logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Fiscal: Scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit este mai realist faţă de cel anterior

Image

Scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit şi publicat în data de 13 august este mai realist faţă de cel anterior, dar s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici, potrivit opiniei preliminare a Consiliului Fiscal (CF).

"CF apreciază că scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit (publicat în data de 13 august a.c.) este mai realist faţă de cel anterior. Cu toate acestea, scenariul revizuit s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici (cu titlu de exemplu, deflatorul PIB care, prin avansul său în 2020, relativ ridicat, aproape compensează reducerea volumului activităţii economice, contribuind, astfel, la menţinerea PIB nominal la un nivel similar anului anterior; sau, contracţia economică pentru 2020 ar putea fi mai amplă decât noua valoare prognozată de CNSP). Consiliul Fiscal menţionează că analiza datelor privind rectificarea se bazează pe cunoaşterea unor elemente care sunt furnizate de către MFP - constând, în principal, în măsurile discreţionare nou adoptate şi cuantificarea acestora, operaţiunile swap realizate, volumul şi destinaţia fondurilor europene. Lista măsurilor şi cuantificarea impactului lor apare, în contextul actual, ca fiind deosebit de importantă deoarece numărul şi volumul acestora pare relevant pentru nivelul şi dinamica trecută şi viitoare a multor agregate bugetare", se spune în document.

Consiliul Fiscal enumera, neexhaustiv, măsurile identificate pentru anul 2020 şi pentru anul viitor. Astfel, pentru 2020 sunt menţionate măsuri pentru gestionarea crizei pandemice; eliminarea supra-accizei la combustibili; eliminarea pragului minim pentru baza de impozitare în cazul locurilor de muncă part-time; eliminarea taxării cifrei de afaceri din energie; eliminarea taxei pe active bancare; majorarea accizei la ţigarete în ianuarie şi aprilie; majorarea salariului minim (reflectat în dinamica salariilor din sectorul privat, cu impact asupra încasărilor din contribuţii sociale).

Pentru anul 2021 sunt menţionate introducerea venitului minim de incluziune şi majorarea accizei la ţigarete.

"Mai este de menţionat că, pe lângă inexistenţa unei evaluări a acestor măsuri din partea MFP, impactul acestora este diferit - unele influenţând deficitul bugetar, iar altele doar tranzitând bugetul general consolidat. O evaluare riguroasă a acestor măsuri este esenţială pentru analiza temeinică a evoluţiilor fiscale în prima jumătate a anului şi este un element critic al oricărei proiecţii fiscale pentru anul 2020 şi cei următori. În contextul în care dimensiunea tuturor acestor măsuri între care şi a celor care influenţează deficitul poate varia mult, până la mai multe puncte procentuale de PIB, Consiliul Fiscal apreciază că indisponibilitatea acestora, împreună cu timpul foarte limitat, împiedică o evaluare riguroasă atât a evoluţiilor curente cât şi a noilor ţinte pentru 2020 propuse în a doua rectificare bugetară. Consiliul Fiscal va emite o opinie în perioada următoare, condiţionată, însă, de furnizarea acestor informaţii strict necesare", potrivit sursei citate.

Consiliul Fiscal precizează că noua ţintă de deficit (8,6% din PIB) aparţine intervalului 8,1 - 8,9% din PIB pe care CF l-a avansat anterior pentru 2020, potrivit scenariului de declin al PIB de 4 - 6%, considerându-l mai realist, ceea ce constituie un element de adecvare a evoluţiei anticipate a economiei la realitate.

"Consiliul Fiscal remarcă şi majorarea proiecţiei de datorie publică către nivele relativ ridicate în 2020, care se apropie de valorile-prag prevăzute în LRFB. Deosebit de importante sunt, din perspectiva impactului bugetar, precum şi asupra datoriei publice, măsurile luate în privinţa pensiilor şi alocaţiilor (punctul de pensie urmând să crească cu aproximativ 14%, iar alocaţiile fiind într-un proces de majorare eşalonată). Aceste măsuri cu important impact fiscal, dar şi alte măsuri, se constituie într-o sursă de incertitudine la nivelul evoluţiilor viitoare. Modificarea sau invalidarea traiectoriei ca impact bugetar a măsurilor deja adoptate, cât şi noi iniţiative legislative pot constitui tot atâtea surse pentru o evoluţie diferită a situaţiei bugetului public şi a economiei în general, la acesta putându-se adăuga şi efecte ale deciziilor Curţii Constituţionale", arată Consiliul Fiscal.

Instituţia menţionează că la aceste riscuri la adresa traiectoriei descrise de a doua rectificare bugetară din 2020 se pot adăuga cele generate de un posibil nou val al pandemiei, de evoluţia economică a principalilor parteneri comerciali ai României, precum şi a economiei mondiale, de impactul incert al măsurilor fiscale şi monetare adoptate pe plan internaţional şi naţional etc. O altă sursă a unor riscuri în amplificare este reprezentată de incertitudini din mediul politic - ce pot accentua sursele de risc descrise anterior.

Consiliul Fiscal menţionează că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a trimis CF documentele necesare întocmirii opiniei la finalul zilei de 13 august 2020, respectiv la ora 22:41.

"Având în vedere intenţia Guvernului de a aproba documentele mai sus menţionate în şedinţa programată pentru 14 august 2020, intervalul de timp aflat la dispoziţia Consiliului Fiscal pentru analiza documentelor şi elaborarea opiniei solicitate este insuficient, redactarea unei opinii complete fiind imposibilă şi din acest motiv. Un alt motiv care face imposibilă redactarea unei opinii complete este lipsa unor informaţii strict necesare evaluării rectificării bugetare. În aceste condiţii, Consiliul Fiscal a decis elaborarea unei opinii preliminare, în care se va limita la unele consideraţii, precum şi la evaluarea conformării propunerii de rectificare cu reglementările statuate de LRFB, urmând ca opinia completă să fie finalizată în perioada următoare, condiţionat şi de primirea informaţiilor necesare solicitate Ministerului Finanţelor Publice", se arată în document. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-04-2025 10:53

Eliminarea facilităților fiscale, unul dintre factorii care pot afecta atractivitatea României în domeniul serviciilor de afaceri (raport)

Eliminarea facilităților fiscale și lipsa unei strategii naționale de educație și formare profesională pot afecta atractivitatea României pe termen lung în domeniul serviciilor de afaceri, arată cel mai recent raport realizat de Asociația Business Service Leaders în România (ABSL), în colaborare cu Deloitte România. '&Ic

Economic 02-04-2025 10:33

România are în continuare unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare din regiune (analiză)

România are unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare din Europa Centrală și de Est și la un nivel similar cu statele din vestul Europei, luând în considerare salariile medii la nivel național și costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar contractat pe o perioadă de 25 de ani, potrivit unui raport realizat de un brok

Economic 02-04-2025 10:16

Opt din zece angajați primesc beneficii extrasalariale în compania pentru care lucrează (platformă de recrutare)

Aproximativ 83% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale în compania pentru care lucrează, cele mai frecvente fiind tichetele de masă, primele de sărbători, abonamentele medicale și posibilitatea de a lucra remote, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă de recrutare online. Conform cercetării eJobs, tichetele de masă cont

Economic 02-04-2025 09:40

ANAF: O companie de construcții din București nu a plătit niciodată impozitele și contribuțiile reținute de la salariați

O companie din București care activează în domeniul lucrărilor de construcții nu a achitat niciodată impozitele și contribuțiile reținute de la salariați, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). 'Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au verificat modul de în

Economic 02-04-2025 09:39

Prețurile producției industriale au crescut cu 4% în ritm anual, în februarie

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 4% în februarie 2025, față de luna februarie 2024, și au crescut cu 3,6% comparativ cu ianuarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate miercuri. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a &i

Economic 02-04-2025 08:44

PAID lansează campania de conștientizare 'Adevărata tragedie nu e dezastrul, ci lipsa pregătirii'

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat pe 1 aprilie campania de conștientizare 'Adevărata tragedie nu e dezastrul, ci lipsa pregătirii', care își propune să atragă atenția cu privire la impactul devastator al dezastrelor naturale asupra comunităților din România. Potrivit unui comunicat al

Economic 02-04-2025 07:00

Peste 40 de lideri din industria IT&C se reunesc miercuri, la București, la ANIS International Summit 2025

Peste 40 de speakeri din partea autorităților, mediului de afaceri și al celui academic vor participa, miercuri, la ANIS International Summit 2025, un eveniment de referință al industriei IT din România, organizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Tema ediției din acest an 'Tehnologie și Inovație: Construind un viito

Economic 01-04-2025 18:33

Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca

Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr

Economic 01-04-2025 18:00

Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)

România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț

Economic 01-04-2025 17:03

Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației

Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î

Economic 01-04-2025 16:34

Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc

Economic 01-04-2025 15:09

Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta

Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței

Economic 01-04-2025 14:45

Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire

Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 01-04-2025 14:31

Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație

Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer

Economic 01-04-2025 14:24

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre