logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Noi tehnologii în energie - De ce este important să producem şi să folosim eficient energia

Image

Descoperirea resurselor energetice a reprezentat un important pas înainte în istoria civilizaţiei umane, iar Revoluţia Industrială a permis trecerea la un alt nivel al existenţei omenirii. Am găsit atunci noi metode de a ne uşura munca, de a câştiga mai uşor hrana şi confortul, de a interacţiona mai mult şi de a avea un nivel de trai mai ridicat.

În zilele noastre, sursele convenţionale de energie sunt pe cale de epuizare şi, lucru foarte important, au contribuit masiv la creşterea gradului de poluare. Uniunea Europeană vine cu politici energetice extrem de ambiţioase, propunându-şi să reducă la zero emisiile de carbon până la mijlocul acestui secol. De vom reuşi sau nu depinde doar de noi, de oameni, şi de eforturile pe care suntem dispuşi să le facem pentru a respira un aer curat.

Noile tehnologii se îndreaptă spre poluare cât mai mică şi eficienţă cât mai ridicată. Dar în acelaşi timp sunt şi costisitoare, iată de ce guvernele alocă fonduri pentru a le subvenţiona. Până acum, era cazul resurselor regenerabile clasice: eoliene, solare, biomasă, biogaz. Însă, după câteva zeci de ani, acestea nu mai sunt atât de scumpe şi se pot susţine singure în piaţă. Dar nu este suficient, e nevoie de noi tehnologii de ultimă generaţie, precum producţia de hidrogen, baterii de stocare, reţele şi contoare inteligente, controlul de la distanţă, centrale de mari dimensiuni eoliene pe mare, noi resurse energetice, noi metode de propulsie a vehiculelor. De unele s-a auzit în ţara noastră, încep să fie implementate şi aici, dar altele ni se par încă de domeniul Science Fiction.

AGERPRES, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei (CRE), va detalia aceste noi tehnologii şi le va explica pe înţelesul tuturor, pentru ca oamenii să ştie mai bine ce se află în spatele becului pe care îl aprind seara când ajung acasă.

"Energia. Un cuvânt atât de comun, având atât de multe semnificaţii, fiecare atât de importantă pentru existenţa şi bunăstarea noastră. În cele ce urmează am să mă refer la energie ca la acel produs aflat sub diferite forme, care asigură funcţionarea societăţii noastre, prin susţinerea funcţionării transportului, a industriei, a încălzirii şi răcirii clădirilor şi a oraşelor, în special în ceea ce înseamnă iluminatul şi alimentarea echipamentelor pe care le folosim", spune Corneliu Bodea, preşedintele CRE şi CEO al Adrem.

Fie că vorbim de gaz, petrol sau de cărbune, de apă, de biomasă sau de forme mai complexe precum energia electrică, energia este folosită direct sau indirect încă din timpuri străvechi pentru a ne susţine viaţa aşa cum a evoluat ea. Este un motiv suficient pentru a o trata cu respectul cuvenit, pentru a ne îngriji de conservarea şi utilizarea ei cat mai eficientă, a susţinut el.

"Dacă în perioada anilor 1970-1980, preocuparea principală pentru acest domeniu a fost legată de teama epuizării resurselor tradiţionale de energie provenite din combustibili fosili (de exemplu gaz, cărbune, petrol), ceea ce a stimulat preocupările identificării unor surse alternative, începând cu anii '90, principalul risc a fost considerat ca fiind influenţa nefastă asupra mediului, pe care utilizarea acestor combustibili o are prin emisia unor gaze cu efect de seră", a arătat Bodea.

La debutul celui de-al doilea deceniu al secolului nostru, oamenii de ştiinţă au calculat că pentru a nu depăşi cu peste 20 grade Celsius încălzirea climei, avem la dispoziţie un buget de 600 de miliarde de tone de dioxid de carbon. Având în vedere că anual emitem circa 30-35 miliarde de tone, consumând astfel circa 5% din buget, nevoia de intervenţie fermă asupra reducerii utilizării acestor surse, este foarte justificată.

