logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CORECTURĂ INTERVIU Patrick Griffin: România va avea anul viitor cea mai nouă versiune a sistemului de apărare Patriot

Image

În interviul cu titlul "Patrick Griffin: România va avea în acest an cea mai nouă versiune a sistemului de apărare Patriot", difuzat la ora 11:00 pe fluxul Economic Intern, în titlu şi lead se va citi corect "anul viitor".


Retransmitem ştirea în forma corectă:

România va primi în a doua jumătate a anului viitor cea mai nouă versiune a sistemului american de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Patrick Griffin, manager de program al sistemului de rachete Patriot în România, în cadrul companiei Raytheon Missiles and Defense.


Ţara noastră are, în acest moment, un sistem de tragere Patriot, pe care compania americană l-a livrat în septembrie 2020.

Totodată, România va deveni prima ţară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, după ce Raytheon Missiles & Defense a primit undă verde de la Forţele Armate ale SUA la începutul acestui an, în urma unei evaluări critice a design-ului sistemului, spune Griffin.

 



Această versiune îmbunătăţită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022. În acelaşi timp, România va putea moderniza şi unitatea pe care o operează deja, în linie cu cele noi.

Oficialul companiei americane a detaliat, în interviu, care sunt caracteristicile acestui sistem de apărare şi de ce are România nevoie de el.

AGERPRES: În ce constă sistemul de apărare Patriot?
Patrick Griffin: Sistemul Patriot este un sistem integrat de apărare aeriană şi antirachetă ce include radare, tehnologie de comandă şi control şi diferite tipuri de interceptori. Toate aceste elemente asigură detectarea, identificarea şi distrugerea rachetelor tactice balistice, a rachetelor de croazieră, a dronelor, a aeronavelor avansate şi a altor ameninţări. Arhitectura sistemului este flexibilă şi proiectată astfel încât să permită modernizări şi îmbunătăţiri continue. De aceea, cu puţine excepţii, cum ar fi încălzitoarele sau ventilatoarele de răcire, cea mai mare parte a sistemului a fost modernizată de-a lungul ultimilor 17 ani.

AGERPRES: De ce are nevoie România de acest sistem de apărare?
Patrick Griffin: Patriot este un sistem de apărare ce îi permite României să îşi apere cetăţenii de o gamă completă de ameninţări, de la rachete tactice balistice şi rachete de croazieră, la drone şi aeronave complexe. Mai mult decât atât, sistemul asigură interoperabilitate completă cu structurile NATO deja existente, garantând protecţie vitală în regiunea Mării Negre. Sistemul Patriot este folosit de alte 16 naţiuni, inclusiv 6 ţări membre NATO.

AGERPRES: Care este costul de achiziţie?
Patrick Griffin: În 2017, guvernul României a semnat un acord cu guvernul Statelor Unite ale Americii pentru achiziţia a multiple sisteme de apărare aeriană şi anti-rachetă Patriot. Orice tranzacţie militară importantă, desfăşurată cu guvernul SUA, este susţinută printr-un program special numit FMS (Foreign Military Sales - Vânzări Militare Străine) - aceasta este calea principală prin care guvernul Statelor Unite vinde articole, servicii şi training militar altor naţiuni aliate. Prin programul FMS, România este asigurată că forţele sale armate vor primi cele mai bune sisteme la un preţ corect şi rezonabil.

Contractele derulate prin FMS sunt supuse aceloraşi controale precum achiziţiile SUA, astfel că naţiunile partenere pot face achiziţiile având totală încredere în acest proces. Mai mult decât atât, partenerii Statelor Unite beneficiază de expertiza tehnică şi operaţională, de infrastructura de achiziţii existentă, precum şi de procedurile eficiente şi transparente ale Departamentului American de Apărare.

 



AGERPRES: Ce s-a livrat până acum?
Patrick Griffin: România are, în acest moment, un sistem de tragere Patriot deja livrat. Raytheon Missiles and Defense l-a livrat ţării noastre în timp record, în septembrie 2020, răspunzând astfel îngrijorărilor ţării cu privire la siguranţa în regiunea Mării Negre şi sprijinul acordat NATO.

AGERPRES: Ce etape ale achiziţiei urmează?
Patrick Griffin: România va deveni prima ţară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, după ce Raytheon Missiles & Defense a primit undă verde de la Forţele Armate ale SUA la începutul acestui an, în urma unei evaluări critice a design-ului sistemului. Recenta evaluare critică de design a inclus o demonstraţie a îmbunătăţirilor aduse radarului, a staţiei de control al tragerii şi a altor aspecte ale tehnologiei de comandă şi control. Această versiune îmbunătăţită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022. În acelaşi timp, România va putea valorifica arhitectura flexibilă a sistemului, pentru a moderniza şi unitatea pe care o operează deja, în linie cu cele noi.

AGERPRES: Cu ce se diferenţiază aceste sisteme de altele din domeniul apărării?
Patrick Griffin: Patriot este cel mai avansat şi mai capabil sistem de apărare antirachetă din lume. Din momentul în care a fost dat prima oară în folosinţă, Patriot a fost folosit cu succes în luptă de peste 250 de ori, de cinci naţiuni diferite, pentru a asigura protecţie împotriva aeronavelor şi dronelor, rachetelor tactice balistice şi de croazieră.

