acestei Directive a fost aplicată cea mai mare amendă din istoria ANPC, de două milioane de euro, unei companii aviatice care a prejudiciat zeci de mii de consumatori, din România şi din ţările Uniunii Europene, timp de mai bine de un an. O a doua amendă consistentă a fost de 200.000 de euro.

Pe de altă parte, conducerea ANPC a amintit de digitalizarea instituţiei.

"O comunicare susţinută, la nivelul întregii ţări, realizată într-o manieră comodă, pentru a diminua distanţele fizice între diverse regiuni ale ţării - întâlnirile online periodice, înregistrate - dar şi grupurile de lucru între angajaţii instituţiei de pe întreg cuprinsul ţării, pe diverse domenii, realizate cu o frecvenţă sporită, folosind tehnologia actuală de comunicare mobilă, prin whtsapp, au făcut posibile aceste schimbări în modul de lucru şi în tipul rezultatelor înregistrate, pe care ANPC le-a adus, prompt, la cunoştinţa publicului, prin intermediul presei. ANPC se apropie vizibil de momentul în care va deveni o instituţie digitalizată, în urma finalizării unor proiecte europene pe această temă - cel de digitalizare a instituţiei şi cel de realizarea a unei platforme online de consolidare a capacităţii de reglementare, implementare, evaluare şi derulare a activităţilor de soluţionare alternativă a litigiilor. În acest context, a fost introdusă în instituţie utilizarea pe scară largă a semnăturii electronice, a corespondenţei pe mail, în mod intensiv, fiind folosite mesaje standardizate de răspuns, acolo unde este cazul, pentru a economisi timpul alocat activităţilor de rutină, dar şi pentru a reduce drastic tipărirea documentelor pe hârtie", se arată într-o comunicare a Autorităţii.

Potrivit sursei citate, în cursul anului trecut, au fost înfiinţate patru comandamente noi de vacanţă estivală, în afara celui tradiţional dedicat Mării Negre şi Deltei Dunării, în zonele Valea Prahovei - Braşov - Sibiu - Harghita, Moldova - Bucovina, Maramureş şi Mehedinţi, pentru a supraveghea piaţa, astfel încât turiştii care aleg să-şi petreacă un concediu în România să întâmpine cât mai puţine probleme.

De asemenea, au apărut şase comandamente noi de iarnă, în afara celui tradiţional, de pe Valea Prahovei.

Datele centralizate arată că, prin Comandamentul de iarnă 2022-2023, în acest sezon, au avut loc acţiuni de control în şapte regiuni preferate de către turişti, respectiv: Valea Prahovei, Braşov, Băile Herculane (judeţul Caraş-Severin), Rânca (judeţul Gorj), Bucovina, Maramureş şi Băile Felix.

Cele aproximativ 1.700 de acţiuni de control au fost derulate, timp de 5 săptămâni, în perioada 12 decembrie 2022 - 13 ianuarie 2023, de către 212 comisari ANPC, pentru deplasarea cărora Autoritatea a cheltuit circa 172.000 lei.

În urma neregulilor înregistrate, au fost aplicate mai multe sancţiuni, după cum urmează: 1.504 de amenzi contravenţionale, în valoare de circa 9,8 milioane de lei (încasaţi 1,8 milioane de lei), 793 de avertismente, oprirea definitivă a produselor neconforme, în valoare de aproximativ 735.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 294 de operatori economici, propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 72 de operatori economici, propunerea închiderii temporare pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 10 unităţi, propunerea închiderii temporare pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, pentru două unităţi, precum şi propunerea închiderii definitive a 6 unităţi.

Pe lista abaterilor constatate s-au regăsit folosirea unor produse şi proceduri nesigure; prestarea serviciilor de alimentaţie publică fără autorizaţie; utilizarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depăşite; modificarea stării termice a produselor alimentare; folosirea unor ustensile de bucătărie neconforme; lipsa afişării alergenilor în listele meniu; folosirea unor produse de patiserie cu etichetare incorectă/incompletă; lipsa afişării procentului de grăsime din brânzeturi şi a ţării de origine precum şi a calităţii legumelor şi fructelor; depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare; reutilizarea ambalajelor materiilor prime; folosirea unor produse cu modificări organoleptice, a unora fără elemente de identificare şi caracterizare; depozitarea produselor direct pe paviment; folosirea unor cântare fără verificare metrologică; utilizarea, pentru cazare a unor camere cu neconformităţi (cu cearşafuri şi perne neigienizate, cadă cu mucegai, grătarul caloriferului sau capul de duş ruginite, fără protecţie pentru saltea, cu prosoape şi lenjerie colorate etc.); utilizarea unor blocuri alimentare neigienizate, cu aragazuri cu depuneri de grăsime arsă, spaţii frigorifice cu rugină şi neigienizate, utilaje necurăţate, cu aluat remanent, încăperi cu pereţi, paviment şi suprafeţe necurăţate, cu urme de coroziune, vopsea exfoliată, tăvi murdare, cu resturi grosiere aderente. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dadârlat)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e

Economic 17-04-2025 13:43

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus

Economic 17-04-2025 13:29

ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale

Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm

Economic 17-04-2025 13:16

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.