Potrivit reprezentantului CRE, un alt element important este evoluţia creşterii consumului de energie înregistrat în lume şi anume dublarea acestuia între 1970 şi 2000, dar mai ales evoluţia estimată în viitor care presupune o creştere mai mult de 100% între 2020 şi 2050. Luând în calcul şi eforturile în direcţia eficienţei energetice în această perioadă, toate aceste date reprezintă motive pentru o acţiune concertată în direcţia adopţiei surselor regenerabile, dar mai ales a utilizării cât mai eficiente a energiei.

De asemenea, direcţiile principale de consum sunt alte elemente importante privind energia. În conformitate cu datele UE, consumul de energie la nivelul Uniunii este împărţit astfel: 50% în încălzire, 28% în transporturi şi numai 22% sub forma energiei electrice. Un motiv în plus să creştem eficienţa încălzirii locuinţelor, a spaţiilor de lucru şi a clădirilor publice.

Se estimează totodată că tranziţia de la automobilul alimentat cu combustibili fosili la autovehiculul electric va creşte consumul de energie electrică şi astfel şansa noastră ca prin adopţia generării de electricitate din surse regenerabile să tranzităm spre un transport "verde", a completat oficialul CRE.

"Prin intervenţiile mele voi continua să aduc argumente în direcţia creşterii responsabilităţii utilizării energiei, dar şi date şi informaţii relevante pentru a înţelege modul în care funcţionează această industrie, vitală dezvoltării şi susţinerii vieţii", a transmis Corneliu Bodea, preşedintele CRE.

Resursele de energie primară ale României s-au diminuat în 2020 cu 10,8%, iar cele de energie electrică s-au redus cu 1,3%, faţă de anul 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Principalele resurse de energie primară au totalizat anul trecut 31,442 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 3,81 milioane tep faţă de 2019. Producţia internă a însumat 17,982 milioane tep (minus 1,953 milioane faţă de anul precedent), iar importul a fost de 13,46 milioane tep (minus 12,1%).

Resursele de energie electrică au totalizat 63,647 miliarde kWh, în scădere cu 850,1 milioane kWh, faţă de anul 2019. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 115

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 25-04-2025 20:32

Burduja: Am lansat în consultare un proiect de lege ce vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice,începute de zeci de ani

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice începute de zeci de ani și blocate, a anunțat vineri, ministrul de resort, Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, proiectul de lege introduce un regim juridic special, aplicabil exclusiv acelo

Economic 25-04-2025 19:24

Ministrul Finanțelor: Execuția bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern și extern

Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern, precum și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor în economie trebuie continuate. Execuția b

Economic 25-04-2025 18:50

Deficitul bugetar a urcat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025

Deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,2

Economic 25-04-2025 16:20

Marcel Boloș și comisarul european Piotr Serafin au vizitat proiecte implementate din fonduri europene la Oradea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, au vizitat proiecte de succes implementate din fonduri europene la Oradea, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. 'Salutăm inițiativa domnului comisar Serafin de a vizita statele membre pent

Economic 25-04-2025 15:19

Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)

Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,

Economic 25-04-2025 13:26

Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)

Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document

Economic 25-04-2025 13:18

ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită

Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

Economic 25-04-2025 12:53

ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia

Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni

Economic 25-04-2025 12:18

Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)

Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit

Economic 25-04-2025 12:05

Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend

Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o

Economic 25-04-2025 11:15

Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)

Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității. Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta

Economic 25-04-2025 11:05

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 0,4% în martie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna martie 2025 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 629,084 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,9% (2,9% în termeni reali), conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Depozitele

Economic 25-04-2025 10:55

Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,8% în luna martie 2025

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,8% în luna martie 2025, față de februarie a.c., (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 423,567 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Creditul în lei, cu o pondere de 70,0% în volumul tot

Economic 25-04-2025 09:55

ANOFM va organiza cursuri de formare profesională pentru 1.395 de persoane, în luna mai

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în cursul lunii mai, 94 de programe de formare profesională pentru un număr de 1.395 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, cei interesați beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizat

Economic 25-04-2025 09:50

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut cu 4,2% în primele două luni ale acestui an

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4%, arată datele publicate, vineri, de Institutul