VIDEO Ghinea: Pe langă investiţii, PNRR este despre reforme; fără reforme, cu bani nu rezolvi totul

Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă este, pe lângă investiţii, despre reforme, iar acest document include nişte reforme esenţiale pentru modernizarea României, a declarat vineri, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
"Pe lângă investiţii, PNRR este despre reforme. Este un plan naţional de relansare şi, fără reforme, cu bani nu rezolvi totul, trebuie şi schimbări. De asta sunt mândru că am inclus în această versiune a documentului nişte reforme esenţiale pentru modernizarea României", a spus Ghinea.
El a menţionat, în context, reforma sistemului de pensii, care printr-o nouă legislaţie trebuie să aşeze sistemul pe baze echitabile.
"Mă aştept de la această reformă să diminueze problema pe care toţi românii o resimt, a pensiilor speciale, mă aştept să ne îndreptăm spre acel principiu care trebuie să fie sfânt: pensie după contributivitate", a punctat ministrul.
Ghinea a vorbit şi despre reforme fiscale, precum conectarea caselor electronice de marcat, astfel încât să se poată avea, în timp real, prin mijloace digitale, volumul de încasări, iar veniturile la bugetul de stat să crească fără ca impozitele să fie majorate.
Pe partea de educaţie, el a dat ca exemplu o reformă a guvernanţei şcolilor, de atribuţii mutate spre nivelul şcolilor, astfel încât iniţiativa locală "să vină cu priorităţile adevărate", iar pe partea de sănătate reforma Casei Naţionale de Asigurări, o digitalizare completă a relaţiei dintre pacient şi medic.
În ceea ce priveşte formalizarea muncii, Cristian Ghinea a semnalat că România încă este ţara membră a Uniunii Europene cu cel mai mare grad de muncă în zona gri sau zona neagră şi, de aceea, trebuie creat un sistem de stimulare a acestor oameni ca să poată munci legal, să beneficieze de asigurare de sănătate şi pensii. Totodată, vor fi legiferate tichetele de muncă, o metodă flexibilă, nebirocratică, de a-i plăti pe oamenii care muncesc ca zilieri în agricultură, în servicii prestate la domiciliu.
"De asemenea, implementăm în sfârşit reforma profundă a asistenţei sociale, care este legea venitului minim de incluziune şi care creează practic stimulentele pentru oamenii aflaţi la baza de jos a veniturilor ca să intre în câmpul muncii formalizate. Este o lege dată de Parlament în 2016, care nu a fost implementată, o reformă socială lucrată împreună cu Comisia Europeană şi Banca Mondială şi pe care vom începe să o implementăm prin acest program prin care acoperim o parte din şocul bugetar pe primii 3 ani", a adăugat ministrul Proiectelor Europene.
O altă reformă la care a făcut referire ministrul vizează partea de păduri şi are în vedere instalarea unor mijloace moderne, digitale, de urmărire a masei lemnoase, a camioanelor care transporta lemnul. În plus, va fi reorganizat sistemul, astfel încât companiile prelucrătoare să nu mai intre ele în pădure să taie lemn, ci vor fi organizate depozite şi o bursă a lemnului, pentru ca "tăierile ilegale să nu mai intre în industrie". Totodată, va fi realizată "o reformă profundă a companiei Romsilva, la care Ministerul Mediului s-a angajat".
Cristian Ghinea a subliniat că ministerele, agenţiile centrale nu sunt singurele care pot să relanseze România şi că "România comunităţilor" trebuie încurajată şi o parte din sarcina, dar şi din beneficiile şi din obiectivele PNRR trebuie date spre actori mai flexibili, locali, "actori la firul ierbii".
"Fondul pentru localităţi, care este propus a fi de 4 miliarde euro, programul de capitalizare a economiei şi încurajare a inovaţiei cu instrumente financiare, pe care îl negociem cu Banca Europeană de Investiţii, 2,2 miliarde euro, Fondul pentru Dezvoltare comunitară, încurajarea grupurilor de acţiune locală să desfăşoare activităţi sociale, educaţionale, comunitare în sensul larg al cuvântului, Fondul pentru societatea civilă şi granturi pentru tineret şi sport. Toate aceste linii de investiţii sunt sub această logică a României comunităţilor, care au fost profund afectate de criza Covid şi care pot să contribuie la obiectivele noastre ca ţară", a precizat şeful MIPE.
El a adăugat că şi pe partea de administraţie, justiţie, dialog social, sunt o serie de reforme, printre care a enumerat salarizarea unitară, o nouă lege a salarizării unitare care să îndrepte nedreptăţile din sistem, eliminarea pensionării anticipate a magistraţilor, desfiinţarea Secţiei speciale, reforma inspecţiei judiciare pentru a-i garanta independenţa, sistemul de digitalizare completă a justiţiei - eJustitie, consolidarea capacităţii tehnice a DNA şi DIICOT.
Pe partea de funcţii publice va fi introdus, în primă fază în regim pilot şi apoi extins, sistemul naţional de examen pentru funcţionarii publici, ceea ce va însemna "intrarea pe baze meritocratice în sistem".
"Este o barieră dură, dar odată trecut de această barieră, poţi să alegi, să mergi în diverse ministere şi în diverse agenţii pe o recrutare din interior a celor care au trecut acest examen", a punctat Ghinea.
Potrivit acestuia, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene "vom fi foarte fermi" în a simplifica accesarea fondurilor europene şi a introduce costurile simplificate în toate programele operaţionale.
Guvernul a discutat în şedinţa de vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a subliniat că, după bugetul de stat, acesta a fost "al doilea test" al coaliţiei guvernamentale, care arată "foarte clar" că aceasta este "unită, puternică şi pusă pe treabă pentru următorii ani de zile".
AGERPRES/(A - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă
Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î
Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea
Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c
INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie
Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna
Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025
Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele trei luni ale anului în curs cu 5,7%, respectiv cu 0,3%, față de perioada similară din 2024, iar consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Principale
Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din acest an
Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate joi. Conform INS, pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestr
Compania Apple și-a păstrat prima poziție în Top 100 Global al mărcilor (Kantar)
Compania Apple și-a păstrat, pentru al patrulea an, prima poziție în Top 100 Global, clasamentul celor mai valoroase branduri, cu o valoare a mărcii de 1,3 trilioane de dolari, în creștere cu 28% față de anul precedent, potrivit Kantar, lider mondial în domeniul datelor și analizelor de marketing. Singurul brand de un trilion
Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci
Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei
Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea
Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi
Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene
Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco
Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)
Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica
ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s
Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina
România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti
AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud
Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.