logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sibiu: Aeroportul Internaţional, afectat după anunţata plecare a companiei Ryanair din 2023

Imagine din galeria Agerpres

Compania low-cost irlandeză Ryanair a anunţat Aeroportul Internaţional Sibiu (AIS) că din 2023 va renunţa să mai opereze curse aici, ceea ce afectează aeroportul sibian, care deja caută soluţii pentru a le oferi pasagerilor posibilitatea de a călători cu alte companii pe rutele respective, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul AIS, Marius Gîrdea.

Ryanair a început să renunţe la rutele de la Sibiu de o lună de zile.

"Nu am primit un document, am avut discuţii prin videoconferinţă în care ne-au anunţat (...) Ei mai au trei rute pe care le operează sezonul ăsta de iarnă, adică până la finalul lui martie, când se închid şi acele rute, iar celelalte le-au închis deja de vreo lună jumate - două", a explicat directorul AIS, Marius Gîrdea.

Plecarea Ryanair de pe AIS înseamnă o pierdere evaluată la 24.000 de pasageri pe perioada verii, când avea maxim de transport la Sibiu.

"Ne afectează, pentru că în vara asta au avut 9 destinaţii, cu 2 frecvenţe pe săptămână, ceea ce înseamnă 18 zboruri în fiecare săptămână, ceea ce nu e puţin, la nivel de lună, asta înseamnă undeva la 80 de zboruri, la capacitatea lor, dacă punem 150 de pasageri pe sens, adică 300 de pasageri la fiecare aterizare - decolare ori 80 înseamnă 24.000 de pasageri pe lună, în lunile de vară", a precizat Marius Gîrdea.

Potrivit directorului AIS, Ryanair renunţă să mai opereze la Sibiu, din cauză că nu avea ocupate în proporţie de 90 la sută aeronavele, la fiecare decolare. Cea mai rentabilă cursă operată de Ryanair la Sibiu a fost cea de Corfu (Grecia), vara.

Ryanair beneficia la Sibiu de reduceri de până la 50 % la tarifele aeroportului.

"Ei nu au accesat la noi ajutoare de stat, pe alte aeroporturi au avut stimulente de genul acesta. La noi aveau în contract, politica comercială de stimulare de rute noi şi beneficiau de o serie de discount-uri la tariful de aterizare şi cel de pasager, la cel de aterizare, 50 % şi la pasageri, 40 %", a arătat Marius Gîrdea.

Înainte de a decide că pleacă de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, Ryanair a solicitat să fie sprijinit financiar ca să mai opereze rutele de aici.

"Asta a fost şi una din solicitările lor, să încercăm să-i sprijinim financiar, dar eu cred că pentru noi, pentru aeroport nu este sănătos mecanismul acesta, adică poate funcţiona o perioadă, dar ce faci după aceea", a declarat Marius Gîrdea.

AIS speră ca în 2023, o altă companie low-cost, Wizz Air, să preia o parte din rutele operate de Ryanair sau să dezvolte şi altele şi să pornească activitatea la Sibiu compania Fly Lili. Aeroportul sibian se bazează pe susţinerea Consiliului Judeţean (CJ) şi în 2023, potrivit lui Marius Gîrdea.

"Acum soluţia este în felul următor: noi avem mecanismul ăsta cu politica comercială, avem ajutorul de stat aprobat prin decizia Comisiei în anul acesta, prin care avem 6 rute dedicate, să zic aşa, pe care intenţionăm cu sprijinul CJ-ului să le operăm. Vom vedea dacă va fi cineva interesat. Speranţa mea şi tot ceea ce mă focusez la momentul ăsta este în felul următor, pentru că am am două direcţii pe parte de operare: una să vedem cu cei de la Wiz Air ce putem să dezvoltăm sau măcar să revenim la perioada anterioară pandemiei, când aveau două avioane aici, acum au doar unul; al doilea, am speranţa că operatorul aerian Fly Lili, care urmează să îşi aducă avioanele, din câte ştiu, două sau trei urmează să vină până în primăvară, să înceapă operarea şi să preia o parte din rute sau alte rute. Până la urmă, pentru un aeroport, (...) din perspectivă financiară, contează frecvenţa şi numărul de operări, că asta înseamnă să transpui în bani la finalul zilei", a arătat Marius Gîrdea.

AIS este sigur deocamdată pe trei companii care vor opera şi în 2023: Lufthansa, Austrian Airlines şi Wizz Air.

"Din nefericire, dacă ne uităm la operatorii pre-pandemie la cei care operează acum, numărul lor a scăzut. Noi ştim că în luna aprilie a anului viitor cu certitudine va opera Lufthansa şi Austrian, care sunt partenerii noştri tradiţionali şi Wizz Air-ul care este low-cost-ul tradiţional", a concluzionat Marius Gîrdea.

Pentru 2023, la Sibiu este posibil să înceapă să zboare companiile FlyLili şi Air Connect, care şi-au arătat intenţia de operare aici.

