Bihor: Vinuri din toată ţara, aduse de 22 de crame la Salonul Millésime de la Oradea

Un număr de 22 de crame din România prezintă, de vineri până duminică, peste 200 de vinuri autohtone, un stand special fiind dedicat soiului Fetească neagră, "regina" din acest an a Salonului Vinurilor Millésime.
"Ne bucurăm că prima zi a Salonului Millésime a fost un succes. Am avut un public foarte numeros, chiar peste aşteptări dată fiind perioada scurtă în care am anunţat evenimentul. Ne pare bine că astfel producătorii au avut ocazia să stea la poveşti, în sfârşit, faţă în faţă cu consumatorii. Din Bihor, singura cramă prezentă este Familia Darabont, iar din Crişana-Ardeal amintim Cramele Dradara, Dorvena, Nachbil, Silvania, Miniş, împreună, desigur, cu cele de tradiţie, Crama Davino din Dealu Mare, Corcova (Mehedinţi), Jidvei, Cotnari, Recaş. Alături de ei sunt şi mai micii producători, care fac vinuri artizanale de pe loturi mai mici, în cantităţi în mici, în special pentru restaurante şi magazinele de specialitate", a declarat, pentru AGERPRES, Georgeta Bocşe, organizator.
În Corpul L al Cetăţii Oradea, cramele au fost organizate pe zone geografice, pentru ca vecinii să fie aproape unii de alţii, pentru ca vizitatorii să aibă o percepţie mai bună asupra zonelor viticole şi să facă mai uşor comparaţii.
Familia Darabont a venit cu o premieră la nivel naţional, şpriţ la doză, din vin alb (Fetească regală) şi rose (Merlot), dar şi cu alte elemente inovative: sistemul de închidere cu screw cap al sticlei şi, pentru prima dată, cu etichetă termosensibilă (care se albăstreşte, din gri, la temperatura optimă de răcire).
"Suntem o cramă nouă, avem 40 de hectare, 13 soiuri, mai ales roşii. Avem o gamă Darabont şi o nouă gamă de şpriţ, pe care am scos-o chiar anul acesta pe piaţă. Pentru şoferi nu e indicat, pentru că are 6% alcool. Dar pentru o seară liniştită e ok. Vinurile sunt tinere, dar încercăm să scoatem tot ce se poate din soi, din arome, să fie cât mai uşor de înţeles, cât mai uşor de băut", a declarat oenologul şi viticultorul Szilvia Mate.
Crama Dradara (de la numele copiilor patronilor - Dragoş, Rareş şi Daria) din Arad, cu vreo 20 de hectare, are o cultură de viţă-de-vie relativ tânără, plantată în 2014 şi a ieşit pe piaţă în 2018 cu primele sortimente. În prezent oferă vinuri sub nouă etichete, inclusiv o Fetească neagră în ediţie limitată de 2.700 de sticle, o premieră la salonul orădean. Au cultivat un soi nou în zonă, Palava, originar din Cehia.
"Cramele Ulm sunt de fapt o asociaţie de cinci entităţi şi producători din judeţul Sălaj, concept care încă nu este un fapt atât de popular în România, dar este un efort de apreciat şi ne bucurăm că există iniţiative de acest fel. Avem aici reprezentate Fort Silvan, care s-a lansat anul trecut şi Cramele Agoston", a precizat Georgeta Bocşe, organizator al salonului, în turul oferit ziariştilor.
Şimleu Silvaniei s-a prezentat cu cea mai lungă tradiţie din zona Transilvaniei, Silvania, brand reînviat, în 2017, cu spumante obţinute prin metoda tradiţională (fermentare în sticlă, trei ani, în pivniţe lungi de 3,5 km, la 60 de metri în pământ), cu premii şi recunoaştere internaţională. Pe gama lux oferă cinci sortimente şi pe gama premium, alte cinci.
La standul Feteasca neagră, conferenţiarul universitar Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, a făcut o scurtă rememorare a celor spuse în atelierul anterior dedicat acestui soi de valoare.
"Feteasca neagră, pe lângă faptul că e un soi emblematic pentru România, are şi nişte atuuri. Este chiar cel mai vechi soi, nu numai românesc. S-a demonstrat prin studii genetice că derivă din Vitis silvestris. Prin ceea ce oferă genetic demonstrează că ea, Feteasca neagră, este un soi emblematic al lumii, nu vrem să spunem lucruri mari, dar face parte din primele soiuri de struguri. Zona ei de origine e prin Moldova, pe Prut, are tot felul de diminutive - Pasărea neagră, Rândunica neagră - pentru că o folosesc şi cei din Republica Moldova. Pe plan naţional, se discută de ea de prin 1900 ca identitate, pentru că este un soi dificil. Fiind un soi rustic şi sălbatic, este foarte viguros şi destul de greu de ţinut în mână de către viticultor. Dar, deşi e dificilă, îţi dă şi satisfacţii apropo de calitate, cu vinuri premiate la fiecare concurs. Povestea ei a început la Dealu Mare şi Valea Călugărească şi acum avem peste 3.000 de hectare de Fetească neagră la nivel naţional", a spus Dorin Popa, specialist oenolog şi organizator al salonului.
Unul dintre cei mai mai producători de vinuri, Jidvei (cu peste 70 de vinuri), nu mai are nevoie de nicio prezentare, dar a onorat Salonul de vinuri orădean, punând astfel accent pe evenimentele de educaţie şi informare precum acesta. În standul lor de prezentare, cu game premium, Ana, Maria, Mysterium, cu medalii printate pe etichete, s-au evidenţiat şi vinurile Cramei Navigo, nou achiziţionată de Jidvei.
"E cea mai mare suprafaţă cultivată cu Sauvignon Blanc din Europa în acelaşi loc, cam 500 de hectare. Avem patru crame: Jidvei, Blaj, Bălcaciu şi Tăuni. Tăuni e singura şi cea mai mare cramă gravitaţională din Europa de Est şi printre cele mai mari din Europa", a precizat reprezentantul Jidvei.
Din apropierea lor geografică a participat şi Crama Lechburg, din Bistriţa-Năsăud, o cramă relativ tânără, dar cu rezultate excepţionale. În urmă cu o săptămână, a câştigat o medalie de aur la concursul Mundus Vini, din Germania, cu o Fetească neagră, "cel mai bun vin roşu românesc" prezent în concurs, după cum scrie pe diplomă, remarcat între cele circa 80 de vinuri româneşti şi din peste 4.500 de probe în concurs.
Din Podgoria Târnave au sosit reprezentanţii Cramei Villa Vinea, din Mureş, care au adus o gamă foarte variată de vinuri, de la spumante, la vinuri roşii şi de desert, inclusiv din soiuri vechi, austriece, precum Kerner şi Zweiger.
Organizatorii salonului au ţinut să aprecieze în mod deosebit prezenţa uneia dintre "cele mai vechi, mai emblematice şi mai apreciate crame din România", Davino, cu al lor "Purpura valahica", unul dintre cele mai preţuite vinuri Fetească neagră din România.
La capitolul importatori, organizatorii au evidenţiat un orădean, Cornel Hodişan, care aduce în ţară peste 600 de vinuri din zone renumite ale lumii, un mare pasionat cultivator de viţă-de-vie, producător de vinuri în Italia, şi în Bihor de anul viitor, precum şi proprietar al primului wine-bar select din Oradea, deschis recent în centrul istoric al municipiului.
