TikTok, Roblox şi videoclipuri despre jocuri sunt căutările online ale copiilor în 2020 - 2021
Interesul copiilor a crescut în ultimul an în categoriile "software, audio şi video" şi "e-commerce", în timp ce "mediile de comunicare pe internet" şi "jocurile pe computer" au înregistrat o scădere uşoară, TikTok, YouTube şi WhatsApp aflându-se în topul celor mai populare aplicaţii, arată un nou studiu realizat de Kaspersky Safe Kids.
Potrivit cercetării care a scos în evidenţă interesele copiilor în perioada 2020 - 2021, TikTok a depăşit Instagram cu aproape dublul nivelului de popularitate.
Anul 2020 s-a dovedit a fi unul dintre cei mai neobişnuiţi pentru copii. Pandemia a schimbat multe aspecte ale vieţii obişnuite, pe tot globul, inclusiv educaţia, întâlnirile cu prietenii şi familia, relaxarea şi divertismentul. Kaspersky a analizat date anonimizate, precum istoricul de căutare, cele mai populare aplicaţii Android şi categorii de site-uri web solicitate voluntar de către utilizatorii Kaspersky Safe Kids, pentru a explora modul în care s-au schimbat interesele şi nevoile copiilor în noile condiţii.
Astfel, cele mai populare categorii de site-uri web printre copii au fost "software, audio, video" (44,38%), "medii de comunicare pe internet" (22,08%) şi "jocuri pe computer" (13,67%). Printre cele mai populare aplicaţii, YouTube conduce detaşat - aplicaţia rămâne cel mai popular serviciu de streaming video în rândul copiilor din întreaga lume. Pe locul al doilea se află aplicaţia de mesagerie rapidă WhatsApp, iar pe locul al treilea este populara reţea socială TikTok.
Top 10 include, de asemenea, patru jocuri: Brawl Stars, Roblox, Among US şi Minecraft.
Copiii sunt foarte activi în ascultarea şi vizionarea videoclipurilor muzicale pe YouTube - procentul fiind 17,35% în căutările de genuri muzicale şi videoclipuri. Un număr semnificativ de videoclipuri ce făceau referire la "trenduri" actuale a fost, de asemenea, vizibil în statistici - "pop it and simple dimple" şi "ASMR" reprezintă 4,43% din rezultatele istoricului de căutare. Anul acesta, cererile legate de producătorul de jocuri video Gacha Life s-au remarcat şi în clasamentele de top ale copiilor din întreaga lume, cu un procent de 4%.
Când vine vorba despre gusturile muzicale, alături de liderii tradiţionali precum trupele K-POP BTS şi Blackpink, cântăreţii Ariana Grande, Billie Eilish şi Travis Scott, un alt gen muzical, precum "phonk'', a devenit popular. Se conturează, de asemenea, o tendinţă către videoclipuri "creative" - tot mai multe solicitări de variante de ritm, sesiuni muzicale şi tutoriale despre crearea de muzică în diferite programe au început să apară în partea de sus a listei. În acelaşi timp, TikTok rămâne principalul trendsetter muzical pentru copii.
Desenele animate reprezintă jumătate (50,21%) din toate căutările video ale copiilor din întreaga lume. Cele mai populare sunt Lady Bug şi Super Cat, Gravity Falls şi Peppa Pig. Pe locul al doilea au fost diferite emisiuni TV - cea mai frecventă căutare în limba engleză a fost The Voice Kids.
În categoria filme şi seriale TV, cele mai populare trailere au fost Godzilla vs Kong, recenta Justice League a lui Zach Snyder şi mini-seria Disney+, WandaVision. Netflix continuă să atragă atenţia mai multor copii - cele mai frecvente solicitări prin intermediul platformei au fost pentru Cobra Kai şi Stranger Things.
TikTok rămâne liderul incontestabil în rândul copiilor, dar, în acelaşi timp, percepţia legată de această reţea socială a început să se transforme. Acum nu mai este doar o reţea socială pentru clipuri şi filmuleţe de tipul lip syncs, deoarece pe platformă a început să apară mai mult conţinut educativ şi creativ. În acelaşi timp, pentru a crea videoclipuri TikTok, o singură persoană trebuie să realizeze munca operatorului, a actorului, a regizorului - a unei întregi echipe de filmare. Toate acestea dezvoltă abilităţi care nu numai că pot fi utile copiilor în viitor, ci i-ar putea determina să-şi aleagă o profesie.