Ryanair este considerată cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, fondată în anul 1985 în Irlanda, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul AIS. Compania aeriană Ryanair şi-a lansat operaţiunile la Aeroportul Internaţional Sibiu începând cu luna iunie 2021. Ryanair operează zboruri directe de la Sibiu spre Bruxelles Charleroi, Dublin, Veneţia Treviso şi Viena. AGERPRES/(AS-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 103

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-06-2025 09:18

Cristian Popescu Piedone: ANPC nu emite autorizații de funcționare sau autorizații de construire

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu emite autorizații de funcționare sau autorizații de construire, a precizat Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, într-o postare pe Facebook, în contextul începerii Comandamentului Litoral și Delta Dunării 2025 al instituției. ANPC informează, astfel, publicul și operatorii

Economic 14-06-2025 08:56

INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,1% în primele patru luni; importurile s-au majorat cu aproape 37%

România a produs, în primele patru luni din 2025, o cantitate de țiței de 840.000 tone echivalent petrol (tep), cu 63.900 tep mai mică (-7,1%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-aprilie 2025, peste 2,98 mil

Economic 13-06-2025 19:22

AmCham: România nu mai are luxul de a amâna deciziile dificile și de a tergiversa asumarea unor politici

Întârzierea unui acord politic pentru formarea unui Guvern stabil care să-și asume măsurile economice și fiscale de care România are nevoie crește îngrijorarea în rândul comunității de afaceri, tensiunea în societate și transmite semnale negative către partenerii instituționali, finanțatori și agențiile de rating, avertizează

Economic 13-06-2025 18:28

USLM: Metroul este la un pas să cadă; solicităm aprobarea bugetului Metrorex pe 2025

Uniunea Sindicatului Liber din Metrou (USLM) solicită aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al societății Metrorex, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru a putea achiziționa materialele necesare unei bune funcționări a metroului bucureștean. ''Noi, cei din metrou, nu cerem d

Economic 13-06-2025 16:00

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi, când a împrumutat 1,11 miliarde de lei, la dobânzi de 7,52% pe an, respectiv 7,46% pe an, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark. Valoarea nominală a celor două emisiuni suplimentare a fost de 75 de mi

Economic 13-06-2025 15:13

Investițiile străine directe au scăzut cu 12%, în primele patru luni

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele patru luni ale acestui an, 1,99 miliarde de euro, în scădere cu 12% față de 2,27 miliarde euro consemnate în perioada similară a anului trecut, informează Banca Națională a României printr-un comunicat remis vineri AGERPRES. '

Economic 13-06-2025 15:01

Deficitul de cont curent a crescut cu 60% în primele patru luni, la peste 10,1 miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 10,103 miliarde de euro în perioada ianuarie-aprilie 2025, în creștere cu 60,6% comparativ cu deficitul de 6,289 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate vineri. Balanța bunurilor a consem

Economic 13-06-2025 15:00

Popa (BNR): Piețele financiare ne penalizează deja; o vor face cu o intensitate mai mare dacă nu venim cu un plan solid

Piețele financiare ne penalizează deja și o vor face cu o intensitate mult mai mare dacă România nu vine rapid cu un plan solid și credibil de reducere a deficitului bugetar, a afirmat, vineri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR). ''Am avut recent curiozitatea să ur

Economic 13-06-2025 14:42

Bogdan Ivan a anunțat finalizarea celor două scheme de sprijin de 300 de milioane de lei pentru Praid

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat, vineri, finalizarea procedurilor ce vizează alocarea a 200 de milioane de lei pentru repararea daunelor provocate de inundațiile de la Praid și a 100 de milioane de lei pentru antreprenorii din turism ce activează în zona afectată de inundații.

Economic 13-06-2025 13:13

(P) Liviu Neagu, CEO Bergerat Monnoyeur România: Caterpillar pune împreună oamenii și tehnologia. La aniversarea unui secol de existență, aducem un nou concept de comunicare între operatori, mașini și antreprenori

Bergerat Monnoyeur România celebrează, zilele acestea, un secol de inovație și excelență în domeniul utilajelor pentru construcții, o sută de ani de când utilajele și tehnolo

Economic 13-06-2025 13:06

Burduja: Astăzi se împlinesc 70 de ani de la 'prima tură' la Dispecerul Energetic Național

Dispecerul Energetic Național - celebrul DEN este una dintre cele mai importante instituții din România, un nod strategic care asigură, în fiecare secundă, funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național, a scris vineri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi (vineri, n.r.) se împlinesc 70 de ani de la

Economic 13-06-2025 12:28

România se numără printre țările UE cu cele mai importante creșteri ale producției industriale în luna aprilie

Producția industrială în UE a scăzut în luna aprilie 2025, comparativ cu luna martie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai importante creșteri ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în aprilie comp

Economic 13-06-2025 11:02

Persoanele fizice se pot înscrie la Rabla Auto din 19 iunie; AFM publică un clip cu pașii necesari

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va demara, pe 19 iunie, sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în programul Rabla Auto 2025 pe site-ul www.afm.ro, în acest sens fiind publicat un clip video informativ cu pașii de urmat, a anunțat vineri instituția, printr-un comunicat. 'Am pus

Economic 13-06-2025 10:58

Peste 1000 de dosare de daună deschise în primele două săptămâni din iunie ca urmare a furtunilor recente

Peste 1000 de dosare de daună au fost deschise doar în primele două săptămâni ale lunii iunie ca urmare a inundațiilor și furtunilor recente, care au afectat mai multe zone din țară, conform Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Astfel, în total, în această primă parte a anului, peste 5.

Economic 13-06-2025 10:40

Consumul final de energie electrică în economie, în scădere cu 0,2% în primele patru luni

Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele patru luni cu 5%, respectiv cu 1,5% față de perioada similară din 2024, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 0,2%, iar cel al populației a urcat cu 5,5%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, principa