logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Noi tehnologii în energie - De ce este important să producem şi să folosim eficient energia

Image

Descoperirea resurselor energetice a reprezentat un important pas înainte în istoria civilizaţiei umane, iar Revoluţia Industrială a permis trecerea la un alt nivel al existenţei omenirii. Am găsit atunci noi metode de a ne uşura munca, de a câştiga mai uşor hrana şi confortul, de a interacţiona mai mult şi de a avea un nivel de trai mai ridicat.

În zilele noastre, sursele convenţionale de energie sunt pe cale de epuizare şi, lucru foarte important, au contribuit masiv la creşterea gradului de poluare. Uniunea Europeană vine cu politici energetice extrem de ambiţioase, propunându-şi să reducă la zero emisiile de carbon până la mijlocul acestui secol. De vom reuşi sau nu depinde doar de noi, de oameni, şi de eforturile pe care suntem dispuşi să le facem pentru a respira un aer curat.

Noile tehnologii se îndreaptă spre poluare cât mai mică şi eficienţă cât mai ridicată. Dar în acelaşi timp sunt şi costisitoare, iată de ce guvernele alocă fonduri pentru a le subvenţiona. Până acum, era cazul resurselor regenerabile clasice: eoliene, solare, biomasă, biogaz. Însă, după câteva zeci de ani, acestea nu mai sunt atât de scumpe şi se pot susţine singure în piaţă. Dar nu este suficient, e nevoie de noi tehnologii de ultimă generaţie, precum producţia de hidrogen, baterii de stocare, reţele şi contoare inteligente, controlul de la distanţă, centrale de mari dimensiuni eoliene pe mare, noi resurse energetice, noi metode de propulsie a vehiculelor. De unele s-a auzit în ţara noastră, încep să fie implementate şi aici, dar altele ni se par încă de domeniul Science Fiction.

AGERPRES, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei (CRE), va detalia aceste noi tehnologii şi le va explica pe înţelesul tuturor, pentru ca oamenii să ştie mai bine ce se află în spatele becului pe care îl aprind seara când ajung acasă.

"Energia. Un cuvânt atât de comun, având atât de multe semnificaţii, fiecare atât de importantă pentru existenţa şi bunăstarea noastră. În cele ce urmează am să mă refer la energie ca la acel produs aflat sub diferite forme, care asigură funcţionarea societăţii noastre, prin susţinerea funcţionării transportului, a industriei, a încălzirii şi răcirii clădirilor şi a oraşelor, în special în ceea ce înseamnă iluminatul şi alimentarea echipamentelor pe care le folosim", spune Corneliu Bodea, preşedintele CRE şi CEO al Adrem.

Fie că vorbim de gaz, petrol sau de cărbune, de apă, de biomasă sau de forme mai complexe precum energia electrică, energia este folosită direct sau indirect încă din timpuri străvechi pentru a ne susţine viaţa aşa cum a evoluat ea. Este un motiv suficient pentru a o trata cu respectul cuvenit, pentru a ne îngriji de conservarea şi utilizarea ei cat mai eficientă, a susţinut el.

"Dacă în perioada anilor 1970-1980, preocuparea principală pentru acest domeniu a fost legată de teama epuizării resurselor tradiţionale de energie provenite din combustibili fosili (de exemplu gaz, cărbune, petrol), ceea ce a stimulat preocupările identificării unor surse alternative, începând cu anii '90, principalul risc a fost considerat ca fiind influenţa nefastă asupra mediului, pe care utilizarea acestor combustibili o are prin emisia unor gaze cu efect de seră", a arătat Bodea.

La debutul celui de-al doilea deceniu al secolului nostru, oamenii de ştiinţă au calculat că pentru a nu depăşi cu peste 20 grade Celsius încălzirea climei, avem la dispoziţie un buget de 600 de miliarde de tone de dioxid de carbon. Având în vedere că anual emitem circa 30-35 miliarde de tone, consumând astfel circa 5% din buget, nevoia de intervenţie fermă asupra reducerii utilizării acestor surse, este foarte justificată.

Potrivit reprezentantului CRE, un alt element important este evoluţia creşterii consumului de energie înregistrat în lume şi anume dublarea acestuia între 1970 şi 2000, dar mai ales evoluţia estimată în viitor care presupune o creştere mai mult de 100% între 2020 şi 2050. Luând în calcul şi eforturile în direcţia eficienţei energetice în această perioadă, toate aceste date reprezintă motive pentru o acţiune concertată în direcţia adopţiei surselor regenerabile, dar mai ales a utilizării cât mai eficiente a energiei.

De asemenea, direcţiile principale de consum sunt alte elemente importante privind energia. În conformitate cu datele UE, consumul de energie la nivelul Uniunii este împărţit astfel: 50% în încălzire, 28% în transporturi şi numai 22% sub forma energiei electrice. Un motiv în plus să creştem eficienţa încălzirii locuinţelor, a spaţiilor de lucru şi a clădirilor publice.

Se estimează totodată că tranziţia de la automobilul alimentat cu combustibili fosili la autovehiculul electric va creşte consumul de energie electrică şi astfel şansa noastră ca prin adopţia generării de electricitate din surse regenerabile să tranzităm spre un transport "verde", a completat oficialul CRE.

"Prin intervenţiile mele voi continua să aduc argumente în direcţia creşterii responsabilităţii utilizării energiei, dar şi date şi informaţii relevante pentru a înţelege modul în care funcţionează această industrie, vitală dezvoltării şi susţinerii vieţii", a transmis Corneliu Bodea, preşedintele CRE.

Resursele de energie primară ale României s-au diminuat în 2020 cu 10,8%, iar cele de energie electrică s-au redus cu 1,3%, faţă de anul 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Principalele resurse de energie primară au totalizat anul trecut 31,442 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 3,81 milioane tep faţă de 2019. Producţia internă a însumat 17,982 milioane tep (minus 1,953 milioane faţă de anul precedent), iar importul a fost de 13,46 milioane tep (minus 12,1%).

Resursele de energie electrică au totalizat 63,647 miliarde kWh, în scădere cu 850,1 milioane kWh, faţă de anul 2019. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 90

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-04-2025 18:57

Sebastian Burduja: Încă 114 comunitați vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Încă 114 comunități vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei, valoarea totală a acestor proiecte fiind de 233 de milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să î

Economic 02-04-2025 16:57

Manea (BCR): Avem competiție în piața muncii din sectoare pe care nu ni le-am imaginat; statul român e un competitor important

Băncile au competiții pe piața muncii din sectoare pe care nu și le-au imaginat în urmă cu 10 ani, un competitor foarte important fiind statul român, a afirmat, miercuri, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română. 'Meseria de bancher în sine a evoluat. Cumva a evoluat și atunci când te uiți la o bancă nu mai v

Economic 02-04-2025 16:41

Miruță (USR): Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, iar reglementările în software să fie relaxate

Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, reglementările privind dezvoltarea de software să fie relaxate, iar utilizarea tehnologiei în administrația publică centrală și locală trebuie să fie încurajată, a declarat, miercuri, Radu-Dinel Miruță, secretar în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, la

Economic 02-04-2025 15:30

Victor Negrescu: Digitalizarea și noile tehnologii trebuie să fie o prioritate în bugetul UE, inclusiv în planul de competitivitate

Trebuie să ne luptăm pentru ca digitalizarea, transformarea digitală și noile tehnologii să fie o prioritate în bugetul UE, inclusiv în planul de competitivitate, a declarat, miercuri, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, într-un mesaj video adresat participanților la ANIS International Summit 2025. '

Economic 02-04-2025 15:23

AFM a aprobat peste 10.000 de dosare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat miercuri, 2 aprilie, o nouă listă cu 10.418 de dosare aprobate de Comitetul de Avizare, în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, a anunțat instituția. 'Facem încă un pas important în direcția tranziției verzi, iar AFM continuă să susțină, prin finanțări nerambursa

