Gal (ANRM): Trebuie accelerat procesul de intrare în faza de dezvoltare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră

Procesul de intrare în faza de dezvoltare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră trebuie accelerat, deoarece după anii 2030 valoarea acestor zăcăminte se va reduce semnificativ şi nu vor mai rentabile din punct de vedere comercial, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Sorin Călin Gal, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
"Pe proiectul Neptun, toată lumea ştie că Exxon a decis să se retragă din România şi nu numai din România... Exxon este într-o campanie de vânzare de active pe întreg mapamondul. Ei s-au concentrat pe câteva zăcăminte de zona de vest a Africii şi în rest au vândut şi vând în continuare active din Marea Nordului, din Marea Neagră, din Marea Mediterană şi, probabil, se vor concentra spre alte zone. Procesul este în curs de derulare. Romgaz a făcut o ofertă şi, în acest moment, negociază achiziţia companiei ExxonMobil Bahamas, care este titular în procent de 50% în acordul pe Neptun Deep. Împreună cu OMV Petrom, care este cu 50%, celălalt partener din proiect, urmează să treacă la faza de dezvoltare. Aici avem o mică problemă, pentru că termenul-limită este martie 2022, când va trebui să declare intrarea în faza de dezvoltare a zăcământului comercial. Cei de la Exxon au venit cu o solicitare de a amâna acest termen, iniţial pe cinci ani, apoi pe trei ani, şi deocamdată sunt doar discuţii. Eu am spus că atâta timp cât sunteţi într-o negociere de a părăsi acordul petrolier nu pot să ştiu ce îşi va dori OMV Petrom şi cu noul partener, dacă acela va fi Romgaz sau altcineva", a spus Gal.
Oficialul ANRM a adăugat că procesul de intrare în faza de dezvoltare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră trebuie accelerat.
"Din discuţiile purtate în ultimul timp cu ExxonMobil, cu OMV Petrom, cu Lukoil, Romgaz şi toţi partenerii care sunt în Marea Neagră, datorită apariţiei Green Deal şi a situaţiei existente pe piaţa internaţională a gazelor, eu sunt de părere şi probabil că şi Guvernul va fi de aceeaşi părere, că trebuie accelerat procesul de a se intra în faza de dezvoltare şi exploatare a acestor gaze, pentru că după anii 2030 probabil că valoarea acestor zăcăminte se va reduce semnificativ, va scădea cererea de ţiţei şi de gaz natural şi nu vor mai rentabile din punct de vedere comercial. Investiţiile sunt foarte mari în zona de offshore. Doar pentru proiectul Neptun vorbim de cel puţin 3,7 - 4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea zăcământului şi pentru exploatarea sa", a menţionat reprezentantul ANRM.
În viziunea lui Gal, "nu trebuie să fie nimeni speriat că nu o să avem ţiţei sau gaz", însă problema va fi că, peste 9 - 10 ani, "probabil vor dispărea maşinile cu motor termic şi se va diminua foarte mult cererea de ţiţei".
"Unele zăcăminte comerciale din România sunt exploatate de 160 de ani. Sunt sonde care au fost săpate acum 100 de ani şi încă funcţionează. Rezervele dovedite, declarate de către companiile care sunt listate la bursă sunt la un anumit nivel, dar există şi rezerve care urmează un curs. Avem zăcăminte la Romgaz care au anul-limită economic, anul 2071. Pe de altă parte, datorită noilor tehnologii apărute şi a cercetării care se face în domeniu, există o mulţime de metode pentru creşterea factorului de recuperare, fapt care prelungeşte durata de viaţă a unui zăcământ. Deci, nu trebuie să fie nimeni speriat că nu o să avem ţiţei sau gaz. Problema va fi că peste 9 - 10 ani probabil că vor dispărea maşinile cu motor termic şi se va diminua foarte mult cererea de ţiţei. Pe de altă parte, va fi rentabil ţiţeiul cel mai ieftin", a explicat Sorin Călin Gal.
Conform directorului general al ANRM, proiect Midia - Pelican al celor de la Black Sea Oil & Gas se află în derulare la acest moment, iar producţia efectivă de gaze naturale este preconizată să demareze în luna decembrie a acestui an.
"Acum patru ani, la o conferinţă dădeam primele date despre cele 200 de miliarde de metri cubi din Marea Neagră şi mai spuneam ceva, tot atunci, că statul român va trebui să facă tot ceea ce este necesar pentru a se putea, cât mai repede, trece la exploatarea acestor gaze. Timpul a curs în favoarea noastră şi avem un proiect în derulare astăzi, care este în dezvoltare, Midia - Pelican al celor de la Black Sea Oil & Gas, şi care sper să înceapă în luna decembrie să producă efectiv primele gaze naturale. Situaţia pe celelalte perimetre nu este foarte îmbucurătoare. Cei de la Lukoil au săpat o sondă în cursul anului 2019 care a infirmat un model tehnologic stabilit iniţial şi în urmă cu câteva luni de zile au iniţiat o reprocesare a seismicii 3D urmând să intre într-o fază de doi ani de zile de evaluare a structurilor şi a zăcământului potenţial comercial din perimetrul Trident. Celălalt perimetru, al Lukoil şi Romgaz, au renunţat la el în 2017 pe motiv că nu prezenta un interes comercial. De asemenea, cei de la Lukoil, parteneri cu Romgaz pe perimetrul Trident, se uită foarte atent şi la dezvoltarea zăcământului folosind instalaţii existente sau în construcţie sau instalaţii viitoare care ar putea fi construite pe zăcământul Neptun. Şi noi considerăm că o exploatare comună a două perimetre este mai rentabilă din punct de vedere economic, scăzând costul instalaţiei de suprafaţă", a afirmat Gal.
Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), sub egida Ministerului Energiei, organizează, în perioada 6 - 8 septembrie, simpozionul Român al Energiei - SIREN 2021 cu tema "Sectorul Energetic Românesc - Şansa unui nou început".
CNR-CME cuprinde cea mai mare reţea naţională de specialişti din domeniul energiei şi este principala organizaţie din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de
Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie
Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța
MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea