logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CORECTURĂ INTERVIU Patrick Griffin: România va avea anul viitor cea mai nouă versiune a sistemului de apărare Patriot

Image

În interviul cu titlul "Patrick Griffin: România va avea în acest an cea mai nouă versiune a sistemului de apărare Patriot", difuzat la ora 11:00 pe fluxul Economic Intern, în titlu şi lead se va citi corect "anul viitor".


Retransmitem ştirea în forma corectă:

România va primi în a doua jumătate a anului viitor cea mai nouă versiune a sistemului american de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Patrick Griffin, manager de program al sistemului de rachete Patriot în România, în cadrul companiei Raytheon Missiles and Defense.


Ţara noastră are, în acest moment, un sistem de tragere Patriot, pe care compania americană l-a livrat în septembrie 2020.

Totodată, România va deveni prima ţară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, după ce Raytheon Missiles & Defense a primit undă verde de la Forţele Armate ale SUA la începutul acestui an, în urma unei evaluări critice a design-ului sistemului, spune Griffin.

 



Această versiune îmbunătăţită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022. În acelaşi timp, România va putea moderniza şi unitatea pe care o operează deja, în linie cu cele noi.

Oficialul companiei americane a detaliat, în interviu, care sunt caracteristicile acestui sistem de apărare şi de ce are România nevoie de el.

AGERPRES: În ce constă sistemul de apărare Patriot?
Patrick Griffin: Sistemul Patriot este un sistem integrat de apărare aeriană şi antirachetă ce include radare, tehnologie de comandă şi control şi diferite tipuri de interceptori. Toate aceste elemente asigură detectarea, identificarea şi distrugerea rachetelor tactice balistice, a rachetelor de croazieră, a dronelor, a aeronavelor avansate şi a altor ameninţări. Arhitectura sistemului este flexibilă şi proiectată astfel încât să permită modernizări şi îmbunătăţiri continue. De aceea, cu puţine excepţii, cum ar fi încălzitoarele sau ventilatoarele de răcire, cea mai mare parte a sistemului a fost modernizată de-a lungul ultimilor 17 ani.

AGERPRES: De ce are nevoie România de acest sistem de apărare?
Patrick Griffin: Patriot este un sistem de apărare ce îi permite României să îşi apere cetăţenii de o gamă completă de ameninţări, de la rachete tactice balistice şi rachete de croazieră, la drone şi aeronave complexe. Mai mult decât atât, sistemul asigură interoperabilitate completă cu structurile NATO deja existente, garantând protecţie vitală în regiunea Mării Negre. Sistemul Patriot este folosit de alte 16 naţiuni, inclusiv 6 ţări membre NATO.

AGERPRES: Care este costul de achiziţie?
Patrick Griffin: În 2017, guvernul României a semnat un acord cu guvernul Statelor Unite ale Americii pentru achiziţia a multiple sisteme de apărare aeriană şi anti-rachetă Patriot. Orice tranzacţie militară importantă, desfăşurată cu guvernul SUA, este susţinută printr-un program special numit FMS (Foreign Military Sales - Vânzări Militare Străine) - aceasta este calea principală prin care guvernul Statelor Unite vinde articole, servicii şi training militar altor naţiuni aliate. Prin programul FMS, România este asigurată că forţele sale armate vor primi cele mai bune sisteme la un preţ corect şi rezonabil.

Contractele derulate prin FMS sunt supuse aceloraşi controale precum achiziţiile SUA, astfel că naţiunile partenere pot face achiziţiile având totală încredere în acest proces. Mai mult decât atât, partenerii Statelor Unite beneficiază de expertiza tehnică şi operaţională, de infrastructura de achiziţii existentă, precum şi de procedurile eficiente şi transparente ale Departamentului American de Apărare.

 



AGERPRES: Ce s-a livrat până acum?
Patrick Griffin: România are, în acest moment, un sistem de tragere Patriot deja livrat. Raytheon Missiles and Defense l-a livrat ţării noastre în timp record, în septembrie 2020, răspunzând astfel îngrijorărilor ţării cu privire la siguranţa în regiunea Mării Negre şi sprijinul acordat NATO.

AGERPRES: Ce etape ale achiziţiei urmează?
Patrick Griffin: România va deveni prima ţară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, după ce Raytheon Missiles & Defense a primit undă verde de la Forţele Armate ale SUA la începutul acestui an, în urma unei evaluări critice a design-ului sistemului. Recenta evaluare critică de design a inclus o demonstraţie a îmbunătăţirilor aduse radarului, a staţiei de control al tragerii şi a altor aspecte ale tehnologiei de comandă şi control. Această versiune îmbunătăţită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022. În acelaşi timp, România va putea valorifica arhitectura flexibilă a sistemului, pentru a moderniza şi unitatea pe care o operează deja, în linie cu cele noi.

AGERPRES: Cu ce se diferenţiază aceste sisteme de altele din domeniul apărării?
Patrick Griffin: Patriot este cel mai avansat şi mai capabil sistem de apărare antirachetă din lume. Din momentul în care a fost dat prima oară în folosinţă, Patriot a fost folosit cu succes în luptă de peste 250 de ori, de cinci naţiuni diferite, pentru a asigura protecţie împotriva aeronavelor şi dronelor, rachetelor tactice balistice şi de croazieră.

Din ianuarie 2015 şi până în prezent, Patriot a interceptat peste 150 de rachete balistice pe câmpuri de operaţiuni din toată lumea. Aceste rezultate sunt posibile pentru că Patriot este construit pe un fundament cu peste 3.000 de teste la sol şi peste 1.400 de teste de zbor.

Mai mult decât atât, inginerii folosesc informaţiile obţinute de fiecare dată când sistemul este fie testat, fie folosit în luptă, pentru a-l face şi mai bun. Indiferent de ţara care utilizează sistemul Patriot, lecţiile învăţate şi ideile de îmbunătăţiri ce vin din aceste teste sunt în folosul tuturor celor care deţin sistemul Patriot. Este necesar ca Patriot să fie îmbunătăţit constant, pentru a ţine pasul cu ameninţările, care se schimbă continuu şi devin din ce în ce mai sofisticate.

AGERPRES: Cine asigură operaţiunile de mentenanţă, atât pentru cele intrate deja în dotare cât şi pentru cele care urmează să fie livrate?
Patrick Griffin: Raytheon Missiles & Defense a semnat acorduri cu ROMAERO şi AEROSTAR pentru a permite colaborarea în ceea ce priveşte producţia şi mentenanţa tehnică, nu doar pentru sistemele Patriot ale României, ci şi pentru sistemele deţinute de celelalte 16 naţiuni. Noi considerăm că aceste relaţii de colaborare, cu companiile din industria locală de apărare, sunt vitale în relaţia noastră cu România. De aceea, desfăşurăm în prezent un studiu contractat de România, care face din mentenanţa pe termen lung o prioritate.

Studiul de susţinere pe termen lung este cuprinzător şi acoperă toate aspectele, de la suportul tehnic la training şi mentenanţă. Susţinerea Patriot şi a altor sisteme moderne nu este doar o activitate ce revine forţelor armate, existând oportunităţi şi pentru industria locală să contribuie în anii următori.

 



AGERPRES: Care sunt condiţiile de efectuare a acestor operaţiuni de mentenanţă, acestea presupun noi costuri?
Patrick Griffin: Pe măsură ce sistemul este utilizat, este nevoie de întreţinere regulată. În acest moment, România realizează lucrări de mentenanţă cu suportul Raytheon Technologies.

Această abordare este utilizată de toate ţările ce deţin sisteme Patriot şi, de-a lungul timpului, pe măsură ce România câştigă experienţă în toate sarcinile de suport şi mentenanţă, suportul direct acordat de Raytheon va scădea.

AGERPRES: Sunt pregătiţi militarii români să le utilizeze? Asigură compania producătoare cursuri de instruire?
Patrick Griffin: Peste 50 de militari români s-au pregătit în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excellence, Fort Sill, Oklahoma, unde au urmat cursuri de operare şi mentenanţă a sistemului Patriot. De asemenea, Raytheon Missiles & Defense a pus la dispoziţia Armatei Române sistemul Reconfigurable Table Top Trainer, pe scurt RT-3, un sistem care le oferă operatorilor sistemului Patriot posibilitatea să se instruiască prin intermediul unor simulări extrem de realiste. Acest mod de training interactiv urmează să fie folosit pentru toate unităţile Patriot din lume.

 



Acest mediu virtual de instruire militară este cu atât mai captivant cu cât este similar jocurilor video, utilizând avataruri virtuale masculine şi feminine ce folosesc mişcări ale braţelor şi comenzi vocale pentru a comunica cu membrii echipelor în timpul exerciţiilor sau a training-urilor de mentenanţă.

În acelaşi timp, în 2022, când echipa Patriot va instala unităţile modernizate în România, vom face acest lucru împreună cu Armata SUA şi cu Armata Română. Această colaborare include şi training prin care operatorii şi inginerii de mentenanţă ai sistemului din România vor primi instrucţiuni clare de utilizare a noii configuraţii îmbunătăţite.

AGERPRES: Câte ţări primesc sisteme Patriot produse de Raytheon Missiles and Defense?
Patrick Griffin: Raytheon Missiles & Defense a fost contractat pentru a livra peste 240 de unităţi de tragere Patriot către clienţi din 17 naţiuni.

Multe dintre aceste ţări au ales să profite de arhitectura flexibilă a sistemului şi să îşi modernizeze sistemele pe care le deţin, ceea ce asigură interoperabilitate la nivel global. Naţiunile ce deţin Patriot nu doar pot, dar se şi antrenează împreună. Astfel, în caz de nevoie, ele pot desfăşura împreună operaţiuni de luptă.

AGERPRES: Unde sunt localizate rachetele în România?
Patrick Griffin: Odată ce noi livrăm sistemele României, Armata Română decide unde anume să fie amplasate.

AGERPRES: Când ar trebui să fie utilizate rachetele de pe teritoriul României?
Patrick Griffin: Sistemul Patriot este eficient în a apăra împotriva unei game largi de ameninţări, de la aeronave, la drone sau rachete tactice balistice ori de croazieră. Forţele Armate Române vor putea să îl utilizeze pentru a răspunde acestor ameninţări aşa cum consideră de cuviinţă. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Raytheon Missiles & Defense

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 08-02-2025 14:39

VIDEO Burduja: Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița

Hidrocentrala de la Răstolița trebuie pusă anul acesta în funcțiune, aceasta fiind primul pas din angajamentul de a valorifica la maxim ceea ce generațiile anterioare au început, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook. 'Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii rom&

Economic 08-02-2025 09:57

ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au

Economic 07-02-2025 21:11

Service-urile clandestine afectează siguranța rutieră și economia locală (patronat)

Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) trage un semnal de alarmă asupra fenomenului îngrijorător al service-urilor auto care operează nefiscalizat în Iași cât și în alte județe din țară, menționând că această practică afectează grav economia, siguranța rutieră și pune în pericol atât consumatorii, cât și operato

Economic 07-02-2025 20:12

Gripa aviară: Piețele și târgurile de păsări de curte, interzise în Anglia

Guvernul britanic a anunțat vineri interzicerea în Anglia a piețelor și târgurilor de păsări de curte, precum și a tuturor evenimentelor unde aceste păsări sunt adunate în număr mare, pentru a combate răspândirea cazurilor de gripă aviară, relatează AFP. Până în prezent, în Regatul Unit au fost raporta

Economic 07-02-2025 19:15

Bursa de la București a închis pe roșu ultima ședință de tranzacționare a săptămânii

Bursa de la București a închis în scădere ședința de vineri pe aproape toți indicii, iar valoarea totală a tranzacțiilor s-a cifrat la 42,86 milioane de lei (8,61 milioane de euro), mai mult de jumătate fiind tranzacții cu acțiuni, respectiv 26,023 milioane de lei (5,22 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori Bucu

Economic 07-02-2025 16:28

Burduja: Nu există riscul unor pene de gaz sau disfuncționalități în alimentarea populației; trimit Corpul de Control la Depogaz

Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 43,4%, respectiv 1,35 miliarde metri cubi și nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri

Economic 07-02-2025 16:07

Anastasiu: Sunt mulți tineri care văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți; este fals

Foarte mulți tineri văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți, însă acest lucru este fals, iar rolul celor care predau educația antreprenorială este să îi învețe pe copii despre valori precum a servi, a sluji, a acoperi necesități ale societății, a afirmat, vineri, Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilier onorific

Economic 07-02-2025 14:37

Chiriac (CONAF): Sunt 15.000 de elevi implicați în ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială; premii de 75.000 euro

Ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se va desfășura în 27 de județe, vor fi implicați 15.000 de elevi, iar valoarea premiilor se ridică la 75.000 de euro, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristina Chiriac, președinte-fondator al Confederației.

Economic 07-02-2025 14:27

Invest Moldova pune România în capul listei pentru investiții bilaterale, în 2025

Strategia Agenției de Investiții Invest Moldova pentru 2025 este ca România să fie prima pe lista țărilor pe care ne vom focusa, a declarat, vineri, Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții Invest Moldova. ''Indiscutabil, pentru Guvernul Republicii Moldova, România este partenerul comercial numărul unu. Cele mai mu

Economic 07-02-2025 13:29

Contracte pentru proiectarea a 4 poduri noi peste Prut, în valoare de 4,4 milioane lei, semnate la Chișinău

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au semnat, vineri, la Chișinău, contractele pentru proiectarea a încă patru poduri noi peste râul Prut, în valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA), a anunțat directorul general Cristian Pistol. ''Am semnat astăzi la Chișinău

Economic 07-02-2025 12:57

Sume suplimentare de aproape 54 milioane lei datorate bugetului, stabilite în baza analizei datelor din Sistemul RO e-Transport

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a aplicat, în ianuarie 2025, sancțiuni contravenționale totale de 1,488 milioane de lei în urma unor acțiuni de control efectuate în proximitatea punctelor de acces în/din România asupra unor vehicule de transport marfă și, totodată, au stabilit sume suplimentare datorate bugetului de stat în val

Economic 07-02-2025 12:09

BCE extinde aranjamentul cadru privind furnizarea de lichiditate în euro BNR printr-o linie repo

Banca Centrală Europeană (BCE) extinde aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale Române (BNR) printr-o linie repo până la 31 ianuarie 2027. 'Banca Centrală Europeană (BCE) a agreat să reînnoiască aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale a

Economic 07-02-2025 11:31

Cea mai mare parte a companiilor imobiliare din sectorul comercial mizează pe creșterea veniturilor, în 2025(studiu)

Aproape 90% dintre companiile imobiliare din sectorul comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) se așteaptă ca veniturile lor să se majoreze în 2025, dar rămân prudente cu privire la evoluția condițiilor de piață, relevă studiul global Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook, dat publicității vineri. Î

Economic 07-02-2025 11:25

Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic dur din partea Rusiei (ambasador)

Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic destul de dur din partea Federației Ruse, dar împreună cu România, care ne-a oferit gaze naturale la preț plafonat, am reușit să asigurăm cu energie electrică și cu căldură malul drept al Nistrului, a declarat, vineri, ambasadorul Victor Chirilă. Acesta a participat la u

Economic 07-02-2025 11:19

Cristian Popa: Ritmul de absorbție și implementare a PNRR este extrem de lent; fără reforme miliardele nu vor mai veni

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este cea mai ambițioasă inițiativă de reforme și investiții pe care România a avut-o vreodată la dispoziție, însă ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent, iar fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de A