Printre jocurile video, cele mai populare tendinţe includ Minecraft (22,84%), Fortnite (6,73%), Among Us (3,80%), Brawl Stars (6,34%) - care a captat recent atenţia copiilor şi este foarte popular - şi mult iubitul joc Roblox (3,82%). În acelaşi timp, jocul cel mai frecvent accesat în top 10, pentru aproape toate ţările, este Roblox.
Dintre toate regiunile, copiii din Kazahstan au devenit lideri în vizitarea site-urilor dedicate jocurilor pe computer - 26,01%. Pe locul doi s-au situat copiii din Marea Britanie (19,40%). Dar vedem o imagine de ansamblu foarte diferită în India, unde copiii nu au accesat aproape niciodată site-uri dedicate jocurilor video de pe un computer (doar 5,08%).
"Copiii din zilele noastre cresc cu gadget-uri în mâini, aşa că se adaptează la spaţiul digital şi stăpânesc noile tehnologii mult mai repede. Vedem cum TikTok a devenit unul dintre principalii factori în materie de tendinţe în rândul copiilor, într-un timp scurt şi continuă să le reţină atenţia. În acelaşi timp, YouTube nu a pierdut teren şi rămâne lider ca popularitate în rândul copiilor, în mare parte datorită varietăţii uriaşe de videoclipuri, de la 'let-plays', documentarea în legătură cu etapele de avansare în cadrul unui joc video, la conferinţe educaţionale şi clipuri. Înţelegerea şi analizarea intereselor copiilor pe internet ne ajută să fim atenţi la problema siguranţei lor în mediul online. Ştiind ce fel de muzică ascultă un copil, cine sunt bloggerii lui preferaţi sau ce jocuri îl pasionează, părinţii îşi pot consolida relaţiile de încredere cu cei mici. De exemplu, ar putea filma împreună un videoclip TikTok. Acest lucru le va permite şi părinţilor să-şi ajute copiii să se protejeze de potenţialele pericole din mediul online", spune Anna Larkina, expert în analiza conţinutului web la Kaspersky.
Pentru a se asigura că experienţa copiilor în mediul online este una pozitivă, Kaspersky recomandă părinţilor: să afle mai multe despre interesele copiilor; să navigheze şi să înveţe împreună despre aspectele mediului online, astfel încât să ştie unde îşi petrec aceştia timpul; să le explice că informaţiile sensibile ar trebui să fie partajate numai prin intermediul reţelelor de mesagerie şi numai cu oamenii pe care îi cunosc în viaţa reală şi care sunt de încredere; să ia în considerare descărcarea aplicaţiilor de control parental şi să discute acest subiect cu copilul, pentru a explica modul în care funcţionează astfel de aplicaţii şi de ce au nevoie pentru a rămâne în siguranţă în mediul online; să petreacă mai mult timp comunicând cu copiii despre măsurile de siguranţă online.
Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Informaţiile vaste despre ameninţările cibernetice şi experienţa în securitate IT deţinute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluţii de securitate şi servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autorităţile guvernamentale şi utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul vast al companiei include protecţie endpoint de top şi mai multe soluţii specializate de securitate şi servicii, pentru a combate ameninţările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 250.000 de companii client. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Burduja: Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița
Hidrocentrala de la Răstolița trebuie pusă anul acesta în funcțiune, aceasta fiind primul pas din angajamentul de a valorifica la maxim ceea ce generațiile anterioare au început, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook. 'Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii rom&
ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au
Service-urile clandestine afectează siguranța rutieră și economia locală (patronat)
Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) trage un semnal de alarmă asupra fenomenului îngrijorător al service-urilor auto care operează nefiscalizat în Iași cât și în alte județe din țară, menționând că această practică afectează grav economia, siguranța rutieră și pune în pericol atât consumatorii, cât și operato
Gripa aviară: Piețele și târgurile de păsări de curte, interzise în Anglia
Guvernul britanic a anunțat vineri interzicerea în Anglia a piețelor și târgurilor de păsări de curte, precum și a tuturor evenimentelor unde aceste păsări sunt adunate în număr mare, pentru a combate răspândirea cazurilor de gripă aviară, relatează AFP. Până în prezent, în Regatul Unit au fost raporta
Bursa de la București a închis pe roșu ultima ședință de tranzacționare a săptămânii
Bursa de la București a închis în scădere ședința de vineri pe aproape toți indicii, iar valoarea totală a tranzacțiilor s-a cifrat la 42,86 milioane de lei (8,61 milioane de euro), mai mult de jumătate fiind tranzacții cu acțiuni, respectiv 26,023 milioane de lei (5,22 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori Bucu
Burduja: Nu există riscul unor pene de gaz sau disfuncționalități în alimentarea populației; trimit Corpul de Control la Depogaz
Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 43,4%, respectiv 1,35 miliarde metri cubi și nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri
Anastasiu: Sunt mulți tineri care văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți; este fals
Foarte mulți tineri văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți, însă acest lucru este fals, iar rolul celor care predau educația antreprenorială este să îi învețe pe copii despre valori precum a servi, a sluji, a acoperi necesități ale societății, a afirmat, vineri, Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilier onorific
Chiriac (CONAF): Sunt 15.000 de elevi implicați în ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială; premii de 75.000 euro
Ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se va desfășura în 27 de județe, vor fi implicați 15.000 de elevi, iar valoarea premiilor se ridică la 75.000 de euro, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristina Chiriac, președinte-fondator al Confederației.
Invest Moldova pune România în capul listei pentru investiții bilaterale, în 2025
Strategia Agenției de Investiții Invest Moldova pentru 2025 este ca România să fie prima pe lista țărilor pe care ne vom focusa, a declarat, vineri, Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții Invest Moldova. ''Indiscutabil, pentru Guvernul Republicii Moldova, România este partenerul comercial numărul unu. Cele mai mu
Contracte pentru proiectarea a 4 poduri noi peste Prut, în valoare de 4,4 milioane lei, semnate la Chișinău
Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au semnat, vineri, la Chișinău, contractele pentru proiectarea a încă patru poduri noi peste râul Prut, în valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA), a anunțat directorul general Cristian Pistol. ''Am semnat astăzi la Chișinău
Sume suplimentare de aproape 54 milioane lei datorate bugetului, stabilite în baza analizei datelor din Sistemul RO e-Transport
Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a aplicat, în ianuarie 2025, sancțiuni contravenționale totale de 1,488 milioane de lei în urma unor acțiuni de control efectuate în proximitatea punctelor de acces în/din România asupra unor vehicule de transport marfă și, totodată, au stabilit sume suplimentare datorate bugetului de stat în val
BCE extinde aranjamentul cadru privind furnizarea de lichiditate în euro BNR printr-o linie repo
Banca Centrală Europeană (BCE) extinde aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale Române (BNR) printr-o linie repo până la 31 ianuarie 2027. 'Banca Centrală Europeană (BCE) a agreat să reînnoiască aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale a
Cea mai mare parte a companiilor imobiliare din sectorul comercial mizează pe creșterea veniturilor, în 2025(studiu)
Aproape 90% dintre companiile imobiliare din sectorul comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) se așteaptă ca veniturile lor să se majoreze în 2025, dar rămân prudente cu privire la evoluția condițiilor de piață, relevă studiul global Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook, dat publicității vineri. Î
Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic dur din partea Rusiei (ambasador)
Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic destul de dur din partea Federației Ruse, dar împreună cu România, care ne-a oferit gaze naturale la preț plafonat, am reușit să asigurăm cu energie electrică și cu căldură malul drept al Nistrului, a declarat, vineri, ambasadorul Victor Chirilă. Acesta a participat la u
Cristian Popa: Ritmul de absorbție și implementare a PNRR este extrem de lent; fără reforme miliardele nu vor mai veni
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este cea mai ambițioasă inițiativă de reforme și investiții pe care România a avut-o vreodată la dispoziție, însă ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent, iar fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de A