Noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor, începând de marţi
Autorităţile au stabilit noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor, în contextul în care, începând de marţi, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile din interiorul clădirilor.
"Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a emis Ordinul pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor, din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor", se precizează într-un comunicat al MEEMA remis AGERPRES.
Astfel, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică se face un triaj observaţional al clienţilor, iar accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis.
La intrare, pe mese şi la grupurile sanitare vor exista dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor.
De asemenea, operatorii economici trebuie să stabilească circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă). Se vor utiliza semnalizări pentru a direcţiona clienţii pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulaţia, menţinând în acelaşi timp distanţa fizică între clienţi de 1,5 metri.
Portul măştii de către clienţi este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică şi se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă.
Consumul de produse stând în picioare este interzis, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii, la fel ca şi cel de alimente/băuturi la scaunele situate la bar. Şi activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică sunt interzise.
În unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas şi va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire.
Numărul maxim de clienţi de clienţi la o masă este de 6, excepţie de la această regulă făcând-o membrii de familie. Între mesele alăturate trebuie respectată distanţa, iar acestea vor fi amplasate pe principiul "o masă ocupată, una liberă", în cazul unităţilor de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, sau, după caz, respectarea distanţei de minimum 2 m între ocupanţii scaunelor meselor alăturate, în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor normei, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică.
Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire în registrul întocmit cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului.
Excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi.
Personalul va purta mască la servirea mesei şi îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire şi va asigura curăţarea şi dezinfecţia cu produse biocide avizate/autorizate a tuturor spaţiilor/suprafeţelor unde au acces clienţii, precum şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;
Norma mai prevede asigurarea unei protecţii suplimentare a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spaţiile de servire şi consum, limitând accesul clienţilor la produse şi preparate acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete.
Mesele vor fi dezinfectate după fiecare client/grup cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact şi se recomandă aerisirea cât mai frecventă a incintelor, prin deschiderea ferestrelor şi/sau uşilor, cu folosirea sistemelor de aer condiţionat în caz de caniculă. Se asigură un program de întreţinere a echipamentelor de climatizare în concordanţă cu recomandările producătorului. Se asigură curăţarea şi schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer condiţionat, precum şi curăţarea frecventă a filtrelor de la sistemele de ventilaţie din lifturi, în locaţiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia.
"Precizăm că reluarea activităţilor în restaurantele şi cafenelele aflate în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul celor din hoteluri, pensiuni sau alte unităţi de cazare, este permisă în judeţele/municipiul Bucureşti unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori", se precizează în comunicat.
Operatorii economici au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico - ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. Măsura se stabileşte pentru unităţile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci nu este permisă. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: La hidro am pierdut anul trecut circa 4.000 GWh; 2% din producția de energie a fost de la prosumatori
Producția de energie hidroelectrică a scăzut anul trecut cu circa 4.000 GWh, din cauza secetei, dar s-a înregistrat o creștere pe partea de fotovoltaice, iar prosumatorii au asigurat 2% din toată producția de electricitate, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'La nuclear suntem cu cifre similare (celor din 2023 n.r), mizăm și am
Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut și putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent
Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investițiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani și în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă. 'Vreau să felicit Transelectrica pentru inves
Echipamentul electric al Unității 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor, este izolat și se fac investigații; fără impact pe partea nucleară (Nuclearelectrica)
Echipamentul electric al Unității 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marți de un incendiu minor, este în prezent izolat și se fac investigații pentru i
Arcada și Alstom, câștigătoarele licitației pentru modernizarea infrastructurii CF dintre stațiile București Nord-Jilava-Giurgiu Nord-Frontieră-lot 2
Asocierea Railworks, formată din Arcada Company (lider asociere) și Alstom Transport (asociat), a câștigat procedura de licitație publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii de cale ferată dintre stațiile București Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră - lot 2, informează, marți, CFR SA. Oferta finan
Izvoranu (Confederația 'Patronatul Român'): Abordarea asta rigidă de înăsprire a mediului fiscal este cea mai proastă opțiune
Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul, a declarat, marți, Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației 'Patronatul Român'. 'În general, abordarea asta rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate l
Wizz Air reîncepe să opereze curse regulate de pe Aeroportul Băneasa
Wizz Air reia, de miercuri, operarea curselor regulate de pasageri de pe Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, a anunțat, marți, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Primele zboruri au ca destinații Napoli și Cracovia. Wizz Air urmează să deschidă operarea de pe AIBB-AV și către Varșovia și Abu Dhabi, preci
Vânzările de locuințe au crescut în 2024 cu 7,6% în București și Ilfov și cu 6,6% la nivel național (analiză)
Vânzările de case și apartamente au crescut anul trecut cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel național s-au vândut cu 6,6% mai multe locuințe, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară SVN România, pe baza statisticilor oficiale, remisă marți AGER
Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, A8, a fost publicat în SEAP
Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii (A8), a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea acestuia fiind cuprinsă între 64 și 75 milioane lei (fără TVA), a informat marți Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), pe pagina de Facebook.
Chisăliță (AEI): Ofertele de preț pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari după 1 aprilie
Consumatorii de energie electrică sunt invitați să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE - Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, însă aceștia riscă să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Potrivi
Grupul DIGI, contribuție de peste 1,3 miliarde de lei la bugetul de stat în anul 2024
Grupul DIGI a virat în cursul anului 2024 la bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând taxele, contribuțiile și impozitele aferente activităților desfășurate de toate entitățile sale din România. 'Compania pune în practică o strategie de business bazată pe investiții sustenabile și tehnologii avansate,
Cererile de rambursare a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură se depun până pe 31 ianuarie (APIA)
Potențialii beneficiari ai ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură pot depune, până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile aferente trimestrului IV al anului 2024, a anunțat marți Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură
Serviciile poștale, margarina și fructele proaspete, în topul scumpirilor din decembrie 2024
Serviciile poștale, fructele proaspete și margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în decembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poștale a urcat luna trecută cu 17,82%, comparativ cu decembrie
CCIB: Firmele bucureștene au derulat operațiuni de comerț internațional de peste 40 miliarde de euro, în opt luni din 2024
Firmele cu sediul social în Municipiul București au derulat, în primele opt luni ale anului 2024, operațiuni de comerț internațional în valoare de 40,1 miliarde de euro, reprezentând 28% din comerțul exterior al României, fiind astfel pe primul loc la nivel național. Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și
APCE: ANAF aplică un tratament discriminatoriu pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori. 'Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează con
Rata anuală a inflației a urcat la 5,14%, în decembrie 2024
Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%, de la 5,11% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,09%, cele nealimentare cu 4,38%, iar serviciile cu 7,10%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). 'Indicele prețurilor de cons