Economic 02-04-2025 15:18

Gabriela Horga (senator): Accesul la finanțare rămâne una dintre problemele importante pentru companiile românești

Accesul la finanțare rămâne una dintre problemele importante pentru companiile românești, dincolo de alte probleme identificate, precum birocrația sau digitalizarea, în care s-au făcut progrese, a afirmat miercuri Gabriela Horga, președinta Comisiei pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capitală a Senatului, la un eveniment de specia

Economic 02-04-2025 15:08

Clienții ING își pot asigura locuința 100% online

ING Bank România și NN lansează asigurarea facultativă de locuință ING Home Protect, accesibilă 100% online din Home'Bank, ce oferă sprijin financiar atunci când casa și bunurile sunt afectate de evenimente neprevăzute și este nevoie de reparații. Conform unui comunicat al băncii, asigurarea ING Home Protect acoperă 24 de eveni

Economic 02-04-2025 14:59

Studiu: 61% dintre români declară că au fost ținta unor tentative de fraudă online

Un procent de 61% dintre români declară că au fost ținta unor tentative de fraudă online, deși 68% dintre românii din mediul urban se consideră bine informați și conștienți de riscurile asociate înșelătoriilor online, potrivit unui studiu recent. Conform cercetării Reveal Marketing Research, cele mai frecvente consecințe ale

Economic 02-04-2025 14:57

TPBI: Autobuzele liniilor 429, 432 și 433 vor opri pe aleile Complexului Comercial Militari

Traseele liniilor 429, 432 și 433 vor fi modificate, începând de joi, 3 aprilie 2025, astfel încât acestea să circule și pe aleile Complexului Carrefour Militari. Conform unui comunicat remis AGERPRES, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov a dispus această măsură pentru a asig

Economic 02-04-2025 14:30

Numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut cu 4.558, în primele 2 luni din 2025 (Ministerul Finanțelor)

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451, cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administrația p

Economic 02-04-2025 14:26

Bogdan Ivan a propus industriei IT&C înființarea unui grup de lucru de debirocratizare și de transformare digitală a României

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a propus reprezentanților industriei IT&C și conducătorilor de companii prezenți, miercuri, la ANIS International Summit 2025, înființarea unui grup de lucru de debirocratizare și de transformare digitală a României. El a precizat că aceeași prop

Economic 02-04-2025 14:24

Badea (BNR): România se află la un nivel semnificativ inferior mediei europene în privința intermedierii financiare

România se află la un nivel semnificativ inferior mediei europene în privința intermedierii financiare, fiind pe ultimul loc între economiile din Europa Centrală și de Est, la o distanță considerabilă față de restul regiunii, a afirmat, miercuri, Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

Economic 02-04-2025 14:16

Jianu (senator): Am depus o inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16-18 ani

O inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16-18 ani a fost depusă, în această săptămână, astfel încât tinerii din această categorie să poată crea o firmă, a afirmat miercuri senatorul Florin Jianu, fost președinte IMM România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Economic 02-04-2025 14:14

Transelectrica: Nu s-au înregistrat deteriorări de echipamente energetice la Rafinăria Petrotel Lukoil Ploiești în urma incidentului de miercuri

Funcționarea Rafinăriei Petrotel Lukoil Ploiești a fost afectată miercuri dimineața de un incident în zona Teleajen, județul Prahova, dar nu s-au înregistrat deteriorări de echipamente energetice, instalații ale rafinăriei și nici victime umane. Potrivit unui comunicat al Transelectrica, incidentul a condus la declanșarea mai multo

Economic 02-04-2025 13:55

Bolojan: Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești

Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești, cu peste 250.000 de profesioniști, o contribuție de aproape 8% din PIB și exporturi de servicii care depășesc zece miliarde de euro anual, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis, miercuri, la un eveniment de specialitate, de către Dragoș Anastasiu, antrep