Salonul Vinurilor Millésime are loc, în perioada 3 - 5 septembrie, în Cetatea Oradea, fiind organizat de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, care din anul 2010 s-a dedicat culturii şi civilizaţiei vinului, educării consumatorilor şi promovării vinului românesc. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis pe verde ultima ședință de tranzacționare a săptămânii
Bursa de Valori București (BVB) a închis în creștere pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a atins 46,44 milioane lei (9,33 milioane euro). Pe Piața Reglementată, cele mai lichide au fost titlurile BRD - Groupe Societe Generale - 7,09 milioane de lei, urmate de titlurile Banca Transilvania - 7,04 milioane de lei, și
Operatori economici care comercializează preparate și conserve din pește, amendați de ANPC cu 1,31 milioane de lei
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au continuat vineri controalele la operatorii economici care comercializează preparate și conserve din pește și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 1,31 milioane de lei, iar în cazul a opt societăți a fost dispusă oprirea temporară de prestare de servicii din cauza deficiențelor constatate, informează un co
CONAF, dezacord față de eliminarea cotei de gen în conducerile companiilor de stat; solicită reanalizarea modificării legislative
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare și dezacordul față de modificarea recentă a prevederilor art. 5 alin. (5) din OUG privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în condițiile în care noua formulare a textului de lege condiționează aplicarea cotei minime de gen în com
Antreprenorul român Spedition UMB va construi lotul 2 al autostrăzii Pașcani - Suceava
Spedition UMB va construi lotul 2 Roșcani - Suceava, în lungime de 29 de kilometri, al autostrăzii Pașcani - Suceava (A7), a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, într-o postare pe pagina sa de socializare. 'Antreprenorul român (Spedition UMB) are la
Cristea Valentin (IMM România): Autoritățile statului trebuie să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor
Legea prevenirii trebuie aplicată în cadrul controalelor efectuate de autoritățile statului, acestea trebuind să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor, susține președintele IMM România Regiunea Sud-Vest Oltenia, Cristea Valentin. Conform unui comunicat remis vineri AGERPRES, IMM România a organizat vineri, împr
Dacă nu vom diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu (raport)
Dacă România nu va diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu, am putea asista la ieșiri de capitaluri din țară, s-ar produce mari presiuni către deprecierea monedei naționale, se arată în introducerea Raportului de analiză a convergenței 'România - Zona Euro Monitor', nr. 18 din 2025 'Rel
Chirițoiu: Inițiativele din cadrul IPCEI vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare și în producția de radioizotopi medicali
Inițiativele ce se vor în cadrul Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI) vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare, în dezvoltarea lanțului valoric pentru tehnologiile SMR și AMR sau în producția de radioizotopi medicali, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chi
Burduja: Energia nucleară va salva vieți în România
Scrisoarea de sprijin pentru un proiect european în domeniul energiei nucleare, la care participă și România, a fost aprobată săptămâna aceasta în cadrul Forumului la nivel înalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI), a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Buduja. 'Energia nucleară va salva vie
Cosmin Marinescu: Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice
Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice, interne și externe, iar pentru România, provocările cheie rămân cele legate de consolidarea finanțelor publice și de sustenabilitatea financiară, a declarat, vineri, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cosmin Marinescu, la cea de-a treia ediție a For
ANSVSA: România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național
București, 11 apr /Agerpres/ - România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Finanțare de aproape 675 milioane de lei pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare în România (AFM)
Un număr de 26 de fabrici de reciclare vor fi construite în România, cu finanțare de 674,75 milioane de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea urmând să devină funcționale până la data de 30 iunie 2026, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 984,6 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de
Isărescu: Educația financiară este un lubrifiant al mecanismelor economice
Educația financiară este un lubrifiant al mecanismelor economice, iar politicile monetare, fiscale, în general politicile guvernamentale funcționează mai bine într-un mediu social și politic educat financiar, a afirmat, vineri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la cea de-a treia ediție a Forumului educației financiare.
DISB2025/Sandu (ACAROM): Industria auto din Europa investește, anual, aproximativ 70 de miliarde de euro în cercetare
Industria auto europeană investește, anual, aproximativ 70 de miliarde de euro în cercetare pentru tehnologii aplicabile pe vehicule, cât și în tehnologii de decarbonizare, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Adrian Sandu.
Investițiile străine directe au scăzut cu 38%, în primele două luni
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele două luni ale acestui an, 1,03 miliarde euro, în scădere cu 38% față de 1,66 miliarde euro consemnate în perioada similară a anului trecut, informează Banca Națională a României printr-un comunicat remis vineri AGERPRES. 'Investițiile