Din ianuarie 2015 şi până în prezent, Patriot a interceptat peste 150 de rachete balistice pe câmpuri de operaţiuni din toată lumea. Aceste rezultate sunt posibile pentru că Patriot este construit pe un fundament cu peste 3.000 de teste la sol şi peste 1.400 de teste de zbor.

Mai mult decât atât, inginerii folosesc informaţiile obţinute de fiecare dată când sistemul este fie testat, fie folosit în luptă, pentru a-l face şi mai bun. Indiferent de ţara care utilizează sistemul Patriot, lecţiile învăţate şi ideile de îmbunătăţiri ce vin din aceste teste sunt în folosul tuturor celor care deţin sistemul Patriot. Este necesar ca Patriot să fie îmbunătăţit constant, pentru a ţine pasul cu ameninţările, care se schimbă continuu şi devin din ce în ce mai sofisticate.

AGERPRES: Cine asigură operaţiunile de mentenanţă, atât pentru cele intrate deja în dotare cât şi pentru cele care urmează să fie livrate?
Patrick Griffin: Raytheon Missiles & Defense a semnat acorduri cu ROMAERO şi AEROSTAR pentru a permite colaborarea în ceea ce priveşte producţia şi mentenanţa tehnică, nu doar pentru sistemele Patriot ale României, ci şi pentru sistemele deţinute de celelalte 16 naţiuni. Noi considerăm că aceste relaţii de colaborare, cu companiile din industria locală de apărare, sunt vitale în relaţia noastră cu România. De aceea, desfăşurăm în prezent un studiu contractat de România, care face din mentenanţa pe termen lung o prioritate.

Studiul de susţinere pe termen lung este cuprinzător şi acoperă toate aspectele, de la suportul tehnic la training şi mentenanţă. Susţinerea Patriot şi a altor sisteme moderne nu este doar o activitate ce revine forţelor armate, existând oportunităţi şi pentru industria locală să contribuie în anii următori.

 



AGERPRES: Care sunt condiţiile de efectuare a acestor operaţiuni de mentenanţă, acestea presupun noi costuri?
Patrick Griffin: Pe măsură ce sistemul este utilizat, este nevoie de întreţinere regulată. În acest moment, România realizează lucrări de mentenanţă cu suportul Raytheon Technologies.

Această abordare este utilizată de toate ţările ce deţin sisteme Patriot şi, de-a lungul timpului, pe măsură ce România câştigă experienţă în toate sarcinile de suport şi mentenanţă, suportul direct acordat de Raytheon va scădea.

AGERPRES: Sunt pregătiţi militarii români să le utilizeze? Asigură compania producătoare cursuri de instruire?
Patrick Griffin: Peste 50 de militari români s-au pregătit în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excellence, Fort Sill, Oklahoma, unde au urmat cursuri de operare şi mentenanţă a sistemului Patriot. De asemenea, Raytheon Missiles & Defense a pus la dispoziţia Armatei Române sistemul Reconfigurable Table Top Trainer, pe scurt RT-3, un sistem care le oferă operatorilor sistemului Patriot posibilitatea să se instruiască prin intermediul unor simulări extrem de realiste. Acest mod de training interactiv urmează să fie folosit pentru toate unităţile Patriot din lume.

 



Acest mediu virtual de instruire militară este cu atât mai captivant cu cât este similar jocurilor video, utilizând avataruri virtuale masculine şi feminine ce folosesc mişcări ale braţelor şi comenzi vocale pentru a comunica cu membrii echipelor în timpul exerciţiilor sau a training-urilor de mentenanţă.

În acelaşi timp, în 2022, când echipa Patriot va instala unităţile modernizate în România, vom face acest lucru împreună cu Armata SUA şi cu Armata Română. Această colaborare include şi training prin care operatorii şi inginerii de mentenanţă ai sistemului din România vor primi instrucţiuni clare de utilizare a noii configuraţii îmbunătăţite.

AGERPRES: Câte ţări primesc sisteme Patriot produse de Raytheon Missiles and Defense?
Patrick Griffin: Raytheon Missiles & Defense a fost contractat pentru a livra peste 240 de unităţi de tragere Patriot către clienţi din 17 naţiuni.

Multe dintre aceste ţări au ales să profite de arhitectura flexibilă a sistemului şi să îşi modernizeze sistemele pe care le deţin, ceea ce asigură interoperabilitate la nivel global. Naţiunile ce deţin Patriot nu doar pot, dar se şi antrenează împreună. Astfel, în caz de nevoie, ele pot desfăşura împreună operaţiuni de luptă.

AGERPRES: Unde sunt localizate rachetele în România?
Patrick Griffin: Odată ce noi livrăm sistemele României, Armata Română decide unde anume să fie amplasate.

AGERPRES: Când ar trebui să fie utilizate rachetele de pe teritoriul României?
Patrick Griffin: Sistemul Patriot este eficient în a apăra împotriva unei game largi de ameninţări, de la aeronave, la drone sau rachete tactice balistice ori de croazieră. Forţele Armate Române vor putea să îl utilizeze pentru a răspunde acestor ameninţări aşa cum consideră de cuviinţă. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Raytheon Missiles & Defense

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e

Economic 17-04-2025 13:43

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus

Economic 17-04-2025 13:29

ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale

Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm

Economic 17-04-2025 13:16

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.